Voorbeschouwing G.V.V.V. – Excelsior Maassluis

23 januari 2019

Laten we maar hopen dat de weergoden gunstig gezind zijn zodat de terugwedstrijd van de competitie ouverture doorgang kan vinden. Want op sportpark Dijkpolder in Maassluis begonnen Excelsior Maassluis en G.V.V.V. op 25 augustus 2018 aan de derde jaargang van de Tweede Divisie. Nu, eind januari 2019, zijn de rollen omgedraaid en komen de Tricolores het tegenbezoek afleggen.

Onzeker
De vorst waar vele schaatsliefhebbers de afgelopen dagen al flink van hebben genoten, zal geen problemen veroorzaken v.w.b. een mogelijke afgelasting. Een graadje of 10 vorst daar kan de kunststofgrasmat prima tegen, maar de al gevallen sneeuw en de nog te verwachten buien met nattigheid in de loop van het weekend, in combinatie met matige tot strenge vorst, kunnen mogelijk wel spelbreker worden.
Ook zou de KNVB over kunnen gaan tot een algehele afgelasting van het spelprogramma.
Het sneeuwvrij maken van het hoofdveld is vandaag door de Sportservice Veenendaal ter hand genomen, dat zou dus geen struikelblok moeten zijn, maar de weergoden zijn onbetrouwbare partners. Daarom blijft het toch gewoon afwachten.
Ondanks al deze onzekerheden gaan we toch maar vooruitblikken op de door Fox Sports gekozen live wedstrijd van de week.

Steeds hoger
Het vorig jaar in juni een eeuw oud geworden Excelsior M. was in de laatste 50 jaar van haar bestaan lang niet altijd de topclub die het nu is. In zestien jaargangen, gerekend vanaf ’68-’69, moest men genoegen nemen met feit dat het vlaggenschip van de club één of soms zelfs wel twee treden lager acteerde dan het hoogste zaterdagniveau.
Als je die lijst met klassenaanduidingen en de bijbehorende eindposities overziet is het ook overduidelijk dat veerkracht en het waarmaken van de betekenis van de naam - Excelsior betekent letterlijk ‘steeds hoger’ - tot de status van deze voetbalclub behoort. Alleen eind jaren zeventig, begin jaren tachtig duurde het een aangesloten periode van zes jaar voordat het  toenmalige hoogste niveau, de eerste klasse, weer werd bereikt. Maar meestal was die periode korter.


De zeer betrouwbare sluitpost Jean-Paul van Leeuwen van Excelsior Maassluis hoefde op 30 september 2017 maar eenmaal te vissen, maar de kopbal van Mo Ajiach was toen het enige doelpunt van de wedstrijd waardoor G.V.V.V. de laatste ontmoeting in eigen huis won.

Een zeldzaam seizoen
De laatste keer dat de rood-wit-blauwe formatie – vandaar ook de bijnaam Tricolores – dat kunststukje uithaalde dateert van 2013. Toen werd het kampioenschap behaald in de hoofdklasse B en volgde promotie naar de topklasse. En sindsdien is Excelsior weer boven Jan. Met natuurlijk als topprestatie de uiteindelijke toch wel ruime ontsnapping aan degradatie in ’14-’15 onder leiding van de ons bekende John de Wolf, en als complete apotheose in het seizoen daarna het laatste kampioenschap van de topklasse, voordat de Tweede Divisie haar beslag kreeg.
Maar daarbij bleef het niet, want ook zondag kampioen FC Lienden moest eraan geloven in de strijd om het amateur landskampioenschap, en als klap op de vuurpijl werd ook nog eens de supercup ten koste van Staphorst veroverd. Drie hoofdprijzen in een seizoen, eigenlijk vier want ook de Tweede Divisie was daarmee bereikt, beter kan niet. Daarom staat het seizoen ’15-’16 goudomrand en afgezet met edelstenen in de annalen van de voetbalclub uit Maassluis.

Niet verder springen dan de polsstok lang is
Dat eclatante succes werd geboekt onder leiding van coach Jeroen Rijsdijk, die John de Wolf was opgevolgd. De voormalig speler van o.a. IJsselmeervogels en ASWH begon z’n trainersloopbaan bij de club uit Hendrik Ido Ambacht om daarna SHO om z’n hoede te nemen. In vier jaar tijds voerde Rijsdijk de Oud-Beijerlanders van de tweede- naar de hoofdklasse. Maar in zijn vijfde jaar lukte het hem niet om zijn ploeg te behouden op dat niveau. SHO degradeerde, maar de naam van Jeroen Rijsdijk was wel gevestigd en schiep voldoende vertrouwen bij de beleidsbepalers van Excelsior M. om hem aan te trekken. Het bleek dus een gouden greep, want moeiteloos handhaafde Excelsior onder zijn leiding, met een vijfde en een zevende plek, zich in de Tweede Divisie. Misschien wel te bescheiden voor een club die in een seizoen alle prijzen won, maar in Maassluis was men wel zo reëel te onderkennen dat het uitschuiven van de polsstok een eenmalige gebeurtenis was en dat men niet verder moet springen dan dat die normaliter lang is. Dus voldeed de soepele handhaving volledig aan het verwachtingspatroon van allen die de Tricolores een warm hart toedragen. 

Een tweetje, Rijsdijk -> Corneille
De uitstekende prestaties van de Rijsdijk brigade viel ook Sparta Rotterdam op, waarmee Excelsior M. al diverse jaren een samenwerkingsverband heeft, en wat afgelopen oktober nog weer eens met drie seizoenen is verlengd. Ook was bekend dat de coach een voetbaldier eerste klas was en is, met een brandende ambitie om het ook hogerop te gaan proberen. Één en één is dus twee, en daarom werd Rijsdijk aangetrokken als coach van Jong Sparta en tevens als assistent van Henk Fraser, de grote baas van Sparta 1.
Een gemis voor Excelsior M. maar aan de andere kant ook een bevestiging dat men bijzonder goed bezig is.
Voor de insiders en kenners zal het dan ook vast niet verrassend zijn geweest dat Dogan Corneille werd aangetrokken als opvolger van Rijsdijk. Beide coaches kenden een gezamenlijke periode als speler bij de grossier in kampioenschappen IJsselmeervogels, en Corneille begon net als Rijsdijk zijn trainersloopbaan bij ASWH. Die voerde hem verder langs RVVH, Alphense Boys, Kozakken Boys, Noordwijk, IJsselmeervogels en Willem II om tenslotte op sportpark Dijkpolder te belandden.


Mart de Jong, hier in het duel om de bal met Kevin Vink, is na zijn schorsing weer speelgerechtigd. Voormalig prof Vink hing na afloop van vorig seizoen zijn voetbalschoenen in de wilgen, maar heeft wel de intentie om ooit nog een keer bij zijn club trainer te worden, zo liet hij het AD bij zijn aangekondigde afscheid weten.

De diesel is op gang
Niet ongebruikelijk, en zeker ook niet onlogisch, omdat er weer verschillende nieuwe namen moesten worden ingepast kende de nieuwe trainer en zijn ploeg een aarzelende start aan het begin van dit seizoen.
Bij dat inpassen valt vooral op dat de jeugdopleiding van de club – de derde beste van Nederland, na AFC en Kon HFC, volgens de site van De Voetbaltrainer – telkens weer nieuwe talenten voortbrengt die ook zomaar voor de leeuwen worden gegooid. Tieners en begin twintigers zijn geen uitzondering maar eerder regel in de selectie van de Maassluisers .
Dat er dan gewenning nodig is, is ook niet vreemd. Maar dat de ‘oude garde’ samen met de aanstormende grote talenten zo snel een mooie synergie zijn gaan vormen zal wellicht de meeste verbazing wekken, bij zowel in- als outsiders.
Uit de eerste negen wedstrijden werden 10 punten gepeurd en zag Excelsior zich terug op de dertiende plek. Maar vanaf eind oktober jl. is de Corneille equipe ongeslagen. Zesmaal winst en driemaal gelijk zorgden voor de daverende opmars en daarmee leverden onze gasten de beste prestatie, na koploper AFC, die uit die negen wedstrijden één puntje meer haalden, 22 om 21.
Mede door winst in de laatste drie gespeelde wedstrijden, waarbij de 3-0 van afgelopen zaterdag tegen kampioen Katwijk het meest tot de verbeelding sprak, is Excelsior M. koploper in de strijd om de tweede periodetitel met 6 gespeeld en 16 punten.
Met die fraaie serie ongeslagen duel hebben captain Daan Smith c.s. een meer dan aardig begin gemaakt om hun eigen record te gaan evenaren of wellicht zelfs te verbeteren, want in het bovenvermelde succesjaar met alle prijzen, bleven de Tricolores maar liefst 24 wedstrijden op rij ongeslagen. De weg is nog lang, maar nu de diesel eenmaal goed op gang is gekomen zou die ook zomaar eens niet te stoppen kunnen zijn in de nog volgende 16 wedstrijden.
Te beginnen om G.V.V.V. voor de tweede keer dit seizoen klop te geven, want in Maassluis werd het op 25 augustus jl. 1-0 door een doelpunt van de nu 20-jarige Sekou Sylla.

Cijfertjes
Als je een voetbalcijferfetisjist bent – mooi woord trouwens om te gebruiken bij een potje scrabble – ben je op dit moment bij G.V.V.V. aan het juiste adres. Want geen enkele van andere 17 deelnemers aan deze Tweede Divisie kan zulke mooie gelijkmatig cijferrijtjes overleggen als de ploeg van trainer Niek Oosterlee. En of je nu de overall resultaten bekijkt, of die apart van de thuis- en uitwedstrijden, de tafels van drie en zes kloppen, op enkele plaatsen bij het doelsaldo na, volledig. Hieronder ziet u die lakmoesproef.

 

Mooi gezicht natuurlijk, maar bij voetbal gaat het niet om de schoonheid van de cijfers, voor zover de gemiddelde liefhebbers daar al in geïnteresseerd zouden zijn, maar vooral om een zo hoog mogelijk cijfer te bewerkstelligen in de vierde kolom, ofwel zoveel mogelijk winstpartijen.

Grillige prestaties
Zo gelijkmatig als bovenstaande cijfers zijn, zo grillig zijn de onderliggende prestaties op het veld van onze matadoren. Het dichtstbij is natuurlijk het verschil tussen de wedstrijd in Rijnsburg op 12 januari jl. en afgelopen zaterdag in eigen huis tegen Kozakken Boys. Groter contrast is bijna niet mogelijk, als je niet beter wist zo je haast zeggen dat er in die beide wedstrijden twee totaal verschillende elftallen acteerden. Één strijdend voor iedere centimeter en vol geloof in eigen kunnen, de ander apathisch met nauwelijks enig idee hoe de ‘vijand’ te bestrijden.
Maar dat was niet voor het eerst in dit seizoen. In september en oktober van het vorige jaar zetten captain Terschegget en zijn kompanen een mooie serie neer van zeven ongeslagen wedstrijden op rij, gevolgd door een flinke zeperd en daarmee een kansloze 4-0 nederlaag bij de koploper AFC. De volgende thuiswedstrijd daarna was tegen kampioen Katwijk, die ging weliswaar verloren met 0-1, maar toen zagen we weer een ouderwets knokkend G.V.V.V., dat zich niet zomaar gewonnen wilde geven. Er volgden drie winstpartijen op rij tegen De Treffers, VVSB en IJsselmeervogels, maar daarna was het over en uit met het behalen van driepunters. Tegen HHC en Rijnsburgse Boys werd nog een punt veroverd, maar bij Kon. HFC en Kozakken Boys thuis ging het dus opnieuw mis.

Alles uit de kast
Verliezen is een onderdeel van het spelletje, maar het gaat om de manier waarop dit gebeurt. Als dat strijdend geschiedt tegen een tegenstander die meer surplus aan voetballend vermogen en/of geluk heeft, is daar best mee te leven. Maar als dat op z’n janboerenfluitjes gaat is dat een stuk moeilijker te accepteren.
De aanhangers verwachten dan ook dat G.V.V.V. alles uit de kast gaat halen om de opmars van Excelsior Maassluis te stuiten en daarmee sportieve revanche te nemen op zichzelf, vanwege de wanvertoning van afgelopen zaterdag, en op de tegenstander om het verlies in Maassluis uit te wissen. Bovendien zou winst een mooi cadeau zijn voor opnieuw een jubilaris.Jubilaris
Waar vorige week Bart Hulsbos en Johan Jansen werden gehuldigd voor hun 250ste officiële wedstrijd in het blauwe tenue is het nu de beurt aan Laurens van der Voort.
De verdediger, die zowel op de flanken als in het centrum van de defensie goed uit de voeten kan, is nog lang niet zover als bovengenoemde coryfeeën, maar heeft wel een eerste stap in die richting gemaakt met nu 100 officiële duels op zijn conto. Een mijlpaal die afgelopen zaterdag gestalte kreeg in het verloren duel tegen Kozakken Boys .
Van der Voort kwam in 2015 over van Jong FC Utrecht naar G.V.V.V. en is dus bezig aan z’n vierde seizoen. Afgelopen november verlengden de club en de nu 24-jarige Van der Voort de overeenkomst tot en met 2021.
Vooral in z’n tweede en derde seizoen was de tweebenige verdediger een vaste waarde en miste hij nauwelijks een duel. Aan het begin van dit seizoen sloeg de pech toe, want Laurens werd geconfronteerd met een bacteriële infectie die hem maanden aan de kant hield, waardoor zijn aantal duels in deze jaargang nu pas op een totaal van vier staan. Maar met nog ca. tweeënhalf seizoen te gaan zal de teller vast en zeker nog een stuk hoger gaan oplopen.

Laurens van der Voort zal voorafgaande aan deze wedstrijd de bloemen gaan ontvangen van VTZ-lid Loek Budding voor deze gedenkwaardige gebeurtenis in zijn voetballoopbaan, waarbij we vanaf deze plaats ook alvast de hartelijke gelukwensen willen overbrengen aan de allround verdediger. Hopelijk kan Laurens samen met z’n ploeggenoten deze mijlpaal nog extra cachet geven, door de drie punten in eigen huis te houden.
      

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint i.v.m. de live TV-uitzending van Fox Sports om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L. Timmer uit Apeldoorn. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. H.M. Kucukerbir en Dhr. H.D. Fikkert. Vierde official is Dhr. H. Migchelbrink.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Orange Pictures
Infographic: Youri van Doorn & Dick Gijsbertsen