Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lienden

4 oktober 2018

Komende zaterdag staat de eerste streekderby’s in dit seizoen op de programmarol voor G.V.V.V. Door de degradatie van s.v. T.E.C., en Spakenburg dat de omgekeerde weg bewandelde, blijft het aantal hetzelfde als vorig seizoen. Samen met IJsselmeervogels en FC Lienden, dus opnieuw een drietal regioderby’s in eigen huis.
We beginnen met de ontvangst van FC Lienden, maar de volgende ontmoeting in die categorie laat niet lang op zich wachten, want op zaterdag 20 oktober a.s. komt Spakenburg al op bezoek.


De ontwikkeling van kleine dorpsclub tot een landelijk bekend voetbalbolwerk in nog geen twintig jaar tijd van FC Lienden mag ondertussen als bekend worden verondersteld, want daarover hebben we op deze plaats al meerdere keren uitgebreid de loftrompet gestoken. En ook het feit dat dit met een consistent beleid is gedaan – natuurlijk waren en onderweg de nodige hobbels, maar die werden vakkundig gladgestreken – verdient alle lof.
Want er zijn talloze voorbeelden van clubs die met zo’n zelfde brandende ambitie in korte tijd omhoog vielen, maar in even zo korte tijd weer naar beneden lazerden en waarvan er diverse nu zelfs geen eens meer bestaansrecht hebben. FC Chabab, WKE, Young Boys, Dijkse Boys, Vinkenslag, Turkiyemspor, en vul zelf maar aan, zijn hier de voorbeelden van.
Voetbalclubs met zulke snode plannen zouden eerst bij FC Lienden in de leer moeten gaan, hoe zo’n kunstje te flikken is. Wellicht een idee voor de plannenmakers en beleidsbepalers van de FC Lienden om daar eens een studieboek over te schrijven, dat levert wellicht ook nog extra inkomsten op. Deze tip is trouwens gratis!!

Hans en Hans
De snelweg omhoog en de bijbehorende successen werden, zonder de andere tussentijdse trainers te kort te doen, behaald onder leiding van de beide Hansen. Hans Kraaij jr. bij het begin, van derde- naar topklasse, en Hans van de Haar die de kroon op het werk mocht zetten door tweemaal achter elkaar kampioen te worden op het hoogste niveau met Lienden en daarnaast nog een aantal ereprijzen te pakken.
Met die gedachten in het achterhoofd is daarom ook minder verwonderlijk dat de beide oefenmeesters hun rentree maakten in de Betuwe, want normaliter is een tweede periode bij dezelfde club tamelijk uitzonderlijk.

Tweede periode Kraaij jr.
Na vijf jaar afwezigheid en via omzwervingen bij SVZW, JVC Cuijk en buurman DOVO keerde Kraaij jr. bij de start van de Tweede Divisie in 2016 terug op het oude nest als opvolger van voornaamgenoot Van de Haar. Met een zesde plaats deed de herintreder het met zijn mannen eigenlijk prima. En toen hij in december van dat jaar ook nog eens zijn officieel erkend trainersdiploma behaalde stond helemaal niets een verdere contractverlenging in de weg. Dus begonnen de blauwe zebra’s ook vorig seizoen onder zijn bezielende leiding aan een tweede jaargang in de Tweede Divisie.
En waar Lienden in de opmars zelden sportieve problemen kende ontstonden die wel vorig seizoen. Ietwat overtrokken zou je kunnen stellen dat het na eind maart van dit jaar een martelgang werd. Zeven wedstrijden op rij zonder winst met slechts één puntendeling deden Lienden duikelen naar een plaats precies boven de gevaarlijke streep. Maar ruim voordat alles was al een nieuw tweejarig contract met Kraaij jr. overeengekomen, dus de magere prestaties waren geen aanleiding van het vertrek van Mister Lienden. Nee, een woordenwisseling na afloop van de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis met enkele sponsoren schoffeerden Hansie, Hansie zodanig dat hij besloot om per direct te stoppen. Assistent Jan Veldhuizen nam de taken voor even waar, maar besloot niet veel later, toen Hans van de Haar alsnog in beeld was gekomen om het seizoen af te maken, ook op te stappen.


Doelman Jan Schimmel toont zijn klasse door deze inzet van Simon Brouwer te stoppen op 14 april jl. tijdens de laatste streekderby.

Tweede periode Van de Haar
Deze andere Hans, die na zijn succesvolle periode bij FC Lienden als trainer van Spakenburg de andere kant van de medaille leerde kennen en vroegtijdig de laan werd uitgestuurd vanwege zeer tegenvallende resultaten, was in dienst bij FC Utrecht als spitsentrainer. Maar de Domstedelingen wilde wel meewerken en dus stond Van de Haar de laatste drie wedstrijden van het vorig seizoen aan het roer. Met twee winstpartijen tegen directe concurrenten FC Lisse en Achilles ’29 werd de plaats boven de gevaarlijke streep veilig gesteld en daarmee handhaafde Lienden zich. Voor de bobo’s van de club was de nieuwe ervaring met de teruggekeerde coach dusdanig goed, en andersom hoogstwaarschijnlijk ook, dat niets een verder samengaan in de weg stond en dus is ook Hans van de Haar terug voor een tweede periode.

Fors aantal mutaties
Zoals vaker bij onze gasten in de afgelopen jaren was ook de aanloop naar dit seizoen omgeven met veel spelersmutaties. Maar liefst 12 spelers vertrokken, waaronder niet de minsten zoals Leon Broekhof, Erik van Eem, Jop van Steen, Emilio Samsey en topscorer Danny van den Meiracker, die goed was voor 22 treffers. Met ongeveer eenzelfde aantal nieuwkomers, waarvan Haris Memic (Slowakije), Guytho Mijland (Hercules), Maurits de Baar (Jong RKC), Shuremy Felomina (Kozakken Boys) en Niels Willems (Achilles ’29) op voorhand de meeste basisplaatsen hebben veroverd moet de herintredende trainer dus gaan bouwen aan nieuwe vastigheden in z’n elftal. Vorige week kwam daar nog een brok aan ervaring bij toen de 31-jarige aanvaller Michiel Hemmen werd aangetrokken, die het laatst actief was voor FC Emmen, maar ook o.a. speelde voor SC Cambuur, FC Volendam en Excelsior Rotterdam.

Doelstelling voorlopig uit zicht
Logischerwijs heeft de nieuwbakken trainer niet als opdracht gekregen om zijn eerdere behaalde successen te kopiëren, want dat zou niet realistisch dat beseffen de beleidsbepalers zich maar al te goed.
“Komend seizoen eindigen rond plek 9 zou mooi zijn. De doelstelling is in ieder geval om het beter te doen dan afgelopen seizoen en om vooral afstand te houden tot de onderste regionen”, zo schreef de club de visie op dit nieuwe seizoen op haar website.
Vooralsnog is het FC Lienden nog niet gelukt om daaraan te voldoen. Met winst op Kon. HFC en een gelijkspel tegen De Treffers leek het een frisse start te worden, maar daarna volgden vier nederlagen op rij tegen Jong Almere, Spakenburg, IJsselmeervogels en Scheveningen. Met ook nog rode kaarten voor Memic en zelfs twee voor de coach Van de Haar. Die werden later allen wel geseponeerd maar daar koop je weinig voor. De nederlagen tegen de rooien uit Spakenburg (1-0), en afgelopen zaterdag thuis tegen Scheveningen (2-3), waren nog eens extra zuur omdat de winnende treffers voor de opponenten pas in blessuretijd vielen.
Mede daarom zal er ongetwijfeld een gemotiveerd Lienden op bezoek komen op het Panhuis, om die negatieve reeks te onderbreken en met een punt, of nog liever de volledige winst, voorzichtig de weg omhoog te vinden.

Verbloemen
De prestatiecurve van G.V.V.V. is omgekeerd evenredig aan die van onze gasten. De Veense blauw-witten starten met twee nederlagen op rij, waarna tweemaal om en om, een gelijkspel en winst volgde. Daardoor staat er een mooie reeks van vier ongeslagen wedstrijden als statistiek genoteerd. Het zijn aardige cijfers en ook een toonbeeld van evenwichtigheid, want zowel uit als thuis werd eenmaal gewonnen, eenmaal gelijk gespeeld en eenmaal verloren.
Maar die resultaten verbloemen toch wel een beetje de realiteit, want in het veld is het spel van de Oosterlee brigade zeker nog lang niet altijd evenwichtig genoeg. Goede fases waarin een goed combinerend en dominant G.V.V.V. te zien is worden nog teveel afgewisseld met perioden waarin het spel langs alles en iedereen heen lijkt te gaan.
Die wisselvalligheid zal uitgebannen moeten worden. Want zonder geluk vaart niemand wel heeft al wel een paar maal gezorgd voor de uiteindelijke puntenwinst, maar daar komt ook een keer een einde aan. Vertrouwen op geluk is een zeer wankele basis, je kunt veel beter steunen op je eigen kennis, kunde en bekwaamheid, die zonder enige twijfel aanwezig is in de zeer ervaren spelersgroep waarvan het gros al vele jaren met elkaar speelt.


Goalie Johan Jansen grijpt in voordat Jordi Balk gevaarlijk kan worden tijdens de laatste G.V.V.V. - FC Lienden.

Blijft ongeslagen status intact?
Dat alles zal G.V.V.V. in de strijd moeten gooien in deze regioderby om niet alleen ongeslagen te blijven in de competitie, maar ook tegen FC Lienden. Want in de twee voorgaande jaargangen in deze Tweede Divisie wonnen de Veenendalers driemaal en was er eenmaal een puntendeling.
Dat laatste resultaat (1-1) was ook tevens de laatste ontmoeting op 14 april jl. op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Beide teams zagen toen ook nog een doelpunt worden afgekeurd, maar uiteindelijk mocht de thuisploeg toen het veroverde puntje het meest koesteren omdat het gedurende de laatste 10 minuten met tien man kwam te staan – Den Hartog kreeg een tweede gele kaart – maar ook omdat FC Lienden de toch wel ietwat gevaarlijker ploeg was geweest.
 

Vader Jan, en zoon Danny Lücke, zullen met tegengestelde belangen naar deze streekderby kijken.

Familiederby
Ook buiten de lijnen van deze streekderby zou je kunnen spreken van een soort van familiederby. Want wat wil het geval?
Bij onze gasten is Jan Lücke sinds het begin van dit seizoen de keeperstrainer van de A-selectie, en G.V.V.V. heeft zo’n zelfde functionaris met dezelfde achternaam, alleen luistert hij naar de voornaam Danny, en is aan zijn tweede seizoen in Veenendaal bezig.
Met zo’n weinig in Nederland voorkomende achternaam is er grote kans dat het familie van elkaar is. En ja, dat klopt. Het zijn vader en zoon die beiden bezeten zijn van het keepersvak en daar ook veel werk van maken, want zij hebben samen een keepersschool genaamd Keepersaction met vestigingen in Bemmel, Ede, Heerenveen en Zetten.
Vader Jan heeft dus voornaamgenoot Jan Schimmel onder zijn hoede, die al jarenlang een vaste en betrouwbare waarde is tussen de palen bij FC Lienden. Voor zoon Danny geldt dat voor Johan Jansen die hard op weg is naar 250 officiële wedstrijden onder lat bij G.V.V.V.
Voor elke keeper is het ultieme doel om iedere wedstrijd een zogenaamd clean sheet neer te zetten, ofwel de nul te houden.
Vorig seizoen lukte dat Johan Jansen 11x tegen Jan Schimmel 7x. Dit seizoen slaagden de beide sluitposten er nog niet in daar een vervolg aan te geven en dus is het in deze streek/familie derby een mooie uitdaging om voor de eerste keer te gaan proberen de nul te houden.
We moeten gaan afwachten of de vader de zoon kan gaan plagen, of andersom, of dat ze beide na afloop een biertje gaan drinken op een ‘unentschieden’ tussen hun individuele pupillen. Maar als beide sluitposten dan toch moeten capituleren hopen vader en zoon alsnog op winst voor hun cluppie waarbij ze in dienst zijn. Kortom voor Jan en Danny, alsmede voor de fans van beide ploegen staat er een spannend potje voetbal te wachten.      
     
G.V.V.V. – FC Lienden begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. J.W.M. van der Laan uit Cuijk. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. N. van Kampen en Dhr. J.R. Waleveld. Vierde official is Dhr.W.M. Kieft.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen/www.keepersaction.nl/Prodifo Reclamefotografie