Voorbeschouwing G.V.V.V. – HHC Hardenberg

5 december 2018

Het lijkt erop of de competitieleider van de KNVB voor G.V.V.V. en HHC Hardenberg een (bijna) vast  pandoer in petto heeft v.w.b. het vaststellen van de laatste wedstrijden voor de winterstop in een bepaald kalenderjaar.

Want het wordt nu al voor de derde maal op rij dat in de laatste thuiswedstrijd HHC Hardenberg het sportpark Panhuis met een bezoek komt vereren. In beide vorige seizoenen was het echt de allerlaatste wedstrijd voordat het kerst en Nieuwjaars reces begon. Het verschil is nu dat de beide kemphanen na dit duel nog eenmaal aan de bak moeten voordat er tijdelijk op de lauweren gerust kan gaan worden.
Onze gasten uit Hardenberg zijn volgende week zaterdag gastheer voor Jong Vitesse op sportpark De Boshoek, en G.V.V.V. sluit het voetbalkalenderjaar 2018 af met een bezoek aan de Koninklijke HFC die afgelopen zaterdag in eigen huis de punten deelden met HHC (2-2).
Op 12 januari 2019 moet iedereen dan weer ontwaakt zijn uit de winterslaap voor de hervatting van de competitie.

In sneltreinvaart omhoog
We hebben het aan de vooravond van eerdere edities van deze wedstrijd al eens betoogd, maar het kan nooit te veel worden benadrukt. Onze gasten hebben, samen met BVV Barendrecht, van alle 10 deelnemende voormalige zaterdagclubs aan deze Tweede Divisie, altijd acte de presence gegeven op het hoogste amateurniveau sinds de invoering van de topklasse in 2010. Dat kunnen gerenomeerde en gerespecteerde voetbalbolwerken uit Spakenburg, Katwijk, Werkendam, Rijnsburg en Veenendaal de Hardenbergers niet nazeggen.
Des te knapper als je weet, dat de club die in 1954 ontstond toen HVC en sv Heemse fuseerden, zich pas in 2004 meldde op de toenmalige hoogste trede bij de amateurs, namelijk de hoofdklasse. Een periodetitel in de eerste klasse, en daarna winst in de nacompetitie leidde die weg omhoog in.


Op 16 december 2017 opende Soufiane Lagmouchi de score bij G.V.V.V. - HHC Hardenberg.

Naam verankerd
Sindsdien hebben de Sallanders hun naam stevig verankerd in de Nederlandse amateurvoetbalwereld. Uiteraard lagen daar uitstekende sportieve prestaties aan ten grondslag, met al heel snel twee kampioenschappen op rij, in 2007 en 2008 als hoogtepunten. Daarnaast speelden de Oranjehemden tamelijk vaak een rol van betekenis in de strijd om de bovenste plekken. Na de twee titels werd in de daaropvolgende seizoenen maar lieftst zesmaal een plaatst bereikt in de topvier van de diverse competities, waarbij de tweede plek in 2016 ruim voldoende was om deze divisie te bereiken.
Alleen de plaatsing voor de topklasse in 2010 was een wat moeizame bevalling, maar het bleek achteraf een zeer gezond kind te zijn, wat alleen nog een groeistuip kende in ’16-’17 toen ternauwernood een opname in de kliniek genaamd Derde Divisie kon worden voorkomen.
Maar niet alleen op het veld toonde HHC Hardenberg in die relatief korte tijd haar klasse, ook als gastheer, of op bezoek bij mededingers, toont de club in al haar geledingen diezelfde klasse. Want waar in den lande je ook komt, bijna overal heeft de club een zeer sympathieke uitstraling verworven en mede daardoor is HHC Hardenberg niet meer weg te denken uit de top van het amateurvoetbal.

Draad opgepakt
Na het minder flatteuze debuut in deze divisie die huidig coach Gert Jan Karsten, als opvolger van de vroegtijdig ontslagen Joseph Oosting, samen met zijn ploeg uiteindelijk tot een goed einde bracht, pikte HHC vorig seizoen de draad gewoon weer op, waar die was afgegleden.
Katwijk en Kozakken Boys waren voor iedereen een ruime maat te groot, maar achter dit tweetal positoneerde HHC Hardenberg zich weer, bijna zoals gebruikelijk, keurig op de derde plek, en namen en passant de eerste periodetitel over van kampioen Katwijk.
Voor coach Karsten voelde deze derde plek als een kampioenschap zo liet hij in dagblad De Stentor optekenen.
,,Dit is in mijn ogen één van de beste prestaties van HHC ooit, in de zwaarste amateurcompetitie die Nederland ooit gehad heeft. HHC trekt nooit extreem de portemonnee en moet goed zoeken naar de juiste spelers, maar met creatieve oplossingen en een rustig bestuur stijgen we boven de verwachtingen uit. We bewijzen dat succes maakbaar is.”    


Komende zaterdag dus geen onderonsje tussen Niek Oosterlee (l.) en Gert Jan Karsten. Want zoals u op deze website heeft kunnen lezen ondergaat Oosterlee aanstaande vrijdag een operatie aan zijn heup.
Ook vanaf deze plaats wensen wij onze coach een geslaagde operatie, en een zeer voorspoedig herstel toe.


Nog net geen top
Voor dit seizoen ligt bij de Sallanders de ultieme uitdaging om de uitstekende prestatie van vorig jaar te gaan evenaren. Want een stapje hoger mag (nog) niet worden verwacht zo gaf Karsten onlangs aan. De doelstelling is een plaats in het linkerrijtje, de ambitie een plek in de top zes.
Om mee te doen om de titel moet echt iedereen top zijn, moet het rendement omhoog en ook het geluk een beetje meezitten. En zover is HHC nog niet, we zijn momenteel te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet, is de samenvatting van zijn betoog tijdens een interview met voetbal247.nl  
En voorlopig heeft de ambitieuze oefenmeester, die zich onlangs opgaf om mogelijk te gaan deelnemen aan de cursus Coach Betaald Voetbal, het gelijk geheel aan zijn zijde met de huidige ingenomen vijfde positie van zijn ploeg en de puntenafstand t.o.v. de uitdagers aan de top van de ranglijst.

Vuur aan de schenen
Om de huidige plek en de ambities te bestendigen mogen we daarom ook verwachten dat de Oranjehemden vol voor de winst zullen gaan op het Veense sportpark Panhuis. Met de meest waardevolle speler over 2018 in de gelederen, Rob van der Leij werd met 19 goals en 13 assists onlangs door de website tweededivisie.nl als zodanig aangewezen, is het natuurlijk lekker ballen. Maar ook collega Rick Hemmink weet van wanten, en heeft al achtmaal vijandelijk doel getroffen. Neem daarbij de vormgevers Glenn Kobussen en Sargon Gouriye, en rotsen in de defensieve branding zoals Koos Werkman, Danny Bouws, Aschwin Manuhutu en doelman Ramon Nijland, die alle vier nog geen minuut hebben gemist, dan is duidelijk dat G.V.V.V. een meer dan pittige tegenstrever staat te wachten die het vuur aan de schenen zullen gaan leggen van de blauwkousen.


Jeremy de Graaf was bij de laatste ontmoeting de maker van de 2-0. Daarna zorgde Metaj Shkodran vanaf de elfmeterstip voor de aansluitingstreffer. Met 10 man, want Bart Hulsbos kreeg na een klein uur spelen een (terechte) rode kaart voorgeschoteld, kon G.V.V.V. die voorsprong niet vasthouden. Rens van Benthem was verantwoordelijk voor de 2-2 eindstand.

Vervolg zegereeks?
Aan G.V.V.V. op haar beurt de taak om de aspiraties van HHC Hardenberg in te dammen en haar eigen eerzucht te tonen. Die kwam in de laatste drie wedstrijden al meer dan prima bovendrijven. Want de dikverdiende winst bij De Treffers, een voor de poorten van de hel weggesleepte thuisoverwinning tegen VVSB, en de vorige met enig geluk, maar op basis van de tweede helft toch ook wel verdiende winst op de rode zijde van de Spakenburgse Westmaat, leverde de maximale winst van negen punten op.
Daar een voortzetting aan geven in de twee laatste wedstrijden voor het kerstreces zou prachtig zijn. Want als dat zou lukken, benaderen captain Terschegget en zijn kornuiten bijna de geleverde prestaties in de twee voorgaande seizoenen. Zowel in ’16-’17 als in ’17-’18 veroverden de Veense blauwhemden uit 16 duels 30 punten en die leverden respectievelijk een tweede en een vierde plaats op. Dat aantal wedstrijdpunten zou met twee maximale scores tot op twee punten benaderd kunnen worden.

Disclaimer
De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit qua kansberekening een niet zo heel grote mogelijkheid van slagen heeft. Als uw schrijver een gokker was, zou hij inzetten op een gelijkspel.
Want hoewel HHC Hardenberg overall de betere papieren heeft in de 14 voorgaande onderlinge ontmoetingen, komt dat vooral doordat G.V.V.V. op het fraaie sportpark De Boshoek, de thuishaven van de Sallanders, slechts eenmaal wist te winnen, driemaal gelijkspeelde en eenzelfde aantal keren verloor.
In Veenendaal is die verhouding in evenwicht met tweemaal winst, en eenzelfde aantal malen verlies, Wat dus inhoud dat de overige drie duels onbeslist eindigden. En dat geldt ook voor de laatste twee ontmoetingen die in december 2016 (0-0) en 2017 (2-2) plaatsvonden.
Maar goed, hier gaat de bekende kretelogie ‘prestaties uit het verleden etc. etc.’ ook weer op, dus uw scribent wijst op voorhand alle claims af als het drietje op uw totoformulier, of het voorspelde gelijkspel na negentig minuten spelen, niet correct blijkt te zijn geweest.

De wedstrijd G.V.V.V. – HHC Hardenberg die om 15.30 uur aanvangt zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. N.B. Smit uit Huizen, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G.W.G. van Hout en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is Dhr. R. Weiland.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen

PS
Derby zaterdag
Begin november werd de wedstrijd om de Rabobank Charity Cup tussen de G.V.V.V. 1 en DOVO 1 door de thuisclub afgelast i.v.m. het niet op de been kunnen brengen van een representatief elftal. Maar de onderlinge strijd tussen de beide Panhuisbewoners door lager spelende, vrouwen- en jeugdteams in competitieverband is daarmee natuurlijk in het geheel niet in gevaar gekomen, want aanstaande zaterdag staan er maar liefst acht teams van de beide clubs tegenover elkaar, hetzij aan de rode- of blauwe zijde van het Panhuis. Je mag dus spreken van een echte derby zaterdag.

Dames eerst
Van de ontmoetingen tussen de seniorenteams van de beide Panhuisburen willen er even twee uitlichten. Allereerst de dames, want zoals de etiquette bepaald, hebben die altijd voorrang.
Ons Vrouwen 1 team gaat op bezoek op de
rode zijde om haar competitieduel in de 3de klasse B af te werken. Beide selecties zijn geen hoogvliegers in deze klasse en het is voor de dames van de trainers Stephan Goes en Jan van Garderen een mooie gelegenheid om bij winst wat afstand te nemen van de onderste regionen.

Voorwedstrijd
Is de aanvang van voornoemde wedstrijd u wat te vroeg, dan is er nog een tweede gelegenheid om een voorwedstrijd te bekijken voordat ons vlaggenschip het opneemt tegen HHC. Want om 12.30 uur is het tijd voor de zogenaamde kleine derby. In de reserve hoofdklasse, het hoogste niveau voor tweede elftallen, neemt
blauw het in eigen huis op tegen rood.
Ook hier hetzelfde pandoer, zowel G.V.V.V. 2 als DOVO 2 doen niet echt mee om de prijzen maar worstelen om uit de gevarenzone te blijven. Beide teams kenden wel een goede generale, DOVO 2 won vorige week met 4-1 van Volendam en de mannen van trainer Moslin Adane wisten in Leusden Roda ’46 met 1-3 te verslaan. Dus ook hier geldt, als ons tweede elftal erin zou slagen om de punten in eigen huis te houden, doen ze een goede stap richting de middenmoot.

Kortom veel echte Panhuisderby’s waarbij we vanaf deze plaats onze
blauwe teams heel veel succes wensen tegen de rode buren. 

Wedstrijd

 

 

Aanvang

G.V.V.V. JO8-1

-

DOVO JO8-1

08.30 uur

G.V.V.V. JO9-1

-

DOVO JO9-1

08.30 uur

DOVO MO13-2

-

G.V.V.V. MO13-2

08.30 uur

G.V.V.V. JO14-2

-

DOVO JO14-3

08.30 uur

DOVO VR1

-

G.V.V.V. VR1

09.45 uur

DOVO 14

-

G.V.V.V. 5

14.30 uur

DOVO 7

-

G.V.V.V. 4

11.30 uur

G.V.V.V. 2

-

DOVO 2

12.30 uur