Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong NEC

16 augustus 2018

Proefexamen, testcase of generale repetitie. Al deze benamingen kunnen geplakt worden op dit affiche. Want voor G.V.V.V. is dit achtste oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen ’18-’19 de laatste in de aanloop daar naar toe. Maar datzelfde is van toepassing voor onze gasten uit Nijmegen. Waar de thuisploeg aanstaande dinsdag start met de KNVB beker thuiswedstrijd tegen s.v. T.E.C., begint Jong NEC maandag aan poule A van de reservecompetitie met een uitwedstrijd bij Jong De Graafschap.

Kleine competitie

De Nijmegen Eendracht Combinatie heeft er in het verleden voor gekozen om haar beloftenteam te laten uitkomen in een competitie met collegae betaald voetbal organisaties, i.p.v. een poging te wagen dit team te laten spelen in de Tweede- of Derde Divisie.
Die keuze houd in dat er gespeeld wordt in een competitie met slechts 10 deelnemers - in de voorgaande competities waren dat er zelfs acht en negen - en er daarom lang niet iedere week de krachten kunnen worden gemeten met leeftijdsgenoten.
Naast het invoegen van extra oefenwedstrijden tegen andere deelnemers uit de reservecompetitie, die ook een poule B kent, is er dus volop gelegenheid om te oefenen, en dat doet de ploeg van hoofdtrainer Ron de Groot dan ook ruimschoots. Want ook voor Jong NEC wordt dit het achtste sparringspotje.

Mister NEC
Dat coach Ron de Groot, ook nog eens geboren Nijmegenaar, tot de inventaris behoort van de club met als thuisbasis stadion De Goffert, en de eretitel ‘Mister NEC’ meer dan waard is, is een understatement. Want bijna zijn hele voetballeven, alleen in de jeugdjaren diende hij twee andere clubs, speelde zich af bij NEC. 

Mister NEC Ron de Groot

Vanaf 1979 t/m 1988 speelde de middenvelder met als bijnaam ‘Bikkel’, 231 duels voor de hoofdmacht van de rood/groen/zwarte formatie. Een zware blessure op 27-jarige leeftijd noopte De Groot tot stoppen met z’n profcarrière. Maar na het behalen van de benodigde trainerspapieren werd hij in 1993 assistent-trainer en dat liep door tot 2016. In die 23-jarige periode deed de club nooit een tevergeefs op de NEC-er pur sang om ook diverse malen als interim hoofdtrainer op te treden, zoals o.a. bij het ontslag van Alex Pastoor en Peter Hyballa.  


Prima resultaten
Sinds De Groot zijn assistentschap bij het vlaggenschip van NEC heeft neergelegd is hij dus coach geworden van het beloftenteam en gaat nu beginnen aan zijn derde seizoen. Hoewel opleiden van de individuele spelers om ze kans te laten maken het hogerop te zoeken, het liefst natuurlijk in NEC 1, het doel is van zo’n jong team, zijn goede resultaten tegen de concurrentie van de andere BVO’s de kers op de taart. Daar zullen Ron de Groot en zijn overige stafleden vast niet ontevreden over de ontwikkelingen zijn die hun pupillen doormaken, want in ’16-’17 was Jong NEC het beste jongetje van het klasje en afgelopen seizoen eindigde men keurig op een vierde stek.
 

Eindstand seizoen '16-'17 Eindstand seizoen '17-'18

Oefenen
Volgens het programma op de website van NEC oefenden de jongelingen uit Nijmegen reeds tegen collegae Jong PEC, Jong FC Den Bosch en Jong RKC Waalwijk. Helaas waren daar geen uitslagen bij vermeld en ook de zoektocht op het world wide web kon ons geen soelaas bieden.
Nee, dan hebben de amateurclubs waartegen werd geoefend het veel beter voor elkaar, althans v.w.b. het vermelden van verslagen c.q. uitslagen. Wel voerde Jong NEC, qua resultaten, daarin de boventoon.
Alleen onze aanstaande tegenstander in de KNVB beker T.E.C. kon de jonge ploeg van coach De Groot op het eigen sportpark De Lok bijhouden. Het werd 3-3 in Tiel.
Hoofdklasser DFS, derdedivisionist OJC Rosmalen en onze competitiegenoot Kon. HFC dolven met respectievelijk 2-4, 0-3 en nogmaals 0-3 het onderspit.

Tegenstander van formaat
Dat dit beloftenteam geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, geven de bovenstaande uitslagen al aan en dat ondervond G.V.V.V. zelf ook al eerder aan den lijve.
De eerste wedstrijd, tegen toen nog NEC 2 geheten, vond plaats op 24 november 2001 en die wonnen de gasten met 1-2. En op de koude winteravond van 14 februari 2017 was de aanwas van de voetbalclub uit de stad aan de Waal voor de tweede keer op bezoek op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis.
De uitslag werd uiteindelijk 2-1, maar was gezien het spelbeeld de omgekeerde wereld. Want in grote delen van de wedstrijd waren de ‘youngsters’ overheersend en namen via Segun Owobowale in het tweede bedrijf dan ook een meer dan verdiende voorsprong. Door zeer goed keeperswerk van Kevin Rijnvis – nu in dienst bij VVOG – kwam Jong NEC toen niet meer aan scoren toe en was het aan oprispingen van Patrick Heesakkers – nu spelend bij SC Woezik – en Soufiane Laghmouchi te danken dat in twee minuten tijd de achterstand werd omgezet in onverdiende winst. 
Voor Laghmouchi was dat zijn eerste doelpunt in het blauwe tenue nadat hij eind januari 2017 over was gekomen naar ’t Veen van AFC United Solna (Zw.). De totaal teller van vleugelspits staat tot op heden op 19 treffers in 56 duels. Zes in de oefenduels, twaalf in competitie wedstrijden en één in de KNVB beker. Maar of Laghmouchi dat kunstje kan herhalen is zeer de vraag, want afgelopen dinsdag moest hij na ca. twintig minuten meespelen in de wedstrijd tegen VV DUNO geblesseerd naar de kant en dat zag er op voorhand niet goed uit.


Zien we Soufiane Laghmouchi langs de lijn flitsen?

Uit geëxperimenteerd?
Of coach Niek Oosterlee en zijn secondanten Dennis van Meegdenburg en Jan Diepeveen zijn uit geëxperimenteerd na de reeds eerder gespeelde zeven oefenduels is de grote vraag voor allen die G.V.V.V. een warm hart toedragen aan de vooravond van deze generale repetitie.
Heeft de staf tot nu toe voldoende gezien in de oefencampagne en hebben ze aan de hand daarvan een besluit genomen hoe het basiselftal er uit gaat zien als het aanstaande dinsdagavond tegen s.v. T.E.C. het er echt omgaat?
Zo ja, dan zou je er vanuit kunnen gaan dat die elf spelers ook aan de start verschijnen tegen Jong NEC. Maar het kan uiteraard ook zomaar zijn dat die opstelling al wel grotendeels in de achterhoofden van stafleden rondspookt, maar toch ook zo hier en daar nog wat vraagtekens oproept. Dat zou dan reden kunnen zijn om op die posities nog wat te gaan proberen.
Een andere veronderstelling zou kunnen zijn dat de techneuten van de staf er al wel helemaal uit zijn, maar dat ze zich niet in kaart willen laten kijken door de ‘spionnen’ van de Tielse formatie, die ongetwijfeld aanwezig zullen zijn, en daarom opnieuw een groot gedeelte van het keurkorps speeltijd geven.
Nog een andere optie is wellicht dat eindverantwoordelijke Niek Oosterlee niet eens wil spreken over een ‘basiself’. De beste elf spelers tegen T.E.C. hoeven niet per se dezelfde elf te zijn als die tegen Excelsior Maassluis – waartegen de competitie wordt geopend – of eender welke club uit de Tweede Divisie dan ook. Want in de oefenperiode zal analist Danny Huijtink ongetwijfeld al zijn ogen goed de kost hebben gegeven bij de concurrenten en daarbij een sterkte/zwakte analyse hebben gemaakt waarbij op ingespeeld moet worden bij het maken van een keuze hoe te beginnen tegen een bepaalde tegenstander.
Kortom veel vraagtekens bij ons als supporters, maar hopelijk veel minder voor Niek, Dennis en Jan die er tenslotte voor door hebben geleerd.

Het moet beter
Geen vraagtekens v.w.b. de prestaties in de laatste paar oefenduels. Want dat die beter moeten om goed beslagen ten ijs te komen is overduidelijk. Op momenten hebben we daarin wel een ouderwets draaiend G.V.V.V. gezien, maar het was lang niet altijd consistent genoeg om overheersend te zijn. Daarnaast ontbrak op te veel ogenblikken de scherpte in de afronding van de wel gecreëerde kansen c.q. mogelijkheden. Tevens zullen ook de individuele fouten moeten worden uitgebannen, of ieder geval tot een minimum worden teruggebracht. Want mede daardoor kregen de Veense blauwen vijf van de zeven tegendoelpunten om de oren in de duels tegen s.v. O.S.S., en VV DUNO.
Daarom hopen we maar op een goede wedstrijd tegen de jonge profs met als toetje ook nog een positief resultaat wat dat geeft altijd meer vertrouwen in de aanloop naar een volgend duel.

G.V.V.V. – Jong NEC zal om 14.30 uur beginnen op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Arie Midden.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto en plaatjes: Dick Gijsbertsen, transfermarkt.nl en soccerway.com