Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong Sparta

29 augustus 2018

In de net gestarte derde jaargang van de Tweede Divisie staat komende zaterdag voor ons keurkorps de eerste thuiswedstrijd te wachten. En daarin is G.V.V.V. gastheer voor de jonge kasteelheren, beter bekend onder de naam Jong Sparta.

Witte raaf

Net als G.V.V.V. zijn onze bezoekers uit de havenstad Rotterdam tot op heden een vaste waarde gebleken op het derde voetbalniveau van ons land. Je kunt eigenlijk wel stellen dat Jong Sparta de enige witte raaf is onder beloftenteams die twee jaar geleden instroomden, toen de Tweede Divisie sinds 1971, een herstart beleefde.
Want in die eerste jaargang ’16-’17 was Jong AZ een klasse apart en promoveerde als kampioen daarom ook geheel terecht naar de Eerste Divisie. Maar zowel Jong Vitesse – ondertussen dus weer teruggekeerd als kampioen van de Derde Divisie zondag – als Jong FC Twente - dat zich nu heeft teruggetrokken uit het divisieniveau – degradeerden toen direct.
Zo niet Jong Sparta, die een meer dan keurige zevende eindpositie in de wacht sleepte bij het debuut. Vorig seizoen moest men weliswaar met iets minder genoegen nemen, maar de behaalde 43 punten waren ruim voldoende voor elfde plek en daarmee eindigde Jong Sparta in de grote middenmoot.
De Spartanen zijn er dus wel als enig beloftenteam in geslaagd om behoorlijk consistent te presteren in deze Tweede Divisie, en daarom is de kwalificatie witte raaf niet overdreven.

Rijsdijk van Maassluis naar Rotterdam
Deze resultaten werden behaald onder leiding van de coaches Ole Tobiasen in ’16-’17, en Frank van Kempen, die vorig seizoen de scepter zwaaide op het Kasteel, de thuishaven van de Rotterdammers. Maar de technische leiding besloot toch om een nieuwe man te benoemen. Dit werd Jeroen Rijsdijk, die met Excelsior Maassluis in zijn debuutseizoen aldaar alle prijzen won, die er maar te winnen waren, van landskampioen tot supercup. En daarna nog twee seizoenen uitstekend presteerde bij de club uit de stad aan de Waterweg.
De voormalig speler van ASWH en IJsselmeervogels, waarmee hij driemaal achtereen kampioen werd, heeft als trainer dezelfde drive om het hoogst mogelijke niveau te halen. Daarom volgde Rijsdijk ook de cursus Coach Betaald Voetbal waarvan de stage hem bij profclub Sparta bracht, die in Excelsior Maassluis al een opleidingspartner kende.
Die periode verliep dusdanig goed dat Sparta hem polste om assistent te worden van de nieuwe hoofdcoach Henk Fräser en tevens Jong Sparta onder zijn hoede te nemen. Dat was voor de gedreven oefenmeester natuurlijk ‘an offer you can’t refuse’ om fulltime met het spelletje bezig te zijn. Met medewerking van Excelsior M., die hij eigenlijk al zijn ja-woord had gegeven voor een nieuw seizoen, kon toch de stap omhoog worden gemaakt en dat werd hem ook zeer gegund door alle Tricolores.

Diploma
Op 21 augustus jl. ontving Rijsdijk het felbegeerde diploma uit handen van de directeur betaald voetbal van de KNVB, Eric Gudde. Symbolischer kon het niet, want Eric Gudde was niet alleen voormalig technisch directeur van Feyenoord, maar ook bekleedde hij voordien diezelfde functie bij Excelsior Maassluis, en weer daarvoor stond hij ook nog voor de troepen op sportpark Dijkpolder. Gudde wordt bij Excelsior M. gezien als de architect achter de professionalisering van de voetbalvereniging en onder zijn leiding werd ook de stap gezet naar de hoofdklasse.


Jeroen Rijsdijk ontvangt het felbegeerde diploma uit handen van Eric Gudde (l.).

 

Nico Jalink
Nourdin Boukhari

Nog meer nieuw bloed
Maar niet alleen kwam er een nieuwe oefenmeester ook de rest van de staf kreeg een impuls. En dat zijn niet de minste namen, want als assistent trainer werd Nico Jalink aangesteld.
De voormalig middenvelder speelde iets meer dan een kwart, van zijn in totaal 480 competitie wedstrijden betaald voetbal, voor de Kasteelclub. En kwam daarnaast ook nog uit voor o.a. Excelsior Rotterdam, AZ, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, NAC Breda en FC Dordrecht.

Een veel langere lijst van werkgevers is terug te vinden achter de naam van Nourdin Boukhari die dit seizoen spitsentrainer is geworden.
Deze voormalig 14-voudig Marokkaans international speelde naast vijf seizoenen voor Sparta (118 competitie duels), in Nederland voor Ajax, NAC Breda, AZ en RKC Waalwijk. Daarnaast beproefde globetrotter Boukhari zijn voetbalgeluk in Frankrijk, Saoedië, Turkije en Polen.
In die functie heeft hij zijn talentvolle jongere broertje Ayoub onder zijn hoede. Deze aanvallende middenvelder sloot na een avontuurtje bij Noordwijk, wat een half jaartje duurde, begin vorig seizoen aan bij Jong Sparta en toonde zich direct een vaste waarde. Want Boukhari jr. speelde 30 duels en scoorde daarin negen treffers, waaronder de 4-0 uit een strafschop op 21 april jl. tegen G.V.V.V.

Aangescherpte voorwaarden
Waar onze gasten in de twee eerdere seizoenen maar liefst respectievelijk 39 en 43 verschillende spelers gebruikte om het seizoen vol te maken – G.V.V.V. deed het met 21 en 22 spelers – zal die vlieger hoogstwaarschijnlijk dit seizoen niet meer opgaan. Want op veelvuldig verzoek van de amateurclubs, die in een veel minder grote vijver kunnen vissen en dit als een soort van competitievervalsing zagen, hebben ze in de Zeister bossen besloten om de voorwaarden voor de beloftenteams aan te scherpen. Daarom mogen er vanaf nu geen leeftijdsdispensatie spelers meer worden gebruikt en is het meespelen in zowel de hoofdmacht als het beloftenteam aan restricties gebonden.
Onderstaande regels zijn vanaf dit seizoen van kracht:

  • Beloftenteams bestaan uit alleen spelers die in het betreffende seizoen 23 jaar of jonger zijn.
  • Er wordt geen dispensatie verleend.
  • Spelers die in het seizoen 18, 19, 20 jaar worden, mogen uitkomen in het eerste elftal. Na achttien keer te zijn uitgekomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal, mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Spelers die in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen zeven keer bij bindende wedstrijden van het eerste elftal in de basiself staan en/of 45 minuten meespelen. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Voor doelmannen wordt een uitzondering gemaakt. Als zij in het seizoen 21 of 22 jaar worden, mogen ze achttien keer uitkomen in bindende wedstrijden van het eerste elftal. Daarna mogen ze niet meer uitkomen in het beloftenteam.
  • Voor beloftenteams in de eerste divisie geldt dat spelers niet twee keer in één speelweekeinde op het wedstrijdformulier mogen voorkomen. Dat mag alleen wél als ze in één speelweekeinde eerst op het wedstrijdformulier van het beloftenteam hebben gestaan en daarna bij het eerste team. Ze mogen eveneens twee keer in een weekeinde op het wedstrijdformulier staan, als twee beloftenteams tegen elkaar spelen.

Dit alles betekent de beloftenteams een minder grote keuze hebben en voor hun eigen veiligheid een goede administratie moeten gaan bijhouden om niet de bietenbrug op te gaan. Want dat overkwam Jong Vitesse in ’16-’17 toen ze bij het opstellen van een niet speelgerechtigde speler drie strafpunten in mindering kregen.

Nu wel een goed begin
In tegenstelling tot de beide voorgaande seizoenen, toen de eerste competitiewedstrijd verloren ging, en er zelfs ook beide keren sprake was van een ronduit zeer matige start die na een wedstrijd of vijf zelfs de rode lantaarn opleverde, begon de Rijsdijk equipe nu wel voortvarend aan de ouverture. In eigen Rotterdams huis werd HHC Hardenberg, toch de nummer drie van het afgelopen seizoen, met 3-1 aan de kant gezet. Na een 0-1 achterstand maakten de Spartanen gebruik van de man meer situatie, want de Sallandse gasten moesten gedurende veertig minuten verder met tien man door een rode kaart voor Görtz. Het is niet ieder team gegeven om zoiets uit te buiten, maar dit was dus wel aan de jonge kasteelheren besteed. Kevin Ringeling, meegekomen met trainer Rijsdijk van Excelsior Maassluis zorgde voor de gelijkmaker, en El Kachati en Santos deden hem na, waardoor de 3-1 winst veilig werd gesteld.

Tij keren
Helaas konden de Oosterlee discipelen dat niet nazeggen. Want na een alleszins redelijke geslaagde oefencampagne ging het bij de Veense blauwen tweemaal om het echie behoorlijk mis. De uitschakeling in de KNVB beker tegen s.v. T.E.C. was al zeer teleurstellend, maar waar je dan toch wel een beetje zou verwachten dat de ploeg zich wilde revancheren voor die gevoelige 0-3 nederlaag, kwamen alle aanhangers, en natuurlijk ook de lijdende voorwerpen zelf, behoorlijk bedrogen uit.
Aan goede wil ontbrak het niet in Maassluis tegen de voormalige club van Jeroen Rijsdijk, maar het raffinement en het goede voetbal, wat het team zonder meer in zich heeft, dat hebben ze al vele malen in het verleden bewezen, kwam op de een of andere manier niet uit de verf, met de 1-0 nederlaag als gevolg.
Het is nu aan de technische staf, maar vooral aan de selectiespelers zelf, om het tij te gaan keren. Of daar een gemoedelijke praatsessie voor nodig is, of dat er harde woorden moeten vallen, of dat er aaien over de bolletje nodig zijn, of een combinatie daarvan etc. etc., daar kunnen wij als niet direct betrokkenen weinig zinnigs over zeggen, dat is aan degenen die er voor hebben doorgeleerd. Maar dat het anders, of liever gezegd, beter moet, dat is voor iedereen zo klaar als een klontje.


Op karakteristieke wijze kopte Martin van Eck op 2 december 2017 de 2-1 tegen de touwen in de wedstrijd tegen Jong Sparta.

Zware dobber
Maar tussen zoiets opschrijven en in de praktijk waarmaken zit uiteraard een wereld van verschil. Daarbij krijgen captain Roy Terschegget en zijn ploeggenoten ook eens te maken met een tegenstander waarvan in vier voorgaande duels slechts één puntje is gepakt, dat maakt het treffen tot zware dobber.
De beide wedstrijden in Rotjeknor gingen met 3-1, en de al eerder genoemde 4-0 teloor.
Thuis werd het in de allereerste ontmoeting tussen de beide kemphanen, en tevens laatste wedstrijd van jaargang ’16-’17, maar liefst 2-5.
Vorig seizoen werd dus pas het eerste punt gepakt met een 2-2 gelijkspel, weliswaar op de valreep in blessuretijd door de bezoekers binnengesleept, maar daarom niet minder verdiend.
Want in dat duel was goalie Johan Jansen de grote sta-in-de-weg en waren de Spartanen in grote delen van de wedstrijd bovenliggend. Positief was toen wel dat met de weinige kansen die werden gecreëerd zeer effectief werd omgesprongen door Jeremy de Graaf en Martin van Eck.

Natuurlijk hopen we dat onze hoofdmacht zich herstelt van de dompers en zich van haar beste kant laat zien en met overtuiging een goede wedstrijd neer gaat zetten.
Maar als er op voorhand zou kunnen worden getekend voor zo’n zelfde uitslag zullen weinig blauwe aanhangers daar hun handtekening niet voor willen zetten. Wat dat zou betekenen dat er een punt is gesprokkeld, maar zeker net zo belangrijk dat er na twee duels zonder goals, de scherpte voor het doel terug is. En we vertellen niets nieuws dat doelpunten nu eenmaal het verschil moeten bepalen. Laten we hopen dat de wens de vader van de gedachte is, ofwel je gelooft iets, omdat je wil dat het zo is.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L.E. Cantineau uit Voorburg. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. S.R. de Groot en Dhr. M.C. Janssen. Vierde official n.n.t.b.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Website Sparta en Dick Gijsbertsen