Voorbeschouwing G.V.V.V. – Koninklijke HFC

3 april 2019

Na drie uit- en slechts één thuiswedstrijd in de afgelopen maand maart, die in totaal gemiddeld slechts één punt per duel opleverde, is het in de laatste zeven ontmoetingen van deze competitie jaargang weer normaal. Dat wil zeggen, om en om een thuis- en daarna weer een wedstrijd op vreemde bodem.

Die slotfase start komende zaterdag met de ontmoeting op het Panhuis tegen Kon. HFC en eindigt op 25 mei, ook weer thuis tegen Rijnsburgse Boys. Tussendoor ontvangt G.V.V.V. nog IJsselmeervogels (20 april) en Barendrecht (11 mei), en gaat het op bezoek bij VVSB (13 april), FC Lienden (4 mei) en Jong Vitesse (18 mei).
Zaterdag 27 april staat gepland als inhaal/beker dag en bij een verder normaal verloop van de competitie zal de ploeg van coach Niek Oosterlee dan niet in actie hoeven te komen.

Grondlegger Pim Mullier
Diverse sportgeschiedvorsers hebben al eens beweerd dat de oprichtingsdatum van 15 september 1879 van onze gasten met een korreltje zout moet worden genomen. Oprichter Pim Mullier, die rugby annex voetbal meenam uit Engeland en het in Nederland introduceerde, was wel een groot sportman, maar niet zo’n nauwkeurige administrateur. Op de wikipedia pagina van de Koninklijke HFC wordt daar uitgebreid uitleg over gegeven.
Hoe het ook zij, op deze plaats houden we graag de legende levend dat de Haarlemsche Football Club, die bij het 80-jarig bestaan het erepredicaat Koninklijk kreeg toebedeeld, gewoon de oudste voetbalclub van ons land is. En we zijn oprichter Mullier nog steeds zeer dankbaar dat hij de grondlegger is geweest in Nederland van het ons nog steeds zo geliefde spelletje, dat uiteraard in de bijna anderhalve eeuw bestaansrecht een enorme evolutie heeft ondergaan.

Van topclub naar kantlijn
Met nog weinig concurrerende clubs in de beginperiode, aan het einde van de negentiende en begin twinstigste eeuw, is het logisch dat HFC haar naam vestigt. Dat resulteert ook in drie landskampioenschappen en viermaal het winnen van de Holdertbeker, de voorloper van de KNVB beker. Maar met steeds meer populariteit van het voetbal ontstaan meer verenigingen en wordt de concurrentie ook steeds groter. Tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw is het op en af voor de Haarlemmers, afdelingskampioenschappen worden afgewisseld met degradaties in de zondagafdeling, want dat was de reguliere speeldag.
Na 1970, en tot en met 2010, speelde de club hoofdzakelijk in de kantlijn van het Nederlandse amateurvoetbal, d.w.z. in de tweede tot en met de vierde klasse.

Van kantlijn naar topclub
Maar de behoorlijk oude ambitie ontbrandde weer een kleine tien jaar geleden. Onder leiding van de respectievelijke coaches René Anneese, Peter Mulders (volgend seizoen VVOG) en huidig IJsselmeervogels leidsman Ted Verdonkschot, werkte de wit-blauwe formatie zich in die korte tijd op van tweedeklasser naar tweededivisionist.
Het bijgaande plaatje geeft deze razendsnelle opmars prima weer, want de vier P’s in groene bolletjes geven de promoties aan. Slechts eenmaal was er even paniek, maar via de nacompetitie werd in ’11-’12 het vege lijf gered.
Hiermee toonde HFC aan geen zeker eendagsvlieg te zijn. Sterker nog, de club bewees een uitermate goede leerling te zijn, want ieder nieuw seizoen na het debuut op een hogere trede leverde ook telkens een betere eindpositie op.

Verrassend goed
En in die traditie gaat de ‘traditionsverein’ nu in dit seizoen onverdroten voort. Waarschijnlijk tot verrassing van hen zelf, maar zeker die van de buitenwacht. Want wie had verwacht dat de discipelen van de jonge debuterend hoofdtrainer Gertjan Tamerus (38), vorig seizoen nog speler van de ploeg, die de ervaren Verdonkschot opvolgde, naar de huidige hoogte van de vijfde positie zouden kunnen stijgen? Een plek die gezien de verliespunten met het inhaalduel tegen De Treffers nog voor de boeg, zelfs nog tot de derde kunnen leiden achter koploper AFC en runner-up IJsselmeervogels als de Groesbekers aan de zegereeks worden toegevoegd.
Hoewel bijna onmogelijk, een score met zes doelpunten verschil kwam dit seizoen pas eenmaal voor in de gehele Tweede Divisie, zou HFC nog aanspraak kunnen maken op de tweede periodetitel als dit inhaalduel met dat verschil gewonnen wordt. Maar hier zal de wens de vader van de gedachte wel zijn om die deeltitel nog van Excelsior Maassluis af te pakken.
Niettemin geeft die prestatiecurve wel aan, de ploeg bleef van eind oktober tot half februari twaalf duels op rij ongeslagen, dat HFC een ploeg in bonus is, ondanks dat daarna drie nederlagen achtereen volgden.
Die wellicht toch wel enigszins tegenvallers, werden in de laatste twee duels weer ondubbelzinnig rechtgezet. Want zowel grootmacht IJsselmeervogels, als het gerenommeerde Rijnsburgse Boys, kregen op de thuishaven aan de Spanjaardslaan te Haarlem beide met 4-1 klop.
Dit alles maakt ons inziens volkomen duidelijk dat er voor gastheer G.V.V.V. opnieuw een zeer zware opgave staat te wachten.

41 punten

Taoufik Adnane verliet op 20 jan. '18 zeer teleurgesteld het veld, hij en z'n teamgenoten hadden zojuist met 0-1 verloren van HFC nadat ze een klein uur met een man meer hadden gespeeld, door een rode kaart voor goalie Van Rossum. Die teleurstelling zal er zaterdag weer zijn, want door een zevende gele kaart, opgelopen bij HHC, is Adnane 1 duel geschorst.

We begonnen de inleiding van deze voorbeschouwing met het vaststellen dat G.V.V.V. uit de laatste vier wedstrijden in de maand maart vier punten pakte. Daar lagen twee nederlagen, eenmaal winst en eenmaal gelijk aan ten grondslag. Maar als je nog even verder terugkijkt dan gingen ook de twee daaraan voorafgaande ontmoetingen jammer genoeg qua punten verdienen geheel in rook op, dus is het vier uit zes.
Als we de deskundigen moeten geloven zal het gemiddelde van de maand maart in de laatste zeven wedstrijden toch echt zeker behaald moeten worden om niet in de gevarenzone te geraken.
Totaal 41 punten behalen was in ’16-’17 niet genoeg voor UNA zij moesten p/d spelen en daarin ging het mis. HHC Hardenberg ontsnapte toen met hetzelfde aantal punten op doelsaldo de dans. Vorig jaar was dat totaal voor FC Lienden en De Treffers wel precies voldoende om boven de gevaarlijk streep te blijven.
Nu bestaat er voor de in de onderste regionen verkerende verenigingen, waaronder de onze, nog het geluk dat in ieder geval het laagst eindigende talententeam van één van de drie BVO’s sowieso afscheid moet nemen van deze Tweede Divisie ongeacht de positie op de ranglijst, omdat dit vooraf door Zeist zo is bepaald. Als je dat meeweegt lijkt die minimale puntengrens een reëel uitgangspunt. Voor de mannen van trainer Niek Oosterlee, daarom de opdracht om die grens zo spoedig mogelijk te bereiken, of nog liever te overschrijden.
 

Hopelijk is Laurens van der Voort weer hersteld van zijn ziekte waardoor hij het duel tegen HHC miste. Want anders wordt het door de schorsing van Taoufik Adnane weer defensief puzzelen voor de technische staf.

Gewaarschuwd
Het beste helpt daarbij natuurlijk een driepunter, dan ben je al bijna op de helft en blijven er nog voldoende kansen over om het restant te gaan verzamelen. Maar dit opschrijven is wel even wat makkelijker dan dit in de praktijk uitvoeren, want de vorm van onze Haarlemse gasten is beduidend beter dan die van de thuisploeg. Bovendien weet de Tamerus equipe wel raad met het afstraffen van persoonlijke fouten, wat G.V.V.V. in de laatste twee duels, en ook al eerder, helaas meer dan eens overkwam. Maar ook scoren uit standaardsituaties behoort tot een van de specialiteiten van de uitstekend op elkaar ingespeelde Haarlemmers. Daar kunnen IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys uit ervaring over meespreken.
Maar ook captain Roy Terschegget en zijn ploeggenoten ondervonden de kracht en sterkte van HFC zelf al aan den lijve, toen zij op 15 december jl. kansloos en volkomen terecht met 4-0 werden afgedroogd in de heenwedstrijd.
Het spreekwoord: ‘Een gewaarschuwd man telt voor twee’, zal de Oosterlee equipe zich niet alleen ter harte moeten nemen, maar ook in de praktijk waar moeten maken om niet opnieuw de bietenbrug op te gaan.

Lichtpuntjes
Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes te vinden? Natuurlijk wel, want het is een open kasteeldeur intrappen als we vaststellen dat er gewoon begonnen wordt met een dubbelblanke stand, en dat daarmee op voorhand één punt binnen is. Alleen is de kunst dat ook na negentig minuten te kunnen zeggen.
Ook puur rekenkundig gezien zou er een draw uit de bus moeten komen. Kijk maar naar bijgaande tabel want daarin moet nog één nul veranderen om (bijna) alle statistiek gelijk te trekken.
Maar goed we weten allemaal dat voetbal geen mathematische sport is, dus daarop kun je je hoop niet vestigen. Wellicht wel op het feit dat alleen Excelsior Maassluis er tot nu toe in geslaagd is om G.V.V.V. alle punten te ontnemen in de twee duels. Alleen Kon. HFC zou dat kunstje kunnen nadoen als ze winnen, want van alle overige tegenstanders die nog komen werden al één of meer punten gepakt. Het moet de eer G.V.V.V. te na zijn om daar haar medewerking aan te verlenen.
Als laatste constateren we dat onze gasten in eigen huis veel beter presteren dan op vreemde bodem. Op het natuurgras aan de Spanjaardslaan werden uit dertien duels 29 punten in de tas gestopt met een doelsaldo van 32-13, terwijl buitenshuis die tellers op respectievelijk 13-18 en 15-15 staan. Toeval of niet, G.V.V.V. behaalde thuis qua aantal wedstrijden en punten exact dezelfde cijfers als onze gastheren, alleen het doelsaldo is met 22-20 een ietsje positiever. 
Het is dan ook de vraag of G.V.V.V. kan profiteren van de toch wel aanzienlijk mindere prestaties van de Koninklijke HFC op vreemde (kunstgras)bodem?

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. C. Mulder uit Uithuizen. Hij zij langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. K. Bodde en Dhr. E. Koopman. Vierde official is Dhr. J. te Kloeze.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen