Voorbeschouwing G.V.V.V. – Kozakken Boys

16 januari 2019

De kop van het voetbaljaar 2019 is er al weer af. En hoe! Afgelopen zaterdag maakten gastheer Rijnsburgse Boys en bezoekers G.V.V.V. er een voetbal spektakel van jewelste van. Met de 3-3 uitslag kwam er geen triomfator tevoorschijn in dat duel, maar wel was het publiek de grote winnaar, of je nu geel-zwart, blauw-wit of neutraal gekleurd was.
Met Kozakken Boys als opponent in de eerste zogenaamde returnwedstrijd in eigen huis hopen we op eenzelfde soort klantenbinding.


Geen garantie, wel grote kans
Gezien de geschiedenis en de reputatie van deze klassieker, het wordt namelijk in totaal het 54ste officiële onderlinge treffen tussen de Veenendalers en de Werkendammers, zou je bijna garantie willen geven op opnieuw een aantrekkelijk voetbalschouwspel. Want de duels tussen G.V.V.V. en Kozakken Boys, of vice versa, kenmerkten zich in het verleden vaak als ontmoetingen met alles erop en eraan.
Doelpunten, waar het in ons geliefde spelletje toch om draait, zijn bijna een zekerheid. Want slechts drie van de voorgaande 53 ontmoetingen eindigden geheel doelpuntloos. Twee in Veenendaal, van lang terug in de jaargangen ’75-’76 en ’88-’89, en de meest recente op sportpark De Zwaaier in Werkendam in ’15-‘16.
Ook strafschoppen, gele en rode kaarten, opstootjes in en buiten het veld, en zelfs het staken daardoor, of door een blessure van de leidsman, waren weleens ingrediënten. Gelukkig waren deze bestanddelen geen schering en inslag, maar ze ontbraken zeker niet in de roemruchte geschiedenis van de twee kemphanen.
Garantie geven op een volgend spektakel gaan we dus niet doen, maar dat er een alleszins grote kans daarop bestaat, lijkt op voorhand evident.

Mooi cv
Kozakken Boys is, op een drietal kleine hikjes na, sinds het begin van de jaren zeventig altijd representant geweest op het hoogste zaterdagamateur niveau wat liep van eerste- top- naar hoofklasse, en nu dus Tweede Divisie. Daarin werden vier titels veroverd in de eerste klasse (’85, ’92, ’93 en ’95), en één in de topklasse (’15). Geen van die vijf hoofdprijzen kon worden omgezet in een zaterdagtitel of algeheel amateur kampioenschap.
Tussendoor was men in Werkendam ook in ’91 en ’04 het beste jongetje van de klas, maar dat waren toch een beetje doekjes voor het bloeden om de degradaties van de seizoenen ervoor goed te maken.
Al met al toch een meer dan verdienstelijke erelijst, die in de twee afgelopen seizoenen helaas, voor alles wat Kozakken Boys lief heeft, net niet uitgebreid kon worden. Met coach Danny Buijs aan het roer die bij z’n debuut al verantwoordelijk was voor de topklassetitel moest de wit-rode formatie respectievelijk Jong AZ en Katwijk voor laten gaan als kampioen van de Tweede Divisie. Maar tweemaal vice kampioen misstaat natuurlijk in het geheel niet op het mooie cv van deze topclub. 


Vanaf de elfmeterstip scoorde Robin Mulder op 31 maart jl. de 2-0 tegen Kozakken Boys. Shuremy Felomina zorgde voor de aansluitingstreffer maar verder kwamen de Werkendamse bezoekers toen niet.

Buijs -> Muijnck -> Langerak -> Adjei
De succesvolle Buijs werd weggekaapt door FC Groningen waar hij zelf al als profspeler actief voor was geweest, en dus moest er een nieuwe leidsman komen. Die werd gevonden in de persoon van Jasper de Muijnck. De 53-jarige fysiotherapeut was eerder werkzaam bij o.a. DOTO, Ter Leede, Xerxes DZB en Quick Boys, voordat hij in 2013 naar Hongarije verkaste om daar bij Honvèd Boedapest, de club van voetballegende Ferenc Puskás, als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Terug in Nederland strikte eerste klasser FC Boshuizen de ervaren oefenmeester en daar maakten de Werkendammers dus een einde aan.
Helaas voor beide partijen duurde het ‘huwelijk’ maar kort. Want door de magere resultaten en de niet aanwezige klik tussen selectie en oefenmeester werd begin november, in goed overleg zoals dat zo mooi heet, besloten om ieder zijns weegs te gaan.
Opvolging werd al snel gevonden in de persoon van een oude bekende van de club. Want Michel Langerak, oud prof van o.a. NEC, AZ en Sparta, was van 2010 t/m 2013 als eens eerder coach van Kozakken Boys. Toen werd onder zijn leiding de districtsbeker in Zuid I veroverd en loodste hij de club in 2012 naar de topklasse. In eerste instantie zou dat op interim basis tot aan de winterstop zijn, maar de hernieuwde samenwerking beviel zo goed dat Langerak nu het seizoen gewoon gaat afmaken, voordat zijn opvolger Rick Adjei (nu nog GVV Unitas uit Gorinchem) het stokje volgend seizoen gaat overnemen.

Bijgestelde verwachtingen
Mede door de trainerswisseling en door het vertrek van een fors aantal sterkhouders, dat is de tol van de roem die moest worden betaald, en het inpassen van een half dozijn nieuwkomers was men op sportpark De Zwaaier zich wel bewust dat aanhaken bij de eerder geleverde prestaties en bijna onmogelijke doelstelling zou zijn. Technisch directeur Kees Spaan, die zelf niet zo lang geleden z’n contract met een jaar verlengde, verwoordde het aan het begin van dit seizoen bij voetbal247.nl zo:
“We hebben bewust veel jonge spelers gehaald, om opnieuw weer te gaan bouwen. Maar tegelijk willen we ook blijven presteren: we verbouwen, maar de winkel moet wel gewoon open blijven. Ik verwacht komend seizoen niet dat we direct met de allergrootste clubs mee zullen doen, maar ik vind ook niet dat we een enorme terugval mogen krijgen. Mijn doel is om bij de bovenste zes te spelen en met voetbal dat we hier graag zien: attractief en met een goede opbouw. Het past niet bij een club als Kozakken Boys om de bus te parkeren en voor het doel te gaan hangen.”  

Meer dalen dan pieken
Om dat nobele streven waar te maken zullen de Werkendamse voetballers nog wel de nodige punten moeten gaan sprokkelen in de tweede competitie helft. Want in deel één waren aanvoerder Stout c.s. in een veel te wisselvallige vorm om potten te kunnen breken.
Begin december leek het even de goede kant op te gaan met tweemaal winst op rij tegen FC Lienden en De Treffers, maar in de laatste competitie wedstrijd voor de winterstop ging het weer mis bij Jong Almere City (2-1). Des te verwonderlijker dat Kozakken Boys vijf dagen na dat verlies in de derde ronde van de KNVB beker Vitesse het vuur na aan de schenen legde op het eigen sportpark De Zwaaier. Lang leek het met een 1-1 stand uit te draaien op een verdiende verlenging voor de amateurs, maar jammer genoeg was Ødegaard in de blessuretijd trefzeker voor de profs uit Arnhem en was het bekeravontuur over en uit.
Je zou dan zeggen dat onze gasten daar een lekker gevoel aan zullen hebben overgehouden om direct na de winterstop weer te vlammen, mede omdat twee oefenwedstrijden beide winst opleverden. Helaas kwam dat afgelopen zaterdag op eigen terrein niet tot uiting. Grote delen van de wedstrijd tegen Scheveningen was de Langerak brigade zeker overheersend, maar dat kon niet worden uitgedrukt in de score. Een schlemielige 2-3 stond er na negentig minuten op het scorebord.
Ondanks het verlies vielen er toch ook positieve punten te noteren. Want beide nieuwkomers Mark Veenhoven (Jong Sparta) en Robert Mutzers (Chornomorets Odessa, Oekr.), die in de winterstop werden aangetrokken, maakten niet onverdienstelijk voor de eerste keer hun opwachting. Mutzers, die in seizoen ’16-’17 maar liefst 17 treffers maakte voor De Treffers, liet zien dat hij z’n specialiteit niet verleerd is en nam een van de twee goals voor zijn rekening.

Nieuwkomer
Om dan gelijk maar aan te haken bij nieuwkomers, ook G.V.V.V. heeft in het tussentijdse transferwindow haar slag geslagen. De ondertussen welbekende geldelijke problemen bij FC Lienden waren voor Mohammed Bendadi aanleiding om niet verder te gaan bij de club uit de Betuwe, waar hij aan z’n vierde seizoen bezig was. Daarvoor speelde de 24-jarige Edenaar vanaf 2012 t/m 2015 in de hoofdmacht van Bennekom. De aanvallende middenvelder en G.V.V.V. vonden elkaar en zijn een verbintenis overeengekomen tot het einde van dit seizoen.
Afgelopen zaterdag waren de overschrijvingspapieren nog niet in orde, maar TC-lid Rob de Boer had er alle vertrouwen in dat dit komende week wel in kannen en kruiken zou komen en dat Bendadi vanaf nu mag uitkomen voor G.V.V.V. Of coach Niek Oosterlee direct gebruik zal gaan maken van de voetbalkunsten van Bendadi zullen we moeten afwachten.
In de Tweede Divisie maakte Mo, zoals hij meestal wordt aangesproken, respectievelijk 4, 5 en 2 treffers voor FC Lienden.


Martin van Eck helpt Mart de Jong overeind na afloop van de laatste ontmoeting op het sportpark Panhuis. Beiden zijn er zaterdag niet bij.

Passie en inzet vereist
Zo timide en futloos als G.V.V.V. 2018 afsloot met het 4-0 verlies bij Kon. HFC, zo passievol en strijdend voor iedere centimeter begonnen ze aan 2019. In Rijnsburg werden dan weliswaar de punten gedeeld na tweemaal een voorsprong te hebben genomen, maar zo’n hartstochtelijk spelend blauw team, dat ook nog eens een uur lang was gekortwiekt tot tien man, was een waar genot om naar te kijken. Dat moet trouwens ook worden gezegd van opponent Rijnsburgse Boys dat volop gas gaf, en daardoor ontstond een duel op het scherpst van de snede die alle toeschouwers en direct betrokkenen op het puntje van de stoel deed zitten.
Met deze zelfde passie en inzet zal ook Kozakken Boys moeten worden bestreden, want we kunnen er op rekenen dat zij uit zijn op eerherstel, na de nederlaag tegen Scheveningen. Maar wellicht nog meer op sportieve revanche voor de op 29 september jl. 2-5 geleden nederlaag in de thuiswedstrijd. Dat die einduitslag ietwat geflatteerd was daar waren vriend en vijand het over eens, maar dat de bezoekers toen uiterst effectief waren ook. Captain Terschegget scoorde toen 2x, Bart Hulsbos 1x en Jeremy de Graaf trof voor derde keer in drie wedstrijden tegen de Kozakken doel. Ook Sherwin Grot deed tegen zijn voormalig ploeggenoten een duit in het doelpuntenzakje. Vincento en Rijsdijk waren verantwoordelijk voor de Werkendamse treffers.

Dubbele huldiging
Naast de geblesseerde Martin van Eck zullen de Veense blauwen het ook moeten doen zonder Mart de Jong. De controleur op het middenveld is voor 1 wedstrijd geschorst vanwege zijn rode kaart afgelopen zaterdag in Rijnsburg. Of Simon Brouwer en Bart Hulsbos inzetbaar zijn is de vraag.
Wat we wel zeker weten is dat voorafgaande aan de wedstrijd zelfs een dubbele huldiging zal gaan plaatsvinden. Want zowel centrale verdediger Bart Hulsbos als doelman Johan Jansen zijn onlangs in de voetsporen getreden van Simon Brouwer, Wilco den Hartog, Roy Terschegget en Taoufik Adnane. Dit kwartet speelde al 250 officiële wedstrijden in onze hoofdmacht en dat wordt met Hulsbos en Jansen nu uitgebreid tot een half dozijn.
Bart Hulsbos behaalde deze mijlpaal voor de winterstop in het duel tegen Kon. HFC en Johan Jansen afgelopen zaterdag bij Rijnsburgse Boys.De nu 35-jarige verdediger kwam in 2010 over van Huizen naar Veenendaal en toonde zich van meet af aan een rots in de defensieve branding, waarbij vooral zijn kopkracht een opvallend wapen was, zowel verdedigend als aanvallend. Met iets minder lichamelijke ongemakken, die hem in ’16-’17 ruim een half jaar buitenspel zette, had de inwoner van IJsselstein zijn huldiging al veel eerder in ontvangst kunnen nemen. Helaas voor G.V.V.V., en natuurlijk nog veel meer voor Bart zelf, zijn de liesklachten waar hij mee kampt de reden om aan het einde van dit seizoen de pijp aan Maarten te geven, zo werd afgelopen week bekend. Dus een volgende mijlpaal van 300 duels zit er niet meer in voor Hulsbos, die het vorige seizoen nog de titel van beste speler in de wacht sleepte. Maar dit neemt niet weg dat alle blauwe aanhangers hem zeer dankbaar zijn voor al het gebodene, zowel op als naast het veld.Goalie Johan Jansen kwam een seizoen later dan Hulsbos de G.V.V.V. gelederen versterken. Via respectievelijk Terschuurse Boys, SDVB, NAC en Almere City FC belandde de inwoner van Barneveld op het sportpark Panhuis. En hoewel de sluitpost in het begin van zijn loopbaan nog wel eens wat kritiek oogstte vanwege zijn soms ietwat onstuimige optreden, kon geen enkele aangetrokken concurrent het hem echt moeilijk maken om zijn basisplek af te snoepen. Af en toe gebeurde dat wel eens, maar telkens knokte de van beroep zijnde timmerman zich terug.
Hoe ouder, hoe wijzer, beter en rustiger is zeker van toepassing op Jansen en daarom is hij al acht seizoenen lang een vaste waarde in onze hoofdmacht. Dat bewees de goalie afgelopen zaterdag nog maar eens ten overvloede door in de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys met een flink aantal puike reddingen zijn ploeg op de been te houden. Ook veroverde Johan Jansen in de acht seizoenen bij G.V.V.V. in vijf daarvan een plaats in de top drie van beste spelers, en in ’16-’17 ging hij er met de hoofdprijs vandoor. In tegenstelling tot Hulsbos is er voor Jansen zeker nog een meer dan reële mogelijkheid om op te gaan voor 300 duels, want zijn contract werd niet zo heel lang geleden met een jaar verlengd.

Beide heren zullen voorafgaande aan deze wedstrijd de bloemen gaan ontvangen van VTZ-lid Loek Budding voor deze gedenkwaardige gebeurtenis in hun voetballoopbanen, waarbij we vanaf deze plaats ook alvast de hartelijke gelukwensen willen overbrengen aan de altijd met volle overgave en inzet spelende verdediger en doelman. Hopelijk kunnen zij samen met hun ploeggenoten deze mijlpaal nog extra cachet geven, door de drie punten in eigen huis te houden.    

G.V.V.V. – Kozakken Boys begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. T.R. Winkel uit Leermens. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J.P. Been en Dhr. M. Rasch. Vierde official is Dhr. B.J. Fikkert.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen
Infographics: Youri van Doorn