Voorbeschouwing G.V.V.V. – s.v. T.E.C.

19 augustus 2018

Komende dinsdagavond is het dan weer zover, en gaat na vijf weken van trainen en oefenwedstrijden spelen, meestal zelfs twee in één week die de Oosterlee equipe afwerkte, weer om de prijzen. In dit specifieke geval om de TOTO KNVB beker, want daarin bepaalde het lot dat G.V.V.V. werd gekoppeld aan streek- en voormalig competitiegenoot s.v. T.E.C. in de tweede kwalificatie ronde.

Kwalificatieronden

Zeventig amateurclubs hadden zich geplaatst voor de kwalificatieronden, daarvan waren er 58 die zouden moeten uitkomen in de eerste ronde. Maar van dat aantal werden er 26 vrijgeloot en derhalve bestond de eerste ronde uit 32 voetbalclubs die gisteren en vandaag in actie kwamen.
Tezamen met de 26 vrijgelote teams gaan die 16 winnaars, en de twaalf geplaatste tweededivisionisten, waaronder dus T.E.C. en G.V.V.V., strijden om een plaats in het hoofdtoernooi van deze zogenaamde ‘grote beker’.
Ook werden er gisteren al zes bekerduels gespeeld in de tweede kwalificatieronde, die naar voren waren gehaald, waaronder die van competitiegenoten Scheveningen, Spakenburg, Rijnsburgse Boys, en Barendrecht, alsmede die van buurman DOVO die het thuis opnam tegen Quick Boys, de nieuwe club van onze voormalig trainer Erik Assink.


De logo's van de zeventig amateurclubs die zich plaatsten voor de kwalificatieronden.

Hoofdtoernooi
Het hoofdtoernooi gaat van start na de kwalificatiefase met de 1ste ronde van de TOTO KNVB Beker, zoals dit toernooi sinds dit seizoen officieel heet. Hieraan doen 64 clubs mee: de 27 winnaars uit de kwalificatiefase, aangevuld met 34 betaald voetbalclubs en de drie (plaatsvervangend) periodekampioenen van de Tweede Divisie.
Alle beloftenteams zijn uitgesloten van deelname aan het toernooi.
Voor de blauwhemden uit Veenendaal en de T.(ielse) E.(endracht) C.(ombinatie) een mooie uitdaging om in het hoofdtoernooi terecht te komen. Want dat zet niet alleen de (semi)amateurs extra op de Nederlandse voetbalkaart, maar brengt ook bij de penningmeesters extra pecunia in het laatje. Deze ronde levert sowieso Є 3.000,- op voor iedere deelnemer, maar bij het bereiken van het hoofdtoernooi kan er nog eens Є 10.000,- in het kasboek worden bijgeschreven. En dat is, lijkt ons, wel een bedrag waarvoor het onderste uit de kan moet worden gehaald om dat in de clubkas te laten vloeien.

Op, af en weer op
De eeuwwisseling lijkt voor een aantal voetbalclubs een soort van wake up call te zijn geweest om het sluimerende bestaan, wat hen al decennialang niet boven het maaiveld uit deed steken, fris nieuw leven in te blazen. Tegenstanders van G.V.V.V. in de oefenperiode zoals USV Hercules, s.v. O.S.S., OFC en VV DUNO voldeden aan dat profiel en kwamen binnen de kortste keren boven drijven. En ook bekeropponent T.E.C. past daar naadloos in, zij het dat de voetballers uit de stad van het fruitmannetje Flipje, dat in die ruim 18 jaar die deze 21ste eeuw nu duurt, zelfs al tweemaal deden.
Precies in het jaar 2000 ontstegen de Oranjehemden de tweede klasse, en in 2003 stonden ze al als zondag hoofdklasser in de boeken, het toenmalige hoogste niveau. Dat duurde twee jaargangen, maar toen kwam de klad weer in de prestaties en werd de omgekeerde weg bewandeld, wat T.E.C. in 2008 zelfs weer in de derde klasse bracht.
Het duurde even voordat de hernieuwde ambitie toesloeg, maar toen ging het vanaf 2011 ook gelijk weer met ‘grote en snelle passen gauw thuis’. In zes jaar tijds werd, via drie kampioenschappen en een promotie via de nacompetitie, de toen net hernieuwd ingestelde Tweede Divisie bereikt.

Kwaliteitsinjectie brengt soelaas
Het debuut daarin kostte het nodige aan bloed, zweet en tranen om die status te handhaven. Want net voor de winterstop van ’16-’17 stonden de Tielenaren op een rechtstreekse degradatieplaats. Maar met het aantrekken, in het toegestane tussentijdse transferwindow, van Migiel Zeller, Gianluca Maria, Daan Disveld, Josemar Makiavala en Barry Maguire kreeg de kerngroep een extra impuls. Het bleek een gouden greep, want na het kerstreces ging het crescendo en werden uit de resterende 16 wedstrijden maar liefst 29 punten gepakt, met als gevolg een uiteindelijke twaalfde positie op de ranglijst, bijna nog een periodetitel, en ruim boven de gevaarlijke zone.

De geschiedenis herhaalt zich …
Op Barry Maguire na, verlengden alle nieuwkomers hun contract, waardoor er een zekere continuïteit was binnen de selectie. Daarnaast werden Robby Holder (Spakenburg), Vincent van Beek (Juliana ’31), Brandon Fijneman (Nieuwerkerk), Serhat Koç (DOVO) en doelmannen Joël Saro en Jean Marc Antersijn aangetrokken. In een later stadium volgde ook nog de Curaçaose spelmaker Kemy Agustien die op dat moment clubloos was. 
Helaas bleek voor de formatie van de trainers Frits van den Berk en zijn assistent Armand Mannen dat men opnieuw grote moeite had om het niveau bij te benen en opnieuw vond men zichzelf terug in de directe gevarenpositie voor de winterstop.
Agustien en Van Beek waren al tussentijds vertrokken, en mede door de penibele situatie was er opnieuw een kwaliteitsinjectie nodig om alsnog het zelfde kunstje te flikken als vorig seizoen. Weer kwamen er tussentijds vijf nieuwelingen naar sportpark De Lok. Jordi van Kerkhof (TuRu 1880 Dusseldorf), Vinnie Vermeer (NAC Breda), Nicky Kuiper (FC Eindhoven), Thijs Hofwegen (Jong FC Twente) en de voormalig G.V.V.V.-er Sherwin Grot (IJsselmeervogels) werden gehuurd of ingelijfd.


De kleuren metamorfose die Sherwin Grot in de afgelopen vier seizoenen doorliep in beeld gebracht. Van G.V.V.V. naar Kozakken Boys, daarna IJsselmeervogels en via s.v. T.E.C. weer terug op het oude nest.
De pijlsnelle, maar o zo grillige aanvaller slaagde er in die periode altijd in om minimaal 1x te scoren tegen zijn voormalige clubs. Gaat Grot dat ook doen in de bekerconfrontatie tegen zijn oude werkgever?
In de oefencampagne lukte het nog niet, maar zijn teller staat in de eerdere twee seizoenen in het blauwe tenue al wel op een totaal van 38 treffers. 


… maar helaas zonder resultaat
Het lukte T.E.C. in het restant van de competitie nog wel om weg te komen van de directe degradatie plaatsen, maar meer zat er uiteindelijk niet in. Samen met FC Lisse werden de Tielenaren veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie om het vege lijf te gaan redden.
Daarin begonnen de Oranjehemden nog goed door tegen het andere oranje, de youngsters van Volendam, zich tweemaal de sterkste te tonen. Daarna volgde het tweeluik tegen Scheveningen wat uiteindelijk in een zeer zure deceptie eindigde.
In de badplaats verloor T.E.C. met 2-0 en daardoor stond er op het eigen sportpark De Lok enkele dagen later een zeer zware opgave te wachten om dat verlies ongedaan te maken. Maar met veel meer dan de moed der wanhoop lieten doelman en aanvoerder Sebastiaan van der Sman c.s. zich van hun beste zijde zien. Voor de pauze was via Vinnie Vermeer en Sherwin Grot de achterstand al ongedaan gemaakt en was het gezien het spelbeeld wachten op het derde en wellicht beslissende doelpunt. Maar het lukte niet, en waar iedereen zat te wachten op een verlenging sloeg het noodlot in blessuretijd toe, toen Resodihardjo de 1-2 binnenschoot en daarmee het degradatielot van T.E.C. bezegelde.

Kerngroep behouden
Ondanks dit stapje terug, T.E.C. gaat uitkomen op de vertrouwde zondag als speeldag in de Derde Divisie, slaagden de beleidsbepalers er wel in om een aardig aantal sterkhouders aan boord te houden, waaronder Sebastiaan van der Sman, Daan Disveld, Migiel Zeller, Nicky Kuiper, Obi Onyeike, Randel Shakison, Gregory Viereck, Matthijs van Gessel, Bart Westerlaken, Serhat Koç, Wilmilio Vink en Robby Holder. De laatste drie spelers waren goed voor respectievelijk 14, 10 en 9 competitiedoelpunten het afgelopen seizoen.
Met de nieuwe spelers: Ewout Gouw (AFC Tibuze (B.)/Jong Vitesse), Joel Beukhof (PEC Zwolle JO19), Rafael Boer (Sparta Nijkerk), Matthieu van den Assem (HHC Hardenberg) en doelman David Lavin Vasquez (Arnhemse Boys), werd het vertrek van Walter Kiomengi, Vinnie Vermeer, Josimar Makiavala, Thijs van Hofwegen, Jordi van Kerkhof en Sherwin Grot opgevangen.

Oefenen
Natuurlijk oefenden de Tielenaren ook diverse malen in de aanloop naar de nieuwe competitie en deze bekerconfrontatie. Ze deden dat met wisselend succes. Tegen eerstedivisionist Helmond Sport leden ze een eervolle 2-1 nederlaag. Datzelfde gebeurde op eigen veld tegen Baniyas SC, een profclub uit de Verenigde Arabische Emiraten, die wonnen de profs met 0-2.
Met collega zaterdag derdedivisionist ASWH werd gelijke tred gehouden 1-1, en ook met Jong NEC werden de punten gedeeld 3-3.
De generale repetitie afgelopen donderdag bracht zelfs twee dozijn doelpunten op het scorebord, oneerlijk verdeeld overigens, want MEC ’07, de zondag vijfde klasser uit Maurik, incasseerde deze twaalf treffers.   

Geen houvast
Ook de generale repetitie van de thuisploeg tegen Jong NEC verliep na een zeer aarzelende eerste helft uiteindelijk wel voorspoedig, want in deel twee lieten de blauwen hun ware gezicht zien en scoorden een kwartet doelpunten, terwijl defensief gezien de nul werd gehouden.
Op basis van dat resultaat, en de 3-3 van T.E.C. tegen deze zelfde opponent, zou je kunnen zeggen dat Roy Terschegget en zijn kompanen niet voor de aller moeilijkste opgave worden gezet om een ronde verder te komen.
Maar iedere voetballiefhebber weet dat zo’n vergelijking niet op gaat. Want G.V.V.V. hield in haar eerste oefenduel eerstedivisionist FC Den Bosch keurig op een 3-3 gelijkspel, maar verloor vorige week dinsdag, ook in eigen huis nog wel, met 1-2 van hoofdklasser DUNO, en de week daarvoor met 4-1 van derdedivisionist O.S.S. ’20, komend seizoen tegenstander van T.E.C.
Dus dat is absoluut geen houvast, voor zover dat in het voetbalspelletje al mogelijk is om te vinden.Cupfighter
Zijn de gastheren dan op voorhand een betere cupfighter? Die vraag kan positief beantwoord worden.
Want onze gasten uit Tiel slaagden, in de laatste jaren dat ze zich plaatsten voor deze ‘grote beker’, er niet in om verder te komen dan een tweede ronde. Vorig jaar was Rijnsburgse Boys in Tiel na verlenging (1-3) degene die doorging. Het jaar daarvoor werd HSC ’21 nog wel overtuigend met 1-5 verslagen, maar legde men het thuis af tegen SC Cambuur (0-4).
In ’15-’16 ging het op het eigen De Lok mis tegen Berkum (0-1) en twee jaar daarvoor werd FC Lisse nog wel na verlenging en strafschoppen aan de zegekar gebonden, maar zegevierde MVV in Tiel met 1-3.
Daar kan G.V.V.V. met de gedenkwaardige ijzig koude kwartfinale in ’11-’12 bij AZ in Alkmaar en een nipt 2-1 verlies al aardig wat meer tegenover zetten. En vorig seizoen bereikte de Oosterlee equipe de achtste finale, na eerdere winst op Magreb ’90, FC Dordrecht en Kon. HFC.
Net als T.E.C. in 2016 moest ook G.V.V.V. haar meerdere erkennen in de BVO uit Leeuwarden SC Cambuur, het werd in het hoge noorden 3-0.
Maar tussen die twee succesjaren in lagen ook directe en indirecte uitschakelingen. Geen schande als je het aflegt FC Groningen, ADO Den Haag of wederom AZ, maar veel minder eervol waren de nederlagen, en dus af geserveerd, tegen WKE en Scheveningen in respectievelijk ’15-’16 en ’16-’17.
Dus ja, G.V.V.V. heeft een beter beker-cv dan T.E.C. maar dat biedt geen enkele garantie op succes, want niet voor niets staat er in het logo van de TOTO KNVB Beker: Elke wedstrijd een finale.  

We laten alle verdere voorbespiegelingen maar varen en gaan gewoon simpelweg afwachten wat de bekerkoorts ons gaat brengen. Al hopen we wel dat Danny de Leeuw, die op de speeldag zijn 29ste verjaardag gaat vieren, een mooi cadeau krijgt van zijn voetbalmaten, in de vorm van een overwinning, waar hij wellicht zelf dan ook een bijdrage aan kan leveren.  

 

G.V.V.V. – s.v. T.E.C. begint komende dinsdagavond om 20.00 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. J. Rozendal uit Zwaagwesteinde. Hij zal langs de lijn worden geassisteerd door Dhr. J. Westhof en Dhr. J. van der Waaij.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s en plaatjes: KNVB website, Youri van Doorn en Dick Gijsbertsen