Voorbeschouwing G.V.V.V. – SVV Scheveningen

6 februari 2019

Voor de derde maal dit seizoen gaan de Veenendalers en de kustplaatsbewoners de degens kruisen. In de voorbereiding op dit seizoen, toen G.V.V.V. haar traditionele trainingskamp had op geslagen in de befaamde badplaats, werd er op sportpark Houtrust, de thuishaven van Scheveningen, een oefenduel gespeeld die eindigde in een 0-2 stand. Vijf weken later troffen de kemphanen elkaar op hetzelfde terrein in competitieverband en toen werden de punten gedeeld (1-1). Komende zaterdag staat de return van dat duel op de programmarol en wordt het trio duels compleet gemaakt.

Bijna 100
Eigenlijk zou je de samenstelling van de huidige Tweede Divisie best als klassiek kunnen bestempelen. Want ruim een derde van de deelnemende voetbalclubs zijn (bijna) 100 jaar of ouder. AFC, Sparta, Vitesse en Koninklijke HFC hebben die respectabele leeftijd al lang bereikt. Excelsior Maassluis vierde dat ultieme feit vorig jaar. De Treffers gaat dit jaar op 1 augustus die mijlpaal vieren en een maand eerder bestaan onze gasten uit Scheveningen precies een eeuw.
Een jubileum wat uiteraard groots gevierd gaat worden en waarvan de aankondiging middels twee grote spandoeken op het clubhuis niemand zal kunnen ontgaan. Een commissie is achter de schermen al maanden in de weer om van het eeuwfeest een onvergetelijk geheel te maken en de officiële aftrap daarvan volgt binnenkort.
Vanaf deze plaats feliciteren wij namens alles wat G.V.V.V. is, SVV Scheveningen bij voorbaat van harte met haar 100ste verjaardag.

Roemruchte tijden
De jongeren onder de lezers zullen wellicht verrast zijn als we vertellen dat Scheveningen ooit in competitie verband speelde tegen grootmachten als Ajax en Feyenoord.
In 1955 werd in een zeer bewogen vergadering besloten om te fuseren met het een jaar eerder opgerichte Holland Sport (zelf ook al een fusieclub), om betaald voetbal te gaan spelen, en mede daardoor werd de naam veranderd in Scheveningen Holland Sport, afgekort SHS.
Het samengaan was mede ingegeven door het feit dat Scheveningen in die tijd een grote en fanatieke aanhang had.
Het betaalde voetbal avontuur van Scheveningen duurde negen seizoenen, want in 1964 werd besloten om de fusie te ontbinden. SVV Scheveningen werd weer amateurclub en Holland Sport ging alleen door als BVO. In 1971 fuseerden Holland Sport en ADO en werd de naam FC Den Haag, later weer omgedoopt tot het huidige ADO Den Haag.
Bekende oud-spelers uit de SHS en HS periode zijn onder andere: Bertus de Harder, Mick Clavan, Guus Haak en Sjaak Roggeveen. Maar de allerbekendste is ongetwijfeld huidig TV-personality Jan Boskamp. Meest befaamde trainer uit die tijd was Cor van der Hart, wiens kleinzoon Mickey nu onder de lat staat bij PEC Zwolle.

Van kantlijn naar top
Met de terugkeer naar de amateurs verdwenen de badplaatsbewoners ook weer naar de kantlijn van het vaderlandse voetbal. Jarenlang vertoefde men in de derde en vierde klasse. Ambities kwamen er pas weer eind jaren tachtig, begin jaren negentig van de vorige eeuw toen in drie jaar tijds de stap werd gemaakt van derde naar eerste klasse, het toenmalig hoogste amateurniveau. Sindsdien heeft SVV Scheveningen, op zes seizoenen na, die brandende aspiraties altijd waar weten te maken. Met als absoluut hoogtepunt de afdelingstitel, het zaterdagkampioenschap en de algehele amateurtitel in 1996. Ook het kampioenschap in 2008, waarmee de terugkeer in de hoofdklasse werd bewerkstelligd, en een herhaling daarvan in 2012 in die klasse, waarmee de topklasse werd bereikt staan ongetwijfeld dik onderstreept in de annalen van de fameuze voetbalclub.
En als schitterend cadeau alvast voor het jubileum kwam daar afgelopen seizoen de promotie via de nacompetitie bij. Met zowel de tweede als de derde periodetitel op zak, kon kampioen Spakenburg niet meer worden achterhaald, maar de ploeg in bloedvorm liet daarin Quick Den Haag en TEC in het stof bijten en keerde daarmee terug op de allerhoogste trede.


                                De hoofdmacht van SHS in het Eredivisie seizoen 1958-1959

Spotlights
Afgelopen weken stonden onze gasten volop in de spotlights. Sportief gezien vanwege het mooie 3-3 gelijkspel afgelopen zaterdag tegen HHC, en het zeer ongelukkige en ook nog eens dik onverdiende 2-0 verlies bij IJsselmeervogels de week ervoor. Maar ook op het technisch- en selectievlak volgde het ene nieuwtje het andere op.
De meest opvallende v.w.b. het eerste aspect waren natuurlijk de aanstellingen van de gebroeders Cock (66) en Martin Jol (63) als leden van het technisch hart van de club. Deze beide coryfeeën die hun sporen als trainers ruimschoots hebben verdiend in binnen- en buitenland hebben nog steeds een meer dan warm hart voor de club, die ze zelf respectievelijk vier en twee jaar onder hun hoede hadden. Martin Jol was zelfs de architect van het hierboven al beschreven absolute hoogtepunt in 1996.

Blokhut
Een van Jol’s bouwstenen was toen huidig trainer John Blok, die maar liefst veertien jaar het groen-witte tenue verdedigde. Direct na zijn actieve voetballoopbaan volgde hij in 2000 Cock Jol op als leidsman en bleef dat tot 2005. Via uitstapjes bij Quick Boys (3 jaar) en VVSB (1 seizoen) keerde Blok in 2009 terug bij z’n oude liefde en is sindsdien niet meer weg te denken.
Het verlengen van zijn contract was dan ook een simpel hamerstuk en daarmee zal John Blok komend seizoen voor zijn zestiende keer leiding geen geven aan de hoofdmacht van de ‘Schollenkoppen’. Er zijn weinig coaches op het hoogste amateurniveau, of zelfs überhaupt in het totale Nederlandse Voetbal, die zo’n clubtrouw op hun cv hebben staan.
Het bracht Aad van der Graaf van Voetbal Op Zaterdag, die het verslag schreef over Scheveningen – HHC Hardenberg, op het lumineuze idee om een Blokhut te bouwen op Houtrust, waar de trainer en het technisch hart in alle gemak overleg kunnen voeren om de verdere ambities waar te maken.


Martin van Eck (7.) zal wellicht op krukken weer aanwezig zijn na zijn kruisbandoperatie. Maar een kopduel aangaan zoals op deze foto vergt nog een lange herstelperiode.

Toekomstmuziek  
Tevens werd bekend dat Albert van der Dussen, zelf in het verleden ook speler en trainer bij de club, in het nieuwe seizoen hoofd jeugdopleidingen wordt. Hagenaar Van der Dussen smaakte het ongenoegen om voortijdig bij BVV Barendrecht de laan uitgestuurd te worden, maar kan dus na een aantal maanden retraite geheel fris aan zijn nieuwe job beginnen.
Op spelersvlak was de tussentijdse komst van Donny Navajas Sanchez een bijzondere verrassing. De bij Barendrecht in ongenade gevallen middenvelder, vanwege zijn professionele modellen bestaan in Italië, heeft met de club afspraken gemaakt waardoor hij mogelijk toch gedurende een aantal wedstrijden dit seizoen alsnog in actie kan komen. Volgens mediaberichten zal dit zaterdag nog niet het geval zijn, want dat draagt hij vermoedelijk Dolce & Gabana maatpakken in plaats van een voetbalkloffie.
Voor het komende seizoen versterkte Scheveningen zich de afgelopen week met aanvaller Ioannis Bouras, die aan het begin van dit seizoen zijn contract met Jong Sparta liet ontbinden, en verdediger Vincent van Dorp die overkomt van Zwaluwen Vlaardingen, maar eerder voor Excelsior Maassluis speelde.

Fatale streep voor blijven
Regeren is vooruitzien, en dat doen onze gasten van aanstaande zaterdag met al deze maatregelen natuurlijk uitstekend. Maar op voorhand zal de focus liggen om als debutant in deze Tweede Divisie het vege lijf te redden. Directe degradatie is voorlopig in het geheel niet aan de orde, maar eindigen boven de fatale streep om ook de nacompetitie te ontlopen, waar Scheveningen zich nu bevind, zal ongetwijfeld de doelstelling zijn in het restant van de competitie. En daarbij zou winst op het sportpark Panhuis een lekker handje kunnen helpen. Gezien de resultaten uit het verleden in Veenendaal een flinke zware opgave voor de formatie van John Blok. Want in de vier voorgaande ontmoetingen in de topklasse werd er eenmaal gelijk gespeeld en gingen de overige drie allemaal teloor.  

Verrassing
Qua bovenstaande statistiek zou de ploeg van trainer Niek Oosterlee in deze ontmoeting dus op papier de favorietenrol krijgen toebedeeld. Maar iedereen weet dat papier zeer geduldig is en dat zo’n rol geen enkele garantie geeft voor een instant succes.
Meest markante voorbeeld hiervan zijn de prestaties van Feyenoord in de afgelopen twee weken in de Eredivisie. Een geweldige veegpartij tegen vijand nummer een Ajax, waarin de pannen van de Kuip af werden gespeeld, kregen afgelopen zondag geen enkel vervolg tegen stadgenoot Excelsior. Sterker nog, het ‘kleine broertje’ speelde simpel genoeg veel beter en won verdiend.
Hetzelfde gebeurde op een steenworp afstand een dag eerder in Rotterdam. Want op Spangen was Jong Sparta de torenhoge favoriet tegen ons eigen vlaggenschip. Niet alleen op basis van de ranglijst, maar ook gezien het feit dat G.V.V.V. voorheen op het Kasteel alleen maar lege briefjes had in te brengen. 
Maar het onverwachte gebeurde toch en een zeer bezield en geduldig spelende hoofdmacht van G.V.V.V. pakte in een open en uiterst vermakelijk wedstrijd voor de eerste keer winst in de havenstad. Niet alleen de drie punten waren belangrijk, maar ook het veldspel en de kansen die werden gecreëerd en omgezet in doelpunten gaven de blauwe burger moed.
Soufiane Laghmouchi, die met zijn doelpunt en twee assists door de website voetbal247.nl werd verkozen tot speler van de week, stond symbool voor het gehele team die allen een ruime voldoende scoorden.


Dennis van Meegdenburg, Danny de Leeuw en Olivier Pilon (v.l.n.r.) waren tijdens de laatste G.V.V.V. - Scheveningen de hoofdrolspelers. De huidige assistenttrainer scoorde de 2-0 en de 3-0. Danny de Leeuw verzorgde de assist bij de 2-0 en Olivier Pilon (nu DVS '33) was verantwoordelijk voor de openingstreffer en de aangever bij de 3-0. 

Niet laten verrassen
Maar helaas geeft deze driepunter natuurlijk ook weer geen enkele zekerheid op een goed vervolg, want de vorm van captain Roy Terschegget en z’n kornuiten is de laatste weken net zo wisselend als het weer. Het wordt dus zaak om het goede gevoel en spel uit Rotterdam te verplaatsen naar het Veense Panhuis om daar Scheveningen mee te gaan bestrijden en zich niet te laten afbluffen of verrassen.
De laatste keer dat Blok formatie op bezoek was dateert van bijna drie jaar geleden. Op 20 februari 2016 ging de wedstrijd aardig gelijk op, maar was de aanval van de gastheren net wat effectiever en wisten ze driemaal het net te vinden. Terwijl de blauwe defensie weinig tot niets weggaf en de nul wist te houden.
Voor zo’n herhaling zal iedere rechtgeaarde blauwe de handen stuk willen klappen, maar nul tegen, en één voor, is ook prima om weer verder naar boven te kunnen kijken.
Want laten we niet vergeten dat de Oosterlee equipe zich nog niet veilig mag wanen en met positieve resultaten uit deze wedstrijd, en de twee komende tegen respectievelijk  Jong Almere City FC en De Treffers, een mooie slag kan slaan richting de veilige middenmoot. 

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. R.W.M. Martens uit Rijsbergen. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. N. van Kampen en Dhr. T. Krijt. Vierde official is Dhr. D. Pals.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen & dehaagsevoetbalhistorie.nl