Voorbeschouwing G.V.V.V. – USV Hercules

29 juli 2018

Komende dinsdagavond, 31 juli, spelen de pupillen van coach Niek Oosterlee hun voorlopig laatste oefenduel in eigen huis. Tegenstander daarin is USV Hercules uit onze provincie hoofdstad. Daarna wordt aan het einde van de week het trainingskamp opgeslagen in Scheveningen en wordt ook geoefend bij de gelijknamige voetbalvereniging, die haar debuut gaat maken in de Tweede Divisie. Daarna volgen op dinsdag 7 en zaterdag 11 augustus de uitwedstrijden tegen respectievelijk s.v. OSS ’20 en OFC, beide zondag derdedivisionisten.

‘Oude dame’ op bezoek
Met eerst krijgt G.V.V.V. dus bezoek van een ‘oude dame’, want USV Hercules werd in 1882 opgericht, en heeft als omnivereniging diverse takken van sport binnen haar gelederen, waaronder tennis, cricket, badminton en zaalvoetbal.
Maar de grootste tak is het veldvoetbal waarvan het vlaggenschip in de zondag Derde Divisie speelt en de zaterdag 1, in de vierde klasse.
Met deze sparringpot wordt er een vervolg gegeven aan een prille traditie. Sinds het seizoen ’06-’07 troffen de Domstedelingen en G.V.V.V. elkaar al achtmaal eerder tijdens een oefenduel en ook staat in die periode een districtsbekerontmoeting in de annalen van de beide clubs.
Sterker nog, in de voorbereiding op het vorige seizoen, en tijdens het voetballoze carnavalsweekeinde afgelopen februari, troffen de beide ploegen elkaar zelfs tweemaal in één seizoen. Op de thuishaven van Hercules, sportpark Voordorp, kwam er op 15 augustus 2017 geen winnaar uit de bus. Fouad Belarbi en Jeffrey Vlug (vanaf de elfmeterstip) zorgden voor de 1-0 en 2-1, Danny de Leeuw en Jeremy de Graaf waren respectievelijk de makers van de 1-1 en 2-2.
Op het sportpark Panhuis werd het op 8 februari jl. 2-0, door goals van Simon Brouwer en Roy Terschegget (strafschop).

Blinkend visitekaartje
Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat de 136-jarige omnivereniging in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink aan de weg timmert.
Met vier promoties, via kampioenschappen of de nacompetitie, en slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie.
Via een geweldige eindsprint werd het debuut seizoen ’16-’17 uiteindelijk met een vierde positie afgesloten en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie waarin uiteindelijk Spakenburg over twee duels, maar krap aan (2-1 in Utrecht en 4-2 in Spakenburg) de sterkste bleek, maar het al blinkende visitekaartje kreeg daarmee nog een extra glanslaagje.
Het oppoetsen van die glans laag lukte afgelopen seizoen maar ten dele. In de ‘grote beker’ deed de Speelziek formatie nog wel zich van zich spreken. ACV en Dongen werden aan de zegekar gebonden alvorens in het stadion Galgenwaard FC Groningen met 2-4 te sterk was. Een logische maar wel zeer eervolle uitschakeling. Maar in de competitie werden goede series wedstrijden afgewisseld met ook een aantal magere resultaten waardoor op enig moment zelfs de gevarenzone in zicht kwam. Maar de ploeg richtte zich op en eindigde uiteindelijk keurig als laatste van het zogenaamde linkerrijtje, ofwel een negende plek. Daarmee deden de Herculanen hun naamgever eer aan, want de mythologische Hercules hield tenslotte samen met Atlas de hele hemel omhoog zo willen verhalen en beelden uit de oudheid ons doen geloven.  

Springplank
Het is alom bekend dat Hercules door jonge talenten wordt gezien als een springplank naar hogerop. Die blijven dan een of twee seizoenen bij Hercules spelen om vervolgens te worden weggeplukt door clubs met meer financiële middelen en/of grotere sportieve ambities. In het verleden hebben o.a. de beide Spakenburgse grootmachten en FC Lienden daar al dankbaar gebruik van gemaakt. Maar ook G.V.V.V. maakte zich daar ‘schuldig’ aan door Guido Janssen aan het begin van vorig seizoen weg te plukken uit Utrecht.
Dit alles houd in dat het uitstekende scoutingsapparaat van de club telkens op zoek moet naar nieuwe beloftevolle spelers. Ook nu is dat weer het geval, Plet, Logtesteijn, Belarbi, Myland, Mensah, Oehlers en Kelder zochten hun heil elders en ‘mister Hercules’ Kevin Ligtermoet hing na twaalf seizoenen van voetbalactiviteiten voor ‘zijn’ club de schoenen in de wilgen.
Kortom er was weer flink werk aan de winkel voor het technisch hart van de club. Met het aantrekken van Desire Simson (Jong FC Den Bosch), Connor Blöte (Jong FC Utrecht) en Emilio Priëto (Jong RKC) werd een eerste aanzet gegeven. Met trainer Jochem Twisker kwamen Nick Borgman en Lars Raaijen mee van ASV De Dijk. Uit eigen gelederen werden Wouter Kenemans en Steff van Rooijen (beide van Hercules O19) toegevoegd, en met nog een vijftal nieuwe namen kreeg de selectie gestalte.
Deze nieuwelingen moeten nu samen met de blijvers Collin Broers, Jeffrey Vlug, Mart Stokkers, Fons Mulders, Matthijs Blijham, Loed Keizer en Tyron Fonville de eer van de domstelingen hoog gaan houden. Deze piepjonge hoofdmacht, met een gemiddelde leeftijd van krap 21 jaar, kreeg onlangs nog een kleine boost de hoogte in. De 32-jarige Kees van Buuren, die al meer dan 300 betaald voetbal wedstrijden speelde voor Sparta, Willem II, FC Den Bosch, FC Utrecht en als laatste Almere City FC, kwam vanwege zijn leeftijd naar sportpark Voordorp. Van Buuren zou eigenlijk verkassen naar Jong Vitesse, maar omdat de KNVB onlangs besloot dat de Jong teams uitsluitend mogen bestaan uit spelers van 23 jaar of jonger en er dus geen dispensatiespelers zijn toegestaan, was dat geen optie meer. Via Jeffrey Vlug die Kees van Buuren kende uit zijn FC Den Bosch tijd werden de contacten gelegd en kwam het tot een akkoord.  


Tijdens het Vallei & Rijn toernooi van 2014 scoorde Roy Terschegget (6) de openingstreffer tegen Hercules. Het werd uiteindelijk 4-0.


Nieuwe leidsman
Waar Jan Oosterhuis en Jan Veldhuizen als coaches eerder verantwoordelijk waren voor het opstoten in de vaart der voetbalvolken van Hercules, gebeurde dat in de afgelopen drie seizoen onder leiding van Edenaar Eric Speelziek. Maar Speelziek die eerder o.a. T.E.C. DTS Ede en Bennekom onder zijn hoede had, en bij G.V.V.V. ook even in beeld was als opvolger van De Wolf, besloot al half december vorig jaar dat Sparta Nijkerk zijn nieuwe broodheer zou gaan worden.
De technische leiding handelde snel en kon begon januari van dit jaar al melden dat Jochem Twisker de opvolger zou worden van Eric Speelziek.

In onze ogen een uitstekende keuze om de deskundige en sympathieke Bussumer aan te trekken. Als hoofd jeugd-, assistent- en hoofdtrainer van Spakenburg had Twisker al ruimschoots zijn sporen verdiend voordat hij in augustus 2016 overstapte naar ASV De Dijk. Ja, en daar beleefde Twisker in een periode van twee jaar een hoogte- en dieptepunt in zijn trainersloopbaan.
Gelijk bij het debuut zeer overtuigend kampioen en promotie naar de Tweede Divisie en het seizoen erop weer terug bij af. Iedereen weet dat het afhaken van de hoofdsponsor van ASV De Dijk, en daarmee het vertrek van een flink deel van de selectie, daar debet aan was en dat Twisker daarin helemaal niets verweten kan worden. Sterker nog, deze trainer zou je bijna een lintje gunnen omdat er alle redenen toe waren om zelf ook dan maar het bijltje er bij neer te gooien, maar Jochem Twisker bleef tot het laatste moment kapitein op het zinkend schip en dat zegt iets over de zijn inzet en betrokkenheid. Daarom hopen wij dan ook dat Twisker in de komende jaren bij Hercules in rustiger vaarwater terecht komt en zijn talent kan gaan aanwenden om de jonge talenten betere voetballers te laten worden met ook nog eens leuke resultaten in de zondag Derde Divisie.
 

Goed begin
Jochem Twisker en zijn manschappen startte vorige week zaterdag met de training en werkten gisteren hun eerste oefenduel af. Daarbij kozen ze niet voor de gemakkelijkste weg, want die eerste testcase werd afgewerkt op sportpark De Bongerd, waar Barendrecht gastheer was. Barendrecht was afgelopen seizoen de nummer vier van de Tweede Divisie en dus een tegenstander van formaat. Het werd na 90 minuten een keurig 1-1 gelijkspel, waarbij nieuwkomer Emilio Priëto de 1-0 van Daniël Esajas ongedaan maakte.


Bij datzelfde toernooi droeg Sherwin Grot (tweede van rechts) nog het blauwe tenue. Na omzwervingen bij Kozakken Boys, IJsselmeervogels en T.E.C. in hij nu weer terug op het sportpark Panhuis. Scoren deed Grot nog niet na zijn terugkeer, maar wel staat hij als tweevoudig aangever in de boeken. Misschien lukt het tegen Hercules wel om het net vinden.
 
Papieren favoriet
Coach Niek Oosterlee heeft ondertussen bijna zijn volledige 22-koppige selectie aan het werk gezet en gezien. Alleen nieuwkomer doelman Joshua van der Berkt en Simon Brouwer ontbraken nog op het appél. Na het zeer verdienstelijke gelijkspel (3-3) tegen FC Den Bosch walste G.V.V.V. gisteren over zaterdag hoofdklasser Capelle heen (8-1).
Met heel veel gretigheid werd er geen moment gas terug genomen en lieten de 18 spelers die in het veld kwamen zien dat ze heel graag plaats willen nemen in het keurkorps dat in de nabije toekomst aan de derde jaargang van de Tweede Divisie gaat beginnen. En als voorafje daaraan ook nog de KNVB bekerwedstrijd in de tweede voorronde tegen T.E.C.
Maar dat is nog even toekomstmuziek, eerst nog een poosje trainen en oefenen in de komende weken, met dus als volgende tegenstander Hercules.
Van de acht eerdere oefenwedstrijden won G.V.V.V. er vijf, werden er twee verloren en was er eenmaal een onbeslist, dus al met al zal de thuisploeg op voorhand de favorietenrol krijgen toebedeeld, dit uiteraard ook mede door het verschil in Divisie.
Maar dat het net zo’n makkie zal worden als tegen Capelle is bijna niet voorstelbaar. De Utrechters zullen ongetwijfeld hun huid duur willen verkopen en ook daar zullen de diverse nieuwelingen hun kunnen willen vertonen aan de nieuwe coach.
Kortom we mogen dan ook een interessante tweestrijd verwachten tussen de blauwe Veense formatie en de Utrechtse zebra’s.  

Dit oefenduel tussen G.V.V.V. en USV Hercules op dinsdagavond 31 juli op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Arie Midden.
 

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en wikipedia