Voorbeschouwing G.V.V.V. – v.v. Capelle

25 juli 2018

In de tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar het nieuwe seizoen, die komende zaterdag gaat plaatsvinden, treft ons vlaggenschip een oude bekende aan, namelijk v.v. Capelle. Deze voetbalclub uit de gelijknamige plaats, met als achtervoegsel aan den IJssel, was in het verleden al tienmaal competitiegenoot en derhalve staan er al twintig onderlinge duels genoteerd in het clubarchief. Maar nog nooit werd er tegen elkaar geoefend, dus toch een primeur.

Standvastig

Capelle was het toonbeeld van standvastigheid in de korte geschiedenis van de zes seizoenen topklasse. Maar ook daarvoor al, sinds de club in het seizoen ’92-’93 debuteerde op het toenmalige hoogste zaterdagniveau, de 1ste klasse. Viermaal eindigde men in de onderste regionen, maar er waren nauwelijks momenten voor gevaar van een stapje terug.
Daar staan ook eenzelfde aantal runner-up posities tegenover, maar meestal was een plaats in de gegoede middenmoot Capelle’s deel.

Capelle was er dus ook direct bij in 2010 toen de ‘topklasse steen’ in de voetbalpiramide werd gemetseld. Sterker nog, van alle 42 toen strijdende hoofdklassers om een plekje in de nieuw te vormen topklasse, beet Capelle het spits af. Op paaszaterdag 3 april 2010 was een 3-0 thuisoverwinning tegen DOTO voldoende om niet meer achterhaald te kunnen worden door de concurrentie, terwijl in de andere twee hoofdklassen nog volop werd gestreden. Een mooie primeur dus voor de bewoners van sportpark ’t Slot.


Sportpark 't Slot in Capelle aan den IJssel.

Door een flink dipje in de prestaties moesten de Capellenaren toen uiteindelijk Barendrecht als kampioen voor laten gaan, terwijl ze vanaf ronde één, tot en met het veilig stellen van het topklassersschap, ranglijstaanvoerder waren geweest.
Die toenmalige nummers één en twee hoofdklasse A, zijn samen met Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, Rijnsburgse Boys en FC Lisse, de zeven voetbalclubs die geen seizoen hebben gemist bij de toenmalige crème de crème van het zaterdagvoetbal en zullen dus altijd als zodanig herinnerd blijven.

De klad erin
Deze geroemde standvastigheid konden de groenhemden helaas niet gestand houden toen het er op aan kwam om de volgende stap omhoog te maken. Want waar het G.V.V.V. in ’15-’16 precies wel lukte om de Tweede Divisie te bereiken, kwamen de Capellenaren met een elfde plek daarvoor tekort. De tot topklasse omgedoopte Derde Divisie werd het speelterrein in ’16-’17

Coach Ron Timmers

voor de nieuw aangetreden coach Winand van Loon en z’n discipelen. Het werd een seizoen van vlees noch vis met een twaalfde positie in de eindrangschikking.

Met het credo van nieuwe ronden, nieuwe kansen, werd in de vorige jaargang nog vol goede moed begonnen aan de Derde Divisie. Maar na een redelijk begin kwam de klad in de prestaties en die konden niet meer worden omgebogen. Ook niet nadat coach Van Loon, die al eerder had aangegeven niet verder te gaan, eind januari dit jaar op een zijspoor werd gerangeerd.
Ron Timmers, die als trainer succesvol was met VV Dongen, en die al was benoemd als opvolger van Van Loon voor het nieuwe seizoen, werd bereid gevonden om tijdelijk een dubbele klus voor zijn rekening te nemen. Uniek waarschijnlijk, een trainer die in één seizoen zowel een zondag- als zaterdagderdedivisionist onder zijn hoede heeft.

Met VV Dongen, waaraan Timmers vijf jaar leiding gaf, bleef het uitstekend gaan, zij eindigden keurig als vierde op de ranglijst, maar met Capelle kon hij samen met z’n pupillen, ondanks een eindsprintje, de p/d plaatsen 15 en 16 niet meer ontlopen en dus volgde nacompetitie duels om het vege lijf alsnog te redden.

Drie kansen, niet gepakt
De eerste hobbel was de periodekampioen in de hoofdklasse B, Excelsior ‘31uit Rijssen. Op sportpark De Koerbelt in die plaats liet Capelle geen spaan heel van de gastheren, eindstand 1-4. En daarmee zou de thuiswedstrijd normaliter een formaliteit zijn, dat was ook zo want het 1-2 verlies deerde de groenhemden niet.
De volgende uitdaging was SteDeCo. In ’16-’17 gedegradeerd uit de Derde Divisie, maar via een periodekampioenschap in de hoofdklasse A, kandidaat om direct weer terug te keren. Opnieuw werd begonnen met een uitwedstrijd en die wist Timmers-brigade in Hoornaar met 0-1 te winnen. Een mooi uitgangspunt om dan thuis op het sportpark ’t Slot een klap erop te geven en handhaving veilig te stellen zou je dan zeggen. Maar de ploeg van voormalig G.V.V.V. trainer Frans Adelaar toonde zeer veel veerkracht en liet Capelle met 0-3 in het stof bijten.

Normaal zou het dan over en uit zijn geweest, maar doordat Jong FC Twente zich terugtrok uit de competitie kwam er alsnog een plaatsje vrij. De verliezers van de tweede ronde, Capelle en Ajax amateurs, mochten in één onderling duel bij Alphense Boys gaan uitmaken wie vervanger werd van Jong FC Twente. Helaas was ook deze derde kans aan onze gasten niet besteed, de hoofdstedelingen wonnen met 2-1, waardoor Capelle degradeerde naar de hoofdklasse.

Flink aantal mutaties
Je mag veronderstellen dat de intenties van v.v. Capelle zijn om zo snel mogelijk weer terug te keren, vandaar wellicht ook dat de bezem flink door de selectie is gehaald. Maar liefst 13 spelers vertrokken of stopten, en 9 nieuwe namen traden toe. Van de vertrekkers zijn de voormalige profs, Wilmer Kousemaker, Frank Karreman en Tim Vincken de bekendste. Maar ook sterkhouders zoals Sandin Avdic (SC Feyenoord), Angelo Vyent (onbekend), en topscorer met 16 goals Olaf van der Sande (Spakenburg) gaven er de brui aan.
Daarnaast zal het gemis van ‘mister Capelle’ Gert Jan Rothman een gevoelige aderlating zijn. Maar liefst elf seizoenen droeg de dynamische middenvelder het groene tricot en het is daarom ook niet verwonderlijk dat hij op 18 augustus een afscheidsduel met oud ploeggenoten krijgt aangeboden door de club, want daarna worden de kicksen definitief in de wilgen gehangen.

Van de nieuwkomers zijn Yaël Eisden die overkwam van RKC Waalwijk en Gianni dos Santos (FC Dordrecht) de meest opvallende, maar ook niet onvermeld mag blijven dat Philip den Hartog weer terugkeert in de moederschoot na vier jaar bij Quick Boys zijn voetbalkunsten te hebben vertoond. Den Hartog en Rothman werden in de tijd dat zij samen speelden bij Capelle gezien als een zeer gevaarlijk duo, maar nu zal Den Hartog dus een ander maatje moeten zien te vinden.

Om toch maar even volledig te zijn v.w.b. de nieuwe namen: Edriño Saikoen en Laurens Huurman (Excelsior Maassluis), Rubens Oliveira dos Santos (LMO), Anwar Beeldstro en Adnan Bajic (Westlandia) en Nassim Asrih (KFC Sint-Lenaarts (B.)) completeren het negental.
De ploeg van coach Ron Timmers is afgelopen zaterdag gestart met de training en zou afgelopen dinsdag haar eerste oefenwedstrijd thuis tegen P4P Sport Academy spelen, maar dat sparringpotje ging door gebrek aan manschappen bij de tegenstander niet door.
Ze gaan vrijdag op trainingskamp dat tot zondag duurt, waarschijnlijk ergens bij ons de buurt, zodat ze zaterdag te gast kunnen zijn op het sportpark Panhuis om de krachten te meten met onze hoofdmacht.


De openingstreffer van Martin van Eck in de maak op 2 april 2016. Van Eck heeft daar een soort van patent op, want van de in totaal zes goals die hij maakte waren er drie die het bal openden. In seizoen '16-'17  waren vijf van zijn negen goals de openingstreffer. Afgelopen jaar kon de vleugelaanvaller daar niet aan tippen want toen bleef de teller steken bij één van de vijf.

Balans in het voordeel van G.V.V.V.
Zoals in de kop van dit artikel al vermeld speelden G.V.V.V. en v.v. Capelle sinds 1992, toen onze gasten de stap naar het hoogste zaterdagniveau hadden gemaakt, al twintig keer tegen elkaar. De balans van de 10 thuis- en uitwedstrijden slaat aardig door in het voordeel van de gastheren van zaterdag. Opvallend daarbij dat er geen verschil is tussen de ontmoetingen op het sportpark Panhuis en de thuishaven van Capelle, sportpark ’t Slot. G.V.V.V. won in beide gevallen zesmaal, speelde eenmaal gelijk, en driemaal was Capelle het sterkste. Kortom de totaal verhouding tussen winst – gelijk – verlies is 12 – 2 – 6 in het voordeel van G.V.V.V.

Andere tijden
De laatste twee onderlinge ontmoetingen dateren uit het seizoen ’15-’16 toen de Veense blauwen met een zevende positie de gang naar de Tweede Divisie precies wisten te veilig stellen en de Capellenaren met een elfde plek daarvoor tekort kwamen.
Op 28 november 2015 opende Martin van Eck de score in Capelle aan den IJssel, gevolgd door treffers van Dennis van Meegdenburg en Patrick Heesakkers. Jair Balrak redde de eer voor de thuisploeg. Die spreekwoordelijke eer lukte de groenhemden op 2 april 2016 niet in Veenendaal. Het werd wel bijna een herhaling van zetten, want opnieuw was Van Eck de maker van het openingsdoelpunt en zette Patrick Heesakkers het slotakkoord. Alleen nu was het Simon Brouwer die 0-2 voor zijn rekening nam.
De liefhebbers van nostalgische beelden kunnen hieronder die wedstrijd in samenvatting nog eens terugkijken.


Clubtrouw
Opvallend als je naar de selecties van toen en nu kijkt is dat er bij Capelle slechts een speler nog deel uit maakt van de hoofdmacht, dat is verdediger Jamie Jaliens. Bij G.V.V.V. zijn dat er zes t.w. Johan Jansen, Rodny Hofman, Wilco den Hartog, Simon Brouwer, Martin van Eck en Danny de Leeuw. Maar bij die wedstrijd waren Taoufik Adnane, Bart Hulsbos, Laurens van der Voort en Roy Terschegget geschorst en ook deze vier belangrijke troeven behoren nog steeds tot ons vlaggenschip. Waarmee maar eens is aangegeven hoe consistent de selectie van de Veenendalers de laatste jaren is en hoeveel clubtrouw al deze spelers hebben.

Bijna volledige selectie
Ondertussen zijn Jeremy de Graaf en Bart Hulsbos na de eerste volledige trainingsweek ook weer aangesloten na hun vakantie en zal nieuwkomer en doelman Joshua van den Berkt dat  donderdag 26 juli doen. De enige die dan nog op het appél ontbreekt is oudgediende Simon Brouwer, die als leraar lichamelijke opvoeding zijn vakantieperiode niet zelf voor het uitzoeken heeft. Brouwer zal op maandag 6 augustus aan zijn twaalfde seizoen in het blauwe tricot gaan beginnen.
Dit betekent dat coach Niek Oosterlee, nu zijn selectie bijna volledig is, volop in de gelegenheid is om zijn manschappen speeltijd te geven om hun voetbalkunsten te showen. Het eerste examen verliep alleszins bevredigend, want het 3-3 gelijkspel tegen de profs van FC Den Bosch was op basis van de het vertoonde spel in het tweede bedrijf zeker verdiend te noemen. Ook conditioneel leek er met een week training in de benen helemaal niets mis.
Kortom vol goede moed op naar de tweede oefenwedstrijd tegen v.v. Capelle.

Dit duel tussen G.V.V.V. en v.v. Capelle zal aanstaande zaterdag 28 juli om 14.30 uur in gang worden geblazen door scheidsrechter Huub Sio.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: website v.v. Capelle, Linkedin en Dick Gijsbertsen