Voorbeschouwing G.V.V.V. – VV DUNO Doorwerth

12 augustus 2018

Onlangs vergeleken we onze oefentegenstanders en derdedivisionisten USV Hercules, s.v. O.S.S. ’20 en OFC met elkaar in de vooruitblikken omdat deze verenigingen een pijlsnelle opmars maakten op de voetballadder. De komende tegenstander aanstaande dinsdagavond op het eigen sportpark Panhuis, VV DUNO, is nog niet zover, maar past qua ambities wel in hetzelfde rijtje.

Lodewijk de Kruif (r.) inspecteert zijn troepen tijdens de training.

Echt meedoen
Want de spiksplinternieuwe zaterdag hoofdklasser uit Doorwerth, gaat daarin niet meedoen om het meedoen, na het met overmacht behaalde kampioenschap in de eerste klasse C, zo liet trainer Lodewijk de Kruif in de pers weten. En volgens De Kruif denkt de hele vereniging er zo over.
“Uiteraard zijn we geen favoriet, want er zijn diverse concurrenten met een groter budget, betere accommodatie en een veel grotere achterban waaruit geput kan worden, maar daar lopen we niet voor weg. Met een kwalitatief en kwantitatief goede en grote selectie willen realistisch gaan voetballen en willen we echt meedoen”.  

Wind in de rug
Met zeer grote hulp van hoofdsponsor DUNO AIR, bekend van het bouwen en onderhouden van windmolenparken, werd de laatste jaren de weg omhoog gevonden. Met die suikeroom als geldschieter had de club dus letterlijk en figuurlijk de wind in de rug en was er geen sprake van gebakken lucht. Of de naam van de vereniging en die van de sponsor iets met elkaar te maken hebben we helaas niet kunnen achterhalen.
De kleine ca. 250 leden tellende dorpsclub D(oor) U(ithouding) N(aar) O(verwinning), opgericht op 19 augustus 1948, pendelde voordien tot 2012 tussen de derde- en vierde klasse.
Maar VV DUNO heeft die bescheidenheid in de laatste vijf seizoenen van zich afgeworpen met als zeer tastbaar resultaat vier kampioenschappen, en daarmee dus de promotie van vierde naar hoofdklasse. Vooral de eerste stap omhoog spreekt tot de verbeelding.
In ’12-’13 werd de geheel in het blauw geklede formatie uit Doorwerth ongeslagen kampioen in 4A met maar liefst 74 punten uit 26 wedstrijden en een doelsaldo van 114 – 23. Terug in de derde klasse ging het opnieuw van een leien dakje, en in een ingekorte competitie was alleen streekgenoot Advendo ’57 een echte concurrent. Maar ook de Ederveners konden de mannen uit Doorwerth niet van de titel afhouden en met slechts één nederlaag op zak ging de vlag opnieuw in top op sportpark De Waayenberg.

Geen hattrick
Drie titels op rij zat er niet in, want het debuut in de tweede klasse vergde enige aanpassing en daarin eindigde men als negende. Succes trainer Gerrit-Jan Barten nam in 2015 afscheid en ging aan de slag bij Spero.
Hij werd opgevolgd door geboren Lunteraan Lodewijk de Kruif, zelf vroeger een begenadigd voetballer voor o.a. FC Wageningen, TOP Oss, Spakenburg, Bennekom en Lunteren, en tevens internationaal voor het Nederlands amateurelftal.
In zijn trainerscarrière was de 48-jarige De Kruif in dienst bij NEC, Almere City FC, Heartland FC (Nigeria) en bondscoach van Bangladesh, voordat hij aan het begin van seizoen ’15-‘16 DUNO onder zijn hoede nam. Het bleek direct een gelukkig huwelijk want onder De Kruif’s leiding werden de Doorwerthers overtuigend kampioen in de tweede klasse G, voor toeval of niet, de ploeg uit zijn geboorteplaats en waar hij zelf ooit voor speelde, Lunteren. De voorsprong bedroeg maar liefst 13 punten en ook het doelsaldo zag er met 76-26 uit 26 duels uitstekend uit.
De blauwen uit Doorwerth bleken geen eendagsvlieg te zijn want opnieuw speelde men een rol betekenis. Een nieuw kampioenschap zat er net niet in, Berkum kaapte de titel voor de neus weg, maar via een derde periodetitel plaatste men zich wel voor de nacompetitie en dus een kans op een nieuwe promotie. Met Volendam (am.) en de voormalige club van Robin Mulder PKC ’83 werd de strijd aangebonden. Zowel Volendam (6-1) als DUNO (1-3) versloegen de Groningers en dus kwam het aan op de laatste ontmoeting op eigen veld tegen de Oranjehemden. Het lukte de ploeg van coach De Kruif niet, de 1-1 was onvoldoende om opnieuw groot succes te boeken.

Met overmacht als een raket omhoog
Met nieuwe ronden, nieuwe kansen werd daarom in september 2017 begonnen aan een volgend avontuur in de eerste klasse en met de intentie om het nu wel waar te maken. Daarin kreeg men o.a. te maken met Bennekom, DTS Ede , Woudenberg, Montfoort en onze Veense zusterclub De Merino’s. De start was niet al te indrukwekkend, maar naar mate de competitie vorderde raakte de ploeg, die ook weer de nodige nieuwe spelers had moeten inpassen, op dreef en stond er geen maat meer op. Begin mei van dit jaar werd concurrent DTS Ede met 0-1 verslagen en was de voorsprong zo groot op alle mededingers dat de vlag in top kon en dus de hoofdklasse een nieuwe uitdaging wordt. Het kampioenschap werd bereikt met soms verbluffende staaltjes voetbal, maar ook toonde de ploeg karakter op moeilijke momenten.
Met 14 punten voorsprong op naaste belager WNC uit Waardenburg en 18 op DTS Ede mag je gerust zeggen dat VV DUNO met grote overmacht dat kampioenschap afdwong.   

Dat de raketachtige vlucht omhoog van de voetbalclub uit Doorwerth niet alleen te danken is aan een slof en een oude voetbalschoen zoals Johnny Hoes ooit zong -  en wat het lijflied van Ajax werd - is uiteraard een gotspe. Nee, voorzitter Richard Vacquier Droop – hopelijk heeft hij zijn weelderige haardos weer terug, want na het kampioenschap ging de tondeuse erover - wond er onlangs in de media geen doekjes om. De stichting ondersteuning DUNO, gelieerd aan de sponsor DUNO AIR, is grotendeels verantwoordelijk voor de kwaliteit en de financiën van de A-selectie. Dit alles op een geheel transparante wijze, want zowel het bedrijf als de club willen hun opgebouwde naam niet te grabbel gooien.


Purrel Fränkel met nummer 41, voorop tijdens het rondjes lopen op de training.

Ruim 1500 duels
Met een goede mix van twintigers en een flink aantal ervaren rotten heeft DUNO het klimmen op de voetballader gestalte gegeven. Zonder enige twijfel is captain Purrel Fränkel de bekendste naam in het team van coach De Kruif. De ondertussen bijna 42-jarige – hij is van 8 oktober 1976 - ex-prof van Telstar, De Graafschap en Vitesse speelde 19 seizoenen, en daarin bijna 500 wedstrijden, betaald voetbal voordat de liefhebber van het spelletje in 2012 aan de slag ging in Doorwerth, waardoor hij de gehele vogelvlucht omhoog meemaakte. Grappig is ook nog te vermelden dat zijn huidige leeftijd 41 ook zijn rugnummer is. De vraag die dan overblijft is, of dat rugnummer na 8 oktober ook 42 wordt?

Maar de hoofdmacht telt nog meer voormalig profs die allen bij elkaar opgeteld ruim 1500 wedstrijden in het betaald voetbal in binnen- en buitenland achter hun naam hebben staan. Civard Sprockel speelde voor Feyenoord, Excelsior, Vitesse en in diverse buitenlanden 370 duels bij elkaar en is daarmee goede tweede in aantal. Daarnaast hebben Bart van Brakel, Jochem Jansen, en de dit seizoen van buurman DOVO overgekomen Joey Godee en Dominique Kivuvu, ook een flinke bagage in het profmetier opgedaan.
Kortom de debutant in de zaterdag hoofdklasse hield haar selectie waarmee het kampioen werd zo goed als op peil en zag daar met de bovengenoemde nieuwkomers alleen nog maar extra ervaring aan worden toegevoegd.

Weerzien
In april 2017 kreeg Lodewijk de Kruif en zijn assistent Jacob van Zanten nog wat extra hulp. Want Jan Oosterhuis werd benoemd als technisch directeur van de stichting. In die functie is hij hoofd- en eindverantwoordelijk voor het scouten, samenstellen en contracteren van de spelers voor het vlaggenschip van de club. De voormalig prof van FC Wageningen, FC Utrecht, De Graafschap en Haarlem, die ook bij o.a. FC Utrecht en De Graafschap trainer was, alsmede in twee perioden bij USV Hercules, speelde direct na het beëindigen van zijn profspelersloopbaan nog een seizoen in het blauwe tenue van G.V.V.V. In ’00-’01 kwam de ervaren middenvelder 26x uit voor onze club om daarna z’n trainerscarrière te starten bij Achilles Veen. Z’n naam werd in het geruchtencircuit nog genoemd als opvolger van John de Wolf toen die plotsklaps opstapte naar Spakenburg, maar zowel Oosterhuis als onze club gaven toen aan dat er nooit concreet contact is geweest.

Wie ook één seizoen in Veense dienst was, is huidig speler van DUNO Roy Talsma. De bijna 24-jarige aanvaller kwam aan het begin van jaargang ’15-’16 over Telstar, speelde in 19 officiële duels mee, scoorde eenmaal en was dus onderdeel van de ploeg die de promotie naar de Tweede Divisie bewerkstelligde.
 

Na een groen/rood/zwart uitstapje in Nijmegen is Eddy Schoeman weer een 'blauwe'  geworden. Alleen nu een Doorwerthse i.p.v. een Veense.

Een veel langere staat van dienst als Veense blauwe heeft de huidig teammanager van DUNO. Wat dat is sinds vorig seizoen Eddy Schoeman. Na zes jaar trouwe dienst in deze functie bij G.V.V.V. legde Schoeman in mei 2015 het bijltje er bij neer om een jaartje in retraite te gaan. Maar het bloed kroop toch waar het niet gaan kon en in 2016 vonden we zijn naam terug bij Jong NEC en NEC JO-19, ook weer als begeleider van deze teams. Met zijn overstap naar Doorwerth aan het begin van vorig seizoen viel Eddy dus dik met zijn neus in de boter, want zijn debuutjaar werd bekroond met het kampioenschap en beter kun je je als lid van de begeleidende staf natuurlijk niet voorstellen. Onderaan dit artikel vind u nog een pagina uit de presentatiegids van DUNO waarin Schoeman wordt geintroduceerd.

Voor alle drie de heren wordt het dus een weerzien met hun oude club, en voor hen geldt dan ook een zeer speciaal warm welkom.

Fraaie start oefencampagne
De formatie van coach Lodewijk de Kruif begon eind juli met trainen omdat de hoofdklasser haar ouverture pas gaat beleven op 1 september met een uitwedstrijd bij Buitenpost, een Fries plaatsje in de buurt bij Dokkum. Op 5 augustus werd er voor het eerst geoefend tegen een andere kersverse hoofdklasser, namelijk zondagclub AWC uit Wijchen. Vanwege de hitte werd er maar 75 minuten gespeeld maar toen stond er wel 0-6 op het scorebord in het voordeel van Purrel Fränkel en consorten.
Ook het naar de eerste klasse zondag gepromoveerde Leones moest er vier dagen later aan geloven. Nieuweling Christian Gandu, die overkwam van DHSC, schoot een kwartier voor tijd de enige treffer van de wedstrijd binnen.

Daarna werden afgelopen vrijdag de tentenkampen opgeslagen in Oostkapelle voor een trainingskamp, hierin is vast de hand van Eddy Schoeman te herkennen, want in zijn tijd bij G.V.V.V. was dat ook vaak de bestemming voor een trainingsweekeinde.
In Koudekerke trof men gisteren derdedivisionist ASWH, in het verleden ook vaak tegenstander van G.V.V.V. in de competitie. En opnieuw liet DUNO zien dat het een tegenstander is om terdege rekening mee te houden. Kevin Sissing – voormalig Bennekom speler - maakte vanaf elfmeter de 0-1 achterstand ongedaan en Joey Godee zorgde vlot na de rust voor de 2-1 voorsprong. In de absolute slotfase schoten en kopten respectievelijk Ryan Bouwmeester en Shapoul Ali zelfs nog de 4-1 eindstand in de boeken. Kortom een fraaie start van de oefencampagne voor onze gasten.         

Favoriet
Het twee klassen hoger- en thuis spelende G.V.V.V. is uiteraard de favoriet in dit oefenduel, daar hoeven geen doekje om te winden, maar dat zullen captain Terschegget c.s. wel in de praktijk waar moeten maken.
Tot nu toe ging dat in de oefenperiode op een uitzondering na, afgelopen dinsdag was er een zeperd tegen derdedivisionist s.v. O.S.S. (4-1), met wat horten en stoten eigenlijk best aardig.
Althans de resultaten waren met viermaal winst en een zeer verdienstelijk gelijkspel tegen FC Den Bosch zeer bemoedigend te noemen. Dat alles neemt niet weg dat er ook nog voldoende verbeterpunten zijn overgebleven voor de discipelen van coach Niek Oosterlee.
Het spelen van een ‘perfect game’ is het doel, maar iedere voetbalkenner/liefhebber weet ook dat dat een utopie is. Maar er moet wel naar worden gestreefd om zo’n kwalificatie zo dicht mogelijk te benaderen en dat is G.V.V.V. nog niet gelukt. Bij vlagen is te zien dat er voldoende kennis en kunde aanwezig is bij de 22-koppige selectie, maar het is allemaal nog niet consistent genoeg. Maar goed daarvoor is ook de oefenperiode in het leven geroepen en er zijn nog twee kansen om daaraan te werken in wedstrijdverband, en natuurlijk ook in de reguliere trainingen, voordat het op 21 augustus om het ‘echie’ gaat in de bekerwedstrijd tegen s.v. T.E.C.

Een kleine handicap voor onze gasten is wellicht het feit dat ze net een pittig trainingskamp achter de rug hebben en mogelijk toch wat vermoeid zijn teruggekeerd naar Doorwerth. Maar aan de andere kant is de eclatante zege op ASWH in Zeeland wel een extra stimulans om ook een tweededivisionist  het vuur na aan de schenen te gaan leggen.
DUNO deed dat al eerder toen ze op 17 januari 2016 voor de allereerste keer de degens kruisten met G.V.V.V. op het sportpark Panhuis, en ook toen net waren teruggekeerd van een trainingskamp, dat in Barcelona plaatsvond. Lange delen van die wedstrijd was de thuisploeg toen wel overheersend, maar dat kon niet worden uitgedrukt in de score.
Bovendien vertoonde onze gasten toen dat ze beschikten over een knappe counter en daarmee het aanvallende G.V.V.V. zo nu en dan toch flink pijn konden doen.
Het was uiteindelijk verdediger Laurens van der Voort die in de slotminuut, na een vrije trap en een scrimmage, het enige doelpunt liet aantekenen en daarmee de winst in Veenendaal hield.
Het zal dus duidelijk zijn dat G.V.V.V. haar hakken flink zal moeten gaan aanhalen om haar favorietenrol waar te maken.

Bij G.V.V.V. – VV DUNO wordt er dinsdagavond aanstaande om 20.00 afgetrapt onder leiding van scheidsrechter Jelle Besselsen uit Barneveld.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotobronnen: Twitter accounts van VV DUNO en Eddy Schoeman.