Voorbeschouwing G.V.V.V. – v.v. Katwijk

31 oktober 2018

Aanstaande zaterdag krijgt G.V.V.V. niemand minder dan de kampioen van vorig seizoen op bezoek. De Oranjehemden uit de kustplaats Katwijk pakten in de allereerste wedstrijd toen de koppositie en stonden die daarna nooit meer af. Het werd nog wel even spannend toen in de slotfase van de competitie een mooie puntenvoorsprong bijna werd verspeeld. Maar in de allerlaatste wedstrijd tegen directe concurrent Kozakken Boys was een doelpuntloos gelijkspel in Werkendam voldoende voor de vlag in top op sportpark De Krom. Een staaltje machtsvertoon dat z’n weerga niet kent.
Voor G.V.V.V. daarom een enorme uitdaging om het echec van afgelopen zaterdag bij AFC – 4-0 verlies – te gaan proberen uit te poetsen.


Of toeval nu wel of niet bestaat, daar zijn de heren geleerden het niet over eens. Ook uw scribent durft daar geen boude uitspraken over te doen. Laten we het er daarom maar op houden dat het een bijzonderheid is. Wat is dan bijzonder vraagt u zich dan ook hoogstwaarschijnlijk gelijk af? Nu, dat zal ik hieronder uit de doeken doen.

Schreuder  Heijmans & Plat Van den Berg
De laatste ontmoeting tussen G.V.V.V. en Katwijk dateert van 17 februari jl. Ruim twee weken voor die tijd werd Katwijk toen geconfronteerd met het plotsklapse vertrek van de zeer succesvolle coach Dick Schreuder, die een kans kreeg om zijn niet geringe ambities waar te gaan maken in het land van de onbegrensde mogelijkheden, de USA. Een aanbieding die Katwijk haar trainer van harte gunde en daaraan dus meewerkte.
Met de assistenten Patrick Heijmans en Johan Plat tijdelijk in charge, werd gezocht naar een opvolger voor Schreuder. Die werd al snel gevonden in de gepokt en gemazzelde trainer bij de diverse hoog spelende amateurclubs, Jack van den Berg, die op dat moment een van z’n ‘liefdes’ onder zijn hoede had, namelijk ASWH. Maar met medewerking van de bestuurders uit Hendrik Ido Ambacht werd Van den Berg losgeweekt en kon op 12 februari jl. technisch directeur Cees Bruinink van Katwijk melden dat er een overeenkomst was gesloten voor anderhalf jaar met zeer ervaren Van den Berg. Dit hield dus in dat de geboren Rotterdammer zijn debuut bij Katwijk maakte in de hierboven genoemde wedstrijd.

Jack van den Berg

Van den Berg Bruinink
Onder zijn leiding werden de Katukkers dus uiteindelijk kampioen vorig seizoen en stond niets verder in de weg om op de ingeslagen weg door te gaan met het uitdienen van de aangegane overeenkomst. Maar niets is zo onvoorspelbaar als het voetbal in al haar facetten. Want een kleine maand geleden kwam, voor de buitenwacht althans, het zeer onverwachte bericht naar buiten dat Katwijk in onderling overleg met haar trainer had besloten om afscheid van elkaar te nemen.
Dat de tot dan toe ietwat tegenvallende resultaten (acht verliespunten), die je van een kampioen niet zou verwachten, daarbij een rol daarin speelden zal ongetwijfeld een klein percentage daaraan bij hebben gedragen.
Maar uit de officiële verklaringen die verschenen bij de breuk tussen Van den Berg en Katwijk ging het veel meer over de klik, chemie en/of synergie, zoals dat in modern jargon heet, die niet aanwezig was tussen een groot deel van de selectiespelers en haar leidsman.   
Je hoeft geen groot voetbalkenner te zijn om te weten dat vertrouwen tussen spelers onderling, maar zeker ook tussen trainer en pupillen, een eerste vereiste is om goed te kunnen presteren. Een complete selectie wegsturen en alleen een oefenmeester overhouden is uiteraard geen optie, dus werd het afbreukrisico wat een trainersloopbaan nu eenmaal in zich herbergt, weer eens bewaarheid.

Bruinink Zoutman
Op interim basis, en op dringend verzoek van de selectie, werden de taken overgenomen door technisch directeur Cees Bruinink, die over de juiste papieren beschikt en die zelf van ’09 t/m ’14 hoofdcoach was bij de club. Onder diens leiding werd 2010 de topklasse bereikt en het kampioenschap daarin in 2013. Maar ook beleefde Bruinink de andere kant van de medaille toen direct het seizoen daarop degradatie volgde naar de hoofdklasse.
De 51-jarige Bruinink ging toen zijn huidige functie bekleedden. En onder de hoede van Dick Schreuder die hem opvolgde werd het bedrijfsongeval direct ongedaan gemaakt en was de terugkeer, via een kampioenschap, naar de topklasse een feit. Ook de promotie naar deze Tweede Divisie staat op het conto van de geboren Barnevelder en daarnaast dus de aanzet voor het behaalde kampioenschap afgelopen jaar. 

Bij de breuk tussen Van den Berg en Katwijk werd al gesteld dat de club ruimschoots te de tijd zou nemen om een opvolger te zoeken. Uiteraard vlogen in de diverse (social)media de speculaties van de verschillende trainersnamen direct al door de lucht.
Als we goed hebben gelezen zat die van Jan Zoutman daar niet bij. Toch werd de KNVB docent afgelopen zaterdag gepresenteerd als de nieuwe oefenmeester voor Katwijk tot het einde van dit seizoen, en een optie voor het volgende.
Dit houdt daarom in dat Zoutman vanaf afgelopen maandag de trainingen heeft geleid en komende zaterdag zijn vuurdoop beleeft bij…. Juist ja, de wedstrijd G.V.V.V. – Katwijk.
Toeval, geen toeval, bijzonderheid? U zegt het maar!!!


Cees Bruinink (tweede van rechts) geeft het stokje symbolisch over aan Jan Zoutman.

Prachtig cv, maar ….
Voor vele lezers zal de naam Jan Zoutman absoluut niet als onbekend in de oren klinken. Niet vreemd overigens, want de geboren Woerdenaar timmert al meer dan 15 jaar aan de weg als hoofdtrainer. Daarin heeft hij bij respectievelijk Argon, HFC Haarlem, IJsselmeervogels, Jong FC Twente en Quick Boys, niet de minste voetbalclubs, van voetbalkennis voorzien en ook staan er vijf afdelingstitels op zijn cv. Dat al indrukwekkende lijstje werd nog uitgebreid met 2x een landskampioenschap bij de zaterdag, een zelfde aantal bij de zondag, 3x de algehele amateurtitel en 1x de supercup.
In 2005 kreeg Zoutman de Rinus Michels award voor beste trainer van het amateurvoetbal.

... toch ook een paar deukjes
Zoals al eerder geschetst, ook bij een zeer succesvolle trainer is niet alles goud wat er blinkt. Dat begon voor Zoutman met het gedwongen ontslag bij HFC Haarlem, doordat de club bestaansrecht ontbeerde en failliet ging. Ook bij IJsselmeervogels eindigde de carrière voortijdig in het vierde seizoen, en tevens was daar ook nog de schorsing van drie maanden na het grensrechters incident bij Jodan Boys. Onze voormalig eerste elftal speler en assistent-trainer Johan de Man nam tijdens de schorsing en na het ontslag de honneurs waar.
Na Jong FC Twente keerde Zoutman terug bij de amateurs en ging bij Quick Boys aan de slag, waarmee hij de zo sterk gewenste Derde Divisie bereikte. Maar in december vorig jaar, toen Zoutman al in een eerder stadium had aangegeven dat hij aan z’n laatste seizoen bezig was op sportpark Nieuw Zuid, waren de tegenvallende prestaties voor de clubleiding een stok om de hond te slaan en werd er vroegtijdig afscheid van elkaar genomen.
Daarom is het nu extra pikant dat de oefenmeester, weliswaar na tien maanden van inactiviteit, verhuist van Katwijk Zuid naar Katwijk Noord, want het hoeft natuurlijk geen betoog dat Quick Boys en Katwijk grote rivalen van elkaar zijn ondanks het feit dat ze niet op hetzelfde niveau spelen.

Komt het kringetje rond?
Opvallend is misschien ook nog te vermelden dat de blauw-witte Katukkers nu onder leiding staan van onze voormalige coach Erik Assink, die daarvoor al bij zowel IJsselmeervogels als Spakenburg de scepter zwaaide. Zoutman was ook al eerder werkzaam op de rode zijde van sportpark De Westmaat en heeft daarmee dus ook al drie van de vier grote voetbalbolwerken in Katwijk en Spakenburg onder zijn hoede gehad.
Komt het kringetje rond en zien we in toekomst Zoutman nog eens in actie bij Spakenburg, en Assink bij Katwijk? Het zou wel bijzonder zijn voor deze toptrainers, maar voorlopig zullen beiden nog wel hun handen vol hebben aan de huidige klus. Zoutman moet Katwijk weer naar de top leiden en Assink is met zijn pupillen op de goede weg om de Katwijkse derby weer in ere te herstellen.

Ziekenboeg
De vier duels onder leiding van interim coach Bruinink gingen Katwijk goed af. Want HHC Hardenberg en Rijnsburgse Boys werden beide op hun eigen domicilie verslagen. En thuis op de eigen Krom werden tegen Jong Sparta, en afgelopen zaterdag IJsselmeervogels, de punten gedeeld waardoor de Oranjehemden een kwartet duels ongeslagen zijn. Bijzonder daarbij is dat buitenshuis alleen van Spakenburg werd verloren en de overige vier de maximale winst opleverden.
Ondanks de kwalitatief en kwantitatief zeer sterke selectie kent Katwijk toch ook de nodige zorgen. Want naast de al geblesseerde Michiel van Dam, Raoul Esseboom, Steven Sanchez Angulo en topscorer Marciano Mengerink, kwamen daar afgelopen zaterdag ook nog captain Robbert Susan bij, die bij de warming up moest afhaken, en tijdens het duel ging aanvaller Jordy Hilterman naar de kant. Daar stond dan weer tegenover dat sterkhouder Bennie van Noord, eerder dan verwacht, weer kon aanhaken en zijn eerste minuten maakte dit seizoen. Dat gold een week eerder ook voor Mike van den Ban, die na ruim een jaar kruisband blessureleed, ook weer zijn opwachting maakte.
Wie er zaterdag op het sportpark Panhuis allemaal weer fit zijn om te spelen moeten we gaan afwachten, maar G.V.V.V. kan er zeker op rekenen dat er een meer dan gedegen ploeg aan de start zal verschijnen die ook voor de vijfde keer volgaarne alle mogelijke punten mee naar huis wil nemen. Om daarmee de aansluiting met de top drie niet te verliezen.  


De vandaag 33 jaar geworden Taoufik Adnane, zal er opnieuw alles aan gaan doen om net als de vorige keer, zijn doelman Jansen te helpen bij het houden van de nul.

Geen peil
Grillig, wisselvallig, instabiel, onberekenbaar, onevenwichtig het zijn allemaal synoniemen die ongeveer hetzelfde uitdrukken. Aan die synoniemenlijst, of zo’n woordenboek, kan nu ook de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging worden toegevoegd. Het zal in de praktijk uiteraard niet gebeuren omdat het veel te lang is, en ook de afkorting G.V.V.V. voor de meesten onbegrijpelijk zal zijn. Maar we willen er maar mee aangeven dat onze hoofdmacht in de tot nu toe gespeelde tien competitiewedstrijden daar geheel en al aan voldoet. Sterker nog, ook in bijna alle oefen- en bekerwedstrijden deed zich hetzelfde euvel voor.   
Pak de wedstrijdverslagen er maar bij en overal leest u, of u heeft het zelf met eigen ogen kunnen aanschouwen, dat de pupillen van coach Oosterlee, soms domineren, maar net zo gemakkelijk in een en dezelfde wedstrijd in perioden door de ondergrens zakken. Soms gedurende een helft goed, en de andere een stuk minder, of zelfs zwak. Maar die wisselvalligheid wisselt zich ook af in kortere fases van de duels, soms voor de thee, maar net zo vaak en veel daarna. Kortom er is geen peil te trekken op de prestaties van ons vlaggenschip dit seizoen.

Strijd en beleving
Dat die ondergrens afgelopen zaterdag in Amsterdam tegen AFC, maar dan ook nog gedurende de volledige negentig minuten, ruimschoots werd overschreden daar was iedere weldenkende speler en/of staflid het volledig over eens, laat staan de meegereisde blauwe aanhang. Dus ook aan zelfreflectie ontbeert het de lijdende voorwerpen zeker niet, alleen is het nu kunst om daarop over een wat langere termijn verandering in aan te brengen.

Want zo mager spelend, tegen een overigens meer dan uitstekend AFC, is G.V.V.V. voor iedere concurrent een gewillige prooi, ook dat werd onderkend door alle acteurs en souffleurs.  
Slappe hap, zo omschreef Oosterlee zijn ‘soldaten’ in z’n perspraatje. Die term komt uit leger, waarmee soldaten worden omschreven die makkelijke baantjes hebben, of een eenheid met een soepele discipline. Nu zal geen van zijn selectiespelers vooraf met die intenties de strijd zijn aangegaan, maar het gebeurde toch. Het was slap en inspiratieloos.
In een leger zal de eerste regel zijn dat er strijd moet worden geleverd en dat mag een voetbalcoach ook verwachten van zijn discipelen.
Dus kom op G.V.V.V. toon zaterdag tenminste een flinke portie strijd en als een tegenstander dan beter blijkt te zijn, dan is er ieder geval alles aan gedaan om de opponent tegen te houden en valt er best te leven met een mogelijke nederlaag. Maar zonder strijd en beleving ben je bij voorbaat al verloren tegen een van de favorieten die aast op een toppositie in deze Tweede Divisie.
 

Roy Terschegget haalt op 17 februari jl. uit voor de winnende treffer.

Herhaling van zetten?
Hopelijk kunnen aanvoerder Terschegget en zijn kompanen nog wat positieve gedachten ontlenen aan het laatste treffen. Want het debuut van Jack van den Berg viel op 17 febr. jl. voor hem in het water. Het was de captain zelf, die in een op zich behoorlijk evenwichtige wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende, tien minuten voor tijd de enige en dus winnende treffer binnenschoot. Met nu het debuut van Jan Zoutman hoopt iedere blauw geaarde toeschouwer uiteraard op een herhaling van deze zetten.
Wat wellicht ook de hoop in Veense harten sneller laat kloppen is de statistiek dat G.V.V.V. in Katwijk in het verleden, zowel uit als thuis een niet te overwinnen tegenstander had, maar dat dit in de laatste vier ontmoeting op het Panhuis radicaal is omgedraaid. Want het debuut in deze Tweede Divisie leverde in ’16-’17 ook een 1-0 zege op, en in de topklasse eindigden de laatste twee thuiswedstrijden in respectievelijk 1-1 en 3-2.

Deze Veens Katwijkse kraker begint om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. S. de Brito Roque uit Capelle aan den IJssel die ook de laatste keer floot toen de beide kemphanen tegenover elkaar stonden. De assistenten zijn Dhr. M. Meijers en Dhr. N. Kromme. De vierde official is Dhr. W.H. Bronsvoort.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en website v.v. Katwijk

PS. 
Vorig seizoen was Katwijk zeer sportief door hun belofte aan G.V.V.V. na te komen. U kunt dat door hier te klikken nogmaals lezen.