Voorbeschouwing G.V.V.V. - Rijnsburgse Boys

21 mei 2019

Komende zaterdag gaan de laatste balomwentelingen plaatsvinden in seizoen ’18-’19 van de Tweede Divisie. Bijna alle beslissingen, v.w.b. kampioenschap, nacompetitie spelen en directe degradatie, zijn al gevallen. Alleen de derde periodetitel en het overnemen van die eerste deelprijs, van kampioen AFC, staan nog op het spel.
Het keurkorps van G.V.V.V., en onze gasten uit Rijnsburg, spelen daarin geen enkele rol van betekenis meer, en kunnen dus volkomen vrijuit een onderling prestige duel gaan uitvechten.


In de kop staat voorbeschouwing, maar eigenlijk dekt terugblik, nabetrachting of nabeschouwing de lading beter. Want waar Rijnsburgse Boys afgelopen zaterdag na afloop van haar laatste, met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg, al afscheid nam van stafleden en spelers die de club na dit seizoen gaan verlaten is het nu de beurt aan G.V.V.V. om hetzelfde te doen.
En waar onze gasten alleen in de persoon van voormalig speler en huidig assistent-trainer Dick Heemskerk – hij vervulde die laatste rol maar liefst 19 seizoenen – afscheid namen van een clubman in hart en nieren, zijn dat er bij onze club in die categorie maar liefst zes.
Want G.V.V.V. gaat afscheid nemen van spelers coryfeeën Simon Brouwer, Bart Hulsbos en Roy Terschegget. Daarnaast hebben ook assistent-trainer Jan Diepeveen, materiaalman Jan Nagel en voormalig verzorger van het eerste elftal Arend Buitenhuis, hun laatste verdiensten geleverd aan onze mooie blauwe voetbalvereniging.
Er zijn nog een aantal A-selectiespelers die gaan vertrekken, maar zonder hun bijdrage aan G.V.V.V. te willen bagatelliseren vallen die, in vergelijking met bovengenoemd zestal, in de categorie voorbijgangers. Maar ondanks een veel kortere dracht van het blauwe tenue zal het afscheid van hen ook zeker meer dan gepast zijn.

Voor het sextet blauwe iconen willen we op deze plaats toch een (korte) lofzang houden. Dat deden we al in de uitnodiging voor de afscheidsavond die bijna direct na afloop van G.V.V.V. versus Rijnsburgse Boys, in aanwezigheid van iedereen die G.V.V.V. lief heeft, zal gaan plaatsvinden, maar willen we hier nog een keer herhalen.

Niet omdat uw scribent niets meer extra zou weten op te dissen over deze op en top clubmannen, een compleet A4-tje zou waarschijnlijk nog te kort zijn. Maar meer om andere sprekers in het clubhuis, en later op de avond in de besloten kring van de gehele A-selectie, met partners, familie etc. in het businesshome, niet al het gras voor de voeten weg te gaan maaien.   

Clubiconen
Materiaalman Jan Nagel diende G.V.V.V. in die functie maar liefst 16 seizoenen. Een heel voorzichtige schatting levert op dat Nagel in die periode tijdens alle wedstrijden en trainingen minstens 20.000 shirtjes, broekjes, sokken en trainingspakken door zijn handen heeft laten gaan. Ook was de nu 60-jarige Jan Nagel omstreeks de eeuwwisseling coördinator van de keeperstrainers en werd er in voorkomende gevallen nooit tevergeefs een beroep gedaan op z’n blauwe gevoel.
Jan stort zich na zijn afscheid op z’n maatschappelijke loopbaan.


Assistent-trainer Jan Diepeveen (62) gaat totaal aan aantal jaren daar nog ruimschoots overheen. Tien in voornoemde functie, maar hij was over twee perioden ook zes jaar lang de levensgevaarlijke spits van de A-en B-selectie. Tussentijds had de geboren Veenendaler, van begin ‘01 t/m het einde van seizoen ’04-‘05, het tweede elftal onder zijn hoede. Al met al bijna 25 jaar clubtrouw van de bijna altijd goedlachse en goedgemutste Diepeveen, die ook in moeilijke tijden zijn blauwe verantwoordelijkheden nooit uit de weg ging.


Maar je hebt altijd baas boven baas, en dat geldt voor verzorger Arend Buitenhuis. Begonnen als speler in de lagere senioren elftallen, werd Arend in 1984 verzorger van het eerste elftal. Een functie die hij maar liefst 20 jaar naar volle tevredenheid vervulde. Gelukkig ging zijn medische en verzorgende expertise daarna niet verloren voor de club en pakte hij diezelfde taak op bij de B-selectie.
Maar ook bij afwezigheid van zijn opvolgers, vanwege vakantie etc., bij onze hoofdmacht stond Arend Buitenhuis altijd klaar om in te vallen met zijn helende handen, verbandkoffer en waterzak. En ook de jeugd zag hij in voorkomende gevallen niet over het hoofd.
De 77-jarige Buitenhuis gaat nu van z’n verzorgers pensioen genieten.

Simon Brouwer kwam als begin twintiger over van HDS naar ’t Veense Panhuis. Na een aanloopje in het tweede elftal waren zijn nooit aflatende ijver en inzet ruim voldoende om de hoofdmacht te gaan ondersteunen en maakte de kilometervreter in 2007 zijn debuut in G.V.V.V. 1.
Met 12 jaargangen in het blauwe tenue is Brouwer de oudst dienende speler die nu afscheid gaat nemen. De leraar lichamelijke opvoeding zal bij zijn vaarwel 280 officiële wedstrijden zijn uitgekomen voor de hoofmacht.
Die teller was ruimschoots over de 300 gegaan ware het niet dat twee kruisbandblessures dat voorkwamen.
Aanvoerder, en kind van de club, Roy Terschegget is op dit moment al over het aantal duels van Simon Brouwer heen in de negen jaar dat hij deel uitmaakte van het keurkorps van G.V.V.V. De architect op het middenveld zal de 300 officiële duels net niet halen, ook mede door een knieblessure die hem in zijn tweede seizoen (’11-’12) bij G.V.V.V. in een groot gedeelte daarvan aan de kant hield. Helaas herhaalde de geschiedenis zich enkele weken geleden en werd Terschegget opnieuw geconfronteerd met zo'n uitermate vervelende en langdurige kruisband beschadiging.
Roy heeft 285 optredens op zijn naam staan, en daarmee treed hij in de voetsporen van vader Martien die in zijn actieve spelersloopbaan, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, ook uitgroeide tot een clubicoon. Uniek in de geschiedenis van onze club, vader en zoon die het zover schopten.


Last, maar zeker not least, gaat ook de rots in de defensieve branding en kopspecialist Bart Hulsbos het sportpark Panhuis na negen seizoenen verlaten. De robuuste verdediger kwam gelijktijdig met Terschegget in ’10-’11 naar Veenendaal, waarvoor hij SV Huizen achter zich liet. Het werd een instant succes. Want nadat ons keurkorps het eerste seizoen topklasse mistte, werden nieuwkomer Hulsbos en zijn ploegmaten overtuigend kampioen van de hoofdklasse B, waarmee de hoogste amateurtrede nu wel werd bereikt, en daarna nooit meer afgestaan.
Door de fysieke ongemakken van de 35-jarige verdediger, en daarmee oudste speler qua leeftijd van de selectie, zal hij ongeveer een twintig duels aan zich voorbij hebben moeten laten gaan en zal zijn voetballoopbaan bij G.V.V.V. eindigen met  261 duels op z’n conto.

Waar Simon Brouwer (VVA), Roy Terschegget (SV Spakenburg) en Jan Diepeveen (DVSA) hun voetbal- c.q. trainersloopbaan nog een vervolg gaan geven, is dat voor Bart Hulsbos nog een vraagteken. Een jaartje rust, of toch nog op een lagere trede zijn niet geringe voetbalkunsten vertonen, zijn de opties waar hij een keuze uit zal gaan maken.

Teleurstellend
Ja, en na deze ‘short memory lane’ moet er toch ook nog een stukje vooruitblik volgen op deze allerlaatste wedstrijd van het weer voorbij gevlogen seizoen 2018 – 2019.
Kort door de bocht en zonder daarin enige nuance aan te brengen kun je stellen dat beide opponenten die zaterdag voor het slotakkoord gaan zorgen, een alleszins teleurstellend seizoen achter de rug hebben. Spelers, stafleden, begeleiders, supporters enz. van zowel De Blauwen als De Uien kunnen en willen daar hoogstwaarschijnlijk ook niet omheen draaien.
Niet dat in beide kampen direct werd verwacht, een optimistische uitzondering daargelaten, dat meespelen om de hoogste eer in het vat zou zitten. Maar een plaats in het linkerrijtje, liefst bij de top vijf, was wel het doel wat zou moeten worden nagestreefd.

Wisselvalligheid
Dat waren niet alleen intern de verwachtingen of doelstellingen zo u wilt, ook het 12-koppige journaille panel wat in de presentatiegids van G.V.V.V. haar voorspellingen mocht doen voorzag dat de beide clubs die linkerkant van teletekstpagina 833 met gemak zouden gaan bereiken.
Als je al die voorspelde eindposities bij elkaar optelt en deelt door twaalf kwam G.V.V.V. uit op 4,5 en Rijnsburgse Boys op 5,4. Ruim afgerond dus een positie tussen vier en zes.
Beide clubs voldeden deze jaargang gedurende kortere periodes wel aan de doelstelling van die linkerzijde. Onze gasten stonden zelfs tot aan speelronde 10 in de top vijf, maar konden die niet continueren. De wisselvalligheid brak zowel G.V.V.V. als Rijnsburgse Boys de nek waardoor voor beide een plaats in de bovenste helft van de ranglijst niet meer mogelijk is.
Door de winst van De Uien tegen HHC, en het verlies van ‘onze jongens’ bij Jong Vitesse, klom de geel-zwart gestreepte formatie uit Rijnsburg zelfs over G.V.V.V. heen en beginnen daarom met een puntje voorsprong aan het duel.


De assist van goalie Jansen op Grot die op 12 januari jl. de 2-3 betekende. Voormalig G.V.V.V.-er Frank Tervoert stak een stokje voor de winst door enkele minuten later de gelijkmaker tegen de touwen te koppen.

Op herhaling?
Als de ploeg van Niek Oosterlee dat tegen zijn voormalig broodheer nog wil gaan goedmaken en met een lekker gevoel de competitie wil beëindigen, en aan het afscheidsfeestje wil gaan beginnen, dan is herhaling van zetten nodig. Want de twee voorgaande duels eindigden beide in een 2-1 winst voor de thuisploeg.
Op 14 mei 2016 was dat de voor alle blauwe, maar in het bijzonder voor Simon Brouwer en Oosterlee, de meest memorabele. De eerste lachte toen zijn tanden meer dan bloot, bij de tweede stond het huilen nader dan het lachen. Nadat Danny van der Vijver, de ploeg die Niek Oosterlee toen onder zijn hoede had, op voorsprong had geschoten, was het Brouwer die in vier minuten tijd met twee goals G.V.V.V. naar de Tweede Divisie bracht. Een mo(nu)ment dat komende zaterdagavond, bij het afscheid nemen van Brouwer, ongetwijfeld nog wel een keer de revue zal gaan passeren.
Een kleine zestien maanden later, op 2 september 2017, kon de Alphense coach wel juichen toen hij in de andere dug-out zat en G.V.V.V. onder zijn hoede zijn oude werkgever opnieuw versloeg. Robin Mulder verzorgde de openingstreffer, huidig topscorer Joël Tillema (18 goals) maakte gelijk, waarna Caifano Latupeirissa (nu VVOG) in de blessuretijd de winnende maakte.

Spektakel?
Een gemakkelijke opgave om het allerlaatste duel winnend af te sluiten is dat allerminst. Want de mannen van de afscheidnemende coach Wilfred van Leeuwen scoren bijna altijd en overal. Slechts in twee van de voorgaande 33 wedstrijden slaagden zij daar niet in. Niet voor niets is Rijnsburgse Boys na kampioen AFC de meest scorende ploeg van deze Tweede Divisie met een totaal van 72 treffers. Daar staat dan weer tegenover dat het defensieve gedeelte van de ploeg na FC Lienden, Barendrecht en VVSB de meeste tegen doelpunten (73) moest incasseren.
Het team van captain Wilco den Hartog is veel minder productief. Bij G.V.V.V. staat teller op 55 treffers, en in 10 duels werd zelf geen enkele goal gemaakt. Op papier oogt de thuisploeg met 59 doelpunten tegen dan net wat sterker, maar weegt dat op tegen scoringdrift van de geel-zwarte gasten?
Allemaal statistische beslommeringen. Maar als de beide kemphanen zich daar nou eens helemaal niets van aan zouden gaan trekken en eenzelfde pot op de mat leggen als op 12 januari jl. toen uiteindelijk op het scorebord van sportpark De Middelmors 3-3 stond, dan is een uitermate spannende wedstrijd met een dito scoreverloop, en daarmee spektakel verzekerd.

G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys begint komende zaterdag om 15.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. C. Ruperti uit Capelle aan den IJssel. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. D. Zijlstra en Dhr. R. Marrewijk. Vierde official is Dhr. P.H.N. Voogsgeerd.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen en Prodifo Reclamefotografie.