Voorbeschouwing Jong Almere City FC – G.V.V.V.

13 februari 2019

Het wordt dit seizoen voor de eerste, en tevens laatste keer, dat er een reisje zal moeten worden ondernomen naar volledig onbekend speelterrein voor G.V.V.V. Alle overige zestien deelnemers aan deze Tweede Divisie jaargang waren in het verleden al (veel) vaker gastheer, maar niet debutant Jong Almere City FC, met als thuishaven het Yanmar Stadion.

Jongste jongetje

In tegenstelling tot de afgelopen drie wedstrijden, toen de ploeg van trainer Niek Oosterlee uitsluitend (bijna) honderd jaar oude opponenten trof – Excelsior Maassluis, Jong Sparta en SVV Scheveningen – staat zaterdag een van de jongste loten aan de Nederlandse voetbalstam te wachten. Want officieel is betaald voetbal organisatie Almere City FC opgericht op 1 juli 2005.
Natuurlijk weten de kenners dat er een hele voorgeschiedenis aan vooraf ging, met namen als FC Omniworld, Sporting Flevoland en Zwarte Schapen. En dat de oorsprong zelfs nog verder terugging en in de hoofdstad lag, via roemruchte namen als DWS en FC Amsterdam.
Hoewel dus Amsterdamse roots, niet zo gek natuurlijk omdat Almere halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw uit de grond werd gestampt om opvang te bieden aan die groeiende hoofdstad, houden we het er toch maar op dat het huidige Almere City FC een eigen entiteit is, die de tienerleeftijd nog niet is ontstegen en daarmee absoluut het jongste jongetje van de klas.Goede leerschool
Met de komst van Tweede- en Derde Divisie in 2016 besloot de leiding van de profclub om haar ‘Jong team’, niet meer in de onderlinge beloftencompetities te laten spelen, maar de keuze te laten vallen op de strijd met de gevestigde amateurclubs. En dus maakte Jong Almere City FC in 2016 haar debuut in de Derde Divisie. Die keuze was geen onverdeeld genoegen voor de talenten van de Almeerse voetbalploeg. Op het nippertje kon de nacompetitie worden ontlopen, want met een veertiende plek eindigde men precies boven de fatale streep. 
Maar dat soort ontmoetingen met de gerenommeerde namen uit het zaterdagvoetbal bleek wel een zeer goede leerschool, waarvan de lessen ook nog eens direct in de praktijk werden waargemaakt.  

 

Toetje
Want vorig jaar werd het seizoen nog wel gestart met een nederlaag, maar daarna volgden 13 ongeslagen partijen op rij. Met ook slechts twee wedstrijden onbeslist en de rest alleen maar driepunters. Daarmee manifesteerde Jong Almere City FC zich als een levensgrote verrassing. Deze ondubbelzinnige succesreeks leverde de ploeg van de debuterende coach Ivar van Dinteren – zelf prof geweest bij o.a. FC Groningen, RKC Waalwijk en PEC Zwolle – de eerste periodetitel op voor de neus van de latere kampioen Spakenburg. 

Jammer genoeg kon die meer dan uitstekende vorm kon niet worden vastgehouden, maar met de uiteindelijke vierde plek in de eindrangschikking achter Spakenburg, Scheveningen en DVS ’33 spraken de Jonge Almeerders een uitstekend woordje mee, en was de strijd om het toetje, beter bekend als nacompetitie, ook veilig gesteld.


Tijdens de thuiswedstrijd leek het af en toe op een potje zitvoetbal. De twee Veenendaalse hoofdrolspelers, Danny de Leeuw (l.) en Martin van Eck (r.) ontbreken tijdens de return.

Promotie een feit
Tegen zondag periodekampioen UNA werd het een superspannende aangelegenheid, want zowel de thuis- als de uitwedstrijd eindigde in 1-1. Verlenging in Veldhoven bracht ook geen beslissing en dus kwam het op strafschoppen aan. Daarin mistte de thuisploeg maar liefst driemaal en de jonkies van Almere niet, waardoor de penaltyreeks met 1-3 werd gewonnen en dus een finale wedstrijd volgde tegen JVC Cuijk wat FC Lisse had geëlimineerd.
Daarin liet de Van Dinteren equipe er geen twijfels over wie de promotie het meest verdiende. Bij buurman SC Buitenboys – in het eigen stadion werd op dat moment de kunstgrasmat vervangen door echt gras – werden de Brabanders met 2-1 geklopt, en in Cuijk werd het drie dagen later zelfs 1-3. Een uitermate knappe prestatie van de debuterende coach en zijn jongemannen. 

Lastig parket
Maar dat een Divisie hoger spelen geen sinecure is ondervinden de talenten van Almere City FC dit seizoen aan den lijve. Met een flink gewijzigde selectie, dat is nu eenmaal de consequentie van zo’n leerschool, kon dit seizoen de gevarenzone tot nu toe, op een enkele uitzondering na, nog niet worden ontweken.
Nu zijn die directe degradatie plaatsen (17 & 18), en de nacompetitie plekken (15 & 16) eigenlijk niet eens belangrijk voor onze gastheren. Want de insiders weten dat er in deze competitie nog een aparte interne competitie plaats aan het vinden is.
Op instigatie van de amateurclubs is de KNVB overstag gegaan om het aantal beloftenteams komend seizoen terug te brengen tot een maximum van twee. Dit betekent dat het laagst eindigende ‘Jong Team’ sowieso een stap terug moet doen ongeacht de positie op de ranglijst. En t.o.v. Jong Sparta en Jong Vitesse vervult Jong Almere City FC momenteel die slachtofferrol met een achterstand van 10 punten op de ‘jonge broeders’ uit Arnhem.
Theoretisch gezien nog niet onoverbrugbaar, maar praktisch gezien een enorme moeilijke opgave. Daar komt dan nog bij dat zelfs als die inhaalslag zou lukken men in Almere nog steeds niet verzekerd is van handhaving. Want in de zondag Derde Divisie is Jong Volendam nu koploper en als de wijdbroeken erin slagen om dat te blijven moeten er zelfs twee huidige ‘Jong Teams’ verdwijnen uit onze Divisie.
Je kunt dan ook stellen dat onze gastheren voor een enorm lastig parket zijn geplaatst en dat het de kunst is voor de begeleidingsstaf om de jonge garde positief te blijven coachen en te stimuleren om tot het einde toe haar sportieve plicht te blijven doen en dan maar zien of het schip al dan niet zal gaan stranden in Almere(Haven).


Simon Brouwer, hier koppend de baas over tegenstander Sam Krant tijdens de thuiswedstrijd, is weer terug van lang weggeweest.

Dunne spoeling
Gelukkig verkeren onze favorieten niet in deze directe sportieve malaise en is er door de twee winstpartijen op respectievelijk Scheveningen en Jong Sparta wat lucht verkregen en kan er voorzichtig naar boven i.p.v. naar beneden worden gekeken. Toch valt er nog best wat te klagen, vooral op personele zaken. Want lichamelijke malaise is er jammer genoeg nog steeds wel voor Martin van Eck en Bart Hulsbos. Beiden kregen vorige week ongewenst gezelschap van Danny de Leeuw die een kuitbeenbreuk opliep en dus ook voorlopig uit de roulatie is en in de ziekenboeg moet plaatsnemen.
Daarnaast zal Taoufik Adnane deze wedstrijd noodgedwongen aan zich voorbij moeten laten gaan, want hij liep tegen Scheveningen zijn vijfde gele kaart op en is dus automatisch een wedstrijd geschorst.
Personeel lichtpuntje in diezelfde wedstrijd was dan weer wel dat oudgediende Simon Brouwer na tien weken hamstringblessureleed weer zijn eerste minuten kon maken.

Vertrouwd eigen huis
Maar goed, ondanks deze wat dunnere spoeling zullen coach Niek Oosterlee en zijn stafleden er ongetwijfeld in slagen om een elftal en de benodigde wissels om zich heen te verzamelen. Misschien wel aardig even ter vergelijking: Oosterlee gebruikte tot nu toe twintig verschillende spelers, terwijl collega Van Dinteren al 33 verschillende namen invulde op de wedstrijdformulieren. Aan de ene kant een voordeel dat je kunt vissen uit een grote vijver, maar aan de andere kant vergt dat ook iedere keer weer aanpassingen. We zullen dus maar in het midden laten of dit nu een voor- of nadeel is.
Wat we wel zeker weten is dat de Flevolanders thuis aanzienlijk beter presteren dan op vreemde bodem, daar werden pas vier punten gepakt uit elf wedstrijden en daarmee presteert Jong Almere City FC op dat gebied het slechtst van alle achttien concurrenten.
Het eigen Yanmar Stadion is een stuk vertrouwder want daar werden 14 punten veroverd uit tien onderlinge ontmoetingen en moesten zowel VVSB, FC Lienden, Spakenburg als Kozakken Boys de volledige drie punten achterlaten.


Met deze doeltreffende actie schoot Sherwin Grot op 15 september jl. zijn ploeg naar de defenitief veilige haven.

Trio compleet?
Aanvoerder Roy Terschegget c.s. hopen natuurlijk die voorbeelden niet te volgen, maar op een herhaling van zetten tijdens de heenwedstrijd, toen zijn ploeg uiteindelijk met 4-2 won. Na een 3-0 voorsprong, net voor de thee verkregen, toonde Almere City wel aan over veerkracht te beschikken. Want na de pauze stond het binnen de kortste keren 3-2 en was het oppassen geblazen voor de gelijkmaker. Die bleef uit en pas in de blessuretijd maakte Sherwin Grot aan de onzekerheid een einde. Dat betekende toen de eerste winst voor het Oosterlee gezelschap in deze competitie jaargang, nu zal de jacht worden geopend naar een derde overwinning op rij.
Maar laat G.V.V.V. hogelijk gewaarschuwd zijn, want het spreekwoord ‘een kat in het nauw kan rare sprongen maken’ is zeker geen kat in de zak maar nog steeds een waarheid als een koe.

De wedstrijd in het Yanmar Stadion, Competitieweg 20, 1318EA te Almere begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. E.P.W. Thijs (Bakel), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. C.R. Veen en Dhr. R. Meints. Vierde official is de Dhr. J.W. Bouw.
 

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen & Almerecityfans.nl