Voorbeschouwing Jong Sparta – G.V.V.V.

30 januari 2019

Na twee teleurstellende thuiswedstrijden op rij, die beide eindigden met een minimaal verlies en dus nul punten, gaat onze hoofdmacht aanstaande zaterdag op bezoek op historische grond. Want op het ‘Rotterdamse Kasteel’, sinds oktober 1916 de thuishaven van de oudste BVO van Nederland Sparta (1888), is het beloftenteam van die voetbalclub gastheer.

Een deel van deze voortuitblik sluit naadloos aan op die van vorige week toen Excelsior Maassluis op bezoek kwam op het sportpark Panhuis. Want niet alleen hebben de Tricolores al jarenlang een samenwerkingsverband met de Spartanen, die aan het begin van dit seizoen nog eens met drie seizoenen werd verlengd, maar de huidige trainer van de Rotterdamse beloften, Jeroen Rijsdijk, stond aan de basis van het grootste succes van de eeuw oude club uit het stadje aan de Waterweg. 

ASWH -> SHO -> Excelsior Maassluis ….
Rijsdijk voormalig sterspeler van o.a. IJsselmeervogels – waarmee hij diverse keren op de hoogste trede van het schavot stond - en ASWH, begon z’n trainersloopbaan bij de club uit Hendrik Ido Ambacht om daarna SHO om z’n hoede te nemen. In vier jaar tijds voerde hij de Oud-Beijerlanders van de tweede- naar de hoofdklasse. Maar in zijn vijfde jaar lukte het hem niet om zijn ploeg te behouden op dat niveau. SHO degradeerde, maar de naam van Jeroen Rijsdijk was wel gevestigd en schiep voldoende vertrouwen bij de beleidsbepalers van Excelsior M. om hem aan te trekken.
Het bleek dus een gouden greep, want in het debuutseizoen bij de Maassluissers pakte Rijsdijk, uiteraard samen met z’n discipelen, alle mogelijke prijzen die er in een seizoen te winnen vielen. Kampioen, landskampioen, de supercup en promotie naar de Tweede Divisie waren de fraaie tastbare resultaten in jaargang ’15-‘16. Daarna handhaafde Excelsior Maassluis onder zijn leiding, met een vijfde en een zevende plek, zich probleemloos in de Tweede Divisie.

… -> Sparta Rotterdam
Eigenlijk zou er een vierde seizoen volgen op sportpark Dijkpolder voor Rijsdijk, maar de stage in het kader van het diploma Coach Betaald Voetbal, die hij volgde bij Sparta, overtuigde de technische leiding van de Rotterdammers van zijn ambities en kunnen, zodat ze hem een voorstel deden om in dienst te treden. En dat ook nog eens in een dubbelrol, namelijk als hoofdcoach van Jong Sparta en als assistent van Henk Fraser bij het vlaggenschip van de club.
Voor een ‘voetbaldier’ die Rijsdijk nu eenmaal is ‘an offer you can’t refuse’, en met medewerking van een zeer begripvol Excelsior M. werd de overeenkomst gesloten.
De nu 41-jarige gediplomeerd UEFA-pro oefenmeester maakte van z’n hobby zijn beroep en is daar op Spangen op de twee terreinen tot nu toe tamelijk succesvol. Want met Sparta 1, waarmee men z.s.m. terug wil naar de Eredivisie, werd in ieder geval al een periodetitel gepakt en daarmee de zekerheid van de nacompetitie aan het einde van deze seizoen rit. Maar ook de directe promotie via een kampioenschap is nog lang niet uit zicht.

Zoals gebruikelijk op het Kasteel zullen er behalve bestuursleden en pers veel lege stoeltjes zijn. De supportersbus had te weinig aanmeldingen om te gaan rijden, mede doordat een aantal trouwe supporters een weekeinde Preston Palace in het vooruitzicht hebben.

Aan de weg timmeren
En ook als hoofdcoach van Jong Sparta timmert de voormalig docent aan de Hogeschool Leiden flink aan de weg en is hij samen met z’n pupillen hard op weg om de doelstelling te halen. Want die zal ongetwijfeld zijn geformuleerd met als opdracht het talententeam in deze Tweede Divisie te houden en daarnaast zo hoog mogelijk te eindigen.
Want de insiders weten dat er in deze competitie een aparte competitie gaande is. De KNVB heeft namelijk in al haar wijsheid besloten dat er volgend seizoen slechts maximaal twee beloftenteams mogen gaan deelnemen. Hieraan zitten heel veel mitsen en maren, die op deze plaats veel te ver voeren om uit te leggen.
Maar kortom komt het hier op neer, zolang Jong Sparta Jong Vitesse en Jong Almere City FC achter zich houd, en dat is voorlopig ruimschoots het geval, zijn de verzekerd van een vierde seizoen Tweede Divisie.

Feiten
Sterker nog, op voorhand zijn de Jonge Spartanen bezig aan hun beste seizoen in de Tweede Divisie. Bij het debuut in ’16-’17 stond er een 7de plek in de eindrangschikking achter de naam en was een zesde positie de hoogste rangschikking in dat seizoen. Vorig jaar werd afgesloten met een 11de stek en steeg men maximaal tot een plaatsje hoger.
Onderstaande grafiek geeft de resultaten weer tot de vorige week afgelaste uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg. Door de wedstrijd minder duikelde Jong Sparta dan wel naar de zevende plaats, maar in de praktijk is die vierde positie nog steeds opnieuw haalbaar. Daarnaast geeft dit plaatje weer dat de Rotterdamse talenten een prachtige serie van 12 ongeslagen wedstrijden op rij hebben neergezet en dat ze op het Kasteel dit seizoen pas een wedstrijd verloren, namelijk op 8 september jl. met 1-2 tegen Rijnsburgse Boys.
Nog enkele feitjes zijn:

Ze scoorden in alle 18 gespeelde wedstrijden

Na AFC (52) en Rijnsburgse Boys (41), die beide een wedstrijd meer speelden, heeft Jong Sparta de best scorende ploeg (40)

► Met zeven gelijke spelen zijn ze daarmee ‘kampioen’ van de Tweede Divisie

► Er werd niet gewonnen in zes duels, waarvan drie in eigen huis

► Daar staat weer tegenover dat er in veertien wedstrijden maar eenmaal werd verloren

 

Torenhoge favoriet
Dat we de gastheren op basis van bovenstaande gegevens tot torenhoge favoriet moeten bestempelen en de Oosterlee equipe tot underdog lijkt ons wel duidelijk.
Daarenboven is het Kasteel in de voorgaande twee seizoen een onneembare veste gebleken voor captain Terschegget en zijn kompanen. Want zowel in december 2016, als in april 2018, kregen de blauwhemden een meer dan aardig voetballesje voorgeschoteld door de Jonge Spartanen.
In 2016 kon de nu voor VVSB uitkomende Frank Tervoert in de slotminuut alleen nog voor de spreekwoordelijke eretreffer zorgen, maar hadden Alhaft (nu Almere City FC), Felicia (nu VVSB) en Chevreuil (nu FC Hyères Fr.) al voor de 3-0 voorsprong gezorgd. Vorig seizoen werd het nog een tikkie erger toen opnieuw Alhalft, Dervisoglu (2x) en Boukhari scoorden, waarvan tweemaal vanaf de elfmeterstip, en G.V.V.V. op nul treffers bleef steken.


Robin Mulder (l.) en Danny de Leeuw, die afgelopen zaterdag noodgedwongen moesten uitvallen, lijken beiden voldoende fit om te kunnen spelen. Het neusschotje van Mulder is weer keurig rechtgezet en De Leeuw kwam de aanslag op zijn onderdanen in de afgelopen dagen te boven.

Nul
Juist die hatelijke nul is bij G.V.V.V. de laatste weken meer dan een dingetje geworden. In de laatste vijf duels werden er vier afgesloten zonder blauwe doelpunten. M.u.v. de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys, toen onze favorieten compleet door de ondergrens zakten, waren er zeker wel kansen om het net van het vijandelijke doel te laten bollen, maar telkens ontbrak de scherpte om de mogelijkheden af te ronden. Dat de doelpuntendroogte (nog) niet chronisch is, werd tussendoor bewezen in en bij Rijnsburg toen zelfs gedurende een uur een man minder situatie wel leidde tot drie treffers.
Maar ja, zelfs iedere voetbalhater weet dat je zonder doelpunten geen wedstrijd kunt winnen en daar wringt momenteel dus precies de schoen bij de Veense blauwkousen, vandaar dat de voortekenen niet onder een gunstig gesternte staan.
Aan de andere kant zou een doorgewinterde voetbalstatisticus wel eens een drietje op z’n totoformulier kunnen gaan invullen. Dat op basis van de wederwaardigheid dat G.V.V.V. met zes draws, na Jong Sparta, de meeste onbesliste duels achter haar naam heeft staan.
Op voorhand zal iedere rechtgeaarde Veense supporter, en wellicht ook spelers en staf, voor een drietje hun handtekening willen zetten. Het is aan de acteurs en de begeleiders om die wens de vader van de gedachte te laten worden en niet met lege handen het Kasteel te verlaten. Niet scoren maar zelf de nul houden volstaat ook.

De wedstrijd op 'Het Kasteel', Spartapark-Noord 1 te Rotterdam begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J.J.M. Vries (Bunde), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M.C. Janssen en Dhr. Y.L. Weterings. Vierde official is de Dhr. B.L.J.M.M. Elissen.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen