Voorbeschouwing Jong Vitesse – G.V.V.V.

14 mei 2019

Komende zaterdag zal voor de laatste keer dit seizoen de spelersbus voorrijden om de hoofdmacht, staf en begeleiders naar een uitwedstrijd te vervoeren. Het is maar een kort ritje van zo’n 23 kilometer, dus eigenlijk nauwelijks gelegenheid om de speelkaarten, of andere spelletjes, tevoorschijn te toveren.
Op het fraaie trainingscomplex van BVO Vitesse, genaamd Papendal, is het beloftenteam van de Arnhemmers gastheer voor de laatste uitwedstrijd in jaargang ’18-’19.


De jonge talenten van één van de oudste betaald voetbal organisaties in Nederland, Vitesse bestaat al sinds 1892, timmeren de laatste vijf jaar flink aan de weg. Een kampioenschap in de beloftencompetitie in 2015 werd gevolg door een runner-up positie in het seizoen daarop. Dat was ruim voldoende om toe te kunnen treden tot de nieuwe Tweede Divisie waarop de beleidsbepalers, in overleg met de technische staf, hun keuze had laten vallen. Jong Vitesse debuteerde dus in 2016 op dat niveau. 
 

Duur foutje …
Na een alleszins bevredigend eerste half jaar met gemiddeld gezien een 12de positie, kwam eind januari 2017 de klad in de prestaties van de geel-zwarte formatie. Zestien duels leverde slechts 12 punten op – 3x gelijk en 3x winst – wat te weinig was om het vege lijf te redden. Een 17de plek in de eindrangschikking betekende directie degradatie naar de Derde Divisie.
Dat echec had voorkomen kunnen worden om via de nacompetitie een herkansing te krijgen. Maar een administratieve fout, door het opstellen van een niet gerechtigde speler, in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht zorgde ervoor dat de in 4-4 geëindigde wedstrijd moest worden overgespeeld. Vitesse verloor die herhaling met 0-2 en kreeg ook drie strafpunten toebedeeld. Met vier punten meer was een p/d plek veilig geweest. Al met al een duur foutje.

… werd direct weer hersteld
Maar met Joseph Oosting, die al eerder als jeugdtrainer aan de Arnhemmers was verbonden, als opvolger van trainer John Lammers, werd de strijd aangebonden om het geschonden blazoen weer op te poetsen. Het bleek een strijd van de langste adem in de Derde Divisie zondag, want heel lang was het ook gedegradeerde UNA koploper. Maar de eindsprint van Vitesse was de Veldhovenaren te machtig. Met 75 punten uit 34 duels en doelsaldo van 95 – 36 werd zeer overtuigend de vlag in top gehesen op sportcentrum Papendal de thuishaven van de geel-zwarte talenten. En daarmee keerde Jong Vitesse dit seizoen direct terug op het hoogste amateurplatform.


Danny de Leeuw scoorde op 24 september 2016 de eretreffer. Een doelpuntenmachine is de linker middenvelder niet, zijn totaal in vijf seizoenen staat nu op acht treffers. Maar in deze jaargang heeft De Leeuw nog een clean sheet achter zijn naam staan. Kan hij op Papendal daar verandering in brengen?

Volop voor de punten, of ….
Deze keer liet de Oosting brigade zich niet de kaas van het brood eten, want met nog twee duels te gaan voordat het slotakkoord klinkt in deze Tweede Divisie, staan zijn aanstormende talenten op een keurige plaats in het zogenaamde linkerrijtje. Gevaar om onder de streep te belanden was gedurende dit seizoen totaal niet aan de orde. Hogerop klimmen zat er ook niet in, en daarom is die middenmoot positie een juiste afspiegeling van de geleverde prestaties. Sportief gezien dus uitstekend gedaan.
Alleen is nog steeds, door de kromme regels uit Zeist, mede overigens ingegeven door een groot deel van de overige tweededivisionisten, de mogelijkheid dat alsnog degradatie dreigt. Want bij een kampioenschap van Jong Volendam in de Derde Divisie zondag moeten twee beloftenteams afdalen.
Onze gastheren hebben nog wel een voorsprong van drie punten op Jong Sparta, maar definitief veilig zijn ze nog niet. Gaan ze daarom tegen G.V.V.V. nog volop voor de punten of ….

… gaat individueel belang voor?
… is deze wedstrijd er een om des keizers baard? Want onlangs verscheen dit bericht in de media.

Jong Vitesse overweegt terugtrekking

Na FC Groningen wil ook Vitesse na dit seizoen haar beloftenelftal uit de voetbalpiramide halen. Dat meldt De Gelderlander. De Arnhemmers hebben hun buik vol van de in haar ogen strenge regels voor Jong-teams.


Machtige topamateurs
,,De KNVB heeft afgelopen zomer besloten maximaal twee opleidingsteams van profclubs toe te laten in de Tweede Divisie. Dat zijn er nu drie. Naast Jong Vitesse spelen ook Jong Sparta en Jong Almere City in de competitie. De regel is doorgevoerd onder druk van de machtige topamateurs, die een eigen competitie willen”, schrijft de krant.

Begroting
,,Bij Vitesse is er op meer vlakken onvrede. Voor het team in de Tweede Divisie moet een forse begroting worden opgezet. Maar kan degradatie wel, promotie naar de Eerste Divisie is uitgesloten. Terwijl de Arnhemse club dat in het kader van de opleiding van toptalent graag wil. Ook hier geldt weer een uitzondering in de Nederlandse voetbalpiramide. Uiteindelijk genieten Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht nu een beschermde status. Zij hebben hun beloftenteams in de eerste divisie. Vrezen voor degradatie hoeft niet.”

Als deze overweging een vaststaand besluit wordt dan blijft er voor onze opponent weinig over om voor te strijden. Het enige wat dan nog zal gelden is dat een tiental selectiespelers, zo was ook onlangs te lezen in de media, die geen contractverlenging krijgen i.v.m. de doorstroming uit de jeugdteams, zich in de kijker willen spelen bij de scouts van andere clubs. Enkele stonden al op de radar bij Go Ahead Eagles en Telstar, maar voor de anderen is deze één na laatste wedstrijd daarvoor dus een mooie gelegenheid om te laten zien wat ze in huis hebben. Maar individueel- versus teambelang is vaak geen goede combinatie.
Opvallend is trouwens wel dat als er een minicompetitie zou bestaan in deze Tweede Divisie v.w.b. de onderlinge resultaten van de beloftenteams, Vitesse Sparta ruimschoots voor zou moeten laten gaan.Beetje glans
Op de keper beschouwd is het voor G.V.V.V. wel een wedstrijd om de gezichtsbedekking van de keizer. Toch zal de ploeg van trainer Niek Oosterlee de motivatie moeten vinden om in de laatste twee ontmoetingen van dit seizoen het beste uit zichzelf te halen, te beginnen in Arnhem.
De ‘baas’ zei het afgelopen zaterdag na afloop van de nipte winst op Barendrecht al terecht: “Liever als negende eindigen, dan de huidige tiende plek”.
Dat moet dan ook de insteek zijn om nog een beetje glans te geven aan jaargang ’18-’19.
Daar kunnen we nog aan toevoegen dat ‘onze blauwen’ ook nog een uitdaging staat te wachten om haar magere resultaten uit het verleden tegen Jong-teams eens flink op te porren. Een goede aanzet daarvoor is gedurende dit seizoen al aardig op streek geraakt. De hieronder staande statistieken spreken daarover boekdelen.

Sportieve revanche
Maar ook zullen reserve aanvoerder Wilco den Hartog c.s., bij afwezigheid van de geblesseerd geraakte captain Roy Terschegget, moeten inzetten op een sportieve revanche. Want op 24 september 2016 toen de allereerste officiële Jong Vitesse – G.V.V.V. plaatsvond, moest de terugreis naar ’t Veen worden aanvaard met een forse 4-1 nederlaag op zak. Die kreeg vooral voor de thee gestalte toen de bezoekers weinig in hadden te brengen tegen de geoliede en op volle toeren draaiende Arnhemse voetbalmachine, met als gevolg een 3-1 tussenstand. Na de rust had G.V.V.V. iets meer grip op het spel maar bleven de gastheren levensgevaarlijk in de omschakeling. Daardoor moest er regelmatig aan de noodrem worden getrokken met als gevolg zeven gele kaarten, en tien minuten voor tijd zelfs een directe rode prent voor Bart Hulsbos.
Voor G.V.V.V. dus geen onverdeeld genoegen om daaraan terug te denken, maar hopelijk wel een uitgangspunt om nu beter beslagen ten ijs te komen en te gaan strijden voor die plek in het linkerrijtje.

Jong Vitesse – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 18.00 uur op sportcentrum Papendal, Papendallaan 8, 6816 VD te Arnhem en zal onder leiding staan van Dhr. L.P.S. Cairo uit Den Bosch. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. S.W.A.J. van Westing en Dhr. M. Meijers. Vierde official is Dhr. B.J. Fikkert.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Orange Pictures