Voorbeschouwing Koninklijke HFC – G.V.V.V.

12 december 2018

Het slotakkoord van kalenderjaargang 2018 zal voor G.V.V.V. haar beslag gaan krijgen bij een voetbalvereniging die als een van de drie in ons land het erepredicaat Koninklijk mag voeren. Dat doet de Haarlemsche Football Club dan ook met gepaste trots, want zij zullen gastheer zijn voor ‘onze jongens’, tijdens de laatste wedstrijd voordat de winterstop, die vier weken duurt, een aanvang neemt.

Toch een ietsepietsie jonger?

Niet alleen die eretitel maken onze gastheren tamelijk uniek, ook het feit dat zij onbetwist  worden gezien als de oudste voetbalclub van Nederland doet daar nog een schepje bovenop aan de al fameuze reputatie.
Natuurlijk willen wij op deze plaats niet tornen aan die naam en faam, maar vorig jaar verscheen een artikel in dagblad Het Parool, waarin het oprichtingsjaar van 1879 ietwat in twijfel werd getrokken.
Voor wie er waarde aan hecht zou de conclusie daaruit kunnen luiden dat de voorvaderen van onze gastheren een leugentje om bestwil niet schuwden en dat dit een heel klein smetje vormt op het verdere meer dan keurige blazoen van de club uit Haarlem. 
Lees bijgaand artikel en vorm zelf uw oordeel!Aan de weg timmeren
Als je als vereniging richting gaat naar een anderhalve eeuw oude leeftijd zijn er natuurlijk vele hoofdstukken te vertellen en/of te schrijven over de geschiedenis van de club. Maar zonder dat wij, als buitenstaanders, die van binnen en van buiten kennen, durven we wel te beweren dat de sportieve resultaten van de afgelopen tien jaar absoluut tot de hoogtepunten behoren van ‘traditionsverein’ HFC.
Want driemaal afdelingskampioen worden met de daarbij behorende stappen omhoog, en nog twee promoties vanwege hoge klasseringen in de ranglijst, zorgden ervoor dat de ‘Koninklijken’ in dat decennia opklommen van de derde klasse zondag naar de huidige Tweede Divisie.
Van een voetbalclub die vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw louter recreatieve ambities had, en daardoor veelal met het vlaggenschip in de marge van het Nederlandse amateur voetbal acteerde, turnde HFC met groot succes om tot een zeer prestatie gerichte vereniging, althans wat betreft de selectieteams bij senioren en jeugd. Want uiteraard kunnen de overige ca. 1700 leden ook nog steeds op recreatief niveau de edele voetbalsport bedrijven op het sportpark aan de Spanjaardslaan.
Niet alleen de hoofdmacht doet van zich spreken, maar ook de jeugdopleiding van de Haarlemmers staat volop in de spotlights. In 2014 won de club de Rinus Michels award voor innovatief jeugdbeleid en dat bracht in de loop van de verdere jaren als resultaat een tweede plek op de onlangs verschenen ranglijst van het blad De Voetbaltrainer, waarin G.V.V.V. als twintigste staat genoteerd.
Kortom Koninklijke HFC timmert volop met veel succes aan de (voetbal)weg.

Oplossing dichtbij
Aan de basis van deze geleidelijke weg omhoog en het continueren van het bestaan in de diverse klassen van de fine fleur van HFC stonden drie architecten. René Anneese (’06 t/m ’10), Pieter Mulders (’10 t/m ’16) en Ted Verdonkschot (’16-’18). De laatste twee oefenmeesters werden door de concurrentie weggeplukt. Mulders verkaste naar Rijnsburgse Boys – ondertussen daar opgevolgd door Wilfred van Leeuwen en nu zonder club – en Ted Verdonkschot maakte aan het begin van dit seizoen de overstap naar IJsselmeervogels.
De oplossing voor dit probleem werd door de technische commissie snel en heel dicht bij huis gevonden. Gertjan Tamerus die als speler sinds 2012 deel uit maakte van de hoofdmacht van HFC en daarnaast hoofd jeugdopleiding was van de club vond het op 37-jarige leeftijd welletjes en zou stoppen met z’n actieve voetballoopbaan die hem voerde van HFC Haarlem, Heracles, NAC, SVZW en Ter Leede naar de Koninklijke HFC.
In het bezit van diploma TC 1, de ervaring van het trainen van de jeugd van HFC, FC Utrecht en Ajax en het feit dat hij de club door en door kende was één en één twee en durfden de beleidsbepalers het aan om de vrij jonge en de nog weinig ervaren Tamerus aan te stellen als opvolger voor Verdonkschot. En voorlopig blijkt dat absoluut geen schot in het duister te zijn geweest, want de voormalig prof staat met zijn pupillen meer dan keurig aan de bovenkant van de subtop.


Gertjan Tamerus (23), nu niet meer op het veld, maar in de dug-out.

Niet uniek
Hoewel niet zo heel gebruikelijk dat een speler direct nadat hij de voetbalschoenen in de wilgen heeft gehangen trainer wordt van zijn voormalig ploeggenoten is het niet uniek. Want ook G.V.V.V. waagde die stap al eens en niet zonder succes. Toen middenveldstrateeg Frans Koenen aan het einde van het seizoen ’90-’91 de voetbalschoenen in het vet zette, werd hij de jaargang daarop benoemd als leidsman van het eerste elftal van de Veenendalers als opvolger van Wim van Zwan. Het bewind van de toen 33-jarige Koenen duurde vier seizoenen. In de toenmalige eerste klasse, wat ook het hoogste zaterdagniveau was, veroverde G.V.V.V. toen viermaal achtereen een derde positie op de ranglijst.
Als Gertjan Tamerus dat kunstje na zou doen is het niet onvoorstelbaar dat er dan t.z.t. een standbeeld voor hem opgericht gaat worden.

Thuis moeilijk te kloppen
Het vertrek van sterkhouders Kevin de Visser en Kevin Sterling naar de respectievelijke rode en blauwe boorden van het IJsselmeer, het wegvallen van goudhaantje Roy Castien die op de weg terug is van een kruisbandblessure, en natuurlijk Tamerus zelf, deerde HFC op voorhand geen zier. Want in o.a. Peet van der Slot (VVSB), Lars Weistra (OFC), Floris van der Linden (Telstar) en Khalid Tadmine (Jong Almere City FC) heeft HFC waardige vervangers weten te strikken.
Samen met onder meer oudgedienden Jacob Noordmans, Oscar Wilfert, Tom Boks, Daniel van Son, Wessel Boer, Vincent Volkert, Danny Hols en Tim van Soest hebben zij ervoor gezorgd dat er een fraaie serie van zes ongeslagen wedstrijden is neergezet – 2x winst en 4x gelijk - en dat in de laatste negen duels slechts eenmaal werd verloren.
Vooral in eigen huis is de Haarlemse formatie moeilijk te kloppen, want alleen de allereerste thuiswedstrijd tegen FC Lienden ging verloren (1-2). Sindsdien volgden er viermaal winst, waarvan de 3-1 tegen de tot op dit moment ongenaakbare koploper AFC het meest tot de verbeelding spreekt, en tweemaal onbeslist.
Het zal daarom dan ook geen verder betoog hoeven dat de Tamerus brigade die conduitestaat verder vorm zal willen geven door tegenstander G.V.V.V. geen punten te gunnen. Met een defensie, die op Katwijk na, en samen met IJsselmeervogels, het minst gepasseerd is zit er dus een stevig slot op deur waaraan flink gerammeld moet worden om die open te krijgen.
Hoewel scoren niet de allergrootste deugd is van de wit-blauwe formatie, lukt dat gemiddeld per wedstrijd toch anderhalf maal, en als de poort dan dicht blijft is winst verzekerd.

Interessante krachtmeting
Tegenover die mooie resultaten van onze gastheren kunnen we uiteraard ook die van G.V.V.V. zetten. Want de Veense blauwen hebben zich in de afgelopen periode zeker niet onbetuigd gelaten. Sterker nog, waar onze gastheren uit zes duels 10 punten haalden, hadden onze favorieten voor datzelfde aantal vier ontmoetingen nodig (3x winst en 1x gelijk). Daaruit zou geconcludeerd kunnen worden dat de beide kemphanen aardig in vorm zijn en dat er dus een zeer interessante derde competitie krachtmeting staat te wachten in Haarlem.  


Soufiane Laghmouchi was vorig seizoen tweemaal trefzeker in Haarlem.

Positieve statistiek
De allereerste ontmoeting in seizoen ’16-’17 eindigde onbeslist (1-1) en vorig jaar op zaterdag 21 oktober was Soufiane Laghmouchi het goudhaantje voor de blauwhemden door twee treffers van zijn schoen. Een daarvan was vanaf de elfmeterstip en verder hield goalie Johan Jansen zijn doel schoon waardoor er 0-2 kwam te staan op het scorebord. Drie dagen later deed G.V.V.V. dat nog eens dunnetjes over door in eigen huis de Koninklijke HFC uit te schakelen voor de KNVB beker. Simon Brouwer was met zijn enige doelpunt toen de matchwinnaar.
Later in dat seizoen nam de Haarlemse formatie sportieve revanche door de return van het competitietreffen via een doelpunt van Roy Castien in haar voordeel te beslissen en dat zelfs met tien man. Want doelman Gerard van Rossum moest na ruim een half uur spelen het veld verlaten vanwege een rode kaart.
Die nederlaag was de enige die G.V.V.V. leed tegen HFC, want de thuiswedstrijd in het debuutjaar van de Tweede Divisie eindigde in 3-1, en in 2014 wonnen de Veenendalers de tweede ronde van de districtsbeker op het eigen vertrouwde Panhuis met 4-2.
Dit alles overziend heeft de formatie van captain Roy Terschegget c.s. dus een alleraardigst trackrecord neergezet in de zes onderlinge ontmoetingen en zullen ze er ongetwijfeld op gebrand zijn om dat een vervolg te geven en het jaar 2018 daarmee lekker af te sluiten.
Een winstpartij zou bovendien wellicht een zeer goed mentaal medicijn zijn voor de van een heupoperatie herstellende coach Niek Oosterlee, die de wedstrijd vanaf zijn ziekbed ongetwijfeld via de radio en/of social media kanalen zal volgen.
Maar pas op Niek!! Geen rare capriolen of fratsen uithalen bij eventuele juichmomenten van je team.

Ziekenboeg
Net als vorige week tegen HHC Hardenberg zullen de assistenten Jan Diepeveen en Dennis van Meegdenburg de honneurs waarnemen voor Oosterlee. En op voorhand lijkt het erop dat zij  kunnen beschikken over een redelijk voltallige selectie. Martin van Eck wordt sowieso gemist, want die wacht al een tijdje op een knieoperatie, maar verheugend is te melden dat zowel Laurens van der Voort als Guido Janssen dinsdagavond weer een flink aantal speelminuten hebben gemaakt bij Jong G.V.V.V. na hun blessures en dus op de weg terug zijn.
Vraagtekens zijn Simon Brouwer (hamstring) en Taoufik Adnane die afgelopen zaterdag wel speelde maar dat deed met twee gebroken ribben. Wat een bikkel!
Maar het is de vraag of het verstandig is om dat risico nogmaals te nemen? In overleg met de medische staf en natuurlijk het lijdend voorwerp zelf zal daarover ongetwijfeld de juiste beslissing worden gemaakt.     

De wedstrijd op het sportpark van Kon. HFC, Emauslaan 2 te Haarlem begint om 14.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J.J.M. Vries uit Bunde. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. R. Miedema en Dhr. R.C.H. van Rijn. Vierde official is Mevr. S. Shukrula.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotobron: Pim Hols (website fotograaf Kon. HFC)
Tabel: voetbalnederland.nl