Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – G.V.V.V.

10 januari 2019

Zoals het kalenderjaar 2018 werd afgesloten met een competitiewedstrijd op vreemde bodem, zo begint ook het spiksplinternieuwe jaar 2019. Want aanstaande zaterdag is sportpark Middelmors in Rijnsburg het einddoel van de busreis om aldaar de exacte helft van de competitie af te sluiten. Het treffen met de plaatselijke trots, Rijnsburgse Boys, is wedstrijddag nummer 17 en als dat duel achter de rug is heeft G.V.V.V. al haar competitie genoten eenmaal in de ogen gekeken.

Hoewel onze gastheren al decennia lang een meer dan gerespecteerde en gerenommeerde naam vormen in de top van het amateurvoetbal in ons land, waren zij toch geen kind van het eerste uur toen aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw de eerste klasse gestalte kreeg.

Prachtig palmares
Maar toen in 1979 het kampioenschap werd gegrepen in de toenmalige tweede klasse en de hoogste trede werd bereikt had Rijnsburgse Boys de smaak te pakken en was het daarna bijna niet meer weg te denken uit de kringen van de voetbalelite. Het leverde ‘de Uien’, zoals de bijnaam luidt van de club, afdelingstitels op in 1984 en 1990.
Alleen in 1995 ging het even mis en moest door degradatie een stapje terug worden gedaan. Maar die omissie werd het seizoen erna direct rechtgezet. En doordat in ’96-’97 de hoofdklasse haar intrede deed, maakte de geel-zwarte formatie direct de stap van de tweede- naar deze hoofdklasse.
Ook daarin maakte RBB furore, want driemaal waren zij het beste jongetje van de klas met titels in 2006, 2007 en 2009. Dit laatste kampioenschap kreeg, net als in 1990, nog een prachtig vervolg door ook de algehele zaterdagtitel op te eisen. Helaas lukte het beide keren niet om zich ook nog tot beste amateurclub van Nederland te laten kronen.
Wel staan er twee districtsbekers in de prijzenkast te pronken, die in 2008 ook nog de landelijke beker opleverde. Kortom een prachtig palmares.  

Kink in de kabel
Een tweede kink in de strak getrokken Rijnsburg kabel werd veroorzaakt door toedoen van ons eigen keurkorps. Want alle rechtgeaarde blauwen en geel-zwarten zullen zich vast nog 14 mei 2016 herinneren toen op het sportpark Panhuis G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys streden om het laatste (zaterdag)ticket voor een plekje in de nieuw te vormen Tweede Divisie. Met een gelijk aantal punten en een positief doelsaldo zou winst, of een gelijkspel, volstaan voor promotie van G.V.V.V.
Het werd het eerste, want de 0-1 door Danny van der Vijver, werd door Simon Brouwer met twee goals omgezet in 2-1 en dat was ook de eindstand.
Een sof voor onze huidige coach Niek Oosterlee, toen als leidsman verbonden aan Rijnsburgse Boys. In zijn zevende en laatste seizoen op sportpark De Middelmors kon hij het mooie rijtje van 3, 3, 2, 5, 5 en 7 als eindposities, geen passend vervolg geven. Want de 8ste plek was net niet voldoende om afscheid te nemen van RBB als tweededivisionist.


Mart de Jong scoorde op 19 mei jl. het openingsdoelpunt op de Middelmors. Het was en bleef zijn enige treffer vorig seizoen.

Prima debuut
Maar zoals een echte topclub betaamd werd er niet lang getreurd om het missen van de boot en werd er vol elan ingezet om in een nieuw seizoen het verloren gegane terrein direct terug te veroveren. Onder leiding van Pieter Mulders, die als Oosterlee’s opvolger was aangesteld, werd lang meegestreden om de titel in de Derde Divisie. Helaas lukte directe promotie niet, IJsselmeervogels bleek de sterkste van alle deelnemers, maar een periodetitel en als gevolg daarvan de nacompetitie bracht uitkomst.
Via de dubbele duels tegen Westlandia en Spakenburg bewerkstelligden de Middelmors bewoners de promotie naar de Tweede Divisie en was men weer terug waar de club thuishoorde, namelijk het hoogste amateurniveau.
Hoewel de prestatiecurve gedurende voorgaand seizoen bij het debuut de nodige pieken en dalen kende, mocht het uiteindelijke resultaat er toch meer dan zijn. Met een vijfde positie in de eindrangschikking kende  Rijnsburgse Boys als nieuwkomer een prima start op de nieuwe hoogste trede. En trad men daarmee in de voetsporen van de geschiedenis, want een plek bij de bovenste vijf is veel eerder regel dan uitzondering.

Duikeling
Met Wilfred van Leeuwen, die zijn sporen als trainer reeds eerder verdiende bij Sparta, Westlandia, Quick Boys, ADO, VVSB en FC Eindhoven, tevens winnaar van de Rinus Michels award in 2016, als opvolger van oefenmeester Mulders werd dit seizoen vol goede moed gestart. Tot eind oktober jl. liep dat ook crescendo, de regel werd bevestigd, en de ‘Uien’ bivakkeerden in de top vier.
Maar daarna teisterden duistere en onverklaarbare negatieve krachten de ploeg van Van Leeuwen. Want uit zes opeenvolgende wedstrijden werden slechts twee punten gepakt via gelijke spelen tegen Spakenburg en Scheveningen, de overige vier gingen allen verloren. Daarmee duikelden de Rijnsburgers naar de grijze middenmoot.
Opvallend gegeven na 16 gespeelde wedstrijden is dat het aantal gescoorde goals het op vier na beste is van alle 18 deelnemers, maar dat voor het aantal tegentreffers hetzelfde kan worden gezegd, alleen dan uiteraard in negatieve zin. Tevens blijkt dat het spelen op eigen grond niet het zogenoemde thuisvoordeel oplevert. Want op sportpark Middelmors werden uit acht duels eenzelfde aantal punten behaald, terwijl er buitenshuis uit acht ontmoetingen 13 werden gepeurd.

Gedecimeerd
De kwantitatief grote selectie werd in de afgelopen tijd aardig gedecimeerd. Al vroeg in het seizoen moest de teruggekeerde sterkhouder Bart Freke nu de schoenen definitief in de wilgen hangen vanwege lichamelijke ongemakken. En voor de winterstop werd ook bekend dat voormalig aanvoerder Wesley Goeman en verdediger Hidde Prijs het tweede transferwindow benutten om over te stappen naar respectievelijk VVSB en FC Lisse. Daarnaast gaf cultspits Maikey Parami aan dat hij werk en studie niet meer kon combineren met het voetballen op hoog niveau en stopte per direct. Met de langdurige knieblessure van Donny van Ooijen en de middenvoetsbeentje breuk van Jeffrey Jongeneelen werd de spoeling nog een stukje dunner.
Daartegenover stond de komst van spits Jeroen Meefout eind december, die na een vierjarig voetbal en studie avontuur in de USA terugkeerde naar z’n geboorteland, en daarmee werd in ieder geval het vertrek van Parami goedgemaakt.
Dit alles neemt niet weg dat Rijnsburg met o.a. Roderick Gielisse, Max Hudepohl, Richard van Nieuwkoop, Masies Artien, Joel Tillema, Carlos Opoku en Jordy Strooker over behoorlijk ervaren krachten beschikt. Maar daarnaast ontwikkelen ook de nieuwkomers Bram Ros (HBS), Jeroen Spruijt (Westlandia), Gino Demon (Jong FC Utrecht), Frank Tervoert (Katwijk) en Edo Knol (Telstar) zich tot redelijk vaste waarden.
G.V.V.V. mag dan ook een tot op het bot gedreven tegenstander verwachten, want de ploeg van Van Leeuwen zal er alles aan gelegen zijn om de negatieve spiraal te stoppen en met een goed resultaat het nieuwe jaar te beginnen.


Laurens van der Voort lijkt de logische vervanger voor de geschorste Rodny Hofman als rechtervleugelverdediger.

Weinig succes op de Middelmors
Waar we onze gastheer bestempelden als grijze muis, gaat die kwalificatie ook op voor onze eigen favorieten zo eerlijk moeten we wel zijn. De prestatiecurve vertoont dan wel wat minder grote golfbewegingen dan die van Rijnsburgse Boys, maar dat laat onverlet dat de Oosterlee equipe slechts twee punten meer veroverde en daarmee ook maar twee plaatsen hoger staat. Verlies op de Middelmors betekent zelfs dat de rollen dan weer omgekeerd zijn.
Zonder gelijk als zwartkijker te willen worden geboekstaafd zou uw schrijver er voor tekenen als er een puntendeling uit de bus zou rollen. Dat is dan gebaseerd op het feit dat de Rijnsburgse thuishaven in het verleden vaak een schier onneembare veste is gebleken.
Overall gezien wonnen de blauwen driemaal in 10 duels, alle overige gingen verloren. En van de drie winstpartijen stammen er twee uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de topklasse lukte het slechts eenmaal in ’14-’15 toen Sherwin Grot in de voorlaatste minuut de enige en dus winnende treffer maakte.  
In de voorlaatste wedstrijd van het vorige seizoen leek het er lang op dat er voor het eerst geen winnaar tevoorschijn zou komen. Mart de Jong en Jeremy de Graaf zorgden er beiden voor dat tweemaal de leiding werd genomen. Dat werd door Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen uitgepoetst. En waar iedereen gezien het spelbeeld prima zou kunnen leven met een 2-2 eindstand, was het de nu gestopte Parami die in de slotminuut zout in de Veenendaalse wonde strooide door de 3-2 op het scorebord te schieten.

Gekortwiekt
Hoewel gelukkig wat minder talrijk zal ook G.V.V.V. gekortwiekt aan de aftrap verschijnen. Want Martin van Eck moet onder het chirurgische mes en voor hem is het nu definitief einde seizoen. Wout Blasman is verhuurd aan RKZVC, Rodny Hofman moet een wedstrijd schorsing uitzitten vanwege z’n vijfde gele kaart en voor Simon Brouwer is het de vraag of z’n hamstringblessure voldoende hersteld zal zijn. Vorige week tijdens het trainingskamp in Maastricht was de oudgediende daar nog niet al te optimistisch over.
Trainer Niek Oosterlee zal dus tegen z’n oude liefde moeten roeien met de beschikbare riemen en mogelijk zijn die voldoende sterk om de gehoopte prognose van uw scribent waar te maken, of nog liever natuurlijk te overtreffen.  


Kan Johan Jansen belangrijk zijn in z'n 250ste officiele duel in het G.V.V.V. tenue?

Mijlpaal
Voor doelman Johan Jansen, bezig aan zijn achtste seizoen in het G.V.V.V. tenue en die dit seizoen nog geen seconde miste, wordt het een speciaal duel want hij zal in Rijnsburg voor de 250ste keer onder de lat staan in een officiële wedstrijd. De huldiging daarvoor, zal samen met die van Bart Hulsbos die in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Kon. HFC dezelfde mijlpaal bereikte, volgende week voor de aanvang van de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys gaan plaatsvinden.     

Rijnsburgse Boys - G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Middelmors, Noordwijkerweg 49 te Rijnsburg en zal onder leiding staan van Dhr. F.M.L. van den Elzen uit Berghem. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. N. Kromme en Dhr. J.M. de Smalen. Vierde official is Dhr. J. te Kloeze.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: Brenda Dekker