Voorbeschouwing Scheveningen – G.V.V.V.

5 september 2018

Voor de tweede keer in korte tijd gaan SVV Scheveningen en G.V.V.V. de degens kruisen. Maar vijf weken geleden was dat een duel in het kader van de voorbereiding op dit net twee wedstrijddagen oude seizoen ’18-’19 en dus vriendschappelijk. Die vlieger gaat nu niet op, want in deze ontmoeting, die hopelijk onderling wel vriendschappelijk verloopt, gaat het nu wel om de wedstrijdpunten.

Begin augustus had G.V.V.V. een trainingskamp belegd in badplaats Scheveningen en maakte ze dankbaar gebruik van de geboden gastvrijheid van de voetbalclub SVV Scheveningen om daar gebruik te maken van de velden en kleedkamervoorzieningen. Als een soort van tegenprestatie werd er dus op zaterdag 4 augustus jl. tegen elkaar geoefend. Zoiets wordt natuurlijk al maanden van tevoren vastgelegd en geregeld en toen was Scheveningen nog derdedivisionist.

Nacompetitie verzekerd
Maar hoe snel tijden kunnen veranderen bleek maar weer eens. Want wie na het ingaan van de afgelopen winterstop had durven beweren dat Scheveningen in seizoen 2018 – 2019 tweededivisionist zou zijn, was compleet voor gek verklaard. Met tweemaal winst op rij was toen met een twaalfde plek net de gevarenzone ontweken.
Maar in 2018 kreeg de ploeg van trainer John Blok de geest en bijna iets onoverwinnelijks over zich. In de resterende 18 wedstrijden hoefde men slechts tweemaal het hoofd te buigen voor een tegenstander en was er eenmaal een puntendeling, de rest waren allemaal driepunters. De bijgaande grafiek geeft dat alles mooi weer. En met die machtige tussen- en eindsprint verzekerden de badplaatsbewoners zich van zowel de tweede- als de derde periodetitel. Een prestatie van ongekend formaat.
De in de het eerste deel van de competitie opgelopen achterstand kon helaas niet meer goed worden gemaakt op kampioen Spakenburg, maar deelname aan de nacompetitie was ruimschoots verzekerd.
 

Vervroegd verjaardagscadeau
In die nacompetitie toonde Scheveningen opnieuw haar onverzettelijkheid. Eerst werd Quick Den Haag, wat als promovendus ook al had verrast in de zondag Derde Divisie door een periodetitel te veroveren, door Scheveningen aan de kant geschoven. Op sportpark Nieuw Hanenburg werd het 1-1, maar op het eigen Houtrust werd met een minimale score de klus in eerste instantie geklaard. Barry Rog – speler van het jaar van de Derde Divisie zaterdag volgens de website voetbal247.nl - was met het enige doelpunt van de wedstrijd het goudhaantje.
Maar er stond nog een tweede ronde te wachten tegen s.v. T.E.C., wat zelf Jong Volendam achter zich had gehouden in de eerste ronde. Met een 2-0 score in eigen huis leek Scheveningen op 6 juni jl. op voorhand goede zaken te hebben gedaan tegen de Tielse ploeg. Maar op sportpark De Lok in de woonplaats van Flipje, werd het drie dagen later een echte thriller.
Vinnie Vermeer en huidig G.V.V.V.-er Sherwin Grot poetsten die achterstand al in de eerste helft weg. De thuisploeg bleef gedurende de tweede helft bovenliggend en het lot van Scheveningen hing aan een zeer dun zijden draadje, maar ze hielden stand. En net toen alle 1600 toeschouwers zich gingen opmaken voor een verlenging, de toegevoegde tijd zat er bijna op, sloeg aanvoerder Leroy Resodihardjo, al zes seizoenen een vaste waarde, toe door een treffer in het dak van het doel te schieten en daarmee zijn ploeg naar de Tweede Divisie.
Een historisch moment voor de club en alvast een op voorhand geweldig cadeau voor de bijna honderd jaar oude voetbalvereniging, op 1 juli 2019 is het zover.
 

Uit één blok
Maar ook de zo vaak onderkoelde en zeer realistische coach John Blok zal die promotie als een hoogtepunt in z’n trainerscarrière beschouwen. Te vergelijken met het kampioenschap in de hoofdklasse B in 2012 toen zijn ploeg daarmee naar de topklasse promoveerde. En wellicht ook met de climax uit zijn eigen spelers carrière die zich vanaf 1974 als jeugdig 7-jarig voetballertje tot december 1999 - een blessure noopte hem tot stoppen - op vier seizoenen ADO Den Haag na, uitsluitend afspeelde bij Scheveningen. Dat moment suprême behaalde speler Blok onder leiding van Martin Jol in 1996 toen Scheveningen algeheel landskampioen bij de amateurs werd, vandaar ook de fraaie ster boven het logo.
Met het diploma TC1 op zak, werd het kind van de club, in seizoen ’00-’01 benoemd als hoofdtrainer en als opvolger van Cock Jol, inderdaad…. de broer van Martin. Vijf jaargangen lang leidde Blok ‘zijn’ club, voordat hij door Quick Boys werd gestrikt. Drie seizoenen in Katwijk werden vervolgd door eentje bij VVSB, waarna Blok in 2009 terugkeerde in de moederschoot als hoofdcoach en nu dus aan zijn in totaal vijftiende seizoen is begonnen bij Scheveningen. We hebben het niet nagetrokken maar op divisie niveau zal dit vast een loopbaan zijn bij één club die z’n weerga bijna niet kent.
Aad van der Graaf van Voetbal Op Zaterdag sloeg de spijker op de kop toen hij na de promotie in juni schreef: “Jongen van de club, uit één blok gesneden”. 


Met behulp van de paal stopte Bart van de Beek op 4 augustus jl. de strafschop van Levi Schwiebbe.


Mooi bekeravontuur
Deze prachtige promotie van Scheveningen was voor beide partijen geen reden om de al veel eerder geplande oefenwedstrijd af te zeggen en dus stonden ze op zaterdag 4 augustus tegenover elkaar op het knusse en nostalgische stadionnetje Houtrust. Een primeur want nog nooit eerder oefenden de ‘groen-zwarten’ en de blauwen tegen elkaar. Door twee goals van Jeremy de Graaf wisten de bezoekers de 0-2 winst naar zich toe te trekken, die gezien het spelbeeld ook wel terecht was. Maar daar staat weer tegenover dat de gastheren bij 0-0, via een door doelman Bart van Beek gekeerde strafschop van Levi Schwiebbe, de kans op de eretreffer om zeep hielpen.
Het was voor de Blok-brigade, na eerder van ADO Den Haag (1-3) te hebben verloren, de tweede oefen nederlaag. Ook was kersvers derdedivisionist SJC daarna met 1-2 te sterk, voordat de oefencampagne met twee 1-0 winstpartijen tegen RKAVV en Xerxes DZB werd afgesloten.
Dat was ook de opmaat naar het eerste serieuze werk in het nieuwe seizoen, waarin DZC ’68 gastheer was in het TOTO KNVB bekertoernooi. De Doetinchemse eersteklasser, competitiegenoot van o.a. Bennekom, DTS Ede en SDVB, wist Scheveningen niet te verrassen, want Tim Peters en Brandon Robinson waren trefzeker en de defensie liet geen enkele steek vallen en dus stond er na negentig minuten ballen 0-2 op het scorebord. Daarmee plaatste captain Resodihardjo c.s. zich voor het hoofdtoernooi.
De loting wees uit dat Scheveningen daarin een mooie tegenstander gaat treffen, want op 25 september aanstaande gaan ze het thuis opnemen tegen SC Cambuur.     

Kruisbestuiving
Deze Friese tegenstander van Scheveningen was G.V.V.V. vorig seizoen, in de achtste finale om diezelfde ‘grote beker,’ de baas. Alleszins eervol natuurlijk voor de Veense blauwkousen om zover te komen en in Leeuwarden met een 3-0 nederlaag haar Waterloo te vinden.

Mede daarom was het dan ook zo teleurstellend dat het dit seizoen tegen de p/d tegenstander van Scheveningen, T.E.C. compleet misging en ze op het eigen sportpark Panhuis met 0-3 werden uitgeschakeld.
Datzelfde gebeurde ook op 24 augustus 2016 toen de badplaatsbewoners en de Veenendalers elkaar voor het laatst troffen in een officiële wedstrijd. G.V.V.V. had het precies gered om naar de Tweede Divisie te promoveren, Scheveningen lukte dat niet en moest het in de tot Derde Divisie omgedoopte topklasse gaan proberen. Geen competitie duel dus, maar het lot had Scheveningen en G.V.V.V. aan elkaar gekoppeld in de tweede kwalificatieronde van de KNVB beker.
Met een 0-1 voorsprong door Frank Tervoert – nu bij Rijnsburgse Boys actief - leek er tot de rust niets aan de hand, maar na de thee stortte de ploeg van toenmalig trainer De Wolf als een plumpudding in elkaar en liep Scheveningen in een poep en scheet uit naar een 5-1 voorsprong, waar helemaal niets op af te dingen viel. Robin Mulder zorgde voor de uiteindelijk 5-2 einduitslag.
In de eerste ronde werd Scheveningen daarna in eigen huis eervol door huidig eredivisionist FC Emmen met 1-2 uitgeschakeld.
Op de een of ander manier is er dus sprake van een soort kruisbestuiving tussen Scheveningen, G.V.V.V. en haar beker- en beslissingsduels.

Tevreden?
Het debuut in deze Tweede Divisie van Scheveningen was niet direct een genoegen om vrolijk op terug te kijken, want IJsselmeervogels was op sportpark Houtrust met 1-3 te sterk. Geen schande overigens, want de rode Spakenburgers worden door diverse kenners gezien als een favoriet om hoog te gaan eindigen. Maar in wedstrijd twee herstelde de Blok equipe zich uitermate knap, door HHC Hardenberg, toch de nummer drie van vorig seizoen, in eigen huis met 0-1 klop te geven. En G.V.V.V. weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om in het Sallandse land een goed resultaat te boeken. Spits Tim Peters, toch ook al bezig aan zijn zevende seizoen in het groen-wit-zwarte tenue, was de spekkoper van de wedstrijd met het enige doelpunt. Kortom met drie punten uit twee duels zullen de badplaatsbewoners over het geheel genomen best tevreden zijn, zo veronderstellen we.


Jeremy de Graaf scoorde tweemaal in de oefenpartij tegen Scheveningen. In de competitie staat zijn teller nog op nul, komt daar zaterdag verandering in door op herhaling te gaan?

Ontevreden
Dit in tegenstelling tot de Veenendalers, want daar viert de ontevredenheid boventoon, en dat is geen veronderstelling, maar een vaststelling. Zowel coach, spelers, technische staf als supporters zijn het daar onverbloemd over eens. Een eenmalig echec zoals de uitschakeling in de TOTO KNVB beker kan voorkomen, maar dan zou wel herstel verwacht mogen worden daarna van de toch zeer geroutineerde ploeg, waarvan een flink gedeelte al jarenlang samenspeelt.
Maar erger nog, het bekende spreekwoord een ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen was niet aan ons keurskorps besteed.
Want de veelal individuele fouten en onmacht voor het vijandelijke doel, die de bekeruitschakeling tot gevolg hadden, kregen een vervolg in de competitie ouverture in Maassluis. Met een 1-0 nederlaag als consequentie daarvan.
Van die onmacht voorin was afgelopen zaterdag tegen Jong Sparta geen sprake, want met drie treffers werd in ieder geval de hatelijke nul van het scoresheet geschoten. Met wat meer accuratesse had dat zelfs nog wat hoger in aantal kunnen zijn.
Helaas bleken alleen diverse spelers hardleers en opnieuw stonden individuele fouten aan de basis van de vier tegentreffers en dus 3-4 verlies. RTV Utrecht verslaggever Bert Kous verwoordde die nederlaag treffend met de volgende quote:
 “G.V.V.V. viert vervroegd Sinterklaas door op 1 september al een aantal cadeautjes uit te delen”.

Puntennul om zeep?
Die vrijgevigheid zal dus uitgebannen moeten worden, of op z’n minst tot een minimum beperkt, want niemand, ook de voetballers uit Scheveningen niet, laten gratis geschenken onuitgepakt. Maar ook zullen de Veense blauwen hun aanvallende vorm uit de tweede helft tegen Jong Sparta moeten zien voort te zetten, want alleen dan is er kans om de eveneens hatelijke ‘puntennul’ om zeep te helpen.
Op het eigen Panhuis is G.V.V.V. ongeslagen tegen de SVV Scheveningen. Driemaal winst, eenmaal gelijk. Maar aan de boorden van de Noordzee hebben de ‘onzen’ het veel moeilijker. Tegenover twee winstpartijen (0-3 en 1-2) staan ook twee nederlagen met 4-2. En daar komt dan ook nog bij de hierboven al beschreven uitschakeling in de KNVB beker.
Punt van houvast moet dan maar zijn de laatste oefenwinst op Houtrust, en de getoonde inzet, ijver en doeltreffenheid in de tweede 45 minuten tegen Jong Sparta.

SVV Scheveningen – G.V.V.V. die live door FOX Sports zal worden uitgezonden begint om 15.30 uur op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38-C, 2566 EC Den Haag.
De wedstrijd zal onder leiding staan van Dhr. C. Ruperti uit Capelle aan den IJssel. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. F. Ozinga en Dhr. J.R. Waleveld. Vierde official Dhr. S.Y. Weeda.  


Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen
Infographic: Ltrack