Voorbeschouwing s.v. O.S.S. ’20 – G.V.V.V.

5 augustus 2018

Terwijl u op uw Italiaans balkonnetje in Toscane, of aan de rand van een zwembad aan de Costa Brava deze vooruitblik zit te lezen, of nu nog moet vertrekken naar een camping in Zuid Frankrijk of elders, of morgen of overmorgen het vliegtuig pakt naar ‘The Big Apple’, voor de mannen van de A-Selectie van G.V.V.V. is dit al weer drie weken verleden tijd.

Zij hebben ondertussen al vier oefenwedstrijden in de benen en afgelopen weekend een inspannend trainingskamp in het tamelijk warme Scheveningen achter de rug. Maar dit gezegd hebbend staat ook alweer een vijfde sparringspartner te wachten, want aanstaande dinsdagavond is de kersverse zondag derdedivisionist s.v. O.S.S. ’20 gastheer voor onze blauwen op sportpark De Rusheuvel in Oss.

Op weg naar honderd jaar
Om gelijk maar even een misverstand uit de weg te ruimen, wie vermoed dat sportvereniging O.S.S. ’20 staat voor de plaats van herkomst komt heeft het mis. Nee, de puntjes geven al aan dat het voor een afkorting staat, namelijk Oefening Staalt Spieren. En volgens de clubwebsite spreek je ook van 'Ooo-es-es-twintig'.
Hoewel TOP Oss als ‘buurman’ en eerste divisionist natuurlijk een wat meer bekende is naam bij voetballend Nederland, is s.v. O.S.S. ’20 toch echt in werkelijkheid een ‘oudere broer’. Want waar de betaald voetbal organisatie stamt uit 1928, geeft het achtervoegsel aan dat onze gastheren acht jaar ouder zijn en dus hard op weg naar het eeuwfeest op 1 juni 2020.

Tweemaal blauwe winst
Waar G.V.V.V. in het verleden al zesmaal oefende, en ook driemaal TOP Oss lootte in de KNVB-beker, wordt dit treffen tegen s.v. O.S.S. de derde ontmoeting. Het begon in 2009 toen toenmalig secretaris, en later voorzitter Henny Verbruggen, zijn broer die met Verbruggen Woonstore een grote sponsor was, en nog steeds is, uitdaagde dat de beide favoriete clubs van de broers elkaar maar eens moesten gaan bestrijden. Wellicht was het ook wel andersom, maar het kwam er in ieder geval wel van dat s.v. O.S.S. en G.V.V.V. elkaar voor het eerste troffen op 1 augustus 2009 in Oss. De gastheren waren toen net voor het eerst in haar geschiedenis zondag hoofdklasser geworden door een kampioenschap in de eerste klasse C.
De toch wat meer gerenommeerde gasten uit Veenendaal lieten er op een spiksplinternieuw kunstgras bijveld geen twijfel over bestaan wie de sterkste was, het werd 0-5. Op 11 augustus 2015 was het tijd voor een tegenbezoek. De Brabanders die na directe degradatie in 2010 ondertussen weer de hoofdklasse hadden bereikt, moesten opnieuw het hoofd buigen. Olivier Pilon, Bart Hulsbos en Adnan Alisic (2x) zorgden toen voor de 4-0 eindstand op sportpark Panhuis.

 

De opmars van s.v. O.S.S. in cijfers weergegeven.

De weg omhoog
Een klein stukje geschiedenis van de ambitieuze club vertelden we hierboven al. Want waar de geel-blauwen lange tijd genoegen namen met een plaats in de voetbalkantlijn (tweede t/m vierde klasse) kwam omstreeks de eeuwwisseling daar verandering in. Voor het eerst werd de eerste klasse bereikt en dat smaakte naar meer. Gestaag werd gebouwd om de club omhoog te stoten in de vaart der voetbalvolken. De directe degradatie nadat de hoofdklasse was bereikt was geen belemmering maar juist een extra stimulans om weer zo snel mogelijk terug te keren.
Na vier pogingen lukte dat onder leiding van de nieuw aangestelde trainer Maarten van Vugt, via de nacompetitie, en nu bleek s.v. O.S.S. geen eendagsvlieg te zijn en was juist lering getrokken uit de eerdere stap terug. Want telkens deed men mee om de bovenste plaatsen en waren ook periodetitels hun deel, maar in de daarop volgende nacompetities ging het driemaal achtereen mis.

De kroon op het werk
Na vier seizoenen namen ze in Oss afscheid van de succesvolle Van Vugt, die in die tijd ook genomineerd werd voor de ‘Rinus Michels award’ als beste amateurtrainer. Ex-prof van o.a. Helmond Sport en FC Wageningen Bertran Kreekels werd zijn opvolger. De 50-jarige geboren Helmonder viel direct met zijn neus in de boter want hij maakte samen met zijn spelers het voorwerk van zijn voorganger zeer professioneel af.
Met maar liefst 14 punten voorsprong op v.v. Goes en slechts twee nederlagen in dertig competitieduels werd zijn ploeg begin mei jl. zeer overtuigend kampioen van de hoofdklasse B en promoveerde daarmee naar de Derde Divisie. Het geduld van de vereniging werd eindelijk beloond en de kroon op het vakkundig werk gezet.
Dat gigantische succes leverde de debuterende hoofdcoach ook gelijk eenzelfde nominatie op als zijn voorganger. Maar evenals Van Vugt, die Wilfred van Leeuwen (nu coach van Rijnsburgse Boys) voor moest laten gaan, zag ook Kreekels ‘concullega’ Paul van der Zwaan van Quick Den Haag er met de award vandoor gaan.

Eenmaal geoefend
Als ovenvers derdedivisionist is ook de Osse ploeg al een paar weken geleden begonnen met de training, maar door diverse vakanties van spelers was de selectie toen nog niet compleet. Wellicht ook daardoor werd pas eenmaal geoefend. Afgelopen woensdag werd er in Mierlo gespeeld tegen Al-Nasr SC, dat haar trainingskamp daar had opgeslagen. De ploeg uit Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten komt daar uit in de hoogste Liga en had o.a. in het verleden Ali Boussaboun, Luca Toni en Brett Holman onder contract staan. Kortom een tegenstander van formaat waartegen aanvoerder Tony de Groot c.s. slechts met 0-1 verloren.
Na G.V.V.V. aanstaande dinsdagavond wordt er zaterdag 11 augustus nog geoefend tegen Baronie en woensdag 15 augustus tegen De Bataven. Daarna gaat het om het ‘echie’ want in eigen huis is men op 18 augustus dan gastheer voor een andere debutant in de Derde Divisie, namelijk het ons bekende Noordwijk, in de eerste kwalificatie ronde van de KNVB beker. Als s.v. O.S.S. erin zou slagen om dat duel in winst om te zetten dan wacht vier dagen later onze competitiegenoot IJsselmeervogels, die dan het thuisvoordeel heeft geloot.Transfers
Tijdens de laatste ontmoeting in Veenendaal kwamen o.a. Erwin Stadhouders, Luuk van Dijk, Ferdy van den Berg, Tony de Groot, Ferhat Coscun, Bob van Lith en Youri Koel in actie. Zij maken nog steeds deel uit van het vlaggenschip van O.S.S. ’20. Maar zoals bij bijna iedere voetbalclub gebruikelijk waren er de nodige transfers. De opvallendste vertrekker was Mats van Huijgevoort, de verdediger werd ingelijfd door onze competitiegenoot Kozakken Boys.
De voor ons meest bekende nieuwe namen zijn die van Bram Eltink (De Treffers/Bennekom) en Jos Peltzer (TEC). De laatste werd al door de Tielse formatie verhuurd aan Woezik, voordat hij overstapte naar Oss.
Daarnaast werden keeper Ralph Vos en Joep van de Rande weggeplukt bij de buren van Top Oss. Daarnaast kwamen Joep Engelen over van NEC/Oss -19, en René Geerts van OJC.

Een goed stel
Na de vier voorgaande oefenduels mag je zeggen dat onze hoofdmacht al behoorlijk op dreef is geraakt. Niet alleen zijn de resultaten meer dan bevredigend –driemaal winst, eenmaal gelijk -, ook het vertoonde spel is bij vlagen een genot om naar te kijken. En dan maakt het ook nog niet eens zoveel uit in welke samenstelling wordt gespeeld. Trainer Oosterlee husselt de boel nog wel eens door elkaar om wijs te worden wat een speler ook kan op een niet geheel vertrouwde positie, maar ook om iedere individuele speler de nodige speeltijd te geven.
Het geeft vertrouwen dat in elk van de vier oefenduels meerdere malen werd gescoord en dat defensief nog weinig werd weggegeven.
Ook is duidelijk te zien dat alle 22 selectie spelers de hete adem van de concullega in de nek voelen blazen en dat er zal moeten worden gevochten voor een plek is de basis als het straks weer gaat om het veroveren van punten in de competitie.
Een voorzichtige conclusie is dan ook, nu de oefenperiode op de helft is aangeland, dat de oude getrouwen samen met de nieuwkomers een ‘goed stel’ vormen, zoals verslaggever Theo Reitsma dat zei toen Oranje in 1988 het EK won.


Rodny Hofman schuwde het duel niet. Hier tracht hij Levi Schwiebbe het spelen van de bal onmogelijk te maken.

Bijna compleet
Met de van vakantie teruggekeerde assistent-trainer Dennis van Meegdenburg en het debuut van doelman Joshua van de Berkt tijdens het trainingskamp in Scheveningen is de selectie en haar staf bijna geheel compleet. De enige die nog ontbrak is Simon Brouwer, maar die zal deze week weer aansluiten. Ook zeer verheugend was het zien dat Rodny Hofman na een jaar van blessureleed weer, op voorhand zonder terugslag, zijn rentree maakte. Het geplande half uur werden zelfs 35 minuten en dat zal dan vermoedelijk in Oss worden uitgebreid naar een helft.
Of dit goede stel ook de vijfde oefenpot tot een goed einde kan gaan brengen is nog even in nevelen gehuld, maar het zal duidelijk zijn dat de gastheren zich de underdog voelen en er alles aan zullen doen om die kwalificatie naar het rijk der fabelen te verwijzen. Het is aan captain Terschegget c.s. om dat te voorkomen.

Deze oefenwedstrijd tussen s.v. O.S.S. en G.V.V.V. zal plaatsvinden op sportpark De Rusheuvel, Rusheuvelstraat 59, 5346 JH Oss, waar om 20:00 uur zal worden afgetrapt onder leiding van Dhr. Van Daal.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen en het Twitteraccount van s.v. O.S.S.
Cijfers: www.voetbalnederland.nl