Voorbeschouwing SVV Scheveningen – G.V.V.V.

1 augustus 2018

Dit keer geen rustiek dorpje in Drenthe, en ook geen nostalgisch kustplaatje in Walcheren, maar de mondaine en drukke badplaats Scheveningen is aanstaande vrijdagmorgen de eindbestemming voor het traditionele driedaagse trainingskamp van onze hoofdmacht en haar begeleidingsstaf.

Zoiets wordt natuurlijk al maanden van tevoren vastgelegd en geregeld, alsook een tegenstander tijdens zo’n verblijf. Dus was toenmalig derdedivisionist SVV Scheveningen een logische keuze om tegen te gaan sparren en dat was wederzijds.

Nacompetitie verzekerd
Maar hoe snel tijden kunnen veranderen bleek maar weer eens. Want wie na het ingaan van de afgelopen winterstop had durven beweren dat Scheveningen in seizoen 2018 – 2019 tweededivisionist zou zijn, was compleet voor gek verklaard. Met tweemaal winst op rij was toen met een twaalfde plek net de gevarenzone ontweken.
Maar in 2018 kreeg de ploeg van trainer John Blok de geest en bijna iets onoverwinnelijks over zich. In de resterende 18 wedstrijden hoefde men slechts tweemaal het hoofd te buigen voor een tegenstander en was er eenmaal een puntendeling, de rest waren allemaal driepunters. De bijgaande grafiek geeft dat alles mooi weer. En met die machtige tussen- en eindsprint verzekerden de badplaatsbewoners zich van zowel de tweede- als de derde periodetitel. Een prestatie van ongekend formaat.
De in de het eerste deel van de competitie opgelopen achterstand kon helaas niet meer goed worden gemaakt op kampioen Spakenburg, maar deelname aan de nacompetitie was ruimschoots verzekerd.

Vervroegd verjaardagscadeau
In die nacompetitie toonde Scheveningen opnieuw haar onverzettelijkheid. Eerst werd Quick Den Haag, wat als promovendus ook al had verrast in de zondag Derde Divisie door een periodetitel te veroveren, door Scheveningen aan de kant geschoven. Op sportpark Nieuw Hanenburg werd het 1-1, maar op het eigen Houtrust werd met een minimale score de klus in eerste instantie geklaard. Barry Rog was met het enige doelpunt van de wedstrijd het goudhaantje.
Maar er stond nog een tweede ronde te wachten tegen T.E.C., wat zelf Jong Volendam achter zich had gehouden in de eerste ronde. Met een 2-0 score in eigen huis leek Scheveningen op 6 juni jl. op voorhand goede zaken te hebben gedaan tegen de Tielse ploeg. Maar op sportpark De Lok in de woonplaats van Flipje, werd het drie dagen later een echte thriller.
Vinnie Vermeer en huidig G.V.V.V.-er Sherwin Grot poetsten die achterstand al in de eerste helft weg. T.E.C. bleef gedurende de tweede helft bovenliggend en het lot van Scheveningen hing aan een zeer dun zijden draadje, maar ze hielden stand. En net toen alle 1600 toeschouwers zich gingen opmaken voor een verlenging, de toegevoegde tijd zat er bijna op, sloeg Leroy Resodihardjo toe door een treffer in het dak van het doel te schieten en daarmee zijn ploeg naar de Tweede Divisie.
Een historisch moment voor de club en alvast een op voorhand geweldig cadeau voor de bijna honderd jaar oude voetbalvereniging, op 1 juli 2019 is het zover.


Een fotocollage over bijna 100 jaar SVV Scheveningen.

Uit één blok
Maar ook de zo vaak onderkoelde en zeer realistische coach John Blok zal die promotie als een hoogtepunt in z’n trainerscarrière beschouwen. Te vergelijken met het kampioenschap in de hoofdklasse B in 2012 toen zijn ploeg daarmee naar de topklasse promoveerde. En wellicht ook met de climax uit zijn eigen spelers carrière die zich vanaf 1974 als jeugdig 7-jarig voetballertje tot december 1999 - een blessure noopte hem tot stoppen - op vier seizoenen ADO Den Haag na, uitsluitend afspeelde bij Scheveningen. Dat moment suprême behaalde speler Blok onder leiding van Martin Jol in 1996 toen Scheveningen algeheel landskampioen bij de amateurs werd, vandaar ook de fraaie ster boven het logo.
Met het diploma TC1 op zak, werd het kind van de club, in seizoen ’00-’01 benoemd als hoofdtrainer en als opvolger van Cock Jol, inderdaad…. de broer van Martin. Vijf jaargangen lang leidde Blok ‘zijn’ club, voordat hij door Quick Boys werd gestrikt. Drie seizoenen in Katwijk werden vervolgd door eentje bij VVSB, waarna Blok in 2009 terugkeerde in de moederschoot als hoofdcoach en nu dus aan zijn in totaal vijftiende seizoen is begonnen bij Scheveningen. We hebben het niet nagetrokken maar op divisie niveau zal dit vast een loopbaan zijn bij één club die z’n weerga bijna niet kent.
Aad van der Graaf van Voetbal Op Zaterdag sloeg de spijker op de kop toen hij na de promotie in juni schreef: “Jongen van de club, uit één blok gesneden”. 


Het scorebord spreekt duidelijke taal, dus is de 'high five' van coach John Blok naar een van zijn spelers een blijk van waardering.

Oefenen en competitie
Deze prachtige promotie van Scheveningen was voor beide partijen geen reden om de al veel eerder geplande oefenwedstrijd af te zeggen en dus staan zaterdag om 14.30 uur de beide ploegen tegenover elkaar op het knusse en nostalgische stadionnetje Houtrust.
Datzelfde decor zien we dan ook weer terug een dikke maand later, wanneer op 8 september aanstaande het wel om het ‘echie’ gaat en de derde competitieronde moet worden afgewerkt.
Officieel speelden de beide kemphanen in topklasse verband al achtmaal tegen elkaar en ook staat er een KNVB beker wedstrijd genoteerd, maar officieus nog nooit en daarom is deze sparringpot een primeur.

Bekerdeceptie
Op het eigen Panhuis is G.V.V.V. ongeslagen tegen de groenhemden. Driemaal winst, eenmaal gelijk. Maar aan de boorden van de Noordzee hebben de ‘onzen’ het veel moeilijker. Tegenover twee winstpartijen (0-3 en 1-2) staan ook twee nederlagen met 4-2.
De laatste keer dat de beide ploegen elkaar troffen was op 24 augustus 2016. G.V.V.V. had het precies gered om naar de Tweede Divisie te promoveren, Scheveningen lukte dat niet en moest het in de tot Derde Divisie omgedoopte topklasse gaan proberen. Geen competitie duel dus, maar het lot had Scheveningen en G.V.V.V. aan elkaar gekoppeld in de tweede kwalificatieronde van de KNVB beker.
Met een 0-1 voorsprong, door Tervoert, leek er tot de rust niets aan de hand, maar na de thee stortte de ploeg van toenmalig trainer De Wolf als een plumpudding in elkaar en liep Scheveningen in een poep en scheet uit naar een 5-1 voorsprong, waar helemaal niets op af te dingen was. Robin Mulder zorgde voor de uiteindelijk 5-2 einduitslag.
In de eerste ronde werd Scheveningen daarna in eigen huis eervol door FC Emmen met 1-2 uitgeschakeld.


Feest bij de spelers van Scheveningen na een van de vijf goals tegen G.V.V.V. Wouter Bonke (l.) en Laurens van der Voort kijken beteuterd toe.

Stevige basis
Beide opponenten zagen dat de keurkorpsen t.o.v. vorig seizoen behoorlijk intact bleven en beginnen daarom met een stevige zelfde basis. Scheveningen had vijf vertrekkers en zes nieuwkomers, bij G.V.V.V. was dit precies andersom. Maar waar de bezoekers al op 16 juli begonnen met de training en al driemaal in redelijk korte tijd oefenden in de nieuwe samenstelling (1x gelijk en 2x winst), wordt deze wedstrijd voor de gastheren de tweede, in de in twee delen opgesplitste oefenperiode.
Begin juli werd een week getraind die werd afgesloten met een oefenduel tegen eredivisionist ADO Den Haag (1-3) en dinsdag 24 juli werd aan deel twee begonnen, met G.V.V.V. als eerste tegenstander daarin.

Trainersogen
Misschien geeft dat de Veenendalers op voorhand een hele lichte voorsprong. Maar gezien de inspanningen die op dit driedaagse trainingskamp verwacht worden van de blauwe matadors, in samenhang met de opnieuw voorspelde hoge temperaturen in het weekeinde, is dat wellicht te optimistisch gedacht.
Laten we er daarom maar niet verder over gaan speculeren over favorieten- of underdogrol, trainers kijken toch met heel andere ogen naar de resultaten van oefenwedstrijden dan de supporters.
Bij verlies zijn er vaak voldoende aanknopingspunten waar aandacht aan gegeven moet worden, maar andersom is dat ook bij winst of een puntendeling het geval.
Het leer- en opbouwproces naar de eerste officiële balomwentelingen is in deze fase het allerbelangrijkste. 
 

SVV Scheveningen – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38-C, 2566 EC Den Haag.    

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: website SVV Scheveningen en Dick Gijsbertsen
Infographic: Ltrack