Voorbeschouwing vv Katwijk – G.V.V.V.

6 maart 2019

Na een week van voetbalrust, waarin wellicht sommige spelers, stafleden en/of supporters toch de boerenkiel hebben aangetrokken om zich in het carnavals feestgedruis te storten, is het vanaf komende zaterdag, en de rest van de maand maart, weer alle hens aan dek. Want er wacht de pupillen van coach Niek Oosterlee een loodzwaar programma, met drie uit- en één thuisduel, tegen allemaal ruim hoger geclassificeerde, en ook nog eens zeer gerenommeerde tegenstanders.

Deze maartse krachtmetingen starten aanstaande zaterdag op sportpark De Krom waar regerend kampioen vv Katwijk de gastheer zal zijn. Daarna volgt op 16 maart de enige thuiswedstrijd deze maand en daarin is kampioenskandidaat AFC de opponent. De week daarop gaat de reis naar sportpark De Westmaat, alwaar met Spakenburg de degens worden gekruist. En op de laatste zaterdag van deze lentemaand staat de verste uitwedstrijd van dit seizoen geprogrammeerd. Tegenstander en gastheer op sportpark De Boshoek is dan HHC Hardenberg.
Er bestaat geen overtreffende trap van het begrip loodzwaar, maar dat zou zeker van toepassing zijn als je als blauwe dit programma op je in laat werken.

Gereputeerd
Ondanks de trainersperikelen vorig seizoen, Dick Schreuder vertrok tussentijds naar de USA en Jack van den Berg werd zijn opvolger, en het zeer grote verlies van de op tamelijk jonge leeftijd overleden teammanager Sander Molenaar, slaagden de Oranjehemden er vorig seizoen op zeer knappe wijze in de rijen gesloten te houden. Met als resultaat plek één op speeldag één en dat werd 34 wedstrijden op rij lang volgehouden en dus gingen aanvoerder Robbert Susan en zijn kompanen in een rechte lijn naar de titel.
Bewonderingswaardig? Zeker wel, als je zo met forse tegenslagen weet om te gaan.
Verrassend? Nee, eigenlijk niet. Want in de zes jaargangen topklasse, en de voorgaande twee seizoenen van deze Tweede Divisie, liet Katwijk - op het fiasco van seizoen ’13-’14 na, toen het na een kampioenschap direct degradeerde naar de hoofdklasse - zich altijd gelden als winnaar van goud, zilver of brons, m.u.v. het debuut in seizoen ’10-’11 in de topklasse toen het genoegen moest nemen als runner-up achter de medaillewinnaars.
Dat vv Katwijk dus een club met een flinke reputatie is, die het al jaren achtereen waarmaakt, is een understatement van de eerste orde.


Op 9 september 2017 vond de laatste Katwijk versus G.V.V.V. plaats. Bart Hulsbos scoorde een eigen doelpunt en Robbert Susan vanaf de strafschopstip, dat leverde de thuisploeg de 2-0 winst op. Maar G.V.V.V. had ook een pingel moeten krijgen, want op deze foto vloert Bennie van Noord Jeremy de Graaf binnen de beruchte lijnen.

Niet van de toren blazen
Noblesse oblige, ofwel adel verplicht zullen allen die Katwijk een warm hart toedragen in gedachte hebben gehad toen eind augustus 2018 dit seizoen begon. Of anders gezegd de Krombewoners zouden weer moeten gaan meestrijden om de hoogste eer. Een natuurlijke reactie, maar zowel technisch directeur Cees Bruijnink, toenmalig coach Jack van den Berg alsmede de door voetbal247.nl uitgeroepen beste speler en topscorer van vorig seizoen Marciano Mengerink (28 goals), waren zich welbewust dat zoiets uitspreken veel gemakkelijker is dan dat in de praktijk waarmaken en waarschuwden dan ook om niet te hoog van de toren te gaan blazen en te rekenen op dezelfde rechte lijn op het doel af zoals in ’17-’18.

Nieuwe leidsman
Het blijkt een zeer realistisch beeld te zijn. Want hoewel de Kattukkers op dit moment nog lang niet zijn uitgeschakeld voor prolongatie van de titel is de weg daar naar toe opnieuw bezaaid met de nodige obstakels. Dat begon natuurlijk al begin oktober van het vorig jaar toen bleek dat Jack van den Berg (ondertussen weer terug bij oude liefde Barendrecht) toch niet de juiste man op de juiste plaats was. In goed overleg werd er, zoals dat dan zo mooi heet, afscheid van elkaar genomen en nam Cees Bruijnink tijdelijk het roer over. Maar al snel werd de gerenommeerde Jan Zoutman (Argon, HFC Haarlem, IJsselmeervogels, FC Twente en Quick Boys) bereid gevonden om de Oranjehemden onder zijn deskundige hoede te nemen. De geboren Woerdenaar maakte zijn debuut in de op 3 november jl. met 0-1 gewonnen wedstrijd tegen G.V.V.V.
Deze samenwerking levert wel de juiste chemie op waardoor half vorige maand het contract met Zoutman een jaar werd verlengd.

Ziekenboeg
Maar ook heeft Katwijk al van het begin te maken met een overvolle ziekenboeg. Michiel van Dam, Bennie van Noord, Raoul Esseboom, Kay Blokland, Damiano Schet, Marciano Mengerink, Jordy Hilterman, Ricardo Kieboom en Mike van den Ban, zeker niet de minste namen in de selectie, zaten of zitten daar voor langere of kortere tijd in.
Van de lang geblesseerden hebben Van Dam, Hilterman en Van den Ban alweer de nodige minuten gemaakt. Topscorer met 12 treffers Mengerink miste in totaal vier duels, maar gaf de laatste paar weken wel weer acte de presence.
Voor Van Noord, Esseboom, Schet, Kieboom en Blokland komt de wedstrijd tegen G.V.V.V. waarschijnlijk nog te vroeg, waarbij het opvallend is dat zowel goalie Kieboom, als verdediger Blokland beide een middenvoetsbeentje braken.

Hofleverancier
Daarenboven vertrok Kilian Berkhout in de winterstop naar z’n oude liefde Excelsior Maassluis, maar dat hiaat werd direct opgevangen door het aantrekken van Rick van der Meer, die eind januari overkwam van Jong FC Utrecht. Gekscherend zou je die BVO ondertussen hofleverancier van Katwijk kunnen noemen, want ook Bart Sinteur en Jan-Willem Tesselaar kwamen aan het begin van dit seizoen over van de Domstedelingen en hebben hun waarde al bewezen. Sinteur als verdediger was al 19x basisklant, en Tesselaar als aanvaller startte 7x en viel 13x in. Verdedigende middenvelder Van der Meer voegt zich naadloos in dat rijtje want sinds zijn komst speelde hij alle vijf de wedstrijden van begin tot het einde.
Al deze perikelen deerden de Zoutman brigade niet eens zo heel veel, want vv Katwijk staat gewoon weer in de top drie. Dat geeft de wel aan dat de breedte en de kracht van de selectie meer dan op peil is. De afstand naar AFC en IJsselmeervogels is weliswaar gepast, maar die is met nog elf duels te gaan zeker niet onoverbrugbaar. En daarom zal G.V.V.V. dan ook een gedreven Katwijk op haar weg vinden die zal trachten om alle punten in eigen huis te gaan houden.


Kansloos was G.V.V.V. tijdens de laatste ontmoeting zeker niet. Hier bood Robin Mulder een uitgelezen kans aan Soufiane Laghmouchi (17), maar Omar Hamdi (2) greep net op tijd in zodat doelman Ricardo Kieboom een clean sheet achter zijn naam mocht zetten.

Geen peil
Grillig, wisselvallig, instabiel, onberekenbaar, onevenwichtig het zijn allemaal synoniemen die ongeveer hetzelfde uitdrukken. Aan die synoniemenlijst, of zo’n woordenboek, kan nu ook de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging worden toegevoegd. Het zal in de praktijk uiteraard niet gebeuren omdat het veel te lang is, en ook de afkorting G.V.V.V. voor de meesten onbegrijpelijk zal zijn. Maar we willen er maar mee aangeven dat onze hoofdmacht in de tot nu toe gespeelde tien competitiewedstrijden daar geheel en al aan voldoet. Sterker nog, ook in bijna alle oefen- en bekerwedstrijden deed zich hetzelfde euvel voor.   
Pak de wedstrijdverslagen er maar bij en overal leest u, of u heeft het zelf met eigen ogen kunnen aanschouwen, dat de pupillen van coach Oosterlee, soms domineren, maar net zo gemakkelijk in een en dezelfde wedstrijd in perioden door de ondergrens zakken. Soms gedurende een helft goed, en de andere een stuk minder, of zelfs zwak. Maar die wisselvalligheid wisselt zich ook af in kortere fases van de duels, soms voor de thee, maar net zo vaak en veel daarna. Kortom er is geen peil te trekken op de prestaties van ons vlaggenschip dit seizoen.


Bovenstaande schreef ik in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Katwijk op 3 november jl. Joey Jongman velde toen met het enige doelpunt van die wedstrijd het vonnis over G.V.V.V. Helaas heeft G.V.V.V. zich in de daarop volgende twaalf wedstrijden daar niet aan kunnen ontworstelen. Het zijn soms hoge pieken, maar nog veel vaker diepe dalen wat de blauwen voetballend op het veld laten zien. Trainer Oosterlee verwoordde het wellicht het beste door onlangs in een interview aan te geven dat hij nooit geld op G.V.V.V. zou zetten omdat hij het risico te groot vond.

Statistiek
De kwalificatie loodzwaar die ik bezigde in de aanloop van dit artikel slaat onder andere op het verschil in punten op de ranglijst die Katwijk en G.V.V.V. scheiden, dat zijn er namelijk 12 in het voordeel van de gastheren. Maar als je daar dan ook nog eens de statistiek aan toevoegt van de acht eerdere wedstrijden die de Veenendalers speelden op De Krom, dan zal duidelijk zijn waarom er eigenlijk een overtreffende trap van dat bijvoeglijke naamwoord zou moeten worden bedacht.
Het bijgaande tabelletje zegt alles, slechts eenmaal slaagden onze favorieten erin om de drie punten mee te nemen uit Katwijk. En ook het scoren en de tegendoelpunten, dit seizoen voor captain Terschegget c.s. over het algemeen al een meer dan aardige bottleneck, spreken in en bij Katwijk boekdelen.
Nee, voor een positief resultaat zullen we moeten hopen op een flinke mindere dag van de regerend kampioen en een G.V.V.V. dat ruimschoots boven zichzelf zal moeten uitstijgen.
Een scenario zoals gisterenavond in Estadio Santiago Bernabéu waar Ajax het grote Real Madrid oprolde zou een ultieme droom zijn. 1-4 hoeft het niet te worden, maar voor iedere andere uitslag in het voordeel van onze hoofdmacht zal iedere rechtgeaarde blauwe onvoorwaardelijk zijn handtekening willen zetten.

De wedstrijd op sportpark De Krom, De Krom 52, 2221KK te Katwijk begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. S. Dröge (Zuidlaren), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. Y.R. Weterings en Dhr. M.W.J. Ribbink. Vierde official is de Dhr. M.A. de Bruijn.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen