Voorbeschouwing VVSB - G.V.V.V. / Panhuis derby’s

10 april 2019

Voor de laatste keer dit seizoen gaat de ploeg van trainer Niek Oosterlee op reis naar de Duin & Bollenstreek. Exacter gezegd, de navigatie zal worden ingesteld naar Noordwijkerhout. Alwaar de plaatselijke voetbaltrots, en in de laatste periode uit de as herrezen, Voetbal Vereniging Sint Bavo als gastheer zal gaan optreden.

Voor de Alphense coach in Veense dienst is die regio ontzettend bekend terrein. Want in zijn actieve voetballoopbaan speelde hij niet alleen voor Rijnsburgse Boys, maar was hij later ook zeven seizoenen lang ‘bovenmeester’ op sportpark De Middelmors. En daarvoor had de nu 56-jarige leraar lichamelijke opvoeding ook FC Lisse drie jaargangen lang onder zijn hoede.

Voor de derde maal Boekhorst
Maar ook voor G.V.V.V. is voetballen in deze Duin & Bollenstreek in haar ruim 70-jarige bestaansgeschiedenis zeker geen onbekend fenomeen.
Huidig competitiegenoot Rijnsburgse Boys, is samen met de derdedivisionisten Quick Boys en Noordwijk, met 11 bezoekjes in het verleden koploper. En de ontwikkelingen in die klasse lager zijn zodanig dat het zomaar zou kunnen dat de beide, meer dan gerenommeerde zaterdagverenigingen, in het nieuwe seizoen komen aansluiten in de Tweede Divisie, waardoor deze streek nog meer voetbaluitstraling gaat krijgen dan het al heeft.
Katwijk is qua visite afleggen een goede tweede met 9 duels, gevolgd door FC Lisse (7). Naar Sassenheim (Ter Leede) ging de reis 3x, en dat aantal wordt komende zaterdag geëvenaard als de Veense blauwhemden voor de derde keer afreizen naar sportpark De Boekhorst. FC Rijnvogels sluit de rij met één competitie bezoek.
Maar goed, het zijn al met al wel acht voetbalclubs uit die regio waartegen G.V.V.V. de degens kruiste.      

Raketachtig
Kortom voornoemde streek is met een oppervlakte van ca. 136 vierkante kilometer (nog geen 12x12 km in lengte en breedte gemiddeld) een voetbalbolwerk van jewelste. Er zijn zelfs 16 clubs die worden gecoverd door de bekende website www.voetbalindebollenstreek.nl
En als je de grenzen, zoals aangegeven op bijgaand kaartje, niet al te strikt neemt loopt het aantal voetbalclubs wel op naar tegen de 30. Je mag dan zonder overdrijving ook wel stellen dat dit absoluut het dichtstbevolkte stukje voetbal van Nederland is.
Des knapper is het dat VVSB, ondanks al deze conculegae, de eer van de zondagsclubs als enige sinds 2005 meer dan hoog houd. Want in dat jaar promoveerde onze gastheren, die tot aan de eeuwwisseling veelal uitkwamen in de tweede t/m vierde klasse, naar het walhalla van de zondagamateurs, de hoofdklasse. En daarna werden de stappen naar de Topklasse en Tweede Divisie ook moeiteloos genomen. Daarin bleek VVSB zeker geen eendagsvlieg. Sterker nog, heel vaak verbeterde de paars-gele formatie haar eindposities t.o.v. van een seizoen eerder.
Daarmee mag er dus gesproken worden van een raketachtige opmars.

Middenmoot
Maar heel soms vallen raketten wel eens met een noodgang weer uit de lucht richting aarde, door motorpech, technische ongemakken, of om andere onverklaarbare redenen. Deze associatie is te maken met hoe dit seizoen verloopt voor de voetballers van Sint Bavo.
Natuurlijk waren er aan het begin van dit seizoen aderlatingen met het vertrek sterkhouders Peet van der Slot (HFC), Vladimir Jozic (gestopt) en Mo el Ousrouti (kruisbandblessure), maar al met al leek de TC met toch ook vele blijvers en aanstormende nieuwkomers het toch aardig voor elkaar te hebben. Niet dat men zich in Noordwijkerhout tot de kanshebbers rekende die in de top mee zouden gaan doen, maar een plaats aan de onderzijde van het linkerrijtje, of bij wat pech, aan de bovenzijde van het rechterkolommetje zou toch zeker tot de mogelijkheden moeten kunnen behoren. Net als in de twee voorgaande seizoenen toen men negende en achtste werd.

Diepe val
Maar van meet af aan werden de sporen van de onverklaarbare, in dit geval negatieve, krachten zichtbaar. Tot 23 februari jl. boekte VVSB slechts tweemaal winst en viermaal een gelijkspel, en met die tien behaalde punten stond men maandenlang rotsvast op de laatste plaats. Dit alles ten spijt door de vervanging van trainer Jack Honsbeek voor Eric Meijers begin oktober vorig jaar. Maar ook de later noodzakelijke vervangingen van de tussentijds vertrokken Patrick Batist en Kevin Brands, door Wesley Goeman en voormalig G.V.V.V.-er Frank Tervoert, beide kwamen in, en net na, de winterstop over van Rijnsburgse Boys, brachten in eerste instantie geen soelaas.
De wet van Murphy deed zelfs weer eens opgeld, want Goeman speelde slechts zes duels en brak toen z’n middenvoetsbeentje. Voor het genezingsproces daarvan staan normaliter zes weken, die zijn nu net voorbij, dus wellicht dat de middenvelder weer snel zijn opwachting kan gaan maken.

Feniks
Maar ook zonder Goeman is VVSB in de laatste vijf weken als feniks uit de as herrezen. Deze uitdrukking uit de mythologie wordt gebruikt om aan te geven dat iets of iemand tot bloei komt, na eerst volledig te zijn afgebroken. Beeldender kan het niet geschetst worden wat coach Eric Meijers, samen natuurlijk met z’n spelersgroep, heeft bereikt na zo’n in en in lange zware en zwarte periode zonder een enkel lichtpuntje aan de horizon.
De geboren en getogen Nijmegenaar Meijers gaf het bij z’n aantreden al aan, dat hij niet beschouwd moest worden als een wonderdokter die er wel eventjes voor zou zorgen dat VVSB binnen de kortste keren boven Jan zou geraken. Maar wat de succescoach, van het nu noodlijdende Achilles ’29, wel wist uit zijn jarenlange ervaring dat overwinningen het beste medicijn zijn, om het vertrouwen in elkaar te winnen en het beste uit de spelersgroep naar boven te halen.

Handhaven zal voelen als titel
En juist daarmee werd begin maart een aanvang gemaakt. Op de eigen Boekhorst werden de toch tamelijke hoogvliegers Excelsior Maassluis en Kon. HFC op een nederlaag getrakteerd. Gevolgd door een gelijkspel bij De Treffers, en winst tegen Spakenburg thuis. En afgelopen zaterdag kreeg directe concurrent Barendrecht op sportpark De Bongerd door de 1-3 winst de rode lantaarn vaster in handen gedrukt.
Dertien punten behaald uit vijf duels dus, dat is ruim meer dan de tien in de 23 voorgaande ontmoetingen. Een herrijzenis, die met Pasen in zicht, wellicht symbolisch genoemd mag worden. Al erkende Erik Meijers, al eerder, ook geen Messias te zijn.
De absoluut veilige 14de stek, lijkt praktisch gezien met elf punten verschil t.o.v. Scheveningen net een brug te ver. Maar in de winning mood blijven is het herhalingsrecept van de medicijnen om de eventuele p/d wedstrijden ook tot een goed einde te brengen.

Bovendien hebben de Noordwijkerhouters door de fraaie resultaten van de laatste weken de koppositie veroverd in de derde en laatste periode. Die mogelijk troostprijs kan dan weer de opmaat vormen voor een (verkort) KNVB beker avontuur, waarin VVSB in het verleden al diverse successen aaneen reeg. Met een halve finale plaats tegen FC Utrecht op 2 maart 2016 natuurlijk als absoluut hoogtepunt. Een nieuwe stunt zat er toen niet, maar in Utrecht werd zeer eervol met 3-0 verloren en een gouden hoofdstuk in de clubgeschiedenis kon worden bijgeschreven.
Maar dit is geschiedenis, allereerst zal handhaven het pandoer zijn, waarbij winst op de Veense bezoekers opnieuw een mooie opsteker zal zijn in die richting. En als dat na 34 duels is gelukt zal dat bijna hetzelfde voelen als een titel.

Getergde tegenstrever
De inhoud van bovenstaande alinea’s maakt klip en klaar dat aanvoerder Roy Terschegget en consorten een tegenstrever staat te wachten die momenteel zeer goed in haar vel steekt. En een die bovendien zeer getergd zal zijn om sportieve revanche te nemen voor de in Veenendaal op het nippertje verloren wedstrijd. Want twee minuten voordat de negentig verstreken waren leidde de ploeg van Eric Meijers nog met 1-2 door de goals van Sherwin Grot en tweemaal Lulinho Martins. Bart Hulsbos en Jeremy de Graaf waren in die laatste twee minuten trefzeker waardoor de drie punten op het Panhuis bleven.
In het wedstrijdverslag van dat duel werd gesproken van een schoolvoorbeeld van een zwaarbevochten overwinning, die in ieder trainersleerboek zou passen. Dat geeft voldoende aan dat de beide kemphanen toen zeker aan elkaar gewaagd waren. Met die winst bleef G.V.V.V. wel in de traditie, want ook de voorgaande twee thuisduels tegen VVSB waren met tweemaal 2-0 een prooi voor de blauwhemden.


Twee rivaliserende middenvelders in actie. Rechts Tim de Rijk die tot nu toe 187 minuten miste in de 28 gespeelde duels. Aanvoerder Roy Terschegget is op dit plaatje geen baas over het speeltuig, qua gemiste minuten is hij dat wel. Want hij speelde alle wedstrijden mee en viel eenmaal voortijdig uit waardoor de captain slechts 33 minuten niet in actie kwam. 

Warm avondje
Dat geldt niet voor de twee eerdere twee bezoeken aan de Boekhorst. Het debuut aldaar op 15 maart 2017, een wedstrijd die al tweemaal daarvoor was afgelast, eindigde in een spectaculair 3-3 gelijkspel. Dit alles met een rode kaart voor Jelmer Vijlbrief, waardoor de gastheren ruim vijftig minuten met een man minder door moesten. Dit deerde de paars-gelen in het geheel niet, want ondanks een gemiste strafschop van toenmalig captain Vladimir Jozic, was het de huidige topscorer Tommy Bekooij die een minuut voor tijd de 3-2 maakte. Caifano Latupeirissa (nu VVOG) zorgde in de ‘dying seconds’ van de blessuretijd er alsnog voor dat de punten werden gedeeld.
Vorig seizoen lukte het VVSB, in de eerste wedstrijd na de winterstop, wel om de volle winst in eigen huis te houden. G.V.V.V. was aanvallend te onmachtig en/of vond in goalie Ruben Valk een flinke sta-in-de-weg waardoor deze een cleansheet achter zijn naam mocht zetten. De sluwe spits Bekooij, en de nu geblesseerde technicus El Ousrouti, scoorden beide een treffer waardoor er een 2-0 eindstand op het scorebord verscheen.
Hiermee zal duidelijk zijn dat G.V.V.V. een figuurlijk warm avondje wacht op sportpark De Boekhorst. Voormalig clubgenoot, en nu VVSB-er Frank Tervoert, vergeleek het in de media al met een avondje NAC. Daarmee bedoelde hij natuurlijk de vergelijkbare sfeer, want de prestaties van de Bredanaren zijn dit seizoen nou niet om over naar huis te schrijven, om het maar eens mild uit te drukken. Dat doen onze gastheren dus beduidend beter want zij zijn al ruim van de laatste plaats af, en zeker op eigen grond. Want daar werden 14 van de in totaal 23 punten veroverd.

Oppassen
Het wordt dus flink oppassen geblazen voor de blauwe defensie met Lulhinho Martins (6x), Danny Bakker (5x), Frank Tervoert (4x) en Tommy Bekooij (15x) als trefzekere exponenten. Tervoert deed G.V.V.V. eerder dit seizoen, toen hij nog voor Rijnsburgse Boys speelde, al eens de das om door in de slotfase de 3-3 tegen de touwen te koppen, waardoor er slechts 1 punt richting Veenendaal ging. En Bekooij, zo las u al eerder, heeft ook al twee treffers achter zijn naam in de onderlinge duels.
Bijzonder is wellicht nog om te vermelden dat de VVSB goalgetter, die volgend seizoen terugkeert naar oude liefde Quick Boys, door zijn twee doelpunten afgelopen zaterdag tegen Barendrecht, door de website voetbal247.nl deze week werd verkozen tot speler van de week in de Tweede Divisie. En dat huidig Quick Boys speler Jesse van Nieuwkerk, en toekomstig G.V.V.V.-er, datzelfde lot onderging in de Derde Divisie, ook door twee goals in het duel tegen SJC.    

De wedstrijd op sportpark De Boekhorst, Dr. Schaepmanlaan 2, 2211AV te Noorwijkerhout, waar komende zaterdag om 18.00 uur zal worden afgetrapt staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. S. de Brito Roque (Capelle aan den IJssel), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. L.T. Koning en Dhr. J. Pleijte. Vierde official is Dhr. M. Jobse.

Dubbele kleine Panhuis derby!!
Voor de diehard voetbal- en G.V.V.V. fans hebben we nog een tip.
Omdat deze wedstrijd pas om 18.00 uur start is er de mogelijkheid om een dubbele Panhuis confrontatie te bezoeken. Want om 11.30 uur start in de reserve hoofdklasse op de rode zijde het duel DOVO 2 – G.V.V.V. 2. Onze rode buren staan daarin op een redelijk veilige achtste positie. Maar de pupillen van trainer Moslin Adnane hebben met een twaalfde plek nog wel wat puntjes nodig om het vege lijf in deze klasse te gaan redden.

’s Middags zijn om 14.30 uur de rollen volledig omgedraaid. Dan komen op het hoofdveld van G.V.V.V. de Vrouwen 1 van DOVO de degens kruisen met onze ‘Blauwe Leeuwinnen’, die onder leiding staan van Stephan Goes en z’n assistent Jan van Garderen. Dit gebeurt in de derde klasse waar onze dames afgelopen seizoen naartoe zijn gepromoveerd.
Als promovendus doet G.V.V.V. VR1 het daarin prima en is een goede middenmoter. DOVO VR1 daarentegen bezet de voorlaatste plaats en moet dus vechten tegen degradatie.

Kortom volop strijd op de beide zijden van het sportpark Panhuis, waarbij zowel de dames als de heren van G.V.V.V. uw aanwezigheid en steun hooglijk zullen waarderen.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto: Orange Pictures