Vooruitblik R.K.S.V. Minor – G.V.V.V.

3 januari 2019

Alle feestdagen liggen weer achter ons en dus kan de blik worden gericht op de gebruikelijke gang van zaken. En voor ons vlaggenschip betekent dit dat er moet worden toegewerkt naar de hervatting van de competitie op 12 januari aanstaande wanneer een bezoek zal worden gebracht aan Rijnsburgse Boys.
Om daar goed geprepareerd aan te beginnen, gaat de A-selectie vanaf komende vrijdag t/m zondag op trainingskamp in Maastricht waar het nuttige met het aangename zal worden verenigd.
 

Hoe het aangename zal worden ingevuld is ons niet bekend, maar zonder twijfel zal het aan de natjes en droogjes, en de onderlinge gezelligheid, niet ontbreken. V.w.b. het nuttige zullen ongetwijfeld de nodige trainingssessies in het programma zijn opgenomen, die zaterdagmiddag zal worden afgesloten met een oefenwedstrijd tegen zondag hoofdklasser R.K.S.V. Minor uit Nuth.

Onbeschreven blad
Deze tegenstander is voor G.V.V.V. een volledig onbeschreven blad. Niet zo vreemd overigens want in de provincie Limburg, moet je voetbalclubs die regulier op zaterdag spelen met een (mijn)lampje zoeken, zo die al te vinden zijn. Dus een competitie treffen zat er nooit in, evenmin als districtsbekers voetbal natuurlijk.
Dat hiaat wordt dus komende zaterdag opgevuld als Minor, zoals de club in de volksmond heet, gastheer is voor G.V.V.V. op het eigen sportpark De Kollenberg.

 

Het wapen van Nuth, dat dus vanaf 1 januari de archieven in kan.

Bijzonder tintje
Deze vriendschappelijke ontmoeting kent ook nog een bijzonder tintje, want het is hoogstwaarschijnlijk de allereerste voetbalwedstrijd in de spiksplinternieuwe gemeente Beekdaelen. Want sinds 1 januari jl. vormen Nuth samen met Schinnen en Onderbanken deze nieuwe fusiegemeente.

Hoogtepunten
Zo piepjong als deze gemeente is, zo oud is Minor al. Want de voetbalclub werd al in juni 1918 opgericht als Vaesrader Voebal Club, wijzigde in 1922 haar naam in Minor, en vierde dus vorig jaar haar eeuwfeest. Dat werd zelfs een dubbel feest, want een kampioenschap in de eerste klasse bracht de promotie naar de hoofdklasse teweeg, en Limburgers eigen zullen die beide hoogtepunten ongetwijfeld uitbundig gevierd zijn.
Sinds lange tijd klom de club daarmee weer een beetje weg uit de voetbalkantlijn waar het sinds de tweede wereldoorlog in had gebivakkeerd. Met uitzondering van 1961 t/m 1969 toen Minor wel uitkwam in de eerste klasse, toen de top van het zondagamateurvoetbal. Het hoogtepunt uit die tijd is het ongeslagen kampioenschap in seizoen ’66-’67.
In de strijd om de zondag titel legden de Limburgers het toen af tegen v.v. Middelburg.

Bestendigen van hoofdklasse
De ploeg van trainer Guido Leunissen, die zijn debuut vorig seizoen in Nuth dus opluisterde met het kampioenschap, kent voor de zaterdagvoetballiefhebbers geen namen die bekend in de oren klinken. Wel hebben ze net als G.V.V.V. ook een Taoufik, en toch niet zo heel veel voorkomende voornaam, in de selectie. Maar deze Taoufik heeft Chadli als familienaam. Daarnaast is Gavrey Villareal natuurlijk een prachtige voetbalnaam. Deze 28-jarige aanvaller kwam dit seizoen over van EHC en speelde van ’09 t/m ’11 vijf officiële duels voor Fortuna Sittard.
De debutant in de zondag hoofdklasse B veroverde tot nu toe 13 punten uit veertien duels (via 3x winst, 4x gelijk en 7x verlies) en staan met dat puntentotaal op de elfde plaats op de ranglijst. Gevaar dat het kersverse hoofdklasserschap aan het einde van de rit niet kan worden voortgezet, is voorlopig niet ‘im frage’. Want doordat onze provincie genoot SVA Papendorp (voorheen Magreb ’90) eind oktober uit de competitie werd genomen, vanwege het feit dat ze tweemaal achtereen geen representatief elftal op de been konden krijgen, en de constatering dat v.v. De Meern, onze andere provinciegenoot, met slechts twee puntjes troosteloos onderaan bungelt, lijken de twee rechtstreekse degradatie plaatsen wel vergeven.
De winterstop voor onze gastheren duurt wat langer dan die van G.V.V.V. want zij speelden op 9 december jl. hun laatste wedstijd en verloren die in eigen huis met 0-3 tegen koploper Halsteren. Op 20 januari aanstaande hervat de formatie van trainer Leunissen de competitie met opnieuw een thuiswedstrijd die zal gaan tegen Alphense Boys, die als middenmoter staan genoteerd.
Doel voor RKSV Minor in de tweede competitiehelft zal dan ook hoogstwaarschijnlijk zijn om de p/d plekken te ontlopen en direct veilig te spelen.


Dennis van Meegdenburg maakte tijdens zijn afscheid als selectiespeler een ererondje in de regelmatig door Nederland crossende G.V.V.V.-car.

Tip
Nog een klein raadsel dient te worden opgelost, namelijk waar de naamgeving van de club vandaan komt. In eerste instantie zou je wellicht kunnen denken dat Minor een afkorting is, maar dat blijkt niet juist.
Minor wordt tegenwoordig vaak gebruikt als bijvak voor een bacheloropleiding en is ook een wiskundige term bij matrixberekeningen. Maar een kleine 100 jaar geleden zal dat bij naamswijziging van de club geen aanleiding zijn geweest. Nee, het zal moeten worden gezocht bij de Latijnse betekenis van minor, en die is zoiets als kleinere, jongere of junior. Dit in tegenstelling tot major, wat op grotere, oudere of senior duidt.
Naar de reden van de naamswijziging is het slechts gissen, maar het zou iets te maken kunnen hebben het feit dat men vooral de jongeren aan het sporten wilde krijgen en daarom voor deze Latijnse term koos. Een oude taal die in de Rooms Katholieke kerk veelvuldig werd en wordt gebruikt en ook de oorsprong van de club heeft bepaald, want niet voor niets is het voorvoegsel Rooms Katholieke Sport Vereniging Minor.  
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd doordat het eeuwfeest al achter de rug is, maar toch willen we onze gastheren deze tip niet onthouden. Waar G.V.V.V. er een aantal jaren geleden in slaagde om een oude Rover met het kenteken 47-GV-VV als clubauto te bemachtigen, zou R.K.S.V. Minor wellicht op zoek kunnen gaan naar een Morris Minor, die er dan als volgt uit zou kunnen zien.Uitgerust
Na drie weken van lekker lanterfanten is het morgen weer bijtijds reveille voor de A-selectie om de bustocht naar de Limburgse hoofdstad te ondernemen om aldaar alle goede voornemens op voetbalgebied om te gaan zetten in daden. Op Bart van de Beek, Taoufik Adnane, Roy Terschegget, Wilco den Hartog, Jeremy de Graaf, Robin Segers en Mart de Jong na, die een middagje in actie kwamen bij het Jan Rebergen zaalvoetbaltoernooi, zullen de overige keurkorpsleden deze vrije voetbaltijd ongetwijfeld om hebben weten te zetten in leuke dingen waar je anders niet aan toekomt. En tevens voldoende rust hebben genomen om alle kleine pijntjes en/of blessures te laten herstellen.
Maar die tijd is weer voorbij en de focus zal vanaf dit weekend weer gericht moeten zijn op de tweede helft van de competitie.

Wel of geen hoofdcoach?
Hopelijk zal dat weer gaan geschieden onder het bezielend toezicht van de ‘grote kleine leider’ Niek Oosterlee. Want u weet dat de Alphense hoofdcoach op 7 december onder het mes ging om te worden voorzien van een nieuwe heup. Een ingreep die weliswaar voor de chirurgen tegenwoordig, oneerbiedig gesproken, een ‘fluitje van een cent’ is, maar voor het lijdend voorwerp heel wat hersteltijd vraagt.
Oosterlee kennende zal hij ongetwijfeld heel graag acte de presence willen geven, maar dit moet natuurlijk wel medisch verantwoord zijn. Want een terugslag krijgen door te vroeg teveel hooi op de vork te nemen is het paard achter de wagen spannen en daar is hijzelf natuurlijk als allereerste, maar ook de club niet bij gebaat. Kortom het is even afwachten of Oosterlee zijn troepen in Maastricht en Nuth zal gaan aanvoeren.
Gelukkig heeft Niek Oosterlee in Jan Diepeveen en Dennis van Meegdenburg meer dan capabele assistenten, die beide meer dan eens voor hetere vuren hebben gestaan dan het leiden van een trainingskamp of oefenwedstrijd, dus ook bij afwezigheid van de hoofdcoach zal het onze favorieten en de overige stafleden vast gaan lukken om er een nuttig en aangenaam verblijf van te gaan maken in de bourgondische stad Maastricht.
Wij wensen vanaf deze plaats het gehele reisgezelschap alvast heel veel plezier en hopen dat deze voorbereiding een garantie is op een mooie en onderhoudende tweede competitiehelft.

De wedstrijd R.K.S.V. Minor – G.V.V.V. begint op sportpark De Kollenberg, Kollenberg 2, 6361 KA te Nuth om 15.00 uur.  

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s’: Wikipedia en G.V.V.V. fotoarchief