Voorbeschouwing AFC – G.V.V.V.

21 augustus 2019

Dat G.V.V.V. aanstaande zaterdag, figuurlijk gezien, een zeer zwaar te behappen kluif voor de kiezen zal krijgen lijkt overduidelijk. Want bij de competitie ouverture van jaargang ’19-’20 is niemand minder dan de heersende kampioen van de Tweede Divisie, AFC gastheer. Met een selectie die verantwoordelijk was voor dat grote en overtuigende succes, en die ook nog eens grotendeels intact is gebleven, zullen de hoofdstedelijke voetballers ongetwijfeld op herhaling willen gaan. En dan is een goed begin, het halve werk.

Nieuw Goed Genoeg

Het wordt de vierde keer dat de Amsterdammers en de Veenendalers op sportpark Goed Genoeg tegenover elkaar komen te staan als tweededivisionisten. Gerekend van 2016, toen deze divisie werd geboren, of beter gezegd herboren, is er bij het vooruitblikken op deze site telkens gewag gemaakt van het feit dat het sportcomplex aan de zogenaamde Zuidas in de toekomst een enorme metamorfose zou ondergaan. We lieten dat vergezeld gaan met fraaie artist impressions en ook nog wel eens met een filmpje. Alleen bleef het steeds onduidelijk wanneer, die al meer dan twee decennia oude plannen, nu eindelijk eens gerealiseerd zouden gaan worden. Sloopwerkzaamheden waren al wel uitgevoerd, maar de nieuwbouw liet nog op zich wachten. De ambtelijke molens, die natuurlijk een allesbeslissende stem in het kapittel hebben, maalden helaas voor alles wat AFC lief heeft zeer langzaam.
Maar eindelijk, begin afgelopen maand juli, werd AFC uit haar ‘lijden’ verlost en werden door alle betrokken partijen de handtekeningen onder de contracten gezet en een paar weken later ging de eerste spade, lees heipaal, al de grond in.Het nieuwe complex zal bestaan uit vijf kunstgrasvelden en een clubhuis/kleedkamergebouw annex tribune en een ondergrondse parkeergarage. De bedoeling is dat de laatste lik verf in de zomer van 2020 wordt aangebracht zodat de Amsterdamsche Football Club in het volgend jaar, wanneer het tevens haar 125ste verjaardag viert, voor de komende 25 jaar volkomen toekomstbestendig is. 
En dat allemaal op de waarschijnlijk duurste grond van Nederland, en in een wijk van onze hoofdstad, waar normale rijtjeshuizen voor dik een miljoen euro van de hand gaan. Je zou het bijna als een wonder moeten beschouwen dat al die jarenlange plannen en het bijbehorende gesteggel alsnog hun uitvoering hebben gekregen.  
Het zal ongetwijfeld tijdens de bouwperiode het nodige improvisatietalent van de club vragen, maar als het dan eenmaal zover is krijgen The Reds de beschikking over een ultramodern sportcomplex en zal voorzitter Ad Westerhof – op de foto al virtueel baas van het complex – namens de circa 2000 leden tellende club met zeer groot genoegen de sleutels in ontvangst gaan nemen.Voorschot
Een 5-0 overwinning op Scheveningen op drie wedstrijddagen voor het einde van de competitie en daarin een zuivere hattrick van Raily Ignacio bracht het zeer overtuigende kampioenschap op 5 mei jongstleden binnen voor AFC. Letterlijk en figuurlijk een prachtige Bevrijdingsdag voor de ploeg van debuterend coach Ulrich Landvreugd, en daarmee namen ze vast een voorschot op het nieuwe onderkomen en de viering van de 125ste verjaardag.
Die officiële viering op 18 januari 2020 is er de oorzaak van dat deze competitie ouverture al op 19 oktober as. haar return zal kennen in Veenendaal. Deze stond officieel gepland op die bewuste oprichtingsdag, maar uiteraard verleende G.V.V.V. haar medewerking aan het verzoek van AFC om die meer dan gedenkwaardige dag vrij te houden voor festiviteiten van de club.

Meer prijzen
Uiteraard is het behalen van zo’n titel een samenspel van spelers, staf, begeleiders, bestuurders, fans, kortom de hele club. Maar toch zijn daarin dan altijd individuen die door hun prestaties op de een of andere manier komen bovendrijven en daarvoor de waardering krijgen.
De website het Amsterdamsevoetbal.nl, die 29 clubs volgt in de 020 regio, had een poll waarin trainer, en speler van het jaar kon worden gekozen. 70% bepaald door de lezers en 30% door de redactie.
Trainer Landvreugd, die in zijn loopbaan al vier promoties bewerkstelligde met Voorland SC, ASV De Dijk en Eemdijk, ging bij zijn debuut op het hoogste amateurniveau gelijk aan de haal met de titel trainer van het jaar. Een runner-up plaats was weggelegd voor Yordi Teijsse als speler van het jaar, achter Kharchouch van OFC (nu Telstar).
Op diezelfde website werd ook de topscorer van de regio Amsterdam gekozen, en het zal niemand met maar enigszins kennis van de Tweede Divisie verwonderen, dat doelpuntenmachine Raily Ignacio met 27 treffers, en daarmee ook op de eerste plaats in deze divisie, die eer kreeg toebedeeld. Omdat bij de bepaling daarvan een wegingsfactor meetelt eindigde ploeggenoot Yordi Teijsse met 19 doelpunten op de tweede plaats.
Een eervolle vermelding was er ook nog voor Ignacio op de website van voetbal247.nl waar hij op de vierde plaats eindigde in de ranglijst van de Gouden Schoen.


Wellicht hadden Yordi Teijsse (10) die op 27 oktober 2018 tweemaal trefzeker was, en zijn tweelingbroer Kenny (20) één goal tegen G.V.V.V. en samen het feestje vierend met topscorer Raily Ignacio, al een voorgevoel dat zij in de prijzen zouden vallen. Want het reclamebord op de achtergrond is van de website die de prijzen uitdeelde. Het vierde doelpunt werd gemaakt door Milan Hoek. 


Weinig mutaties
Deze feestvarkens zullen ongetwijfeld direct willen toegeven dat zij mede konden uitblinken door hun ploeggenoten in de personen van: Fouad Belarbi, Milan Hoek, Melvin Grootfaam, Johan Kulhan, Kenny Teijsse, Patrick Zonneveld, Matthijs Jesse, Derre Kwee, Thomas van Houten, Jonathan Richard, Tim Linthorst, Magid Jansen, Dalian Maatsen, Cody Claver, Tom van den Brink en Sam Nijpels.
En op Van den Brink en Jansen na zijn al deze spelers ook nu nog AFC-er. Nog vier spelers vertrokken maar die maakten sporadisch tot geen deel uit van het Landvreugd keurkorps. En daardoor blijft de kampioensselectie zo goed als in intact.
Voor die in totaal zes clubverlaters kwamen vijf nieuwe gezichten, waarvan drie met heel veel ervaring.
Aanvaller Djuric Ascension (36) speelde al eerder voor AFC, Turkiyemspor, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Hoek en in België voor diverse clubs. Verdediger Gévero Markiet (28) stond al eerder onder contract bij FC Utrecht, Helmond Sport, FC08 Homburg (D.) en IJsselmeervogels. En in vleugelspits Nick van der Velden (37) vond AFC nog een voetballer met een lang prof verleden bij o.a. RKC Waalwijk, FC Dordrecht, AZ, NEC, FC Groningen, Willem II en Dundee- (Sch.) en Bali United (Ind.)
Doelman Dion Thomas (25) keerde terug op het oude nest na uitstapjes naar Ajax (za.), Zuidvogels en SDO. Datzelfde geld voor de talentvolle middenvelder Dailey Groenewegen (20). Ook hij verkaste uit de jeugd AFC naar SDO, maar keert nu terug in de moederschoot.Ongeslagen oefenreeks
Met deze wetenschap lijkt de veronderstelling van de zware kluif die G.V.V.V. te wachten staat zeker gerechtvaardigd. Dat wordt nog eens extra onderstreept als we resultaten van de voorbereiding oefenduels van de beide kemphanen naast elkaar zetten. AFC bleef daarin ongeslagen terwijl de Oosterlee equipe ook best aardige resultaten neerzette, maar toch ook twee nederlagen moest slikken.
 

AFC

-

Jong NEC

2-0

G.V.V.V.

-

FC Lienden

3-3

AFC

-

Hollandia

2-2

G.V.V.V.

-

OJC Rosmalen

3-0

AFC

-

Helderse Sel.

3-0

G.V.V.V.

-

Sparta Nijkerk

2-1

AFC

-

DVS ‘33

1-1

ODIN ‘59

-

G.V.V.V.

3-5

AFC

-

VVOG

1-0

G.V.V.V.

-

O.S.S. ‘20

1-3

Ajax (am.)

-

AFC

1-3

Hercules

-

G.V.V.V.

3-1

ADO ‘20

-

AFC

0-1

G.V.V.V.

-

DVS ‘33

4-2

ODIN ‘59

-

AFC

1-1

G.V.V.V.

-

Jong FC Volendam

1-0

AFC

-

Sportlust ‘46

0-0

 

 

 

 


Schone lei
Nu zal de kritische, en/of door een blauwe bril kijkende, lezer ook direct opmerken dat G.V.V.V. tegen twee dezelfde tegenstanders. t.w. DVS ’33 en ODIN ’59, betere resultaten boekte dan AFC. En ja, daar is geen woord van gelogen, het is alleen de vraag wat voor waarde je daar aan moet hechten. Want iedereen weet dat in de voorbereiding heel veel geëxperimenteerd wordt met voetbalsystemen, poppetjes op verschillende plaatsen en wisselingen die te kust en te keur worden toegepast door de stafleden. Nog net niet geheel fitte spelers die beperkt in actie konden komen, echt geblesseerden, spelers die door een late vakantie later aansloten etc. etc. Dus daar conclusies aan verbinden is veel te kort door de bocht.
Laten we het er gewoon maar op houden dat alle cijfers in de ranglijst nog op nul staan, en dat geldt ook voor alle statistieken van de individuen van de beide selecties. Kortom het duel begint met een complete schone lei.

Brede selectie
Waar onze gastheer de mutaties in het keurkorps beperkt hield, moest de Veenendaalse technische commissie flink aan de bak door het vertrek van sterkhouders Roy Terschegget, Bart Hulsbos, Simon Brouwer en Sherwin Grot, samen goed voor ruim 900 duels in het blauwe tenue. Daarnaast verloor G.V.V.V. nog vier spelers, die weliswaar een heel wat minder aandeel hadden dan eerder genoemden, maar die toch de selectie kwantitatief uitdunden.
De ervaren crew werd vervangen door spelers die ook zeer gepokt en gemazzeld zijn op dit niveau en metier. Want Philip Ties, Tom Oostinjen (beide Spakenburg), Wesley Goeman (VVSB), Damiano Schet (Katwijk) en Berry Powel (DVS ’33) kennen allen het klappen van de zweep in de Tweede Divisie.
In de breedte werd het team versterkt door de komst van Corné Davelaar (DFS), Joeri Potjes (Jong Vitesse), Patrick Prosper Fini (FC Bocholt D.) Jesse van Nieuwkerk (Quick Boys) en Nick van der Linden (VVA). Op goalie Van der Linden na die nog geen minuten heeft gemaakt, hebben al deze nieuwelingen in de oefenperiode al bewezen dat zij de concurrentie kunnen aangaan, met de gevestigde orde en het ervaren nieuwe smaldeel. Daardoor heeft coach Niek Oosterlee, zo lijkt het althans op voorhand, een ruime keuze in veel ongeveer gelijkwaardige spelers. Het is aan zijn deskundigheid, uiteraard in samenspraak met zijn overige stafleden, om daar de juiste keuze uit te maken, welke spelers aan de aftrap gaan verschijnen.  

Evenwicht?
Als de behaalde 16 punten uit acht oefenduels een maatstaf zouden zijn voor het komende competitie verloop zou iedere blauw geaarde daar onmiddellijk zijn handtekening onder willen zetten. Want met gemiddeld twee punten per wedstrijd doe je volop mee om de bovenste plaatsen. Maar de wens is hier natuurlijk de vader van de gedachte, want zo simpel zal het absoluut niet worden. Omdat bijna alle tegenstanders in de oefensessies een trede lager speelden, en de samenstelling van de huidige Tweede Divisie met de komst van Quick Boys, Noordwijk, ASWH, TEC en Jong Volendam er alleen maar sterker op lijkt te zijn geworden
Als het evenwicht ongeschonden blijft zoals dat in de voorgaande drie duels op sportpark Goed Genoeg in totaal nu is, met eenmaal een draw (1-1), eenmaal winst (0-4) en eenmaal verlies (4-0), zal iedere G.V.V.V.-er daar bij voorbaat vrede mee hebben zo is het donkerbruine vermoeden.        

Deze wedstrijd op sportpark Goed Genoeg, Boelenlaan 50, 1082LR te Amsterdam begint 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. L.P.S. Cairo uit Den Bosch. De assistenten zijn Dhr. C.R. Veen en Dhr. R.C.H. van Rijn. De vierde official is Dhr. R. Turk.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: website afc.nl, amsterdamschevoetbal.nl en Dick Gijsbertsen