Voorbeschouwing A.S.W.H. – G.V.V.V.

5 februari 2020

Het is ondertussen al weer bijna negen jaar geleden dat ons keurkorps een bezoek bracht aan sportpark Schildman in Hendrik Ido Ambacht, de thuishaven van A(ltijd) S(terker) W(orden). Want onder die afkorting werd de club op 1 augustus 1929 opgericht. In een later stadium werd de ‘H’ van de plaats van afkomst er aan toegevoegd.

Vervroegd cadeau
Dit betekent dus dat onze gastheren op weg zijn naar de 90ste verjaardag. Een zeer heuglijk feit wat al op voorhand gestalte kreeg door het uitbrengen van een zeer fraaie, van veel nostalgische plaatjes en praatjes voorziene, presentatiegids aan het begin van dit seizoen. 
Een vervroegd schitterend cadeau voor haar verjaardag schonk het vlaggenschip van de club zichzelf, en ook natuurlijk aan alle die haar liefhebben, op 8 juni 2019.
Want via een overgenomen derde periodetitel van kampioen Noordwijk werd de nacompetitie gehaald. Daarin werd eerst zondag derdedivisionist OFC uitgeschakeld waarna onze streekgenoot FC Lienden aan de Ambachters werd gekoppeld in de strijd om lijfsbehoud voor de Betuwenaren, of promotie voor de wit-zwarte formatie van toenmalig trainer Cesco Agterberg.
Het werd een zinderend tweeluik waarvan de eerste wedstrijd op sportpark Schildman met 0-1 verloren ging. Maar op de Abdijhof in Lienden maakte A.S.W.H. die omissie goed door in de absolute slotfase van de toegevoegde tijd de 0-2 te maken en daarmee op doelsaldo FC Lienden de baas te blijven.

Mooi palmares
Na jaren van tevergeefs proberen, driemaal eerder ging het in de nacompetitie mis, lukte het dus nu wel om weer op het hoogste amateurniveau terug te keren. Een plek, die het gezien de status die A.S.W.H. zich in het verleden toe-eigende, zeker niet misstaat.
Want vooral aan het begin van deze eeuw maakten de Ambachtse voetballers veel indruk. Onder leiding van André Wetzel (1x) en Jack van den Berg (2x) werd driemaal het hoofdklasse kampioenschap in de wacht gesleept. De laatste keer in 2005 zelfs gevolgd door algehele zaterdag titel en het overall amateur kampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast.
Kortom A.S.W.H. speelde vanaf 1983 toen het debuteerde in het zaterdagvoetbal walhalla, de toenmalige eerste klasse, bijna altijd een rol van betekenis op de hoogste, of kortstondiger, de één na hoogste trede van de voetballadder.

Al een tijd lang zonder winst
Dat de terugkeer geen sinecure zou worden daar was men in alle geledingen zich zeer van bewust. Het was, en is, daarom ook een reële doelstelling dat handhaven in de Tweede Divisie een net zo grote prestatie zou zijn als de promotie daar naar toe. De ploeg van coach Rogier Veenstra, die Agterberg was komen vervangen bij het debuut in deze Divisie, kende een alleszins redelijke start. Want uit de zeven eerste wedstrijdronden werden evenzovele punten gepakt door tweemaal winst en eenmaal een ‘unentschieden’. Daardoor zag men zichzelf terug ruim boven de gevaarlijke streep.
Maar vanaf half oktober vorig jaar slaagden captain Jesper van den Bosch c.s. er niet meer in om een driepunter bij te schrijven. Er werden nog drie punten veroverd door gelijke spelen tegen De Treffers, TEC en Noordwijk, maar daarmee was de koek op en bevindt A.S.W.H. zich al vanaf begin november op de rechtstreekse degradatieplaatsen.
Bijzonder is nog het gegeven dat alle tien, tot nu aan toe, veroverde punten op eigen vertrouwde bodem werden behaald en buitenshuis de teller nog steeds op de hatelijke nul staat.

Vechten voor lijfsbehoud
Natuurlijk zijn onze gastheren met die behaalde resultaten een soort van aangeschoten wild. Maar zolang de wond niet dodelijk, en vluchten nog mogelijk is, zal de wils- en veerkracht, die vorig het seizoen het succes bracht, aangesproken gaan worden. Sterker nog, als je alle publicaties over de wedstrijden van deze tegenstander leest, zie je met een zekere regelmaat dat de Veenstra pupillen voetballend zeker niet onder doen voor menig tegenstanders, maar op beslissende momenten niet koelbloedig genoeg zijn, of wel bijten, maar niet doorbijten.
Afgelopen zaterdag op bezoek bij kampioenskandidaat IJsselmeervogels deed A.S.W.H. vooral in deel één niet onder, maar twee snelle tegentreffers al vroeg na de thee vergalde uitzicht op een beter resultaat.
Dat de club er alles aan doet om het lijfsbehoud veilig te stellen kwam ook tot uiting door twee tussentijds aangetrokken spelers. Doelman Bryan Janssen werd overgenomen van FC Dordrecht en voor die tijd speelde hij voor Jong Sparta. De nieuwe sluitpost veroverde direct een plaats onder de lat. Aanvaller Jordie van der Laan werd tot het einde van het seizoen gehuurd van Kozakken Boys. Hij viel eenmaal in en startte in Spakenburg in de basis.Een tweede blauwe balk?
De ploeg van coach Niek Oosterlee was 9 november jl. een van de beulen van het uitsyndroom van ASWH, maar speelde in dat duel tegelijkertijd haar eigen thuissyndroom van zich af.
De korte samenvatting bovenaan het verslag luidde toen:

Het Panhuis haalde opgelucht adem na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Laan bij de thuiswedstrijd tegen A.S.W.H. De eerste thuisoverwinning van het seizoen is eindelijk binnen voor de blauwen. In een duel waarin G.V.V.V. niet al te veel te duchten had van de gasten uit Hendrik-Ido-Ambacht werd het 3-0, door doelpunten van Jeremy de Graaf en, hoe kan het ook anders, Berry Powel. Een eigen goal van A.S.W.H. gooide de deur in het slot.

Gelukkig voor de onzen was toen, dat daarmee de ommekeer kwam en daarna thuis alleen nog werd verloren van Spakenburg. Jong Volendam, Kon. HFC, en vorige week Scheveningen, werden de slachtoffers van die dadendrang op eigen vertrouwde bodem. Buitenshuis vervolgde G.V.V.V. de toen ingeslagen weg in eerste instantie en pakte het na de winst op onze gastheren van zaterdag ook de drie punten bij TEC. Het was de eerste keer dat captain Wilco den Hartog en zijn manschappen twee duels achtereen winnend af wisten te sluiten. Na later bleek bleef het ook daarbij want de uitduels tegen Kozakken Boys en Quick Boys gingen beide verloren.
Voor de Veenendalers moet het daarom ook de uitdaging zijn om een tweede opeenvolgende  blauwe balk achter haar naam te gaan zetten zoals in bovenstaande statistiek is uitgebeeld. Het zal voor iedereen die de blauwhemden een warm hart toedraagt wel glashelder zijn dat dan de vorm moet worden getoond zoals in het tweede bedrijf tegen Scheveningen om daar een kans op te maken. Want wat G.V.V.V. voor de pauze liet zien tegen deze badplaatsbewoners is volstrekt onvoldoende voor een herhaling op succes.

Onbekend terrein …
Voor het gros van de selectie is een bezoek in het blauwe tenue aan sportpark Schildman compleet nieuw. Dat geldt niet voor Martin van Eck, want hij was de enige, die op 5 maart 2011, de laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen, deel uit maakte van het team dat door een doelpunt van Koert Thalen, het enige van die middag, aan het langste eind trok. Ook huidig assistent trainer Dennis van Meegdenburg stond toen in de basis.
Wilco den Hartog en Tom Oostinjen behoorden toen wel tot het keurkorps van coach Erik Assink, dat aan het einde van de rit via een kampioenschap naar de Topklasse promoveerde, maar waren toen niet uitgekozen om acte de presence te geven in Hendrik Ido Ambacht.
Met een hopelijk van zijn ziekte herstelde Oostinjen, die daarom het duel tegen Scheveningen aan zich voorbij moest laten gaan, zal dat nu hoogstwaarschijnlijk anders zijn. Want zowel hij als aanvoerder Den Hartog zijn veelal vaste waarden in onze hoofdmacht. Voor Van Eck gaat die vlieger niet op, want hij is nog steeds op de weg terug van een kruisbandscheuring.


Tijdens G.V.V.V. - A.S.W.H. op 9 november speelde Robin Mulder (l.) niet alleen zijn 100ste officiele duel, maar was hij ook aanvoerder omdat Wilco den Hartog geschorst was. Ook voormalig ploeggenoot Lars Bosscha (8) droeg de aanvoerdersband omdat eerste captain Jesper van de Bosch net voor rust geblesseerd naar de kant moest. Tien minuten voor tijd stond Bosscha de band weer af aan Gilmaro van de Werp, omdat hij werd vervangen door Kenny Anderson. Driemaal een aanvoerderswissel zal niet zo heel vaak voorkomen.

…maar niet voor
Een andere blauwe sterkhouder is Robin Mulder, maar juist hij kent het nu ‘vijandelijke’ sportpark op zijn duimpje. Want voordat de aanvallende middenvelder in juli 2016 aanlandde op het sportpark Panhuis speelde hij één seizoen in het wit-zwart van A.S.W.H. In 25 duels was Mulder verantwoordelijk voor zeven treffers en een derde plek in de eindrangschikking. Tevens promoveerde hij met zijn toenmalige club naar vers ingestelde Derde Divisie.
Uit die periode zijn bij A.S.W.H. nog steeds Gilmaro van de Werp, Nick Slotboom, David Almeida, Jesper van den Bosch, Lars Bosscha en Mels van Driel actief. Het zal dus voor Robin Mulder vooraf zeker wat handjes schudden worden met voormalig ploeggenoten en/of andere bekenden. Maar eenmaal in het veld zal iedereen zijn huidige clubkleuren met hand en tand gaan verdedigen. Voor A.S.W.H. zou winst een mooie opsteker zijn in de strijd tegen degradatie en voor G.V.V.V. een mooie opstap richting veilige middenmoot.   

De wedstrijd op sportpark Schildman, Reeweg 75A, 3342 AA te Hendrik Ido Ambacht begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M. Vos uit Warnsveld. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. A.M. Steeg en Dhr. A.H. van Rijnsbergen. Vierde official: Dhr. M.R.G. Vink.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: website ASWH en Dick Gijsbertsen
Statistiek: Ltrack