Voorbeschouwing G.V.V.V. – A.S.W.H.

7 november 2019

Na een week met twee hoogtepunten, winst in de beker op Helmond Sport en daarna de loting die een thuisduel opleverde tegen PSV, en een deceptie, ontluisterend verlies in Hardenberg, is een normale voetbalweek weer het pandoer. Dat wil zeggen, drie trainingsavonden en een competitieduel in eigen huis op zaterdag. Daarin is G.V.V.V. gastheer voor Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, een van de vier echte debutanten in deze Tweede Divisie.

Hoewel dus nieuwkomer op het hoogste amateurniveau zijn de wit-zwarten uit de plaats die gelegen is onder de rook van Rotterdam absoluut geen onbekende voor ons vlaggenschip.
Want in het verleden speelden A.S.W.H. en de Veenendalers reeds 26 officiële wedstrijden tegen elkaar. Dat waren er 24 in competitieverband op 2de-, 1ste- en hoofdklasse niveau, één in de districtsbeker (landelijke kwartfinale 2006) en in 2009 in het kader van de tweede ronde van de KNVB Beker.
Het laatste officiële duel vond plaats op 16 april 2011, toen G.V.V.V. ook gastheer was en met 2-0 aan het langste einde trok. Maar de laatste keer dat de beide ploegen elkaar troffen is iets korter geleden, maar dat was een oefenduel op 7 januari 2017, gespeeld in Marbella waar de beide teams hun trainingskamp hadden opgeslagen. Uitslag 3-0 voor de blauwhemden.
 

De statistiek van A.S.W.H. vanaf de eeuwwisseling.

Sleeping giant
Dat het zo lang heeft geduurd voordat er weer om het ‘echie’ wordt gespeeld, daar zijn Ambachters debet aan. Want net als G.V.V.V. miste zij in ’09-’10 de boot naar de nieuw ingevoerde topklasse. Maar waar de Veenendalers die omissie in het seizoen daarop, via een overtuigend kampioenschap, direct goedmaakten en dat niveau bleven vasthouden, lukte dat de A.S.W.H.-ers niet.
Goede bedoelingen en intenties om in het voetbalwalhalla terug te keren waren er genoeg en bijna altijd sprak A.S.W.H. haar woordje mee, maar het was telkens onvoldoende om de bovenste de beste te worden. Ook de omweg om via een periodetitel en de nacompetitie alsnog promotie af te dwingen mislukte driemaal.
En dat was toch wel bijzonder voor de club die aan het begin van deze eeuw in zes jaar tijd drie kampioenschappen in de hoofdklasse pakte en die ook eenmaal (2005) bekroonde met de algehele zaterdagtitel en het overall amateurkampioenschap van Nederland.
Daarnaast staan er drie districtsbekers (2006, 2014 en 2016), twee KNVB Bekers voor amateurs (2006 en 2014) en twee Supercups (2005 en 2014) in de prijzenkast.
Kortom A.S.W.H. was een zogenaamde sleeping giant.

Winning mood
Lang zag het er ook vorig seizoen niet naar uit dat de reus uit zijn slaap zou gaan ontwaken. Want een vijfde plek was de hoogste positie die de mannen van trainer Cesco Agterberg (nu SDCP) bereikten in de Derde Divisie, ze eindigden uiteindelijk als zevende. Maar een zeer straffe eindsprint – 8x winst, 1x gelijk en 2x verlies – en het kampioenschap van Noordwijk leverde de Ambachters de overgenomen derde periodetitel op, en dus een plek in de play-offs om promotie.
Daarin lieten captain Jesper van den Bosch c.s. zien dat een team wat in de winning mood verkeert boven zichzelf uit kan stijgen en op basis van inzet en doorzettingsvermogen succes kan boeken.

Wakker gekust
Op het eigen sportpark Schildman werd eerst OFC met 2-1 verslagen en drie dagen later kwam het na een achterstand van 2-0, bij de return in Oostzaan uitermate knap terug. Fabian Korporaal zorgde voor de 2-1 en daarmee zou een verlenging uitkomst moeten brengen. Maar in de derde minuut van de blessuretijd maakte Nick Slotboom de gelijkmaker en ging A.S.W.H. op naar het allesbeslissende tweeluik met onze streekgenoot FC Lienden.
Die waren zover gekomen door v.v. G.O.E.S. uit Goes tweemaal aan de zegekar te binden. En toeval of niet, de huidig A.S.H.W. coach Rogier Veenstra, die Cesco Agterberg opvolgde aan het begin van het seizoen, was toen nog oefenmeester bij de Zeeuwen. De 32-jarige Veenstra, en daarmee jongste coach van de Tweede Divisie, hoefde door de uitschakeling van zijn v.v. G.O.E.S. niet een spagaat om het op te nemen tegen zijn nieuwe werkgever. Maar hij zal ongetwijfeld met veel genoegen hebben vernomen, of er zelfs live bij aanwezig zijn geweest, dat zijn nieuwe club er uiteindelijk in slaagde om te promoveren.
Dat gebeurde bijna op identieke wijze als in de eerste ronde. Alleen nu verloor A.S.W.H. eerst op eigen vertrouwde bodem met 0-1 van FC Lienden, maar maakten ze dat op 8 juni jl. op sportpark De Abdijhof in de Betuwe volledig goed. De Ambachtse goegemeente moest daarvoor wel heel veel geduld hebben. Aanvoerder Van den Bosch zorgde net voor rust dat de stand gelijk werd getrokken en opnieuw leek het op verlengingen uit te draaien. Maar Sam van de Kreeke dacht daar anders over en scoorde de winnende treffer in de dying seconds van de zes minuten toegevoegde blessuretijd.
Dat deze stap naar de hoogste amateurvoetbalhemel voor de poorten van de hel was weggesleept deerde achteraf een ieder die A.S.W.H. een warm hart toedraagt natuurlijk geen zier, de wit-zwarte formatie was weer wakker gekust en daarmee terug van lang weggeweest.
 

Uitsyndroom
Dat die terugkeer geen geplaveide weg zou worden, daar waren ze in Hendrik-Ido-Ambacht wel goed van doordrongen en daarom werd waar mogelijk het team met een aantal verse krachten versterkt. De bekendste was Abderrahim Loukili, die een verleden heeft bij o.a. FC Lienden en onze rode buren van het Panhuis. Maar deze aanvaller zal niet in actie komen omdat hij een schorsing van drie duels moet uitzitten.
Met een aantal oudgedienden zoals captain Jesper van den Bosch, Lars Bosscha, Gilmaro van der Werp, de goaltjesdieven Ismail Yildirim en Lester Pires, samen vorig seizoen goed voor 23 treffers, en de vorige week weer in het eerste elftal teruggekeerde ervaren verdediger David Almeida (35) moet de vernieuwde selectie nog duidelijk wennen aan het niveau van de Tweede Divisie.
Op de eigen vertrouwende bodem van sportpark Schildman gaat het zelfs prima, want daar werd in vijf duels pas een nederlaag geleden, twee wedstrijden gewonnen en ook evenzovele gelijkgespeeld. De laatste puntendeling dateert van afgelopen zaterdag toen De Treffers op knappe wijze op 2-2 werd gehouden.
Maar doordat buitenshuis nog geen enkel punt werd veroverd in het kwintet wedstrijden en er een doelsaldo van 2-17 achter de naam staat, moet de Veenstra equipe genoegen nemen met de voorlaatste plaats op de ranglijst.
Vertrouwen op een eindsprint zoals vorig seizoen is als voorsorteren op een weg, waarvan de eindbestemming nog niet bekend is. Dus zal Rogier Veenstra, voormalig prof van NAC en Excelsior, die in 2010 vanwege blessureleed al noodgedwongen moest afzwaaien, en zich daarna op het vak van coach stortte, zijn pupillen aansporen om het tij te keren, te beginnen in Veenendaal.


                       De ranglijst op basis van de uitwedstrijden.

Thuissyndroom
Ja, en waar onze gasten een uit syndroom hebben, heeft G.V.V.V. tot nu toe een thuis syndroom, althans in de competitie. Zes wedstrijden gespeeld en daarin twee punten veroverd door twee draws en de rest verloren. Waarom? Wie het weet mag het zeggen. Het zijn die onverklaarbare krachten in het voetbalmetier.
Want dat thuis winnen geen onneembare hobbel is, bewezen de Oosterlee pupillen al in de twee TOTO KNVB Beker wedstrijden, waarin zowel Kozakken Boys als Helmond Sport met 2-1 aan de zegekar werden gebonden. En vooral in die tweede wedstrijd tegen de Brabantse profs lieten de blauwhemden zich van hun allerbeste kant zien en viel op de winst ook helemaal niets af te dingen.
Met dat mooie resultaat in het achterhoofd mocht je dan ook verwachten dat er afgelopen zaterdag in Hardenberg een team zou staan dat te vuur en te zwaard, een weliswaar zeer gerenommeerde opponent, zou gaan bestrijden. Verliezen op de Boshoek? Ja dat kan zeker, maar de manier waarop aanvoerder Wilco den Hartog en zijn kompanen zich naar de letterlijke slachtbank lieten leiden, deed pijn aan de ogen van allen die door een blauwe bril die wedstrijd bekeken. Geen enkel ogenblik had je het idee dat er twee ploegen aan het ballen waren, nee alleen de gastheren lieten zien het spelletje te beheersen.
Verzachtende omstandigheden? De wedstrijd tegen Helmond Sport zat nog in de benen, de verre busreis, en het spelen op natuurgras, zijn zeker waarheden, maar mogen absoluut geen  verontschuldigingen zijn voor het gebodene.
De enige manier om zich te daarvoor te revancheren is door eindelijk eens de drie punten in eigen huis te veroveren en daarmee het zogenaamde thuissyndroom uit de boeken te spelen.


                     De ranglijst op basis van de thuiswedstrijden.

Krijgt de herinnering een herhaling
Aan de laatste wedstrijd tegen A.S.W.H. bewaart G.V.V.V. zeer goede herinneringen. Door de 2-0 winst, via goals van Wilco den Hartog en Daan van der Valk, namen Veenendalers alleen de koppositie over in de Hoofdklasse B en stonden die daarna, met nog vier duels te gaan, niet meer af.
Onder leiding van coach Erik Assink, die aan zijn eerste seizoen op het Panhuis was begonnen, werd het kampioenschap behaald en promotie naar de Topklasse.
De man die de openingsgoal maakte zal dat kunstje niet kunnen gaan herhalen, want de huidige captain zal noodgedwongen moeten toekijken. Den Hartog kreeg afgelopen zaterdag in Hardenberg twee gele prenten voorgeschoteld, en dat betekent automatisch één duel schorsing.
Samen met Martin van Eck en Tom Oostinjen vormt Wilco den Hartog het trio spelers bij G.V.V.V. wat nog steeds present is in de selectie sinds die laatste ontmoeting. Bij onze gasten is er geen enkele speler meer uit die tijd actief.
Net als Den Hartog zal ook Van Eck niet spelen, want die revalideert nog steeds van zijn kruisbandoperatie. Tom Oostinjen die al vijf weken niet actie kwam vanwege een hamstringblessure is en blijft een vraagteken. Datzelfde geldt ook voor Philip Ties (hak blessure) en Patrick Prosper Fini (middenhandsbeentje).
Maar goed, welke elf spelers er ook aan de aftrap beginnen, inzet, strijdlust en de wil om te winnen zal een eerste vereiste moeten zijn van ieder individu. Alleen met die ingrediënten zouden de goede herinneringen opnieuw naar boven kunnen worden gehaald.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J.W.M. van der Laan uit Cuijk. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. K. Bodde en Dhr. A.H. van Rijsbergen. Vierde official: Dhr. A. Schram.

Tekst: Bas van Capelleveen
Statistiek: voetbalnederland.nl en Ltrack