Voorbeschouwing G.V.V.V. – De Treffers

10 september 2019

Voor G.V.V.V. en haar fans is het vertrouwde sportpark Panhuis de komende de drie wedstrijden de plek waar gestreden gaat worden. In volgorde van opkomst zijn De Treffers, Excelsior Maassluis en Kozakken Boys te gast op het domicilie van de Veense Blauwen. De eerste twee duels zijn competitie wedstrijden en vinden plaats op zaterdag 14 en 21 september, de laatste is een ontmoeting in het kader van de TOTO KNVB Beker en die staat gepland op dinsdagavond 24 september.

100 jaar jong

Met geboortejaar 1947 is G.V.V.V. na HHC Hardenberg (1954) de jongste deelnemer aan deze Tweede Divisie jaargang. De overige zestien mededingers zijn allen beduidend ouder, waarvan er vijf zijn – AFC, De Treffers, Excelsior Maassluis, Kon. HFC en Scheveningen - die al een eeuw, of zelfs ruim meer, bestaansrecht hebben. En volgend jaar wordt dat illustere rijtje uitgebreid met Quick Boys en Volendam.
Maar onze komende tegenstander De Treffers is de jongste die daaraan is toegevoegd. Want op 1 augustus jongstleden werd de officiële 100ste verjaardag gevierd. Daarom is het zeer gepast om alsnog vanaf deze plaats onze opponent in al haar geledingen van harte te feliciteren met deze zeer gedenkwaardige mijlpaal. En kunnen we stellen dat deze befaamde Groesbeekse voetbalclub niet 100 jaar oud, maar 100 jaar jong is. 

Likkebaardend cv
Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de Groesbeekse topclub volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in de periode altijd present te zijn.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en onze eigen club haakten een of meerdere keren af. Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub, vertoefde in de afgelopen 45 jaar altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen.

Twee smetjes
Uiteraard is het ook niet alle dagen feest op sportpark Zuid in Groesbeek de thuishaven van De Treffers, de laatste titel dateert uit 2010 toen daarmee ook de nieuw opgerichte topklasse werd bereikt. Maar overall gezien is een plaats in het linkerrijtje veeleer regel dan uitzondering. En deze eeuw was er zelfs, zoals bijgaand plaatje aangeeft, bijna altijd een plek bij de top vier. Een plaats in het zogenaamde rechterrijtje geschiedde in de laatste twee decennia slechts driemaal.
Opvallend daarbij is het wel dat het debuut in de Tweede Divisie nog ging zoals mocht worden verwacht van de topclub, namelijk een vierde stek en het behalen van een periodetitel. Maar dat daarna dat niveau niet kon worden vastgehouden.
Eind november 2017 stond men zelfs onder de fatale streep, maar voordat de winterstop inviel was dat al weer rechtgezet. Dus serieus gevaar dreigde er nauwelijks in de afgelopen twee seizoenen, maar het zijn wel twee kleine smetjes op het verder glanzende blazoen van de Groesbekers.

Nieuwe leidsman
Half november vorig jaar maakte Anton Janssen bekend dat hij aan zijn laatste en vierde seizoen als leidsman bij De Treffers bezig was. Ruim de tijd dus voor de technisch verantwoordelijken om op zoek te gaan naar een nieuwe coach. Die werd in januari gevonden in de persoon van Jan de Jonge. De geboren Emmenaar werkte toen nog als veldtrainer bij het Turkse Eskisehirspor. Eerder had hij FC Emmen, SC Heerenveen, De Graafschap, Heracles Almelo, het Cypriotische Nea Salamina Famagusta, het Duitse Vfl Bochum en FC Twente onder zijn hoede. En als speler van FC Groningen, SC Heerenveen en Emmen heeft de nu 56-jarige trainer ruim 400 wedstrijden in het betaalde voetbal achter zijn naam staan.
Kortom De Treffers heeft met coach Jan de Jonge een schat aan ervaring in het voetbalmetier in huis gehaald.

Wennen en groeien
Naast de trainerswisseling onderging ook de selectie een aantal ingrijpende mutaties. Acht spelers verlieten Groesbeek en ongeveer eenzelfde aantal kwamen daar voor in de plaats. Van die nieuwelingen hebben Gino van den Berg (SC Cambuur), Cendrino Misidjan (Spakenburg), Joey Dekkers (Achilles ’29), Dennis Janssen (TOP Oss) en Dilivio Hoffman (FC Den Bosch) zich in de eerste drie wedstrijden opgeworpen als basiskrachten. Daarnaast zorgden Jermo Wilsterman (FC Lienden) Bo van Essen (Vitesse), Dani Centen (JVC Cuijk) en Bob Melis (PSV) voor jonge aanwas in de breedte van het keurkorps.
De grootste slag lijkt De Treffers te hebben geslagen met het definitief vastleggen van Lowie van Zundert. De bijna 21-jarige spits werd in de winterstop gehuurd van NEC als vervanger van de plotsklaps gestopte Sjoers Ars. In de achttien wedstrijden die hij daarna voor de rood-zwarte formatie speelde kroonde hij zich met zeven treffers tot de clubtopscorer van vorig seizoen.
Het huurcontract werd aan het begin van dit seizoen omgezet in een koopcontract en daarom is Van Zundert nu definitief een Treffers speler. Het vertrouwen in hem betaalde zich al uit want de ruim 1,90 mtr. lange targetman scoorde in al de drie de voorgaande duels eenmaal.
Helaas leverde het hem en z’n ploeggenoten maar eenmaal winst op. De eerste twee wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys uit, en Kozakken Boys thuis, werden beide met 2-1 verloren, maar afgelopen zondag werd op het eigen sportpark Zuid Jong Sparta met 3-1 aan de zegekar gebonden.
Het lijkt er dus op dat de behoorlijk vernieuwde formatie van De Treffers en de nieuwe coach aan elkaar aan het wennen, en ook langzaam aan het groeien zijn, naar een team wat op elkaar ingespeeld raakt.  

 
Lowie van Zundert (9) kopte op 23 februari jl. zijn ploeg op slag van rust naar een 0-2 voorsprong. Jeremy de Graaf wist in het tweede bedrijf nog wel de aansluitingtreffer te fabriceren, maar verder kwam G.V.V.V. niet. Daarmee nam De Treffers voor de tweede keer op rij alle punten mee naar Groesbeek.

Beste kant
Afgelopen zaterdag verrasten captain Wilco den Hartog en zijn ploegmaten vriend en vijand, en wellicht ook zichzelf, door in en bij Katwijk met de winst aan de haal te gaan. Deze opponent die door vele insiders wordt gezien als een grote kandidaat om mee te gaan strijden om de hoogste eer in deze Tweede Divisie jaargang, werd door de Veense Blauwen zeer knap onder de duim gehouden. Met veel strijd en vernuft, een beetje geluk, maar vooral mentale weerbaarheid werd deze angstgegner met 2-3 verslagen.
De tegenslagen die werden overwonnen zaten vooral in het feit dat na de 0-2 voorsprong deze op slag van, en direct na rust, als sneeuw voor de zon verdween en er een gelijke stand op het scorebord stond. Die twee goals, die als doping werkten voor de gastheren, deerde de ploeg van coach Niek Oosterlee niet en onverdroten werd verder gezocht naar een goed resultaat. Die (juiste) instelling leverde na een kleine zeventig minuten spelen de uiteindelijk winnende treffer op. Ook de volgende tegenslag, toen tien minuten voor tijd Tom Oostinjen door een tweede gele kaart het veld moest verlaten, overleefde G.V.V.V. met behoorlijk wat overtuiging.
Al met al liet G.V.V.V. zich van haar beste kant zien en viel op de winst dan ook niet zo heel veel af te dingen door iedereen die Katwijk lief heeft.

Suprematie
Alleen nu zal het de kunst zijn om die goede kant opnieuw te laten zien in de tweede thuiswedstrijd. Maar opnieuw is daarvoor een waarschuwing meer dan op z’n plaats. Want De Treffers is zo’n tegenstander die onder dezelfde noemer valt als Katwijk, namelijk angstgegner.
Voordat de zaterdag- en zondag voetbalclubs in de blender gingen om door elkaar te worden gemixt oefenden De Treffers en G.V.V.V. met een zekere regelmaat tegen elkaar, veelal geschiedde dat in Groesbeek. De acht wedstrijden op sportpark Zuid, en de drie op het Panhuis, leverde een lijstje op van 3x winst, 7x verlies en 1x gelijk voor onze favorieten. Daarnaast was de rood-zwarte formatie op eigen terrein ook tweemaal te sterk in de KNVB beker.
Die suprematie van onze gasten wordt nog extra onderstreept als we kijken naar de behaalde resultaten in drie seizoenen Tweede Divisie. Viermaal waren De Treffers daarin het winnende team en daar stelde G.V.V.V. tweemaal winst tegenover.
Kortom de kwalificatie angstgegner is geen loze kreet. 


Een zwaan kleef aan situatie voor het doel van De Treffers. Het leverde G.V.V.V. geen treffer op.

Geloof in eigen kunnen …
Maat het is natuurlijk ook zo, dat behaalde resultaten uit het verleden geen enkele garantie voor de toekomst geven. Die wijsheid bewees ons keurkorps dus gelukkig afgelopen zaterdag in Katwijk al. Het is nu zaak om dat komende zaterdag opnieuw te bewijzen.
Dat zal dan wel moeten gebeuren zonder Tom Oostinjen. De herintreder in het blauwe in het tenue is vanwege zijn veldverwijzing automatisch geschorst voor één wedstrijd. Geluk bij een ongeluk is dan wel weer dat de twee gele kaarten daarna vervallen en hij met een schone lei kan gaan beginnen als hij weer speelgerechtigd is.
Wie zijn plaats in het hart van de defensie gaat innemen is uiteraard aan de staf om daarin een keuze te maken. Als Laurens van der Voort, die afgelopen zaterdag vanwege buikloop afwezig was, weer geheel fit is zou dat een kandidaat kunnen zijn. Maar ook nieuwkomer Joeri Potjes, die tegen Katwijk zijn eerste officiële minuten maakte in het elftal, zou een optie zijn.
Datzelfde vraagstuk is misschien aan de orde voor de rechtervleugelverdediger positie. Voor Rodny Hofman die tegen Rijnsburgse Boys een gebroken neus opliep komt deze wedstrijd wellicht nog te vroeg. Maar een andere nieuwkomer in de selectie van Oosterlee, Patrick Prosper Fini, verving Hofman in Katwijk meer dan voortreffelijk en krijgt dan wellicht een volgende kans.
We zullen gewoon moeten gaan afwachten wat de technische staf voor opstelling uit de hoge hoed gaat toveren en hoe De Treffers bestreden zal gaan worden.
Maar indachtig de strofe uit het clublied: ‘Geloof in eigen kunnen moet het doen’, rekenen we op een G.V.V.V. dat alles uit de kast zal gaan halen om deze wedstrijd met een positief resultaat naar haar te hand zetten.     

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint i.v.m. met de live uitzending van Fox Sports om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M.F.M.G. Eijgelsheim uit Oirschot. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. B.M. Vervoorn en Dhr. J L. de Koning. Vierde official is Dhr. G. Beekman.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen

Fotografie: Dick Gijsbertsen.