Voorbeschouwing G.V.V.V. – Helmond Sport

27 oktober 2019

Op 24 september jl. overleefde G.V.V.V. de tweede kwalificatieronde in de TOTO KNVB beker, waarvoor het zich als tweededivisionist automatisch had geplaatst. In deze ronde waarin louter amateurclubs tegenover elkaar stonden, won de ploeg van trainer Niek Oosterlee op eigen veld met 2-1 van competitiegenoot Kozakken Boys en plaatste zich daarmee voor de eerste officiële ronde in de strijd om de ‘Dennenappel’.

In deze ronde stroomden ook een groot gedeelte van de betaalde voetbal organisaties in, waaronder dus Helmond Sport. Voormalig prof- en huidig Kozakken Boys speler Royston Drenthe, koppelde bij de loting eerst zijn club en G.V.V.V. aan elkaar - waarbij hij zelf al na tien minuten spelen in dat duel geblesseerd moest afhaken - en later ook de winnaar daarvan aan Helmond Sport. En zo is het dus gekomen dat de Veenendaalse zaterdagamateurs en de Brabantse BVO voor het eerst in beider geschiedenis tegenover elkaar komen te staan.

Geschiedenis in vogelvlucht
Helmond Sport is een vertrouwde naam in het betaalde voetbal en dan vooral op het tweede vaderlandse niveau. De club uit de industriestad, die een ruime 90.000 inwoners heeft, ontstond in juli 1967 toen het de proflicentie overnam van buurman RKSV Helmondia ’55 om het betaalde voetbal in de stad te continueren.
SC Helmondia zelf werd geboren in 1916 maar kreeg bovenstaande naam na een fusie in dat jaar met Kolping S.D.W., wat zelf ook al een fusieclub was.
In 1985 veranderde de naam in SC Helmondia ’55 en in 2001 in SC Helmondia. Die club bestaat nog steeds als amateurclub speelt ook op sportpark De Braak is dus ook nog immer buurman van de betaalde broers en komt uit in de zondag 3de klasse.

De aanleiding van het samengaan in 1955 was omdat toen in Nederland het (semi) betaald voetbal werd ingevoerd en daarin kwam het vlaggenschip van de club uit in de Eerste Klasse, wat een jaar later werd omgedoopt tot Eerste Divisie. In ’60-’61 volgde degradatie naar de Tweede Divisie (*). En dus was er bij de definitieve scheiding der geesten tot profs en amateurs in 1967 een plaats ingeruimd voor Helmond Sport in die afdeling.
Tot groot geluk van alle supporters was er in dat eerste seizoen gelijk een feestje te vieren want na een gewonnen beslissingswedstrijd tegen het nu niet meer bestaande Fortuna Vlaardingen promoveerde de ploeg gelijk naar de Eerste Divisie, en dat is sindsdien, op twee seizoenen na, altijd het habitat geweest van onze gasten.

(*) = Aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw werd die Tweede Divisie geheel gesaneerd en verdween, tot die dus in ’16-’17 haar herintrede deed.

Memorabel
De uitzondering op de regel was het kampioenschap in 1982 en daardoor de promotie naar de Eredivisie. Daarin kan Helmond Sport als debutant het vege lijf ternauwernood redden, een vijftiende stek is net voldoende. Maar een jaar later gaat het alsnog mis en moet er weer een stap worden terug gedaan naar de Eerste Divisie, waarin sindsdien geen verandering meer in is gekomen.
Meest memorabele moment uit de Eredivisie geschiedenis van Helmond Sport is en blijft ongetwijfeld de penalty die het tegen krijgt in de wedstrijd tegen Ajax. Johan Cruijff en Jesper Olsen nemen die met een één-tweetje, keeper Otto Versfeld in vertwijfeling achterlatend.
Voor de jongere lezers die dat nog nooit hebben gezien klik hier om dat nog eens terug te kijken.

Meestal rechterrijtje
Na de terugkeer in de Eerste Divisie spelen de Helmonders zo heel af en toe een rol betekenis, de laatste keer in ’16-’17, door de nacompetitie te halen, maar het lukt niet meer om te promoveren. In die 35 jaargangen eindigt de club 23x met de dubbele cijfers in de eindpositie, en 12x enkele.
Toch heeft de club, die toch ook wel een beetje een cultstatus heeft verworven door de loop der jaren niet de minste voetballers binnen haar gelederen gehad. Zoals b.v. de geboren Helmonders Berry van Aerle en René van de Kerkhof. Maar ook Marc van Hintum, Hans Kraay jr., Evgeniy Levchenko, Wim Rijsbergen en Jurgen Streppel, die ook coach was (’08 t/m ’11), droegen het rood- zwarte tenue. En ook onze voormalige trainer John de Wolf sloot zijn imposante profloopbaan af bij de Kattenmeppers zoals de bijnaam luidt van de Helmonders.

Limburgers aan het roer
Opvallend is wel dat Helmond Sport op Engelsman Ron Dellow (’75-’77) na, altijd Nederlandse trainers voor de groep had staan. Een greep daaruit levert de namen op van: Theo Laseroms, Frans Körver, Adrie Koster, Jan van Dijk, Ruud Brood, Gerald Vanenburg, Jan Poortvliet, Hans de Koning, Eric Meijers en Rob Alflen. Onder laatstgenoemde voormalig FC Utrecht coryfee eindigde Helmond Sport vorig seizoen als laatste in de Eerste Divisie.
Omdat er in Zeist al jarenlang wordt gesleuteld aan de zogenaamde voetbalpiramide, en het ei daarover nog steeds niet gelegd is, had dit geen consequenties en bleven onze gasten gewoon eerstedivisionist. Wel waren die zeer magere resultaten de reden om afscheid te nemen van Alflen en Wil Boessen als zijn opvolger te benoemen. Deze ‘mister Fortuna Sittard’, hij speelde 270 wedstrijden voor de Limburgers, sloot zijn actieve loopbaan af bij Helmond Sport en is dus geen onbekende voor de club.
Zijn nieuwe assistent Frank van Kempen kende ook al een eerder verleden als coach bij Helmond Sport, en is op zijn beurt ook weer geen onbekende voor G.V.V.V. Want deze geboren Limburger had Jong Sparta in ’17-’18 onder zijn hoede.  
In de selectie van Boessen en Van Kempen treffen we geen iconische en/of fameuze namen aan. De meest ervaren speler is middenvelder Jeff Stans, die voor RKC Waalwijk en Excelsior ca. 100 wedstrijden in de Eredivisie speelde. Middenvelder Dean Koolhof is de zoon van de begin dit jaar op 59-jarige leeftijd overleden PSV vedette Jurrie Koolhof en hij speelde eerder voor De Graafschap en MVV. Voor ons zaterdagvoetballiefhebbers zien we daarnaast ook nog de namen staan van aanvaller Robert Mutzers en verdediger Jeffrey Neral. Mutzers speelde eerder voor De Treffers en Kozakken Boys, en Neral voor Jong Sparta en SteDoCo.


Overzicht van het huidige SolarUnie stadion, de thuishaven van Helmond Sport. Als alles volgens plan verloopt speelt de club in 2023 in een spiksplinternieuwe accommodatie.

Zelfde problemen
Met een flink opgeschoonde selectie gingen de nieuwbakken trainers aan de slag, maar voorlopig blijven aansprekende resultaten uit. Afgelopen vrijdagavond werd in eigen huis met 1-4 verloren van Telstar en mede daardoor verblijft Helmond Sport met 12 punten uit evenzovele wedstrijden aan de onderkant van de middenmoot in de Keuken Kampioen Divisie. Opvallend is dat het scoren van goals, en het tegenhouden van treffers, de nodige moeite kost, getuige het doelsaldo van 13 versus 28.
Maar bijna exact zo’n zelfde verhaal kunnen we houden over de gastheren. Want ook G.V.V.V. kende in verhouding t.o.v. voorgaande seizoenen aardig wat mutaties. En ook het nieuwe keurkorps kon tot nu toe nog niet heel erg overtuigen in de competitie. Dit mede door eenzelfde probleem, teveel tegengoals t.o.v. te weinig treffers in het vijandelijke net.
Door de kenners wordt er dan wel gezegd dat de onderkant van de Eerste Divisie en de bovenkant van de Tweede elkaar niet zoveel ontlopen, maar op de keper beschouwd zit er dus toch tussen de beide kemphanen die elkaar dinsdagavond gaan bestrijden gewoon een klasse verschil en moeten we simpel vaststellen dat de thuisploeg de underdog is.

Klein slagingspercentage
Natuurlijk komt daarbij ook het cliché uit de kast dat zo’n eenmalige knock-out ronde soms onvermoede krachten kan oproepen bij de niet favoriet en de wedstrijd gewoon op 0-0 begint. Maar gezien de geschiedenis die de ploeg van trainer Oosterlee heeft in het verleden tegen BVO’s is het slagingspercentage om door te gaan naar een volgende ronde uitermate klein.
Gerekend vanaf ’81-’82 speelde G.V.V.V. 24 wedstrijden in het kader van de KNVB Beker tegen betaald voetbalclubs. Daarin staan twintig nederlagen genoteerd, driemaal winst en eenmaal een gelijkspel.
En juist die 1-1 draw, na verlenging op het Kasteel tegen het ‘grote’ Sparta, zorgde in december 2011 voor grote euforie in de blauwe Veense gemeenschap. Want door de daarna met 4-5 gewonnen penaltyreeks plaatste G.V.V.V. zich voor de kwartfinale, een mijlpaal in de geschiedenis van de club. De eervolle 2-1 nederlaag in het toen ijskoude AFAS-stadion in Alkmaar tegen AZ zal iedereen die er toen bij was nog glashelder voor de geest staan.
Twee jaar geleden deden onze favorieten dat nog een keertjes dunnetjes over door de 1/8 finales te bereiken. Daarvoor versloeg men eerst Magreb ‘90 – tegenwoordig SV Papendorp – om daarna FC Dordrecht – nu rode lantaarndrager in de Eerste Divisie - in eigen huis met 1-0 aan de zegekar te binden. Diezelfde uitslag stond op het scorebord toen in de ronde daarna competitiegenoot Kon. HFC op bezoek kwam.
In Leeuwarden op bezoek bij SC Cambuur – de huidige ranglijstaanvoerder in de Eerste Divisie – vond G.V.V.V. in december 2017 met een 3-0 nederlaag haar Waterloo.
Al met al hebben de Veense blauwen toch wel een klein beetje naam en faam opgebouwd, maar zoals reeds geconstateerd veel vaker is het niet dan wel in de onderlinge confrontaties tegen de betaalde broeders.


De 'Dennenappel' in vol ornaat.

Stunt
Helmond Sport zal zich hoogstwaarschijnlijk weinig illusies maken om de stunt te herhalen die zij in 1985 uithaalden. Als eerstedivisionist versloegen zij toen achtereenvolgens, Heracles, FC Den Haag, NAC Breda, FC Den Bosch en FC Wageningen om zo in de finale te belanden tegen FC Utrecht. Tegen NAC en FC Wageningen waren daar zelfs replays voor nodig en tegen de Bredanaars ook nog strafschoppen.
In de finale, die uit financiële overwegingen werd gespeeld in De Galgenwaard, hield de underdog zeer lang moedig stand en leek het uit te draaien op een verlenging omdat er na negentig minuten nog niet was gescoord. Uiteindelijk trok FC Utrecht met o.a. Ton du Chatinier, Jan Wouters, voormalig G.V.V.V. trainer Frans Adelaar, en John van Loen aan het langste eind. Laatstgenoemde scoorde in de vierde minuut van de toegevoegde tijd de winnende treffer.

Nee, de ‘Dennenappel’ winnen gaan de beide kemphanen met een meer dan aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet doen, maar proberen de volgende ronde te halen is in eerste instantie de sportieve uitdaging. Dat daarmee ook de clubkas wordt voorzien van wat extra pecunia is een mooie bijkomstigheid. En als daarna dan de loting het winnende team ook nog eens gunstig gezind is door een aansprekende tegenstander te treffen op eigen vertrouwde bodem in de volgende ronde, dan zal de winnaar van G.V.V.V. versus Helmond Sport vast en zeker terugkijken op een geslaagd TOTO KNVB Beker avontuur.                    

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 19.45 uur en zal onder leiding staan van Dhr. E.R. Bijl uit Hendrik Ido Ambacht. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. S.N.V. Nanninga en Dhr. F. Ozinga. Vierde official: Dhr. R.N. de Cock.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: website Helmond Sport en KNVB