Voorbeschouwing G.V.V.V. – Jong FC Volendam

27 november 2019

Als je op de homepage van deze website naar de stand van de Tweede Divisie kijkt, waarin alle 18 deelnemers zijn weergegeven met het standaard tenue voor de naam, valt het wellicht op dat de kleur oranje in deze jaargang bijzonder goed vertegenwoordigd is met vier clubs. Te weten HHC Hardenberg, Katwijk, s.v. T.E.C. en Jong FC Volendam. Tegen de eerste drie kwam ons vlaggenschip al in actie. De laatste in dat rijtje is het Andere Oranje zoals FC Volendam ook wel wordt genoemd, en de beloften van die voetbalclub komen aanstaande zaterdag het sportpark Panhuis met een bezoek vereren.  

Genen
Als de Max-Vakantieman zou vragen om op een blinde kaart de gemeente Edam-Volendam – want dat is de officiële naam – aan te wijzen zullen de wat minder topografisch onderlegden er waarschijnlijk best een eindje naast zitten. Maar als hij zou vragen waar die gemeente bekend van is, is een omissie zeer onwaarschijnlijk. Want bijna iedere Nederlander zal dan op de proppen komen met: visserij, of toeristische trekpleister, of klederdracht, of muziek & palingsound, of ‘De Dijk’. Maar ook is de kans zeer groot dat voetbal onderdeel uitmaakt van zo’n opsomming. Dat deze tak van sport en de muziek daarvan het meest kenmerkend zijn voor Volendam lijkt in de genen van de bevolking opgesloten te liggen en wordt ook telkens weer doorgegeven.

Hofleverancier
The Cats, BZN (oudere generatie) en Jan Smit, De 3JS, Nick & Simon (jongere generatie) zijn o.a. de vertegenwoordigers van de muziekgenen. V.w.b. het voetbal is in 2015 uitgerekend dat Edam-Volendam hofleverancier is voor het Nederlands elftal. Het dorp – wat gezamenlijk ongeveer 28.000 inwoners telt, en met de dorpen en gehuchten eromheen in totaal op ca. 36.000 uitkomt, – leverde 1,7 internationals af per 10.000 inwoners en daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen. Bekendste namen zijn natuurlijk de gebroeders Arnold en Gerrie Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar en Wim Jonk. Die laatste is dit seizoen als hoofdtrainer begonnen bij het ‘grote’ FC Volendam.

 

Opleiden werpt vruchten af
De jongere generatie heeft het nog niet zover geschopt, maar het is wel opvallend dat de selectie van Jonk maar liefst 12 eigen opgeleide spelers telt waarvan een flink aantal vorig seizoen verantwoordelijk waren voor het kampioenschap in de zondag Derde Divisie waardoor Jong FC Volendam de stap omhoog maakte.
Als je in het Elf Voetbal Magazine ’19-’20 de selecties bekijkt van het zowel het ‘grote’ als het jonge FC Volendam zie je zelfs acht spelers die overeenkomstig zijn. Daarom lijkt de stap die de club in 2016 zette, door Jong FC Volendam van de beloftencompetitie over te hevelen naar de Derde Divisie, een juiste was die nu haar vruchten blijkt af te werpen.

Kroon op het werk
In de twee voorgaande edities van deze Divisie, toen zij in de zaterdagafdeling daarvan uitkwamen, deed het jonge Andere Oranje prima mee met een zesde, respectievelijk zevende eindpositie op de ranglijst. En afgelopen jaargang toen ze uitkwamen in de zondag afdeling werd de kroon op al het werk gezet door regiogenoot s.v. T.E.C. met 1 punt, en OFC zelfs met 9 punten voor te blijven.
Indrukwekkend waren de doelcijfers van de selectie van de afscheidnemende trainer Johan Steur, ook al zo’n Volendams clubicoon. In de laatste vier duels van de zegetocht scoorde de ploeg maar liefst 19x, en in totaal werd 97x raak geschoten, waartegenover 44 tegentreffers stonden.
Grote ‘mijnheren’ daarbij waren Derry John Murkin, Engelsman van geboorte maar al diverse jaren spelend in de jeugd van de wijdbroeken en Dani van der Moot die beiden 21 treffers voor hun rekening namen. Vooral de prestatie van Van der Moot was uitzonderlijk. Want hij kwam pas in de winterstop op amateurbasis over van Jong PSV en had slechts twaalf wedstrijden nodig voor dat aantal goals. Die bijzondere prestatie leverde de spits geen contract op, en daar maakte Rijnsburgse Boys handig gebruik van door Van der Moot in te lijven. Bij de ‘Uien’ is hij nu een revelatie en staan er reeds 7 doelpunten en evenzovele assists achter zijn naam.
Murkin maakt wel deel uit van de hoofdselectie, debuteerde daarin al op 18 januari jl. De hoofdmacht van FC Volendam staat momenteel op een keurige subtop positie (zesde plek) in de Keuken Kampioen Divisie.


Pinchhitter Jesse van Nieuwkerk (r.) was in de laatste twee duels trefzeker. Kan hij dat ook zijn tegen de Oranjehemden?

Typisch Volendams
Naar welke selectie van Volendam je ook kijkt, of die nu van FC Volendam is, of van buurman RKAV Volendam, de amateurtak waaruit de BVO in 1977 ontstond, en die nog steeds een innige samenwerking hebben, je treft met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid altijd wel een rijtje van deze achternamen aan:
Keizer *(22), Schilder (206), Tol (230), Plat (51), Veerman (241), Molenaar (62), Tuijp & Tuyp (69), Zwarthoed (88), Mühren & Muhren (14), Bont & Bond (79), Smit (68), Jonk (79), Kras (28), Sier (71), Steur (65) of Kwakman (91) aan.
* =  (geeft het aantal hits aan in het telefoonboek van Volendam)
Typische Volendamse namen waar we er vast nog wel een paar van vergeten zijn te noemen, maar het geeft wel aan dat de voetbalgenen van de hechte dorpsgemeenschap telkens nieuwe aanwas krijgen.

Edam-Volendam bijna uniek
Het dan ook niet verwonderlijk dat het keurkorps van onze opponent een Plat (2x zelfs), een Veerman, en een Tol in de gelederen heeft. En ook niet dat de trainer Johan Plat heet, en zijn assistent Berry Smit.
Plat is bekend als voormalig prof van zijn huidige club, maar speelde ook voor o.a. FC Dordrecht, Telstar, Hansa Rostock en Roda JC. Vanuit Limburg verkaste hij in 2015 naar v.v. Katwijk, maar door een heupblessure kwam hij nauwelijks in actie voor die Oranjehemden.
Onder trainer Dick Schreuder werd Johan Plat in 2016 assistent-coach en was bij het plotsklapse vertrek van Schreuder naar de USA ook nog even interim hoofdtrainer.
Vorig seizoen had hij Volendam JO17 onder zijn hoede en nu volgde promotie naar Jong FC Volendam.
Berry Smit mag met een gerust hart Mister Volendam worden genoemd. Want op een hele kleine periode na, speelde en trainde de geboren Volendammer in alle geledingen van z’n club. Van de proftak tot de amateurs, en van de zaterdag- tot de zondagafdeling.
Zijn naam kwam trouwens afgelopen week in het nieuws als mogelijke opvolger van Ted Verdonkschot bij IJsselmeervogels. Afwachten dus of deze trainer van het ene naar het andere vissersdorp zal  gaan verkassen.

Het had trouwens weinig gescheeld of Edam-Volendam was vertegenwoordigd geweest in de Eerste-, Tweede- en Derde Divisie. Want de amateurtak verspeelde het kampioenschap in de Hoofdklasse aan Ter Leede. In de nacompetitie, die wel werd bereikt door een periodetitel, legde men in de tweede ronde, nadat eerst SJC was geëlimineerd, het loodje tegen Sparta Nijkerk.
Het zou een tamelijk unieke situatie zijn geweest voor het voetbalmaffe dorp, waar de talenten als rijpe appelen van de bomen af lijken te vallen.

Rode lantaarn
Jong FC Volendam is samen met Quick Boys, ASWH en Noordwijk een echte debutant in deze Divisie. De vijfde gepromoveerde club s.v. T.E.C., is herintreder. En waar vaak uitzonderingen de regel bevestigen is daar nu geen sprake van. Want alle vijf de clubs ondervinden aan den lijve dat de stap omhoog, werkelijk een hele grote is. Noordwijk leek onderweg om die uitzondering te zijn, maar zakte in de laatste weken ook ver terug, waardoor het kwintet nieuwkomers/herintreder allen terug te vinden zijn in de onderste regionen van de ranglijst.
En juist onze (jonge) gasten hebben het voorlopig het moeilijkst. Het officiële debuut was nog hoopgevend toen in de allereerste wedstrijd de nummer twee van vorig seizoen, Excelsior Maassluis, in het eigen Kras stadion met 4-1 werd verslagen. Maar daarna slaagden de Oranjehemden er niet meer in om een driepunter te behalen. Drie knappe puntendelingen, tegen Rijnsburgse Boys en de beide Spakenburgse grootmachten, werden afgewisseld met negen nederlagen, en met die geboekte resultaten is het dragen van de rode lantaarn het lot van de jonge Volendammers sinds de afgelopen vijf weken.


Berry Powel haalt aan om even later de bal in het net te zien belanden en daarmee zijn ploeg het enige en dus winnende doelpunt bezorgt in de oefenwedstrijd tegen Jong FC Volendam op 17 augustus jl.

Herhaling generale repetitie noodzakelijk
Betekent dit dat de ploeg van trainer Niek Oosterlee een gemakkelijke middag staat te wachten? Nee, zeker niet, want de ploeg van coaches Plat en Smit krijgt regelmatig de complimenten voor hun fris en fruitig aanvallende spel. En een ‘bus parkeren’ in de defensie behoort niet tot het gedachtegoed van de opleidingsploeg. Juist daar wringt de schoen.
Want doelpunten maken is het probleem niet daarin behoren de Oranjehemden tot de top van het rechterrijtje, maar het incasseren van (te)veel treffers is de bottleneck.
Het is uiteraard van nul en generlei waarde, maar onderstaande imaginaire ranglijsten op basis van voor- en tegentreffers zeggen genoeg.En de goede beschouwer ziet ook gelijk dat de Veense Blauwen in dat opzicht zich niet dermate t.a.v. de aankomende tegenstander hebben kunnen onderscheiden om zich zorgeloos te kunnen voorbereiden op de laatste wedstrijd in de maand november.
Om met een beetje een goed gevoel toe te werken naar de winterstop, waarin hierna nog de uitwedstrijd tegen Kozakken Boys, de ontvangst van huidig koploper Kon. HFC, en uiteraard niet te vergeten de apotheose op 18 december tegen PSV op het programma staan, moeten aanvoerder Wilco den Hartog en kompanen hetzelfde doen wat ze op 17 augustus jl. deden.
Toen was Jong FC Volendam in de generale repetitie voor aanvang van deze competitie namelijk oefentegenstander. Op de eerste twintig na, was de thuisploeg toen ruim bovenliggend alleen kon dat niet in de score tot uitdrukking worden gebracht. De 1-0 van Berry Powel vlak voor de thee bleef staan tot en met minuut negentig.
Als de geschiedenis zich op deze manier zou gaan herhalen zal iedere rechtgeaarde G.V.V.V. supporter daar op voorhand de handtekening voor willen zetten. Andere uitslagen waarbij het eerste getal groter is dan het tweede worden zeker niet afgewimpeld en zijn wellicht ook attractiever voor het publiek. Maar dat winst noodzakelijk is, daar zal Oosterlee equipe zelf ook wel zeer van doordrongen zijn en aan hen is de taak om dat waar te maken.     

G.V.V.V. – Jong FC Volendam begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. F.R. de Winter (Blaricum), die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. T. Heuvelmans en Dhr. C.R. Veen. Vierde official is Dhr. P.J. Tanja.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: ProShots 
Statistieken: Ltrack