Voorbeschouwing G.V.V.V. – Kozakken Boys

22 september 2019

Voor de derde opeenvolgende keer mag G.V.V.V. aantreden in eigen huis. Na de competitie wedstrijden tegen De Treffers (2-2) en Excelsior Maassluis (1-2) is nu competitiegenoot Kozakken Boys te gast op het sportpark Panhuis. Alleen is het aanstaande dinsdagavond een duel in het kader van de tweede kwalificatie ronde van de TOTO KNVB Beker en dus geen competitie duel.

Primeurtje

Dat er dan twee zeer oude bekenden tegenover elkaar komen te staan hoeft voor de insiders van de beide kemphanen geen betoog. Want meer dan een dikke halve eeuw geleden stonden Kozakken Boys en G.V.V.V., op 30 mei 1964, voor de eerste keer tegenover elkaar op het toenmalig hoogste zaterdagniveau, de tweede klasse. En sindsdien kwamen de Werkendammers en de Veenendalers elkaar in competitieverband met een zeer grote regelmaat tegen, waardoor de teller van de onderlinge ontmoetingen nu op 54 stuks staat. Daarin meegerekend zijn ook de twee wedstrijden om de algehele zaterdag amateur titel in het seizoen ’84-’85.

Maar ook in twee andere facetten van de voetbalwereld stonden de blauw-witten en wit-roden al eens tegenover elkaar. Namelijk tweemaal in de districtsbeker, en eenmaal in een soort van toetje in de vorm van een nacompetitie, weliswaar om des keizers baard, toen in het eerste jaar van de 1ste klasse (’70-’71) half maart de competitie al volledig afgewerkt was.
Hieraan wordt dus komende dinsdagavond een vijfde facet toegevoegd, want in de strijd om de zogenaamde ‘grote beker’ waren de beide tweededivisionisten nog nooit elkaar gekoppeld, en dus is het een primeurtje.Royston Drenthe
De veroorzaker van die primeur is huidig Kozakken Boys speler, en voormalig prof van o.a. Feyenoord, Real Madrid en Sparta, Royston Drenthe. Want nauwelijks was bekend dat Drenthe via zijn neef Tyrone Conraad - die zelf ook nieuw is bij de Werkendammers, hij kwam van SC Cambuur - aan de slag zou gaan op sportpark De Zwaaier, of hij werd uitgenodigd om de loting te verrichten voor deze tweede kwalificatie ronde, waarbij hij dus zijn ploeg en G.V.V.V. tegenover elkaar zette

Maar daarnaast toverde de nu 32-jarige linkerflankspeler nog een paar mooie potten uit de glazen bowl, waarbij natuurlijk de Kattukker dorpsderby tussen Quick Boys en Katwijk het meest in het oog sprong. Een wedstrijd tussen de twee rivalen uit de bad- en vissersplaats die afgelopen zaterdag al in omgekeerde richting plaatsvond toen ze elkaar in competitieverband troffen en die eindigde zoals die begon in 0-0. Maar ook koppelde de geboren Rotterdammer de tweededivisionisten ASWH en TEC aan elkaar, en een bollenstreekderby Noordwijk versus Rijnsburgse Boys.

Financieel douceurtje
Dit soort wedstrijden zijn de kersen op taart voor alle amateurploegen, want iedere voetbalkenner weet dat, als in de volgende ronde de betaald voetbal organisaties instromen, het behalen voor een nieuwe ronde veel meer uitzondering dan regel is. Gaan voor het hoogste goed, de ‘grote beker’, is daarom ook een absolute utopie voor de amateurs. Maar met toptegenstanders zoals Kozakken Boys al diverse malen het geluk had die te treffen op het eigen sportpark De Zwaaier wrijft een penningmeester zich heerlijk in de handen. Want er is sowieso een KNVB startpremie voor de deelnemende ploegen die weliswaar aardig oploopt na gelang je verder komt. Maar als je, zoals onze gasten al eerder Ajax (2x), PSV, SC Heerenveen, AZ, FC Utrecht of Vitesse als gastheer mag ontvangen zijn de inkomende recettes, misschien wel meer waard dan het bereiken van een volgende ronde.Rechtzetten
Maar daar is nu nog geen sprake van, want de beide kemphanen weten dat de winnaar van dit bekerduel thuis op 29 oktober aanstaande mag gaan aantreden tegen Helmond Sport. En met alle respect voor deze Brabantse ploeg is dat geen tegenstander die veel opwinding zal veroorzaken in toeschouwers aantallen, en dus in inkomsten.
Vandaar mag je dan ook veronderstellen dat beide ploegen volledig zullen gaan om hun penningmeester een plezier te doen door te proberen de volgende ronde te bereiken. Maar daarnaast staat er natuurlijk ook gewoon de sportieve eer op het menu, want geen enkele rechtgeaarde sportman wil verliezen.

Daarnaast hebben zowel de thuisploeg als de gasten wel het een en ander recht te zetten, want de beide hoofdmachten gingen afgelopen zaterdag in eigen huis ten onder. Kozakken Boys maakte een 0-2 achterstand in eerste instantie nog wel goed, door een assist en een doelpunt van Royston Drenthe en een treffer van neef Tyrone Conraad, maar verloor uiteindelijk met 2-4 van HHC Hardenberg.
En G.V.V.V. kon van de anderhalf uur voetbal, slechts een half uur fatsoenlijk tegengas bieden aan Excelsior Maassluis, en ging daarom geheel terecht met 1-2 kopje onder.

Wie het weet mag het zeggen
Om te stellen dat bekerwedstrijden op zichzelf staande duels zijn, waarin geen sentimenten of voorgaande uitslagen tellen, is een open deur intrappen. En Ja, het zijn gewoon ontmoetingen waar het erop of eronder is. Een favoriet aanwijzen is dan ook schier onmogelijk.
Maar om toch een poging te wagen zouden op basis van het aantal deelnames in de laatste vijftien jaar onze bezoekers dat zijn. Want zij speelden in die periode al in totaal 27 wedstrijden, al kwamen zij daarin nooit verder dan de derde ronde, maar ze werden ook pas slechts eenmaal in de eerste ronde uitgeschakeld.

Onze eigen blauwe formatie kwam in diezelfde tijd tot 22 wedstrijden om de KNVB cup, maar werd zesmaal direct in duel één uitgeschakeld. Daartegenover staat dan weer dat G.V.V.V. in seizoen ’11-’12 stuntte door de kwartfinale te halen, waarop het op een eerste ijskoude februari dag in Alkmaar tegen AZ zeer eervol met 2-1 ten onder ging. En twee jaar terug vond de ploeg van coach Niek Oosterlee haar Waterloo in Leeuwarden bij SC Cambuur in de 1/8 finale.
Om het plaatje, waaruit iedereen zijn of haar conclusies mag trekken, compleet te maken geven we u ook nog even de uitslagen van de heel lang geleden gespeelde districtsbekerwedstrijden die ook beide op het sportpark Panhuis plaatsvonden.

’67-’68 G.V.V.V. – Kozakken Boys 3-2 (na verlenging)
’76-’77 G.V.V.V. – Kozakken Boys 1-1 (G.V.V.V. wint na strafschoppen)

Extra plezier voor twee?
Logischerwijs zal iedereen, van spelers tot staf, en allen die G.V.V.V. gunstig gezind zijn, vooraf willen tekenen voor een herhaling van een van deze twee uitslagen. Maar er zijn twee mensen die dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid extra plezier zou opleveren.
Allereerst is dat Berry Powel. De Amersfoortse spits, nu in dienst bij ons keurkorps, speelde tweeënhalf seizoen voor Kozakken Boys. In 51 competitie optredens gedurende die periode maakte hij 33 goals voor de Werkendamse formatie. En ook in twee bekeroptredens deed Powel met vier goals in duit in het doelpuntenzakje.

Als winner pur sang zal Berry Powel G.V.V.V. graag willen helpen om zijn voormalig ploeggenoten, waarvan er nog maar vier over zijn in de A-selectie van onze gasten, t.w. Leon Bot, Quentin Jakoba, Jeffrey van Nuland en Nils den Hartog, te verslaan.
De andere is trainer Niek Oosterlee die komende dinsdag zijn 57ste verjaardag gaat vieren. En wat zou er dan mooier zijn, dan op je verjaardag door je pupillen getrakteerd te worden op het bereiken van een volgende ronde in de ‘grote beker, niets toch’?
We denken dan ook dat zeer weinig alternatief aanbod Oosterlee zou kunnen overtuigen om een ander cadeau te kiezen.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M. Vos uit Warnsveld. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. L.T. de Koning en Dhr. J P. Been. Vierde official: n.n.t.b.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen

Fotografie: KNVB website.