Voorbeschouwing G.V.V.V. – PSV (TOTO KNVB Beker)

16 december 2019

Als klein jochie zei mijn moeder tegen mij, als ik wat snoepjes van m’n Oma had gekregen, je moet de lekkerste voor het laatst bewaren.
Daaraan moest ik denken toen bekend werd dat ons vlaggenschip de laatste wedstrijd van kalenderjaar 2019 zou moeten gaan spelen tegen PSV in het kader van de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.
Want zonder alle krakers, toppers en/of klassiekers dit jaar in de Tweede Divisie als niet ter zake doende aan de kant te schuiven, is spelen tegen een top BVO, ook nog eens in eigen huis, toch het lekkerst mogelijke toetje wat spelers, staf en supportersschare voorgeschoteld kunnen krijgen.


Dat trainer Niek Oosterlee en z’n manschappen die keuze voor zo’n smulbuffet zelf niet in de hand hadden, zal iedere voetballiefhebber bekend zijn, want het lot bepaald nu eenmaal welke tegenstander er uit de hoge hoed wordt getoverd als er een volgende ronde wordt bereikt. En dus was het na de winst in de kwalificatieronde op Kozakken Boys (2-1) – via het lot bepaald door Kozakken Boys speler Royston Drenthe - en exact dezelfde uitslag in de eerste ronde op Helmond Sport, afwachten welke coryfee de balletjes uit de bowl mocht gaan halen.
Meestal kiest de KNVB dan iemand die in de voorgaande ronde iets opvallends of bijzonders heeft gedaan. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat doelman Lennard Quaden van zondag derdedivisionist Groene Ster die eer kreeg toebedeeld. Want door het stoppen van twee strafschoppen in de thuiswedstrijd tegen eredivisionist VVV Venlo, die na verlenging in 2-2 was geëindigd, werd Quaden de held van Heerlerheide.


Lennard Quaden met zijn hand op weg naar het balletje met PSV erin. Voor zijn eigen ploeg Groene Ster lootte de doelman een uitwedstrijd tegen AZ.

En na die loting ook de held van G.V.V.V. Want met Excelsior Rotterdam, FC Eindhoven, Sparta Nijkerk, NAC Breda, PSV en G.V.V.V. nog in de pot pakte de sluitpost eerst ‘ons balletje’ daarmee bepalend dat ook deze keer opnieuw een thuiswedstrijd zou worden mogen gespeeld. Om daarna de gedroomde tegenstander PSV aan ons te koppelen. Want zonder de andere overgebleven clubs ook maar een zier tekort te willen doen, en in de wetenschap dat G.V.V.V. in deze beker het al eens eerder had opgenomen tegen Excelsior Rotterdam en NAC Breda, zal bijna iedereen die de Veense blauwen een warm hart toedraagt die loting van Lennard Quaden met een grote glimlach of vreugdekreet hebben toegejuicht.

De top van de top
Want slechts zelden krijg je (semi)amateur club de kans om je, ook nog eens om het echie, te meten met de absolute top van het Nederlands voetbal. Want ondanks de helaas wat mindere prestaties van onze gasten PSV, nationaal en internationaal in de afgelopen maanden, is die kwalificatie, op basis van de behaalde berg prijzen in het verleden, eigenlijk nog een eufemisme.
Want zoals u op onderstaande eeuwige ranglijst van de Eredivisie kunt zien is PSV, mede door 24 landskampioenschappen, overall gezien de één na beste voetbalclub van ons land.
Ook staan er in de Eindhovense prijzenkast 11 Johan Cruijffschalen te pronken, alsmede een Europacup I en de UEFA cup. 


Eeuwige ranglijst Eredivisie bijgewerkt t/m 8 december 2019.

Records
Voor wat betreft het winnen van de ‘dennenappel’, de bijnaam van de KNVB Beker, en waar het in deze wedstrijd ook allemaal om gaat, behoren onze zeer hoog geëerde gasten ook tot de top van Nederland.
Met negentien gewonnen bekerfinales is Ajax recordhouder. Op gepaste afstand volgen Feyenoord met dertien zeges en PSV met negen gewonnen bekerfinales. De Amsterdammers hebben ook de meeste finales gespeeld: 25. PSV en Feyenoord stonden zeventien keer in de finale en zijn daarmee gedeeld tweede op de lijst met meeste bekerfinales. De meest doelpuntrijke finale was die van 11 juni 1944: Willem II versloeg toen in Eindhoven tegenstander Groene Ster met 9-2 (kijk daar hebben we de club van loter Lennard Quaden weer.)
Het snelste doelpunt in de bekerfinale staat op naam van Romário de Souza Faria. De Braziliaan van PSV had op 25 mei 1989 tegen FC Groningen slechts twee minuten nodig om raak te schieten. Sinds de invoering van het betaalde voetbal is het slechts twee amateurclubs gelukt de halve finale te bereiken: IJsselmeervogels in het seizoen 1974/’75 en VVSB in het seizoen 2015/’16.

Kansberekening
Met deze wetenschap in achterhoofd, en zonder zich bij voorbaat nederig op te stellen, is het dan ook zo klaar als een klontje dat de thuisploeg zich nauwelijks illusies zal moeten maken op een vervolgavontuur in deze bekerstrijd. Reken- en voetbalkundig gezien is de kans daarop zeer waarschijnlijk kleiner dan 5%.
Natuurlijk zullen de meest optimistische G.V.V.V. fans wijzen op de eerdere stunts die hun ploeg in het verleden behaalde op de betaalde bloedbroeders, waarvan de laatste tegen Helmond Sport uiteraard de meest verse is in het geheugen. En ook niemand die het echte blauwe bloed door de aderen heeft stromen zal de 1-0 winst op FC Dordrecht in 2017 zijn vergeten. Laat staan het bereiken van de uiteindelijk met 2-1 verloren kwartfinale tegen AZ, in jaargang 2011/’12 ten koste van Excelsior- en Sparta Rotterdam.
Natuurlijk allemaal prachtig voor de thuisclub en die feiten staan ook goudomrand in de annalen, maar het waren toch slechts vier overwinningen van de - sinds begin jaren tachtig van de vorige eeuw - in totaal 24 gespeelde ontmoetingen tegen betaald voetbal organisaties. Kortom een winstpercentage van een kleine 17%.
Rekening houdend met de enorme kwaliteiten die de ploeg van trainer Mark van Bommel* nu eenmaal in zich heeft en het feit dat PSV nog nooit in de KNVB beker een wedstrijd tegen amateurs heeft verloren lijkt voornoemde inschatting meer dan reëel. Daarnaast is de jacht op het winnen van de KNVB Beker de kortste weg naar internationaal voetbal. Op weg naar die status zal PSV zich geen fouten kunnen en mogen veroorloven op het sportpark Panhuis en mogen we een tot op het bot gemotiveerd Eindhovens team verwachten.


Het winnen van de 'dennenappel' daar draait het om.

Underdog
Natuurlijk kijkt het keurkorps van coach Niek Oosterlee vol ontzag op tegen zo’n gerenommeerde topploeg, en zijn ze bij voorbaat de overtreffende trap van underdog zoals al is geconstateerd. Maar zoals iedere oprechte sportman eigen is, is je op voorhand gewonnen geven bij de suprematie van de tegenstander, absoluut geen optie. Nee, dat is meestal juist een extra motivatie om het uiterste van jezelf en je ploegmaten te vragen en de huid zo duur mogelijk te verkopen.
Ingraven, handbalverdediging opwerpen of bus parkeren zal vast niet in de wedstrijdbespreking voorkomen, dat zal gezien het kwaliteitsverschil welhaast automatisch gaan gebeuren.
Nee, maak er een waar voetbalfeest van, doe meer dan je stinkende best, maar ga vooral genieten van het duel zal de hoofdboodschap zijn van de technische staf aan de selectie. Want normaliter krijg je in je voetballoopbaan maar eenmaal de kans om je krachten te meten met zulke topvoetballers en/of idolen en wordt er gewoon begonnen met een 0-0 stand.

Onmogelijke opdracht
Senior en topscorer van de G.V.V.V. selectie (10 in de competitie en 2 in de beker) Berry Powel had bij het bekend worden van de loting tegen PSV daarover wel de meest memorabele en humoristische quote voorhanden.
“Ik heb nog nooit van PSV verloren”, was zijn antwoord op de vraag wat hij van de loting vond. Of dat echt waar is gezien zijn verleden bij FC Den Bosch, FC Groningen, ADO Den Haag, Heracles en Roda JC waarmee hij in de Eredivisie uitkwam, hebben we niet kunnen nagaan. Maar we zullen hem maar op zijn donkerbruine kleur ogen moeten geloven, dat hij bij die clubs in de onderlinge duels tegen de Eindhovenaren niet in actie kwam. Aan de 39-jarige Amersfoorter, samen met zijn teamgenoten, de bijna onmogelijke opdracht om die constatering te continueren.Op 25 juli 1997 speelde G.V.V.V. een jubileum wedstrijd tegen PSV in het kader van het 50-jarig bestaan van de club. Gilles de Bilde (2x), Claudio (2x), Wim Jonk, Philip Cocu, Arnold Bruggink en Tomek Iwan zorgden toen voor de 0-8 eindstand. Meer momenten en memorabilia van die wedstrijd zijn te zien op de foto pagina van deze website. Klik hier om daar rechtstreeks naar toe te gaan.

Stiekem
Of PSV ook Powel’s favoriete club is uit de traditionele top drie, weten we niet. Wel dat trainer Niek Oosterlee groot fan is van Feyenoord en die dus gisteren zijn geluk wellicht niet op kon toen de Rotterdammers in hun eigen Kuip met 3-1 wonnen van de komende tegenstander van zijn ploeg. Ook weten we sinds zaterdag dat Philips Ties wel een grote voorliefde voor PSV heeft, want als klein iel mannetje kroop hij in de jaren negentig van de vorige eeuw stiekem door de spijlen van de hekken van het PSV Stadion om o.a. Romario te kunnen zien spelen. Zijn uitgebreide verhaal daarover verschijnt woensdagmorgen in de Vallei editie van dagblad De Gelderlander.
Ties stelde zelfs zijn vakantie uit om maar present te kunnen zijn in de apotheose van dit kalenderjaar. En zo zullen ook alle andere selectiespeler hun moverende redenen hebben om hun meer dan beste beentje voor te zetten en er een waar voetbalfeest van te gaan maken.

* = Soms is het nieuws zo snel, dat het geschrevene al weer achterhaald is. Want op het moment van publiceren kwam uw auteur via een radiobericht erachter dat de wegen van coach Mark van Bommel en PSV zich vanmorgen hebben gescheiden. Wie er komende woensdag de honneurs zal gaan waarnemen op de bank zal in de loop van deze dag bekend worden gemaakt.       

De wedstrijd G.V.V.V. – PSV op een compleet uitverkocht sportpark Panhuis en een live Tv-uitzending op Fox Sports, begint om 20.45 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. E. Blank (Heerhugowaard), die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. H.A.M. van de Ven en Dhr. H.D. Fikkert. Vierde official is Dhr. S.P.M. Teuben.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: totoknvbbeker.nl & G.V.V.V. archief