Voorbeschouwing G.V.V.V. – Rijnburgse Boys

27 augustus 2019

De eerste thuiswedstrijd van dit spiksplinternieuwe seizoen is een reprise van de allerlaatste wedstrijd van de vorige jaargang. Ook toen was Rijnsburgse Boys te gast op het sportpark Panhuis, en nu komen ze dus aankomende zaterdag op herhaling voor nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Helaas kunnen we geen garantie geven dat er een herhaling van zetten zal gaan plaatsvinden zoals in de eerdere spektakelstukken die de Veenendalers en de Rijnsburgers in 2019 al ten beste gaven en waarbij de doelpunten als rijpe appelen van de bomen vielen.
Maar liefst zeventien treffers in totaal vielen er te noteren in de beide ontmoetingen die de beide kemphanen in seizoen ’18-’19 afwerkten.

Zes treffers
Dat begon met de eerste wedstrijd na de winterstop – 12 januari ‘19 - toen G.V.V.V. op bezoek ging op sportpark Middelmors in Rijnsburg. De bezoekers namen door Soufiane Laghmouchi en Guido Janssen een 0-2 voorsprong. Net voor de thee zorgde Roderick Gielisse voor de aansluitingstreffer, maar G.V.V.V. stond toen al dik tien minuten met 10 man in het veld door een rode kaart voor Mart de Jong.

Na de pauze werd de numerieke meerderheid van de gastheren na een ruim uur spelen omgezet in de gelijkmaker van Jeroen Spruijt. De druk op het doel van Johan Jansen hield aan, maar de uitblinkende goalie gaf geen krimp. Het leek zelfs nog mooier te worden voor zijn ploeg, toen Sherwin Grot, net ingevallen, zes minuten voor tijd de 2-3 op het scorebord zette.
Maar het slotakkoord was toch voor ‘De Uien’ en niemand minder dan voormalig G.V.V.V.-er Frank Tervoert zorgde met een mooie kopbal alsnog voor de 3-3 puntendeling.
Het was een wedstrijd met alles erop en eraan die de 1000 toeschouwers tot op de laatste seconde volledig kon boeien.

Elf goals
Dat het nog gekker kan bewezen de Blauwen en de Geel-zwarten op 25 mei jongstleden in Veenendaal. In die allerlaatste wedstrijd van ’18-’19, waar er voor beide teams eigenlijk niets meer te winnen of te verliezen was, werd er een recordscore neergezet in de drie jaargangen Tweede Divisie, qua totaal aantal doelpunten. Waar in totaal acht treffers was voordien het maximum, met uitslagen van 4-4, 6-2, 5-3, 8-0 of 7-1. Rijnsburgse Boys verbeterde dat record al eerder in het seizoen door in en bij Barendrecht met 4-5 te winnen.
Met onderstaand scoreverloop pikte G.V.V.V. dat toen weer af van ‘De Uien’.

Scoreverloop: 2. Mart de Jong 1-0, 22. Jeremy de Graaf 2-0, 37. Simon Brouwer 3-0, 41. Simon Brouwer 4-0, 59. Jeremy de Graaf 5-0, 66. Guido Janssen (e.d.) 5-1, 67. Marc Magan 5-2, 68. Jeffrey Jongeneelen 5-3, 69. Jeffrey Jongeneelen 5-4, 79. Jeremy de Graaf 6-4, 86. Jeffrey Jongeneelen 6-5.
 

Totaal elf goals, en dus twee doelpunten meer dan de negen bij Barendrecht versus Rijnsburgse Boys op 27 oktober 2018. Dit riep bij de webredactie de vraag op wat de overtreffende trap is van:  ‘Doelpunten die als rijpe appelen van de bomen vallen’, toen onze gasten in een tijdsbestek van vier minuten ook viermaal feest mochten vieren vanwege die treffers. Tot op heden hebben we daar geen antwoord op kunnen vinden, maar dat het een zeer vermakelijke en tevens bizarre wedstrijd was, is een understatement en een cliché van de bovenste plank.


In minuut 61 werden Danny de Leeuw en Johan Jansen gewisseld voor Robin Segers en Bart van de Beek en was de stand 5-0. Negen minuten later stond er 5-4 op het scorebord.

Garantie op doelpunten bijna verzekerd
Op  de keper beschouwd is die 6-5 uitslag wel een bijzonderheid, maar toch ook eentje die de regel wel min of meer bevestigd als we terugkijken naar het voorbije seizoen. Maar bovenal als je  over de grote linie kijkt naar alle uitslagen die G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys op het hoogste amateurniveau tegen elkaar bijeen hebben vergaard.

De korte termijn geeft aan dat de ploeg uit de Bollenstreek vorig seizoen, na kampioen AFC, het meest doeltreffend was met 77 goals, waarvan Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen er respectievelijk 18 en 11 voor hun rekening namen. Daartegenover stond dat de defensie, na de degradanten Barendrecht, FC Lienden en VVSB, de meeste tegengoals (79) om de oren kreeg en dus stond er uiteindelijk een negatief doelsaldo achter hun naam.
Datzelfde moest de ploeg van Niek Oosterlee ook constateren na 34 wedstrijden.
Qua tegendoelpunten maakten ze het niet zo bont als Rijnsburgse Boys, maar 64 is toch bijna een gemiddelde van twee per duel. Daarentegen kon de doeltreffendheid van de Blauwen – 61 goals - niet tippen aan die van onze gasten, en derhalve stond er ook min drie als doelsaldo.
 

De complete historie van de beide clubs in de voorgaande 22 onderlinge potjes wijst uit, dat er bijna altijd door de beide opponenten werd wel gescoord, waarbij totaal vijf goals of meer, eerder regel dan uitzondering zijn. Ook is duidelijk dat onze gasten vooral in eigen huis vaak de overhand hebben gehad en er daar vooral ook lustig op los scoorden.
De balans op het Panhuis is zeer licht in het voordeel van de thuisploeg.
Garantie op een nieuw spektakelstuk kunnen en gaan we niet geven, maar met deze statistieken in de hand lijkt een garantie op goals bijna als vanzelfsprekend.
Dit was de geschiedenis, nu terug naar heden ten dage.

Nieuwe leidsman
In maart kreeg het bestuur van de Rijnsburgers van coach Wilfred van Leeuwen te horen dat hij gaarne zijn tweejarig contract aan het einde van dat seizoen wilde opzeggen. Dit i.v.m. zijn andere zeer drukke werkzaamheden als strandpaviljoenhouder in Den Haag, waar hij ook eigenaar van was geworden. De club had begrip voor het verzoek en willigde dit in. Dus moest er op zoek worden gegaan naar een nieuwe coach.
Die werd niet heel veel later gevonden in de persoon van Henk Wisman. Geen onbekende in Rijnsburg, want hij had het keurkorps al eerder, van 1997 t/m 2000, onder zijn hoede. De nu 62-jarige geboren Amsterdammer eindigde toen in de hoofdklasse A op de respectievelijke zesde, vierde en derde plek.
Met het aantrekken van Wisman haalde Rijnsburgse Boys een karrenvracht aan ervaring binnen, want de nu oudste trainer van de Tweede Divisie, heeft een cv, bij zowel de amateurs als in het betaalde voetbal in binnen- en buitenland, om U tegen zeggen.
De laatste zes jaar was hij actief bij Ter Leede, waarmee hij in z’n debuut seizoen ’12-’13 direct kampioen werd en promoveerde naar de Topklasse. Helaas duurde dat maar een jaar en moesten de Sassenheimers weer terug naar de Hoofdklasse. Maar gestaag bouwde Wisman weer aan de terugkeer van Ter Leede. Tweemaal strandden zijn pupillen in de nacompetitie, maar in zijn afscheidsseizoen was het toch zover. Met een kampioenschap zorgde hij en z’n rood-gele formatie voor een waardig presentje en dus promotie naar de Derde Divisie. 
 

Jeffrey Jongeneelen (10) scoorde een 'valse hattrick' op 25 mei jl. op het Panhuis. Met zijn zeer fraaie winnende treffer tegen De Treffers, afgelopen zaterdag, is zijn teller alweer in gang gezet.

Sterke selectie
De mutatielijst van Rijnsburgse Boys is dit seizoen een van de kleinste van alle achttien deelnemers aan deze Tweede Divisie jaargang. Die kende slechts twee vertrekkers en vijf nieuwe gezichten. Nee, eigenlijk drie vertrekkers, maar deze laatste werd vorige week pas bekend en had een zeer sneue reden voor Donny van Oijen. De aanvaller, die samen met maatje Jeffrey Jongeneelen in 2017 overkwam van Katwijk, tobt al zeer lange tijd met een hardnekkige peesblessure en de vooruitzichten op beterschap waren nauwelijks aanwezig. Daarom werd in onderling overleg het contract ontbonden. Doodzonde dat er op deze wijze een einde komt aan de loopbaan van een geweldig goede voetballer.


De nieuwe spelers die werden aangetrokken zijn: Anthony van Dongen (DEM), Bert Koomen (FC Lisse), Bradly van der Meer (Capelle), Nick Zeijlmans (OFC) en Maarten Reyneveld (ADO Den Haag). Opvallend genoeg speelde de eerste vier genoemde afgelopen zaterdag gelijk al de volle negentig minuten mee in de gewonnen competitie ouverture tegen De Treffers (2-1). Reyneveld kwam nog wel als invaller in veld.
Samen met de vertrouwde namen van Tillema, Strooker, Ros, Spruijt, Knol, Gielisse, Jongeneelen en Bakker werd dus de eerste klap een daalder waard. Daarnaast heeft Henk Wisman ook nog de beschikking over Opoku, Demon, Hudepohl, Artien, Magan, Meefout, Zeldenrust en Van Nieuwkoop en lijkt het er dus op dat er een zeer brede – 27 spelers - en kwalitatief sterke selectie staat, die de dertiende eindpositie van vorig seizoen naar de vergetelheid moet kunnen spelen.

Routine
Bij G.V.V.V. waren de wisselingen van wacht een stuk groter, dit mede door het vertrek van een aantal sterkhouders in de personen van Simon Brouwer, Bart Hulsbos en Roy Terschegget. Gelukkig kwam daar ook veel routine voor terug, zodat er bij de competitie opening afgelopen zaterdag in Amsterdam bij kampioen AFC (1-1), door de technische staf aan drie van hen een basisplaats werd toegekend. Philip Ties en Tom Oostinjen die beide overkwamen van Spakenburg, en Wesley Goeman (VVSB) speelden de volledige wedstrijd. Damiano Schet (Katwijk) en Berry Powel (DVS ’33) kwamen beide als invaller in het veld.

Geen plaats voor sentimenten
Het zal duidelijk zijn dat deze wedstrijd voor Wesley Goeman, speeltijd of niet, een extra beladen duel zal zijn. Want de inwoner van Nootdorp kwam in 2016 over van Scheveningen naar Rijnsburgse Boys. Daar ontpopte hij zich tot vaste waarde en werd zelfs aanvoerder. Maar jammer genoeg boterde het niet tussen trainer Van Leeuwen en de defensieve middenvelder. Hij verloor begin vorig seizoen zijn basisplaats en moest het veelal doen met invalbeurten.
De consequentie van de onenigheid leidde er uiteindelijk toe dat Goeman in de winterstop overstapte naar VVSB. Door een breukje in z’n voet speelde hij slechts zes wedstrijden voor de Noordwijkerhouters. Half april besloot Goeman in te gaan op de avances van G.V.V.V. en maakte dus in het blauwe tenue afgelopen zaterdag daarin z’n debuut. 

Hoe anders was het wellicht gelopen als coach Wilfred van Leeuwen zijn vertrek eerder had aangekondigd. Want in de pers was half oktober onderstaande quote van Goeman te lezen:
 

,,Afgelopen zomer dacht ik dat ik nog wel twee of drie jaar bij Rijnsburg zou blijven, maar dat gevoel is in een paar maanden tijd 180 graden gedraaid. Rijnsburg is een mooie club waarmee we de afgelopen seizoenen mooie resultaten hebben geboekt. Bovendien hebben we een goede en hechte groep waarin ik veel vrienden heb gemaakt. Dat ga ik wel missen.”

Daarmee zal duidelijk zijn dat er geen enkele rancune is naar zijn voormalige club en ploeggenoten, en zullen er vooraf, en na afloop, ongetwijfeld handen worden geschud en dolletjes worden gemaakt. En wellicht zijn er in de aanloop naar deze wedstrijd via de sociale media kanalen ook al wat berichtjes heen en weer gevlogen.
Maar Wesley Goeman is sportman en winnaar genoeg, dat als hij door Oosterlee wordt uitverkozen om deel uit te maken van de hoofdmacht, om al die sentimenten opzij te zetten en in de wedstrijd alles te geven wat in hem zit om met z’n nieuwe club resultaat proberen te boeken.


Simon Brouwer, helaas nu G.V.V.V.-er af en hier opgetild door zijn ploeggenoten, had met twee goals een flink aandeel in de 6-5 winst. Maar hij zal bovenal een nagel aan de doodskist blijven van Niek Oosterlee en Rijnsburgse Boys toen hij op 14 mei 2016, ook met twee treffers, G.V.V.V. naar de Tweede Divisie schoot. Jeremy de Graaf (9) evenaarde Jongeneelen met ook een 'valse hattrick'.
 

Leermeester
In z’n trainer Niek Oosterlee heeft Wesley Goeman daarbij ook nog een goede leermeester, want die hakte als voormalig coach van ‘De Uien’ – van 2009 t/m 2016 - al viermaal eerder met dat bijltje. Het leverde de inwoner van Alphen aan den Rijn als coach van G.V.V.V. tweemaal winst, eenmaal verlies en eenmaal een gelijkspel tegen zijn voormalig broodheer op.
Je mag er dan ook vanuit gaan dat beide ex-Rijnsburgse Boys coryfeeën maar wat graag een extra winstpartij aan dat rijtje willen gaan toevoegen.

G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. S. Veekamp uit Enschede die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. D.J. Kempinga en Dhr A.H. van Rijnsbergen. Vierde official is Dhr. G.H.A. Stevens.   

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen