Voorbeschouwing G.V.V.V. – SVV Scheveningen

29 januari 2020

Na drie weken van trainen, een Spaans trainingskamp en een tweetal oefenduels moeten de pupillen van oefenmeester Niek Oosterlee weer aan de bak voor het tweede competitieduel in dit nog kersverse jaar 2020. Na het op 11 januari jl. geleden 2-0 verlies in de badplaats Katwijk tegen Quick Boys, zijn aanstaande zaterdag opnieuw badplaatsbewoners tegenstrevers. Alleen is G.V.V.V. nu gastheer voor de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen.

Klassiek
Eigenlijk zou je de samenstelling van de huidige Tweede Divisie best als klassiek kunnen bestempelen. Want acht van de achttien deelnemende voetbalclubs zijn (bijna) 100 jaar of ouder. AFC, Sparta, en Koninklijke HFC hebben die respectabele leeftijd al ruimschoots bereikt.
Excelsior Maassluis vierde dat ultieme feit in 2018. De Treffers en onze gasten Scheveningen hebben die mijlpaal vorig jaar gevierd.
En komende zaterdag bestaat op de kop af Quick Boys precies een eeuw, waarmee wij vanaf deze plaats de ‘Katukkers’ van harte proficiat willen wensen. Als laatste in de rij van acht gaat dit jaar op 1 juni FC Volendam die mijlpaal vieren.
Maar ondanks de respectabele ouderdom van onze gasten mag het treffen tussen G.V.V.V. en Scheveningen de naam klassieker nog lang niet dragen, want het wordt pas de zesde onderlinge ontmoeting op het sportpark Panhuis.


Op 9 februari 2019 scoorde Jeremy de Graaf , hier in beeld gebracht, de enige en dus winnende treffer. 

Korte historie
Die, in verhouding, nog zeer korte geschiedenis tussen de beide clubs is gelegen in het feit dat onze club pas in 1947 het levenslicht zag en Scheveningen een paar jaar later fuseerde met Holland Sport en toen zelfs als betaald voetbal organisatie onder de naam SHS door het leven ging. En in die tijd zelfs speelde tegen grootmachten zoals Ajax en Feyenoord.
In 1964 werd die fusie ontbonden en keerde Scheveningen weer terug in de rijen van de amateurs. Met de terugkeer naar de amateurs verdwenen de badplaatsbewoners ook weer naar de kantlijn van het vaderlandse voetbal. Jarenlang vertoefde men in de derde- en vierde klasse. Ambities kwamen er pas weer eind jaren tachtig, begin jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werd in drie jaar tijds de stap gemaakt van derde naar eerste klasse, het toenmalig hoogste amateurniveau.

Sindsdien heeft SVV Scheveningen, op zes seizoenen na, die brandende aspiraties altijd in leven weten te houden. Met als absoluut hoogtepunt de afdelingstitel, het zaterdagkampioenschap en de algehele amateurtitel in 1996. Ook het kampioenschap in 2008, waarmee de terugkeer in de hoofdklasse werd bewerkstelligd, en een herhaling daarvan in 2012 in die klasse, waarmee de topklasse werd bereikt staan ongetwijfeld dik onderstreept in de annalen van de fameuze voetbalclub.

En als schitterend clubcadeau, alvast voor het 100-jarig jubileum, kwam daar in juni 2018 opnieuw een promotie bij. Met zowel de tweede- als de derde periodetitel op zak in Derde Divisie, kon kampioen Spakenburg net niet meer worden achterhaald, maar de ploeg in bloedvorm liet via de nacompetitie Quick Den Haag en TEC in het stof bijten en keerde daarmee terug op het allerhoogste amateur platform.
Omdat de ‘Schollenkoppen’, zoals de bijnaam luidt, in die eerste- en hoofdklasse altijd in een andere afdeling waren ingedeeld dan G.V.V.V. vond de allereerste ontmoeting pas plaats toen zij in seizoen ’12-’13 ook de topklasse bereikte, vandaar deze pas korte historie tussen Scheveningen en G.V.V.V.

Blok Boys
Naast bovengenoemde bijnaam zou Blok Boys ook zeker niet misstaan als liefkozend alias voor onze bezoekers. Want John Blok tekende onlangs maar eens bij voor een volgend seizoen als leidsman op sportpark Houtrust. Over twee perioden gerekend, die begon aan het begin van deze eeuw, is de geboren Hagenees dan volgend seizoen voor het zeventiende jaar verbonden aan de club.
Als je dan ook nog weet dat hij, voordat zijn trainersloopbaan begon, gedurende 14 jaargangen deel heeft uitgemaakt van de hoofdmacht, dan is het duidelijk dat Blok ruim meer dan zijn halve leven – hij is nu 52 jaar – verknocht is aan Scheveningen.
Zeg je Scheveningen, dan zeg je John Blok en zeg je John Blok, dan zeg je Scheveningen, het is een schier onscheidbare twee-eenheid.
Dit bracht verslaggever Aad van der Graaf van Voetbal Op Zaterdag een poosje geleden op het lumineuze idee om een Blokhut te bouwen op Houtrust, waar de trainer en het technisch hart in alle gemak overleg kunnen voeren om de verdere ambities waar te maken.

Victorie na bezoek aan Veenendaal
Het debuut van Scheveningen vorig seizoen in deze Tweede Divisie verliep tot ruim op de helft nogal moeizaam. Op vier speeldagen na, verkeerde men tot en met ronde 19 in de gevarenzone. Waar direct handhaven de doelstelling was lukte dat tot op dat moment niet. Maar toeval of niet, vorig jaar op 9 februari stond deze wedstrijd ook op het programma en hadden de groen-zwarten de week ervoor thuis gelijk gespeeld tegen HHC Hardenberg (3-3). Dat behaalde puntje was precies genoeg om exact boven de gevaarlijke streep te belanden. De 1-0 nederlaag in Veenendaal bracht daar geen verandering meer in. Door het veroveren van 25 punten van de mogelijk te behalen 39 bleef Scheveningen boven Jan en verzekerde zich daarmee van behoud.
Je zou dus kunnen zeggen dat de victorie voor onze gasten begon na de nederlaag op het Panhuis. In onderstaande grafiek ziet u dat alles terug.  

 

Geen garantie
Het uitgangspunt voor beide kemphanen voor komende zaterdag is toch net iets anders dan bijna een jaar geleden, zeker voor onze gasten. Zij moeten nu genoegen nemen met positie net onder de gevaarlijke streep. G.V.V.V. stond begin februari 2019 met 27 punten uit twintig duels op plek twaalf. Nu hebben ze 3 punten minder, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld en neemt de Oosterlee equipe plaats 11 in op de ranglijst.
Als er een garantie zou kunnen worden gegeven voor een herhaling van de geschiedenis, dus winst voor de thuisploeg en daarna een verder verblijf in de middenmoot, en Scheveningen wat daarna in het restant van de competitie opnieuw victorie zou mogen kraaien door het klassenbehoud veilig te stellen, zijn we er van overtuigd dat beide clubs daar direct de handtekening onder zouden gaan plaatsen.
Maar u weet, net als ik, dat garanties en voetbal twee grootheden zijn die totaal niet verenigbaar zijn.

Blijft G.V.V.V. angstgegner?
Wat we wel zeker weten is dat er twee ploegen tegen elkaar in actie komen die niet overlopen van een bulk aan zelfvertrouwen. De mannen van John Blok hebben in de drie gespeelde wedstrijden in 2020 nog geen punt weten te veroveren. Er was verlies tegen Noordwijk, Katwijk en vorige week zaterdag moest het hoofd gebogen worden voor de huidige koploper HHC Hardenberg (0-3).
Onze eigen blauwhemden begonnen dit kersverse jaar ook niet al te florissant, door bij debutant Quick Boys met 2-0 te verliezen. Daarna volgden nog twee oefenduels. Op het trainingskamp in Spanje werd een plaatselijke trots met 3-5 verslagen, maar wat die winst waard was is moeilijk in te schatten. Wat wel in te schatten is, is het 4-2 verlies vorige week in en bij Lienden. Onze streekgenoot is de rode lantaarndrager in de Derde Divisie zondag. Als je daar na een 0-2 voorsprong de winst uit handen geeft duidt het erop dat de dit seizoen al eerder vertoonde grilligheid nog lang niet uitgebannen is.
Kortom G.V.V.V. zal aanstaande zaterdag het beste uit zichzelf naar boven moeten halen om dit duel winnend af te sluiten.
Voor wat het waard is, is het wel zo dat G.V.V.V. thuis voor Scheveningen een soort van angstgegner is. Van de vijf eerder gespeelde wedstrijden won de thuisploeg er vier en werden eenmaal de punten gedeeld. Dat was ook de enige wedstrijd (2-2) waarin de Scheveningers erin slaagden om het vijandelijke doel te doorboren. In de vier winstpartijen 4-0, 3-0, 3-0 en de al eerder beschreven laatste onderlinge strijd (1-0) lukte dat niet.

 

(Verlate) jubilaris
Voorafgaand, en na afloop, van deze wedstrijd zal Robin Mulder door respectievelijk Loek Budding van de afdeling voetbal technische zakken en businessclub Vallei en Rijn worden gehuldigd voor het spelen van zijn 100ste officiële duel in het blauwe tenue.
Door een formule foutje in het Excelsheet van uw ‘John Frederikstadt’ - lees ondergetekende - waarin die het aantal gespeelde duels opslaat had dit heugelijke feit al eind november vorig jaar moeten plaatsvinden. Want tegen ASWH, ook nog eens de club waarvoor hij speelde voordat hij naar het Panhuis kwam, bereikte Robin Mulder die mijlpaal.
Maar beter laat dan nooit zal die omissie, waarvoor uiteraard oprechte excuses, worden goedgemaakt.
De voetballoopbaan van de in het hoge noorden geboren aanvallende middenvelder verliep via LTC, PKC ’83 en ACV. Na zijn verhuizing naar het midden des lands speelde Mulder in ’15-’16 een seizoen voor ASWH om daarna bij G.V.V.V. te worden ingelijfd. Robin is dus nu bezig aan zijn vierde seizoen in het blauw en daar komt nog een volgende bij want zijn contract loopt nog door tot medio 2021. Vooral in zijn eerste seizoen in Veenendaal was de accountmanager van co-sponsor GOCONNECTIT een vaste waarde in de basis, want in dat seizoen miste hij slechts een duel. Daarna zorgden blessures en vormverlies ervoor dat de teller wat langzamer ging lopen.
Maar dit seizoen gaat het weer crescendo met Mulder en staan er ondertussen 106 duels op zijn conto. Op naar de 150 zouden daarom ook willen zeggen en feliciteren wij vanaf deze plaats Robin Mulder van harte met het bereiken van de mijlpaal van 100.

G.V.V.V. – SVV Scheveningen begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. M.F.M.G. Eijgelsheim (Oirschot), die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. J.P. Been en Dhr. J. Pleijte. Vierde official is Dhr. R. Meilink.

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen
Infographic: Daan van Eijk
Statistieken: Ltrack