Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Katwijk

11 februari 2020

Het wordt komende zaterdag, waarop vv Katwijk te gast is op het sportpark Panhuis, voorlopig de laatste thuiswedstrijd voor de pupillen van coach Niek Oosterlee. Want daarna volgt de inhaalwedstrijd uit tegen IJsselmeervogels, en de twee zaterdagen daarop een tweetal bezoeken bij respectievelijk Noordwijk en Rijnsburgse Boys. Pas op 14 maart is het volgende duel in eigen huis wanneer Quick Boys op visite komt.
Kort samengevat: De Duin- en Bollenstreek voetbalclubs vormen de hoofdmoot als tegenstanders de komende maand voor G.V.V.V.

Voetbalparadijs

Dat deze streek of regio ook mag worden aangeduid als Amateur Voetbalparadijs behoeft voor de echte kenners geen nader betoog. Maar voor de wat minder ingevoerde voetballiefhebbers willen we dat nog wel even duiden.
De gemeente Katwijk is sowieso de amateurvoetbalhoofdstad van Nederland. Want naast onze gasten met de gelijknamige naam heeft ook Quick Boys haar domicilie in deze plaats. En sinds 2006, toen Rijnsburg werd ‘ingelijfd’, behoort dus ook de plaatselijke trots Rijnsburgse Boys tot deze gemeente. Drie tweededivisionisten binnen de gemeentegrenzen is dus volstrekt uniek.
Maar zoals u op bijgaand plaatje kunt zien behoort ook Noordwijk, en haar gelijknamige voetbalclub, tot de streek. Daarmee komt het aantal deelnemers aan de huidige Tweede Divisie jaargang dus op vier.
Daarmee zijn we nog niet uitgeteld, want een trede lager in de Derde Divisie vinden we nog een drietal voetbalverenigingen terug die tot deze regio worden gerekend. Dit zijn FC Lisse uit de plaats met dezelfde naam, VVSB uit Noordwijkerhout en Ter Leede wat haar thuishaven heeft in Sassenheim.
Daarnaast spelen FC Rijnvogels (Katwijk) en SJC (Noordwijk) in de Hoofdklasse. Foreholte (Voorhout), Hillegom, Teylingen (Sassenheim), Valken ’68 (Valkenburg), Kagia (Lisserbroek) en Van Nispen (De Zilk) komen uit in de zaterdag of zondag Tweede klasse. Warmunda (Warmond) sluit de rij en haar hoofmacht speelt in de Vierde klasse.  
Met 16 voetbalverenigingen op dit relatief kleine stukje Nederland is de benaming Amateur Voetbalparadijs daarom dan ook absoluut niet overdreven.

Toonaangevend
Quick Boys, Noordwijk, en een decennium later Rijnsburgse Boys, voerden van de huidige tweededivisionisten in het verleden veelal de boventoon. Maar toen Katwijk in 1989 voor het eerst in haar geschiedenis zich tot de elite mocht rekenen werden deze concurrerende streekgenoten al snel naar de kroon gestoken. Nauwelijks aangeland in de Eerste klasse, het toenmalig hoogste niveau, maakten de Oranjehemden al snel een onuitwisbare indruk.
Vanaf 1993 t/m 1995 waren ze driemaal in successie het beste jongetje van de klas. In ’93 en ’94 werden die kampioenschappen ook nog eens omgezet in de algehele zaterdag- en amateur titel.
Maar daarmee was de honger nog lang niet gestild, het complete palmares van Katwijk tot nu aan toe ziet er zo uit:

Titels sinds ’70-‘71

Aantal

Jaren

Eerste klasse

3

1993

1994

1995

 

 

Hoofdklasse

2

2000

2015

 

 

 

Topklasse

1

2013

 

 

 

 

Tweede divisie

1

2018

 

 

 

 

Zaterdagkamp.

4

1993

1994

2000

2013

 

Amateurkamp.

5

1993

1994

2000

2013

2018

Supercup

2

2000

2013

 

 

 

   
Daarbovenop eindigde Katwijk, op vijf jaargangen na, altijd in het zogenaamde linkerrijtje. In 2014 kostte die uitzondering op de regel de Kattukkers zelfs de kop, door na een kampioenschap te degraderen. Maar dit is ook het enige smetje, want een jaar later waren ze al weer terug van weggeweest, op een verder schitterend palmares.
Ondanks die enige omissie zijn de Krombewoners de laatste drie decennia zonder enige twijfel de meest toonaangevende club van de gehele Duin- en Bollenstreek en behoren ze met alle behaalde prijzen ook tot de top van het amateurvoetbal in ons land.

Niets minder dan de titel telt
Met dat mooie cv in het achterhoofd, het eerder in 2018 behaalde kampioenschap, en een derde en vijfde plek op de ranglijsten in de drie voorgaande Tweede Divisie jaargangen, is het dan ook niet verwonderlijk dat de ploeg van aanvoerder en sterkhouder Robbert Susan aan de vooravond van deze jaargang, zowel door de binnen- als buitenwacht, gerekend werd tot de favorieten.
Ondanks een dipje in oktober en november van het vorig jaar klom men uit dat dalletje en werd met een serie van negen ongeslagen wedstrijden (7x winst en 2x gelijk) de weg omhoog weer ingezet en bleef herbstmeister HHC Hardenberg steeds binnen het gezichtsveld. Dat is met vijf punten achterstand nog steeds zo, alleen hadden dat er twee kunnen zijn als afgelopen zaterdag winst was geboekt op de Krom tegen Excelsior Maassluis. Dat lukte niet, want Katwijk wist geen sleepkabel te vinden om de ‘geparkeerde bus’ van de Tricolores aan de kant te schuiven. En daardoor kwam er met een 1-2 nederlaag een eind aan de fraaie serie en zal er opnieuw jacht moeten worden gemaakt op de collega Oranjehemden uit Hardenberg.
Dit betekent voor ‘onze jongens’ dat ze ongetwijfeld een getergde Zoutman equipe kunnen verwachten die er alles aan zullen gaan doen om het ietwat geschonden blazoen opnieuw op te poetsen. Want voor Katwijks staf en selectie en haar fanatieke en grote aanhang is niets minder dan een nieuwe titel het doel en daar zal veel, zo niet alles, voor moeten wijken. Tevens zullen ze maar wat graag sportieve revanche willen nemen voor de thuisnederlaag tegen de Veense blauwen op 7 september jl. Want toen zorgden Danny de Leeuw en Berry Powel (2x) ervoor dat de treffers van Marciano Mengerink en Mike van den Ban werden overtroffen en nam G.V.V.V. pas voor de tweede keer in tien duels op sportpark De Krom alle drie de punten mee in de bus.


Joey Jongman (8) was op 3 november 2018 het goudhaantje voor Katwijk, hij scoorde het enige en dus winnende doelpunt.

Statistiek
Op het sportpark Panhuis is er iets meer evenwicht tussen de beide kemphanen, alhoewel de gasten overall nog steeds op alle fronten in het voordeel zijn. Inclusief de allereerste ontmoeting in de Tweede klasse in ’76-’77 en de play-offs om een plaats in de topklasse, die Katwijk in 2010 in haar voordeel besliste, staan er tot nu aan toe negen onderlinge confrontaties in Veenendaal genoteerd. Driemaal was er winst voor de thuisclub, terwijl Katwijk viermaal aan het langste eind trok. Derhalve blijven er dan nog twee puntendelingen over.
Doelpuntrijk waren de vorige ontmoetingen tussen de Blauw- en Oranjehemden overigens nooit. De drie wedstrijden in de Tweede divisie eindigden respectievelijk in 1-0, 1-0 en 0-1, en het totale doelsaldo in die negen voorgaande duels staat op 8-10. Dus ook daarin zijn de Kattukkers de baas.

Waarschuwing
Alle bovenstaande ingrediënten zouden voor G.V.V.V. een voldoende waarschuwing moeten zijn dat ze echt het beste in elkaar naar boven zullen moeten gaan halen om een kans op succes te hebben. Want als captain Wilco den Hartog c.s. net zo slecht beslagen ten ijs komen als afgelopen zaterdag in Hendrik Ido Ambacht, waar rode lantaarndrager A.S.W.H. volkomen terecht met de 2-1 winst mocht pronken, dan wordt het vragen om moeilijkheden. Zeker tegen een team met o.a. klasbakken zoals Guus van Weerdenburg, Robbert Susan, Joey Jongman, Bart Sinteur, Marciano Mengerink, Rick van der Meer en Kay Blokland in de gelederen.


Robin Mulder was in twee opeenvolgende duels trefzeker. Lukt het hem komende zaterdag opnieuw?

Fabeltje
Is het dan echt zo, dat G.V.V.V. alleen tegen ploegen van naam en faam en/of toppers de intrinsieke motivatie kan opbrengen om deze op gepaste te wijze te bestrijden en het tegen de zogenaamde mindere goden allemaal maar blauw blauw laat en er helemaal niets van bakt, zoals Johan Jansen, Wilco den Hartog en coach Niek Oosterlee verkondigden in hun perspraatjes na het pijnlijke verlies tegen A.S.W.H.?
Die vlieger gaat zeker op voor de wedstrijden om de KNVB Beker, tegen Kozakken Boys, Helmond Sport en PSV. Want toen zagen de fans een collectief zoals ze die graag iedere week willen zien.
Maar in de competitie is die verklaring een drogreden. Want van de elf wedstrijden – 8x winst en 3x gelijk – die G.V.V.V. dit seizoen niet verloor zijn die punten veroverd tegen vijf teams die in de huidige ranglijst boven hen staan en zes eronder. Voor de negen verliespartijen is die verdeling, zes boven G.V.V.V. en drie eronder.
Dus dat G.V.V.V. geen peptalk nodig heeft en uit zichzelf wel goed speelt tegen hoger geklasseerde teams en/of toppers is een fabeltje. Voorbeelden hier van zijn de wedstrijden tegen HHC Hardenberg (4-0), IJsselmeervogels (0-3), Kozakken Boys (4-2) en AFC (1-3), want al die wedstrijden, behoudens uit bij AFC (1-1), gingen kansloos verloren en daarbij was er zeker het een en ander op en aan te merken over de geleverde prestaties.
Zoals al vaker op deze, en andere plaatsen, vastgesteld; Op het huidige keurkorps van G.V.V.V. valt echt geen enkele peil te trekken. We zullen dan ook maar simpel gaan afwachten wat onze hoofdmacht tegen kampioenskandidaat Katwijk op de kunstgrasmat gaat leggen, waarbij alleen de hoop kan worden uitgesproken dat er minimaal een puntje kan worden bijgeschreven om verder afglijden naar beneden te voorkomen.  

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. te Kloeze (Middenmeer), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G. van Mun en Dhr. R.S.H. Beijer. Vierde official is de Dhr. R.A.H.J. Souwen.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen