Voorbeschouwing HHC Hardenberg – G.V.V.V.

31 oktober 2019

Na de naar voren geschoven wedstrijd tegen AFC, de reguliere tegen Noordwijk, en het bekerduel tegen Helmond Sport, die allen op het sportpark Panhuis plaatsvonden, staat aanstaande zaterdag de touringcar weer voor de deur, voor de verste uitwedstrijd in deze competitie jaargang. Na zo’n 135 kilometer rijden is de eindbestemming het gezellige en fraaie sportpark De Boshoek, thuishaven van HHC Hardenberg.
 

De liefhebbers van historie kunnen op dit affiche klikken om meer te lezen over H.V.C.

Waar G.V.V.V. in deze jaargang al vijf honderdjarige of oudere verenigingen als tegenstander had (AFC, De Treffers, Excelsior M., Jong Sparta en Scheveningen), is de opponent van komende zaterdag officieel het jongste jongetje van de Tweede Divisie klas.
Want de fusie tussen de H(ardenberger) V(oetbal) C(lub) en de H(eemse) S(port) V(ereniging) vond plaats in 1954 en leverde dus de H(ardenberg) H(eemse) C(ombinatie) op, waarin later voor de herkenbaarheid nog Hardenberg achter werd gevoegd.
Maar reeds in 1912 werd H.V.C. geboren en dus gaan de roots van het voetbal in de nu ruim 60.000 inwoners tellende gemeente al veel verder terug. Waarmee we eigenlijk moeten concluderen dat G.V.V.V., ontstaan in 1947, de junior is van alle nu in de Tweede Divisie uitkomende voetbalclubs.   
 

Snel bereikte status
Maar goed, jong, oud, junior, senior of bejaard als club, het zegt niet zoveel over de status die in de loop der tijd is verworven. Want waar de Veense blauwhemden na de oprichting binnen anderhalf decennium het toenmalig hoogste niveau de Tweede klasse bereikte, deed HHC daar maar liefst een halve eeuw over. Want pas in 2004 werd via de nacompetitie de Hoofdklasse bereikt.
Maar sindsdien is de lang gekooide Oranje leeuw is echt los. Wat heet, twee seizoen later was HHC Hardenberg al het beste jongetje van de klas in de hoofdklasse C, een snellere opmars is bijna niet denkbaar. Dat instant succes werd het seizoen daarop (’07-’08) nogmaals in reprise genomen, waardoor de nieuwkomer na vier seizoen hoofdklasse al twee kampioenschappen achter haar naam zette.
Wat volgde was een zilveren medaille en een zesde plek, die ruimschoots voldoende was om de nieuw ingestelde topklasse in 2010 te bereiken. Na twee jaargangen warmlopen daarin mengden De Boshoek bewoners zich weer aan de top en kwam er een rijtje van 4-3-3 en 2 als eindposities achter haar naam te staan. Met die laatst genoemde plek op de ranglijst was ook de heringevoerde Tweede Divisie een makkelijke prooi voor de Sallanders.

Zaterdag record
En juist toen, bij het debuut daarin, ging het bijna mis, waarbij de soms onverklaarbare krachten in ons geliefde spelletje weer eens opgeld deden. Van vice kampioen naar degradatie kandidaat, het overkwam onze gastheren in ’16-’17. Maar met Gert Jan Karsten als opvolger van de op een zijspoor gerangeerde trainer Joseph Oosting, die het team maar niet aan de praat kreeg, kwam het uiteindelijk toch goed en bleef HHC Hardenberg precies boven de gevaarlijke streep.
De nu 40-jarige trainer kweekte daarmee zoveel vertrouwen bij de beleidsbepalers en achterban dat zijn contract werd verlengd. Het bleek een zeer juiste ingreep geweest te zijn want in ’17-’18  stond HHC weer waar het wezen wilde, namelijk in de top. Het eindigde op de derde plek achter Katwijk en Kozakken Boys. Logisch dat coach Karsten daarna opnieuw het vertrouwen kreeg van de clubleiding en de selectie. Alleen kon vorig seizoen net niet worden aangehaakt bij de topploegen, maar zoals bijna gebruikelijk was wel een plaats in de bovenste helft (6de) van de ranglijst hun deel.
Met dat fraaie overall cv heeft HHC ook een record in handen, want met het afhaken van Barendrecht, zijn zij nu de enige, van oorsprong zaterdagclub, die altijd in de Topklasse en Tweede Divisie vertegenwoordigd was.


In seizoen '15-'16 speelde Philip Ties (l.) in het HHC tenue, daarin wist hij zijn huidige ploeggenoot Johan Jansen niet te verslaan.

Wie volgt Karsten op?
Afgelopen maandag maakte succescoach Karsten bekend dat hij aan zijn vierde en tevens laatste seizoen is begonnen. De ambitieuze trainer, die nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij in de toekomst mogelijk hogerop wil, is in totaal al zes jaar in dienst bij de Hardenbergers. Want voordat hij het stokje van Oosting overnam bij het vlaggenschip was hij al hoofd jeugdopleiding en trainer van het tweede elftal. Een prachtige periode waarin hij heel veel geleerd heeft en een betere trainer is geworden, zo geeft de inwoner van Nunspeet aan. En juist die ervaring, wil hij gaan toepassen in een nieuwe omgeving. Een besluit wat de vereniging een beetje rauw op het dak viel, maar wat ze uiteraard ook respecteren. Onder zijn leiding is HHC een zeer stabiele club gebleven en daar zijn ze Karsten dankbaar voor.
(Zou een en een twee zijn, en zien we Karsten volgend seizoen op de blauwe zijde van sportpark De Westmaat?)

Op dezelfde avond werd ook bekend gemaakt dat Gert Heerkes, vroegere trainer van o.a. Heracles, Willem II en Veendam, begin volgend jaar als technisch manager aan de slag gaat bij de club in zijn woonplaats. Nu nog werkzaam bij het beloftenteam van Rosenborg BK in Noorwegen worden Heerkes’ speerpunten o.a. het samenstellen van de selectie en staf. Hier ligt dus direct een flinke uitdaging voor de voormalig doelman van HZVV om een opvolger te vinden voor Karsten.
Die uiteraard, de aard van het beestje een beetje kennende, net zo fanatiek als altijd zijn laatste half jaar vol passie zal willen afsluiten met een zo hoog mogelijke plaats op de ranglijst voor hem en z’n pupillen. Ondanks drie gelijke spelen in de evenzovele laatste wedstrijden, heeft zijn ploeg ook al vier winstpartijen op haar conto staan en schurken ze daarmee nog steeds aan bij de subtop, die bij winst op Veenendalers sowieso behouden blijft.

Weinig verloop
Dat onze gastheer een stabiel beleid voert wordt ook nog eens gestaafd door een weinig verloop in de selectie. Aan het einde van het seizoen raakten ze wel twee vaste waarden en sterkhouders kwijt. Koos Werkman, koos vanwege een verhuizing naar het westen van het land voor Spakenburg en Sargon Gouriye, die de oranjehemden in totaal zes seizoenen diende, begon op leeftijd te geraken en ging wat lager spelen bij WHC. Derian Reinders, Vincent Schmidt en Ryan Snelders vertrokken naar Excelsior ’31, maar dit trio behoorde niet vaak tot de eerste keuzes van Gert Jan Karsten.
De opvolgers lijken prima gescout te zijn, want Serge Fatima (ONS Sneek), Stephen Warmolts (FC Emmen) en Nick de Bondt (DUNO) zijn al bijna niet meer weg te denken uit het keurkorps van HHC. De club heeft wel enorme pech dat een andere beoogde vaste waarde, Gersom Klok, die al van 2012 t/m 2016 voor de club uitkwam en daarna naar FC Emmen verkaste, en nu dus weer terugkeerde, in de oefencampagne zijn kruisband scheurde. Klok is onlangs geopereerd en is dus in ieder geval voor de rest van dit seizoen uitgeschakeld.
Voor de rest bleef de selectie, met o.a. de bekende namen van Danny Bouws, Rick Hemmink, Rob van der Leij, Jurjan Mannes, Sander Danes, Ashwin Manuhutu, Rens van Bethem, Kevin Görtz en captain Glenn Kobussen behoorlijk intact.


Robin Mulder (l.) was de maker van het allereerste doelpunt in de hernieuwde Tweede Divisie. Dit acrobatische schot ging er overigens niet in. Vorige week leverde zo'n acrobatisch hoogstandje wel de 1-1 op tegen Noordwijk 

Gemotiveerd
Natuurlijk zullen de pupillen van trainer Oosterlee, met man en macht gaan proberen om te voorkomen dat de gastheren alle punten in eigen huis houden. Zeker ook met in het achterhoofd om de ongeslagen serie van vier duels op vreemde bodem intact te houden. Maar ook omdat punten op dit moment hard nodig zijn om niet verder af te glijden op de ranglijst. Daarom mag ook verwacht worden dat G.V.V.V. net zo gemotiveerd aan de start verschijnt en met dezelfde instelling speelt als afgelopen dinsdagavond, toen op fraaie wijze de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker werd bereikt ten koste van BVO Helmond Sport.

Weerzien
Die motivatie hoeft een winnerstype als Phlip Ties niet worden bijgebracht, maar omdat hij tegen zijn oude club gaat spelen zal dat wellicht nog net een graadje hoger zijn. Na zes seizoenen ACV, één bij Staphorst en één bij SC Genemuiden stapte de aanvallende middenvelder in 2015 over naar HHC Hardenberg. In dat seizoen speelde hij 27 wedstrijden voor de oranjehemden en was goed voor 10 treffers. Door een verhuizing naar Utrecht bleef het daarbij en verkaste de huidig inwoner van Bunnik voor drie seizoenen naar Spakenburg, om aan het begin van dit seizoen het Veense blauwe tenue aan te trekken. In die lange loopbaan scoorde Philip Ties altijd en overal, zoals HHC en G.V.V.V. dat zelf al ondervonden in zijn ACV, Genemuiden en Spakenburg periode. Mede daarom hopen alle blauwe fans, en hoogstwaarschijnlijk hijzelf ook, dat dit zaterdag opnieuw zal gaan gebeuren, maar nog belangrijker dat het een bijdrage zal zijn aan winst op zijn oud ploeggenoten Sander Danes, Kevin Görtz, Ashwin Manuhutu, Glenn Kobussen en Rob van der Leij, die allen nog steeds deel uitmaken van de selectie toen ook Ties het oranje shirt droeg.    


Alle blauwe supporters hopen dat Philip Ties zaterdag weer zo'n uiting van vreugde kan geven als hij een treffer heeft gemaakt.

Moeilijk te nemen veste
Waar G.V.V.V. en HHC Hardenberg, als ze elkaar op het sportpark Panhuis treffen, nauwelijks iets voor elkaar onderdoen, 2x winst, 4x gelijk en 2x verlies voor de thuisploeg, is dat op De Boshoek een geheel ander verhaal. Want in die voorgaande acht onderlinge duels slaagde de bezoekers er slechts één keer in om met de winst aan de haal te gaan.
Dat was de allereerste wedstrijd in de Tweede Divisie voor beide ploegen. Die ouverture op 13 augustus 2016 eindigde in 1-2, waarbij Robin Mulder geschiedenis schreef door na drie minuten het allereerste doelpunt te maken bij de herinvoering van die klasse. Mulder maakte ook de 0-2, terwijl Rob van der Leij nog voor rust de aansluitingstreffer liet aantekenen en daar bleef het bij, mede omdat diezelfde speler direct na de thee een strafschop gestopt zag worden door goalie Johan Jansen.
Voor die tijd in de Topklasse wist G.V.V.V. driemaal tot een puntendeling te komen (1x 2-2 en 2x 1-1), maar kregen ze er ook twee forse nederlagen (6-2 en 5-1) te slikken. En na de enige winst in de huidige Divisie volgde opnieuw twee nederlagen met 2-0 en 3-1.
Daarmee is het overduidelijk dat de thuishaven van HHC Hardenberg een zeer moeilijk te nemen veste is voor de Panhuisbewoners en zou op basis daarvan een puntendeling op voorhand een prima prestatie zijn.         

HHC Hardenberg - G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 14.30 uur op het sportpark De Boshoek, Hessenweg 74 te Hardenberg en zal onder leiding staan van Dhr. D. Schaper uit Dokkum. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G.W.G. van Hout en Dhr. R. Janssen. Vierde official is Dhr. E.S.B. ten Horn.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen & Paul van de Lustgraaf