Voorbeschouwing Jong Sparta – G.V.V.V.

26 september 2019

Voor de vijfde keer in de geschiedenis van G.V.V.V. gaat onze hoofdmacht een bezoek brengen aan historische voetbalgrond. Want op het ‘Rotterdamse Kasteel’, sinds oktober 1916 de thuishaven van Sparta (1888), en tevens de oudste betaald voetbal organisatie van Nederland, is het beloftenteam van die voetbalclub gastheer.

Aan de prelude van de vier eerdere ontmoetingen bewaard G.V.V.V. de allerbeste herinneringen. Hoewel het al weer bijna acht jaar geleden is, zal alles wat blauw is en aanwezig was op het Kasteel op 20 december 2011, zich die wedstrijd nog levendig voor de geest kunnen halen.
In de achtste finale van de KNVB Beker moesten onze favorieten het toen opnemen tegen het ‘grote’ Sparta. Door een snelle goal van Simon Brouwer, en een niet veel later door doelman Jansen gestopte strafschop van de thuisploeg, hield G.V.V.V. die voorsprong ruim een uur levend. Maar toen sloeg Sparta alsnog toe met de gelijkmaker. Met het nodige kunst- en vliegwerk wisten de blauwen een gelijke stand over de 120 minuten heen te tillen om vervolgens toe te slaan in de beslissende strafschoppenserie. Daarbij pakte de toch al uitblinkende goalie Johan Jansen de vierde penalty in de serie en schoot G.V.V.V. alles raak, waardoor de kwartfinale werd bereikt.
Leuke quizvraag hierbij is:
Welke huidige Nederlands elftal speler kwam toen 120 minuten lang in actie voor Sparta?
Antwoord onder aan de pagina.

Consistent
Toen onze bobo’s in Zeist bij de hernieuwde invoering van de Tweede Divisie in 2016 in al haar wijsheid besloten dat er beloftenteams van BVO’s daaraan toegevoegd moesten worden, was Sparta een van de eersten die van de gelegenheid gebruik maakten om een talententeam daarvoor in te schrijven. En wat iedereen daar ook van vond, Sparta is wel de BVO die daarin een consistent beleid voerde, want zij zijn met hun beloftenteam de enige die in alle jaargangen vertegenwoordigd waren, en nog steeds zijn. Die aanwezigheid resulteerden in een respectievelijke zevende, elfde en twaalfde eindpositie in de ranglijsten. Daarmee bewezen de jonge Spartanen, in tegenstelling tot hun bloedbroeders, veel meer te zijn dan een eendagsvlieg.
Dat Jong AZ via het kampioenschap promoveerde was logisch, maar FC Twente, Vitesse en Almere City trokken hun team terug uit deze competitie en/of degradeerden. Dus wat dat betreft alle eer aan de Sparta en het gevoerde beleid en de uitvoering daarvan.


De topscorer van de oefenperiode (6 treffers) en van vorig seizoen (16 goals) Jeremy de Graaf (9), staat nu nog droog. Hopelijk kan hij op herhaling gaan, want op 2 februari jl. zorgde de spits voor de 1-2 op het Kasteel.

Meer decepties dan vreugde
De begin alinea was natuurlijk een prachtig hoofdstuk in de clubhistorie van G.V.V.V. maar uiteraard geen enkele garantie op verder succes, want op het verleden kun je nu eenmaal niet teren. En dat bleek wel.
Want sinds de komst van Jong Sparta naar deze Tweede Divisie stonden zij zesmaal eerder tegenover de Veense blauwhemden en daarin waren Rotterdamse talenten viermaal de baas.
Die winstpartijen waren ook allemaal redelijk overtuigend. In Veenendaal staan uitslagen van 2-5 en 3-4 in de annalen en op het eigen ‘Kasteel’ werd het 3-1 en 4-0.
De overige twee duels eindigden in 2-2 op het Panhuis, en pas vorig seizoen wisten de mannen van trainer Niek Oosterlee de bekerstunt te verbeteren door de jonge Kasteelheren in eigen huis met 2-3 af te troeven.  
Kortom alles overziend hebben toch de decepties de overhand t.o.v. de vreugde voor allen die G.V.V.V. een warm toedragen als er tegen Sparta wordt gespeeld.

Ongeslagen thuis versus ongeslagen uit
De jonge pupillen van trainer Jeroen Rijsdijk, bezig aan z’n tweede seizoen bij Sparta – en voorheen de succesvolle oefenmeester van Excelsior Maassluis – doen op voorhand weer aardig mee in deze Tweede Divisie en staan met zeven behaalde punten uit vijf duels precies nog in het linkerrijtje van teletekst. Thuis werden twee duels omgezet in de maximale winst. Quick Boys (2-1) en TEC (3-1) moesten er aan geloven. En buitenshuis werd afgelopen zaterdag in en bij Spakenburg het eerste punt gepakt na nederlagen bij De Treffers (3-1) en IJsselmeervogels (4-2).
G.V.V.V. daarentegen is in de twee gespeelde wedstrijden op vreemde bodem nog ongeslagen, AFC (1-1) en Katwijk werd op sportpark De Krom met 2-3 aan de zegekar gebonden. Maar op het eigen Panhuis werd alleen een puntje gepakt van De Treffers (2-2) en gingen de duels tegen Rijnsburgse Boys (3-4), en de laatste vorige week zaterdag tegen Excelsior Maassluis met 1-2 verloren. Het wordt dus al met al een treffen tussen een ongeslagen thuis- en een nog ongeslagen uitteam.  

Herhaling geschiedenis?
En toeval of niet, ook vorig seizoen speelde G.V.V.V. eerst thuis tegen Excelsior Maassluis (0-1) om de week daarna aan te treden op het Kasteel, wat dus de hierboven al beschreven enige winst tot nu toe opleverde tegen Jong Sparta. Het zal dan ook voor alle G.V.V.V.-ers hopen worden dat de geschiedenis zich zal gaan herhalen om daarmee aan de eerdere decepties een nieuw heugelijk lichtpuntje toe te kunnen voegen.
Wat anders is dan vorig seizoen, is dat de ploeg van Niek Oosterlee afgelopen dinsdagavond in het TOTO KNVB Beker duel tegen competitiegenoot Kozakken Boys wat extra vertrouwen tankte. Door de 2-1 winst op de Werkendammers werd de eerste hoofdronde bereikt, wat een vervolg krijgt op 29 oktober aanstaande wanneer eerstedivisionist Helmond Sport Veenendaal met een bezoek komt vereren.


Soufiane Laghmouchi (17) zorgde tijdens de laatste Jong Sparta - G.V.V.V. op Bep Bakhuys achtige wijze voor de openingstreffer. En hij stond met twee assists aan de basis van de 1-2 en 1-3. Ook afgelopen dinsdagavond was hij als invaller belangrijk. De inwoner van Barneveld zorgde voor de assist op het hoofd van Berry Powel die G.V.V.V. daarmee naar de volgende ronde in de TOTO KNVB Beker kopte.

Voetbalwijsheid
In dat gewonnen bekerduel had ‘baas’ Oosterlee een aantal wijzigingen aangebracht t.o.v. het verloren duel tegen de voormalig broodheer van Jeroen Rijsdijk. Een oude Engelse voetbalwijsheid, die uit de koker kwam van Sir Alf Ramsey die Engeland in 1966 naar de wereldtitel leidde, zegt dan: “Never change a winning team”.
Het is alleen de vraag of deze ondertussen antieke regel nog steeds opgeld doet in het moderne voetbal. Want ongetwijfeld zal analist Danny Huijtink de jonge Rotterdamse talenten hebben ontleed en adviezen hebben verstrekt over de sterke en de zwakke kanten van deze opponent. En wellicht moeten aan de hand daarvan toch weer aanpassingen worden gemaakt in de opstelling.
We zullen simpel moeten afwachten wat de staf en de acteurs voor de bezoekers in petto hebben en dan zullen we wel zien of er na negentig minuten voetbal een winnaar tevoorschijn komt.  

   


De wedstrijd op 'Het Kasteel', Spartapark-Noord 1 te Rotterdam begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. te Kloeze (Middenmeer), die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. M. Meijers en Dhr. F. Winter. Vierde official is de Dhr. J.C. Jensch.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen

Antwoord quizvraag: Marten de Roon