Voorbeschouwing Kozakken Boys – G.V.V.V.

4 december 2019

Voor de tweede opeenvolgende keer treft ons keurkorps een opponent waartegen het dit seizoen al eerder de degens kruiste. Afgelopen zaterdag was dat Jong FC Volendam in competitieverband, en waarin in de voorbereiding al tegen was geoefend. Nu is Kozakken Boys komende zaterdag gastheer voor de Veenendalers en juist tegen die vereniging zette de ploeg van trainer Niek Oosterlee de eerste stappen, die leidde tot het treffen in de TOTO KNVB Beker tegen PSV op woensdagavond 18 december aanstaande.

Want ongetwijfeld zullen de beide fan scharen, en natuurlijk ook de toenmalige acteurs en begeleiders, zich 24 september 2019 herinneren. Door toedoen van huidig Kozakken Boys speler Royston Drenthe, die via de loting zijn club en G.V.V.V. aan elkaar koppelde kwamen de Werkendammers toen naar het sportpark Panhuis voor de tweede kwalificatieronde in de KNVB Beker. Het bleef toen heel lang spannend door een benutte strafschop van Philip Ties in het eerste bedrijf, en de gelijkmaker van Don Bolsius na een klein uur spelen.
En waar bijna iedereen zich opmaakte voor verlengingen, was het twee minuten voor tijd voormalig Kozak Berry Powel die met de winnende treffer zijn oude ploeg pijn deed.
Samen met Wesley Goeman was Powel ruim een maand later ook verantwoordelijk voor de twee treffers tegen Helmond Sport, waar de Brabanders er dus maar één tegenover stelden, en daarom wacht G.V.V.V. een prachtige apotheose door in de allerlaatste wedstrijd van dit kalenderjaar 2019 te mogen aantreden in een uitverkocht eigen huis tegen de één na beste club aller tijden in Nederland, PSV.

Klassieke clash
Maar zover is het nog niet, eerst gaan Kozakken Boys en G.V.V.V. hun eerste competitie confrontatie aan in dit seizoen. Gezien de geschiedenis die de beide clubs in het verleden al met elkaar hadden valt dit treffen onder de noemer traditierijk, vandaar wellicht ook de keuze van Fox Sports om deze ontmoeting tot live wedstrijd van de week uit te kiezen.
Gastheer Kozakken Boys ontbrak slechts in vier seizoenen op het hoogste zaterdagamateurniveau, gerekend vanaf ’70-’71 toen de eerste klasse zaterdag haar beslag kreeg. De Veenendaalse gasten konden dat in diezelfde periode zesmaal niet bolwerken.
Dit alles had en heeft als consequentie dat in die kleine halve eeuw Kozakken Boys en G.V.V.V. zeer vaak aan elkaar gekoppeld werden in de diverse competities. Die liepen van Tweede- en Eerste Klasse, via Hoofdklasse, Topklasse naar de huidige Tweede Divisie.
Inclusief het tweeluik om het zaterdag kampioenschap in ’84-’85 en de vier duels in de jaren zestig, toen de Tweede Klasse het toenmalig hoogste niveau was, wordt het aanstaande zaterdag de 55ste competitie ontmoeting tussen de wit-rode en de blauw-witte formaties.
Ook staan er nog twee districtsbekerwedstrijden, en het voornoemde KNVB bekerduel, in de geschiedenisboeken en daarom mag je gerust spreken van een klassieke clash.


Robin Mulder (16) was al driemaal trefzeker tegen Kozakken Boys.

Via de omweg naar de topklasse
Dat Kozakken Boys het laatste decennium zeker geen grijze muis is geweest is een eufemisme van de grootste orde. Nee, met een grote regelmaat timmerden de Werkendammers opvallend constructief aan de (voetbal)weg en dat bleef in den lande niet onopgemerkt. Nadat de eerste mogelijkheid om de Topklasse te bereiken was mislukt, was het twee jaar later in 2012 wel raak. Daar was wel een omweg voor nodig, want Scheveningen troefde de Kozakken in de competitie af door het kampioenschap voor zich op te eisen. Maar in de nacompetitie kwam de spreekwoordelijke onverzettelijkheid van de Werkendammers weer eens boven drijven. Op doelsaldo werden ASWH en RVVH verslagen in de strijd om het klasse periodekampioenschap. En in de allesbeslissende finale moest Harkemase Boys tweemaal het hoofd buigen (4-1 en 0-4) en was alsnog de Topklasse bereikt.

Topper in Tweede Divisie
Twee zevende plaatsen waren meer dan voldoende voor lijfsbehoud daarin. En toen kwam de periode Danny Buijs die bij het behalen van de tweede zevende plaats in jaargang ’13-’14 nog speler was, maar het seizoen daarop als leidsman voor de groep stond.
De voormalige prof van o.a. FC Groningen – nu oefenmeester bij deze club -, Feyenoord en ADO bleek het trainerschap direct in de vingers te hebben, want na dertig wedstrijden konden hij en z’n pupillen meteen met de kampioenschaal pronken. De kers op taart ontbrak helaas, want in de strijd om de amateurtitel was FC Lienden tweemaal te sterk. Maar wat een debuut voor een beginnend oefenmeester!!
Het bleek geen toevalstreffer want Buijs, de A-selectie en de technische beleidsbepalers van de Kozakken voelden elkaar feilloos aan. Dat alles resulteerde in het seizoen ’15-’16 in een uitstekende vierde plaats en daarmee werd de nieuw ingestelde Tweede Divisie glansrijk bereikt.
De rek was er nog steeds niet uit, want in de eerste twee jaargangen op die nieuwe trede in de vaderlandse voetbalpyramide was Kozakken Boys beide keren lang in de race om opnieuw het beste jongetje van de klas te worden. Bij het debuut stond er helaas geen maat op Jong AZ dat overtuigend de titel greep, maar Kozakken Boys was als runner-up wel de beste van alle amateurclubs.
En het jaar daarop duurde de tweestrijd met Katwijk tot op de allerlaatste speeldag. In een directe confrontatie met de Kattukkers op het eigen sportpark De Zwaaier, zou alleen winst de titel betekenen voor de thuisploeg. Het lukte de Werkendammers niet, want de 0-0 einduitslag in die allesbeslissende wedstrijd was onvoldoende.
Maar tweemaal achtereen de zilveren medaille veroveren, menig club, zou er bij wijze van spreken, een moord voor doen.

De tol van de roem
Buijs vertrok naar FC Groningen en Jasper de Muijnck werd in juli 2018 z’n opvolger. Helaas ontbrak de chemie tussen trainer en spelersgroep en werd deze oefenmeester begin november 2018 van zijn taken ontheven. Michel Langerak, die de club al eerder drie seizoenen onder zijn hoede had, werd bereid gevonden om het hiaat op te vullen.
Maar naast haar leidsman zag Kozakken Boys ook meer dan een handvol sterkhouders van de succesvolle laatste seizoenen vertrekken naar BVO’s, waaronder Ahmad Mendes Moreira (nu Excelsior) en onlangs lijdend voorwerp in de racisme discussie, Juriën Gaari (RKC Waalwijk), Abdulsamed Abdullahi (FC Den Bosch) en Everton Pires Taveres (nu Spakenburg) en Mahmut Sönmez (Turkije).
Natuurlijk kwamen er vervangers maar een nieuw een topteam staat er niet zo een, twee drie en  een zwakke start was ook al een struikelblok. Maar onder Langerak trad langzamerhand verbetering in en men steeg gestaag op de ranglijst die uiteindelijk eindigde op een keurige zevende plek.


Ook Jeremy de Graaf heeft in totaal al drie goals achter zijn naam staan in de wedstrijden tegen de Werkendammers.

Afroming
In dat lopende seizoen hadden de beleidsbepalers al Rick Adjei aangetrokken als nieuwe coach die Michel Langerak als assistent naast zich zou krijgen. En onder hun leiding werd begonnen aan dit seizoen. Maar ook deze 36-jarige voormalig oefenmeester van GVV Unitas en de oud profspeler werden geconfronteerd met een nieuwe afroming van de selectie. Want IJsselmeervogels kocht maar liefst drie spelers weg uit Werkendam die gezamenlijk de volledige as vormden. Verdediger Sanny Monteiro, middenvelder Gwaeron Stout – volgend seizoen weer terug op sportpark De Zwaaier zo werd onlangs bekend - en aanvaller/topscorer (17 treffers) Ahmed el Azzouti vertrokken naar de boorden van het IJsselmeer. Daarnaast werd Robert Mutzers ingelijfd door Helmond Sport en keerde Tim Eekman terug op het oude nest bij Barendrecht. Al met al waren er dus opnieuw flinke gaten geslagen in de selectie.
 

Geleidelijk
Natuurlijk zorgde de gepokt en gemazzelde technisch directeur Kees Spaan met z’n grote netwerk wel weer voor opvolging in de personen van Tyrone Conraad (SC Cambuur), Frenk Keukens (De Treffers), Kay Tejan (Ouick Boys), Jordie van der Laan (Telstar), Bassou Boulghalgh (UNA), Norichio Nieveld (TOP Oss), Nando Wormgoor (DOVO) en Yassin Ouja (GVV Unitas).
Van Royston Drenthe, die op het laatste moment de selectie kwam versterken, hebben onze gastheren nog weinig plezier gehad, want sinds zijn optreden in het bekertreffen met G.V.V.V., waarin de oud-prof van Real Madrid geblesseerd uitviel, hebben we zijn naam niet meer zien staan op de wedstrijdformulieren.
Maar al die nieuwe gezichten weer tot een eenheid vormen die opnieuw een rol van betekenis zou kunnen spelen kost de nodige tijd en moeite. Het is dan ook waarschijnlijk dat de clubleiding eigenlijk best tevreden is met de huidige subtoppositie. Natuurlijk iedereen wil altijd meer en/of hoger, zeker de fanatieke aanhang van Kozakken Boys die niet snel tevreden is, maar geleidelijk daar naar toe werken lijkt de weg die de Werkendammers zijn ingeslagen.
Met sportieve revanche op G.V.V.V. voor de bekernederlaag zou opnieuw een stapje vooruit worden gezet op die route.

Bijna evenwicht
Overall gezien heeft G.V.V.V. een positieve balans tegen Kozakken Boys: 24 gewonnen, 12 gelijk en 18 verloren. Maar u weet resultaten uit het verleden etc. etc.
De meest objectieve manier om naar de data uit het verleden te kijken is om de resultaten van Kozakken Boys versus G.V.V.V. uit Topklasse en de Tweede Divisie te bezien. En daaruit blijkt dat in Werkendam de ploegen elkaar de laatste zeven jaren bijna in evenwicht hielden qua puntenverzameling, namelijk driemaal winst, tweemaal gelijk en tweemaal verlies in het voordeel van de bezoekers. De gastheren daarentegen waren in die voorgaande clashes ietwat doeltreffender, 13 tegen 12 goals.
De allerlaatste ontmoeting op sportpark De Zwaaier dateert van 29 september vorig jaar en toen trok G.V.V.V. met 2-5 aan het langste eind.
Een einduitslag die toch echt wel als ietwat geflatteerd kon worden bestempeld, want het spel van beide ploegen was over een groot deel van de wedstrijd zeker niet Tweede Divisie waardig. Maar het doelpuntenbal, waarbij de bezoekers zich het meest effectief toonden vergoedde dat wel een beetje. Beter matig spelen en drie punten, dan goed spelen en één punt of helemaal niks was toen in de ogen van de Veense blauwhemden en hun aanhang de slotconclusie.

Statistiek
Ja, en ook dit keer kunnen we er niet onderuit om de bijzondere statistieken van de beide kemphanen onder de loep te nemen, die namelijk veel overeenkomsten vertonen v.w.b. het spelen van thuis- en uitwedstrijden. De G.V.V.V. volgers weten ondertussen wel dat het tot nu toe de mannen van trainer Oosterlee op vreemde bodem veel beter afgaat dat in eigen huis. Maar zo’n zelfde constatering is van toepassing op Kozakken Boys. Woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken, de onderstaande thuis- en uitstand vertelt het hele verhaal.
  
Op basis daarvan zou je G.V.V.V. dus op voorhand de favorietenrol kunnen toebedelen. Maar het is en blijft een klassieker en beide teams zijn goed op de hoogte van elkaars sterke en zwakke punten. Dus aan voorspellen of koffiedik kijken gaan we maar niet doen. Wel is haast zeker dat er veel passie, inzet en strijd aan te pas zal gaan komen, want dat is bijna een zekerheidje bij Kozakken Boys – G.V.V.V. en omgekeerd. Als de onderlinge irritaties, die nog wel eens voorkwamen in het verleden, nu achterwege blijven, en sportiviteit hoogtij viert, dan kunnen de toeschouwers en de TV kijkers een alleszins interessante pot verwachten in de strijd om de aansluiting bij de subtop.     

Kozakken Boys – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag i.v.m. de live uitzending op Fox Sports om 15.30 uur op het sportpark De Zwaaier, Lange Wiep 1, 4251XZ te Werkendam en zal onder leiding staan van Dhr. S.P.M. Teuben uit Aarle-Rixtel. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. P.J. Inia en Dhr. F. Ozinga. Vierde official is Dhr. M.L. Germs.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Dick Gijsbertsen
Statistieken: Ltrack