Voorbeschouwing Quick Boys – G.V.V.V.

8 januari 2020

Na een veredeld trainingspartijtje afgelopen zaterdag tegen De Meern en de drie reguliere trainingsavonden deze week, waarin hopelijk alle teveel ingenomen calorieën tijdens de feestdagen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, staat voor de Oosterlee equipe komende zaterdag de enige echte wedstrijd in januari 2020 te wachten.
Op sportpark Nieuw Zuid te Katwijk is dan het bijna 100-jarige Quick Boys gastheer voor G.V.V.V. Op 1 februari is de start van dat eeuwfeest en vanaf deze plaats willen wij allen die Quick Boys een warm hart toedragen al vast bij voorbaat van harte gelukwensen met die historische mijlpaal.


Met dit kroonjaar komt Quick Boys in een illuster rijtje namen te staan die heden ten dage deel uit maken van de Tweede Divisie.
Koninklijke HFC, Sparta en AFC hebben die magische grens al heel wat jaren geleden overschreden, maar Excelsior Maassluis, De Treffers en Scheveningen vierden dat eeuwfeest in 2018 of vorig jaar. En Volendam volgt in juni van dit jaar.
Kortom acht van de achttien competitie genoten zijn qua leeftijd dan wel zeer oude bejaarden, maar als voetbalclub nog steeds zo jong als een dartel veulen in de wei.

Eeuwfeest
Natuurlijk zal deze mijlpaal in de geschiedenis van de gerenommeerde voetbalclub niet ongemerkt voorbij gaan. Aan de vooravond van de officiële verjaardag zal op 31 januari een grote feestavond plaatsvinden in het clubhuis en zal de trekking worden gehouden van de jubileumloterij waarbij als hoofdprijs een vakantiewoning ter waarde van € 150.000,- te winnen is. Maar ook een auto, scooter, laptop en een smart TV staan o.a. op de prijzenlijst.
Met de opbrengst wordt niet alleen Quick Boys gesteund, maar ook de goede doelen, KIKA, De Dirk Kuyt Foundation en de Stichting Opkikker zullen worden ondersteund met een substantieel bedrag. 
Ook zal op die feestelijke avond een uitgebreid jubileum boek het licht zien en worden gepresenteerd. Daarin zullen ongetwijfeld foto’s te zien zijn van attributen die vanaf 1 februari t/m 28 maart 2020 worden geëxposeerd in het Katwijks Museum. De roemrijke lokale voetbalgeschiedenis van Quick Boys zal daar in beeld worden gebracht met materialen zoals oude leren kicksen, leren knikkers met veters, retro shirts, film- en fotomateriaal, schilderijen etc. etc. Samengevat wordt er dus een fraai tijdsbeeld geschetst van 100 jaar Quick Boys in deze bad- en vissersplaats.   

Cadeau
Ongetwijfeld zal de jarige voetbalclub worden bedacht met geschenken door aanhangers, sympathisanten, sponsoren enz. Maar een van mooiste, zo niet het allermooiste cadeau, schonk het vlaggenschip van de club zichzelf, en natuurlijk de ruim 2400 leden, op 8 juni van het vorig jaar. Toen werd de terugkeer, na bijna een decennium van tevergeefse pogingen daartoe, op het allerhoogste amateurniveau een feit.
Net als in jaargang 2010 -2011, toen Noordwijk via een onderlinge beslissingswedstrijd het kampioenschap opeiste, waren de collega badplaatsbewoners nu ook weer de sterkste in de Derde Divisie en dwongen daarmee directe promotie af. Maar de ploeg, van de ons uitermate bekende trainer Erik Assink, hij diende G.V.V.V. ruim vijf seizoenen, pakte wel een periodetitel en was daarmee verzekerd van de nacompetitie.
Daarin werd eerst SV OSS ’20 kansloos gelaten door zowel uit al thuis te winnen, waarna de Duin- en Bollenstreek derby volgde tegen VVSB. De Noordwijkerhouters hadden in de strijd tegen de degradatie in de eerste ronde periodekampioen HSV Hoek tweemaal de das om gedaan.

Het werd een bloedstollend tweeluik. Op de Boekhorst, de thuishaven van VVSB, kon het verschil nog niet worden gemaakt. Voormalig G.V.V.V.-er Frank Tervoert opende de score voor de thuisploeg, maar nog voor rust zorgde Kay Tejan (nu Kozakken Boys) voor de gelijkmaker, en daar bleef het bij.
De beslissing zou dus vallen op het uitermate fraaie sportpark Nieuw Zuid in Katwijk. Ruim 5000 toeschouwers zagen een overheersende thuisploeg die in de reguliere speeltijd het verschil niet kon uitdrukken in doelpunten. Verlengingen waren nodig en daarin werd Dennis Kaars de held van de Katukkers. Want hij zorgde in minuut 106 voor de enige en dus winnende treffer.  
Daarmee kwam Quick Boys dus na negen jaar van afwezigheid weer terug op de hoogste trede van het amateurvoetbalplatform in ons land. Gezien de geschiedenis en de reputatie daarin opgebouwd, voordat de Topklasse en de Divisies haar beslag kregen, een plaats waar deze roemruchte club zeker thuishoort. Want na IJsselmeervogels was Quick Boys overall gezien de best presterende club in de toenmalige Eerste- en Hoofdklasse, waarvan de top tien er zo uitzag.Handhaven
Dat het verblijf van Erik Assink op Nieuw Zuid beperkt zou blijven tot een seizoen werd in december 2018 al bekend. De nu 62-jarige gepokt en gemazzelde sympathieke vakman wilde na al die jaren trainersschap bij diverse grote clubs wat meer tijd geven aan zijn privé beslommeringen en zocht een kleinere club die minder tijd koste en wat dichter bij huis was. Het werd tweedeklasser Veensche Boys, waar hij onlangs weer voor twee jaar bijtekende. Het trainersbloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan!!
Dit besluit zadelde de technische commissie van Quick Boys dus op om een geschikte vervanger te vinden. Die zoektocht slaagde al snel, want net voordat 2018 verstreken was tekende Edwin Grünholz een tweejarig contract.
De voormalig zaalvoetbalinternational en profspeler bij ADO, Roda JC en RBC had als trainer al de nodige ervaring opgedaan bij Haaglandia, GDA, ADO (onder 19) en de laatste vier jaar bij Westlandia, die hij van de Hoofdklasse naar de Derde Divisie bracht.
Hoewel de geboren Hagenaar van fris en aanvallend houd, was het begrijpelijk dat het niet de eerste prioriteit was omdat bij het keurkorps er in te slijpen. Het zou een mooie bijkomstigheid zijn als dat wel zou lukken, maar de belangrijkste doelstelling van de clubleiding was en is: Handhaven!!  Volgens de Hagenees een logische doelstelling.

“De club heeft er jarenlang keihard voor gewerkt om op dit podium te komen. Dan snap ik wel dat je er alles aan wilt doen om erin te blijven. Dit seizoen moeten wij er gewoon in blijven en volgend seizoen wil ik echt gaan bouwen.”

Harde leerschool
In die overlevingsmodus staat Quick Boys dus nu, want de stap omhoog bleek een harde leerschool. Hoewel regelmatig gecomplimenteerd met hetgeen de selectie voetballend op de mat legde bleven de resultaten uit. Uit de eerste negen duels werden vijf punten veroverd. Met accentverleggingen naar meer defensieve zekerheid volgde twee overwinningen tegen mededingers op de bodem van de ranglijst TEC en ASWH. En was de derde overwinning op rij zelfs sensationeel te noemen. Kampioenskandidaat IJsselmeervogels werd in Katwijk met 2-1 verslagen.
Maar tot groot verdriet van grote supportersschare kreeg die opmars geen vervolg in de laatste vier duels voor de winterstop. AFC en Excelsior Maassluis werden in eigen huis nog wel in bedwang gehouden, beide ontmoetingen eindigden in 1-1, maar buitenshuis waren Spakenburg en HHC Hardenberg te sterk. Daardoor staan onze gastheren in de gevarenzone op de zogenaamde p/d plaats.


Een mooi overzicht van het hoofdveld van Quick Boys.

Transfers
Dat de club er veel aan is gelegen om ook volgend seizoen als tweededivisionist te boek te staan kwam in het winterse transferwindow overduidelijk naar voren. Want met drie nieuwe namen en evenzovele vertrekkers voerden onze gastheren het lijstje tussentijdse transfers aan.
Dat dit hoofdzakelijk spelers aan de ‘voorkant’ betrof die Quick Boys sterker moeten maken is gezien het huidige doelsaldo van 16-23 dan ook niet verwonderlijk. Want defensief behoren de blauw-witte zebra’s tot de beste vijf clubs in deze Tweede Divisie. Maar aanvallend is alleen TEC minder, en staat ASWH op gelijke hoogte. Om dat scorend vermogen op te voeren kwamen Sabir Achefay en Olaf van der Sande van respectievelijk Noordwijk en Spakenburg over naar Nieuw Zuid. Daarnaast slaagde de club erin om de clubloze middenvelder Kevin Jansen vast te leggen. De voormalig prof van Feyenoord, NEC, ADO, SC Cambuur en Excelsior Rotterdam was het laatst actief in de Iraanse competitie alwaar zijn contract in november jl. werd ontbonden. Een buitenkansje voor Quick Boys die met beide handen werd aangegrepen.
Marc de Kruijs bewandelde de omgekeerde weg van Achefay en vertrok naar Noordwijk. Bert Steltenpool en Raymond Baten werden verhuurd aan respectievelijk VVSB en Quick Den Haag.

Oefenen
Met deze deels vernieuwde selectie werd al geoefend op het trainingskamp op Tenerife in het afgelopen weekend. Dat leverde tegen twee plaatselijke voetbalclubs een 1-5 en 0-4 winst op. Waarbij de twee topscorers van Quick Boys, Tommy Bekooij (8x) en Dennis Kaars (4x) zich niet onbetuigd lieten, want Kaars maakte er drie en Bekooij twee, maar ook de nieuwelingen Achefay en Van der Sande wisten het net te vinden. En dat zal allen die Quick Boys liefhebben tot vreugde hebben gestemd om vol goede moed het nieuwe competitiejaar in te gaan op weg naar lijfsbehoud. Een overwinning in de eerste thuiswedstrijd in 2020 zou daar lekker bij kunnen helpen.  

Onneembare veste
Hoewel zowel de Katwijkse als de Veense blauwen tot de grootmachten van het zaterdagvoetbal worden gerekend moeten we terug in de tijd tot 7 oktober 2006 toen de laatste confrontatie plaatsvond, op het in veler ogen allermooiste amateur sportpark van Nederland, Nieuw Zuid. Want na dat seizoen ’06-’07 werden de beide kemphanen telkens in de twee verschillende Hoofdklassen ingedeeld, en zoals reeds beschreven slaagde de thuisploeg er daarna niet in om de hoogste sport op de amateurladder te bereiken, terwijl G.V.V.V. dat, op één jaargang na, altijd wel deed.
Maar dit laat onverlet dat de G.V.V.V. zeer weinig goede herinneringen heeft aan deze, en alle eerdere bezoeken op het sportpark in de duinpan. Die begon in 1963 op het toenmalige hoogste zaterdagniveau, de Tweede Klasse.
Dat allerlaatste duel eindigde in 3-1 winst door goals van Derek van der Plas en Maarten Bak (2x) terwijl Richard Beekink pas in de slotminuut de eretreffer wist te maken. Die uitslag staat symbool voor de bijna onneembare veste die de thuishaven van Quick Boys voor de Veenendalers in de loop der tijd is geweest. Elfmaal stonden de beide blauwgehemde teams tegenover elkaar en achtmaal bleven alle punten in Katwijk. Slechts driemaal was er een puntendeling en dus wacht G.V.V.V. nog steeds op haar eerste overwinning op Nieuw Zuid, het domicilie van Quick Boys sinds 1955.


Hopelijk kan Jesse van Nieuwkerk zaterdag net zo'n grote smile laten zien als in de wedstrijd tegen Jong Volendam, toen Corné Davelaar (3) scoorde.

Geheim
Voor het gros van de selectie van trainer Niek Oosterlee zal het de eerste kennismaking worden met Quick Boys en haar superbe accommodatie waar tot voor enkele jaren geleden heel veel beroemde voetbalstappen zijn gezet. Want het Nederlands elftal trainde en oefende toen in de voorbereiding op elke interland op de thuishaven van de Katukkers.
Dat geldt niet voor Jesse van Nieuwkerk, want de veelal door Oosterlee als pinchhitter gebruikte spits, die aan het begin van dit seizoen de gelederen van G.V.V.V. kwam versterken, speelde in de twee jaargangen daarvoor voor de aanstaande opponent en ontpopte zich daar als een soort van cultheld. In die twee seizoenen speelde hij in totaal 63 competitiewedstrijden en produceerde daarin 19 goals en was daarmee onderdeel van de ploeg die de promotie bewerkstelligde.
Daarom wordt het voor de boomlange Mijdrechtenaar een soort van memory lane en zal hij ongetwijfeld diverse handjes moeten schudden van bekenden en voormalig ploeggenoten. Tevens zal er wellicht in de afgelopen dagen ook al wat social media verkeer zijn geweest tussen hem en diverse Quick Boys spelers/aanhangers met plagerijtjes over en weer.
Een voordeel heeft Van Nieuwkerk. Hij weet hoe er gewonnen moet worden op Nieuw Zuid, hij deed dat met zijn voormalige club in totaal 19x. Als hij dat geheim kan overbrengen op zijn huidige teamgenoten en er mogelijk zelf een bijdrage aan kan leveren zou G.V.V.V. geschiedenis kunnen schrijven, door met de eerste winst aan de haal te gaan.         

Quick Boys – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.00 uur op het sportpark Nieuw Zuid, Laan van Nieuw Zuid 25, 2225 SE te Katwijk en zal onder leiding staan van Dhr. V.S. Ris uit Groningen. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. S.N.V. Nanninga en Dhr. R.F.A. van Vlokhoven. Vierde official is Dhr. B. Agricola.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto: website Quick Boys en Dick Gijsbertsen

In ons archief troffen we nog een artikel aan uit dagblad Trouw van een van de nederlagen die G.V.V.V. leed in Katwijk. Het artikel komt uit het seizoen 1973 – 1974 toen het 2-0 werd voor de thuisploeg. Een stuk of vier spelers van toen zijn nog steeds redelijk vaste volgers van de huidige prestaties van ons vlaggenschip. Wellicht herinneren zij zich bij het lezen van dit verslag die wedstrijd nog!!
Door hier te klikken opent het artikel zich op een nieuwe pagina.