Voorbeschouwing SVV Scheveningen – G.V.V.V.

8 oktober 2019

In de huidige samenstelling van de Tweede Divisie is G.V.V.V. met haar ruim zeventigjarige leeftijd een van de jongste jongetjes in deze klas. Alleen HHC Hardenberg is met haar 65 jaar nog jonger. Vijf mededingers zijn ruim 100 jaar oud, of vierden dit jaar het eeuwfeest. Tot die laatste categorie behoort de komende opponent en gastheer SVV Scheveningen. Op 1 juli jongstleden was het officieel zover en daarmee willen wij vanaf deze plaats ‘De Schollekoppen’, zoals de bijnaam luidt, alsnog van harte proficiat wensen.

Je bent 100 voor je het weet

Met deze kop werd het eerste artikel in de presentatiegids 2019 – 2020 geopend. Dat het jubileumjaar, door en met alle geledingen van Scheveningen, gevierd is, en nog verder gaat tot en met de komende maand november, werd in dat artikel uitvoerig beschreven. Het liep uiteen van een ballenactie, jeugdtoernooi, receptie, reünie, wedstrijd tegen ADO Den Haag, uitgave van een jubileumkrant, tot een tijdlijn over de 100-jarige voetbalclub.
Op deze dertien meter lange wand achter de bar van het clubhuis is een overzicht gemaakt met foto’s en andere herinneringen, gerangschikt in perioden van tien jaar. Voor voetballiefhebbers met historisch besef een absolute must om daar eens wat langer bij stil te staan. Voor diezelfde mensen ook wellicht leuk om te lezen hoe het allemaal begon voor de eeuweling.
De bron hiervan is de zeer interessante website dehaagsevoetbalhistorie.nl


De historische wand in het clubhuis.

De oprichting van SVV Scheveningen
Volgens ingewijden ligt de bakermat van het voetbal in Scheveningen in het Westbroekpark, waar geïnterneerde Engelsen in de Eerste Wereldoorlog een balletje trapten onder de naam ‘Prisoners of War’. Dit spel werd door jeugdigen overgenomen, soms met primitieve middelen, zoals een bal, gemaakt van proppen papier met elastieken daaromheen.
In het voorjaar van 1919 vatte de leden van de toenmalig bestaande muziekvereniging ‘Excelsior’, met als gangmaker W.P.J. de Liefde van de latere muziekwinkel in de Stevinstraat, ook het plan

Eerste 'eerste elftal' foto van SVV Scheveningen in 1919

om met een voetbal in de openlucht wat te gaan oefenen om hierdoor meer uithoudingsvermogen te krijgen, wat noodzakelijk was bij de loop- en marsmuziek. Al snel bleek dat er slechts drie leden van deze muziekvereniging ooit wel eens eerder tegen een voetbal hadden getrapt, wetende dezelfde heer W.P.J. de Liefde, J. Henkekemper en P. Koonings. Ondanks dit bleef men oefenen en kwamen er steeds meerdere beoefenaars bij, waardoor er zowaar een elftal ontstond.

In die tijd was er ook een clubje mensen uit de buurt van de Willem Kuyperstraat genaamd ‘Tot Ons Genoegen’ (T.O.G.), o.l.v. de heer Moen sr. Zijn doel was het voetbalspel in ernst te beoefenen en zich als club aan te sluiten bij de Voetbalbond. Echter door het geringe aantal leden van T.O.G. was dit onmogelijk en hierdoor streefde de heer Moen naar uitbreiding van het aantal leden. Aangezien de leden van muziekvereniging Excelsior en T.O.G. regelmatig in het Westbroekpark en op het terrein aan de Harstenhoekweg een partijtje voetbal speelde, bestond er tussen beide clubs een vriendschappelijke band. Op zekere avond besprak de heer Moen met de heer Koonings het plan voor een eventuele samenwerking tussen beide partijen waardoor er dan een flinke voetbalvereniging gesticht kon gaan worden en hierdoor alsnog aansluiting met de Haagse Voetbal Bond mogelijk zou zijn. De heer Koonings besprak dit voorstel van de heer Moen bij zijn vereniging Excelsior en tot aller vreugde  werd dit met algemene stemmen aanvaard. Na deze beslissing kwamen beide clubjes bijeen en wel op het duintje bij de wachterswoning aan de Harstenhoekweg, waar na een korte en zakelijke bespreking tot een fusie werd besloten.

De oprichtersvergadering werd op 1 juli 1919 gehouden in het café ‘Volksbelang’ in de Keizerstraat te Scheveningen en met algemene stemmen werd de naam S(cheveningse) V(oetbal) V(ereniging) Scheveningen aangenomen. Bij deze oprichting werd besloten dat de club zou gaan spelen in een groene trui en zwarte broek. SVV Scheveningen kende in haar eerste seizoen 25 leden.

 

Overigens was er in 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, een ‘explosie’ van nieuwe voetbalverenigingen in Nederland want er werden maar liefst 59 nieuwe clubs opgericht. De Treffers ook 1919, Volendam en Quick Boys beide 1920 zijn daar voorbeelden van in de Tweede Divisie.


Cadeaus
Bij zo’n mijlpaal in de geschiedenis horen natuurlijk ook de nodige cadeaus. Die werden op 1 juli jl. op de officiële jubileum dag dan ook ontvangst genomen. De KNVB kwam met een geschenk in de vorm van een speciale vlag. Tevens kreeg supervrijwilliger, en huidig secretaris Rob Vis, die al bijna de helft van de leeftijd van Scheveningen lid is van de club, en die zich op velerlei terreinen verdienstelijk maakte voor zijn club in die halve eeuw, de benoeming als lid van verdienste van de KNVB.
Ook de vorige week in opspraak geraakte Haagse wethouder Richard de Mos reikte namens de gemeente een cheque uit met een leuke bijdrage t.b.v. de Jubileumactiviteiten. Hopelijk voor Scheveningen zal het onderzoek naar deze wethouder geen ‘ombudspolitiek’ geurtje opleveren, en blijft het spreekwoord eens gegeven, blijft gegeven van kracht.Mooiste present
Maar op sportief vlak kreeg de gehele vereniging al op 9 juni 2018 het mooiste presentje in de schoot geworpen door het vlaggenschip. Spelend in de Derde Divisie was kampioen Spakenburg niet meer te achterhalen, maar de tweede en derde periodetitel waren wel een prooi voor Scheveningers waardoor via de nacompetitie een kans werd geboden op promotie. Die kans werd beide handen aangegrepen. Eerst werd gemeentegenoot Quick in twee duels aan de kant geschoven, waarna TEC, wat op een p/d plaats was geëindigd in de Tweede Divisie, tegenstander werd. Op de eigen Houtrust werd het 2-0 en leek een goede slag geslagen in de weg omhoog. Maar op sportpark De Lok in Tiel poetsten de Oranjehemden die achterstand al in de eerste helft weg door een 2-0 voorsprong. En toen na de tweede vijfenveertig minuten daar geen verandering is was gekomen en de 1600 toeschouwers zich al opmaakten voor de verlenging sloeg Leroy Resodihardjo (nu Smitshoek) genadeloos toe door in de toegevoegde tijd de 2-1 binnen te schieten en daarmee SVV Scheveningen tweededivisionist te maken.
Een status sinds 1991, toen de club op het hoogste zaterdag amateur niveau debuteerde, op zes seizoenen na, altijd heeft hoog gehouden.  

Ruimschootse handhaving
Onder leiding van nog zo’n clubicoon, want John Blok is nu begonnen aan z’n in totaal zestiende jaargang (in twee verschillende perioden) als coach, en hij speelde zelf voordien 14 jaar in het eerste elftal van de groen-zwarte formatie, werd dus vorig seizoen het debuut gemaakt in de Tweede Divisie. Zoals ook verwacht, werd het er een van overleven, maar met als uiteindelijk resultaat een ruimschootse handhaving.
Tot begin februari van dit jaar bivakkeerde Scheveningen, op vier speelronden na, telkens in de gevarenzone. Maar toen HHC in die periode op de eigen Houtrust met 3-3 in bedwang werd gehouden volgde de ommekeer en werd met prima resultaten de veertiende, en dus veilige plek, vastgehouden. De 13 punten voorsprong op het later alsnog gedegradeerde VVSB, wat als vijftiende eindigde, spreken daarbij boekdelen.

Verjonging en vernieuwing
Door het vertrek van sterkhouders Joël Donald (Kon. HFC), Kevin Gomez Nieto (Quick Boys), Leroy Resodihardjo (Smitshoek) en Brandon Robinson (Katwijk), plus nog een zevental A-selectie spelers aan het einde van vorig seizoen, moest het technisch hart, met daarin o.a. als adviseurs de gebroeders Martin en Cock Jol – die beide in het verleden succesvolle hoofdtrainers waren bij De Schollenkoppen – op zoek naar de nodige versterkingen c.q. aanvullingen.
Die werden gevonden in de personen van Robert van Koesveld (SC Cambuur), Wesley Zonneveld (Telstar), Rowdy van der Putten (FC Lisse), Nigel Ogidi Nwanko (Westlandia), Youri Winter en Ioannis Bouras (Jong Sparta), Rowendly Martijn (Barendrecht) en Vincent van Dorp (Zwaluwen Vlaardingen. Op doelman Zonneveld na, allemaal begin twintigers en waarvan de eerste vijf genoemden ondertussen hun plaatsje hebben gevonden in de Blok equipe en samenspelen met oudgedienden Mehmet Aldogan, Jari de Jong, Ruben Koorndijk, Barry Rog, Levi Schwiebbe, Tim Peters en Samir el Moussaoui.

Bouwen aan
Met bovenstaande wetenschap is het daarom ook niet verwonderlijk dat de kustplaatsbewoners hun draai nog niet hebben kunnen vinden, want met zoveel mutaties en jonge gasten moet er gewoon rustig gaan worden gebouwd aan wat vastigheid, maar bovenal doeltreffendheid. Want daar schort het momenteel het meeste aan bij onze gastheren. Alleen op de forse nederlaag tegen Rijnsburgse Boys (2-5) na, valt het qua tegentreffers op zich best mee. Maar als je zelf niet tot scoren komt, en dat overkwam Scheveningen in de eerste vijf duels, dan is iedere tegentreffer van je opponent fataal.
Afgelopen zaterdag leek op het veld in Tiel, waar de club dus uitstekende herinneringen aan bewaarde, voor het eerst drie punten bij geschreven te kunnen worden. Want Van der Putten had zijn ploeg direct na rust op voorsprong geschoten, maar in de absolute slotfase van het duel kwam TEC alsnog langszij en daardoor wacht de ploeg van John Blok nog steeds op haar eerste winstpartij in dit seizoen.
Het zal ze dus er alles aan gelegen zijn omdat tegen G.V.V.V. te gaan bewerkstelligen.Op 8 september vorig jaar pegelde Taoufik Adnane van grote afstand zijn ploeg naar een 0-1 voorsprong. Het werd het doelpunt van de week. Maar Tim Peters maakte zes minuten voor tijd vanaf de elfmeterstip een einde aan de voorsprong.

Achilleshiel
Tot afgelopen zaterdag, toen kansloos met 0-3 werd verloren van koploper IJsselmeervogels, scoorde G.V.V.V. in ieder van de tot dan toe gespeelde duels in deze nieuwe jaargang altijd. Dat geldt zowel in de competitie-, als oefen- en bekerduels. Die in totaal 16 stuks gespeelde wedstrijden – 7x competitie, 8x oefen en 1x beker – leverde 33 treffers op. Een gemiddelde van twee is dus alles behalve beroerd.
Maar ja …., en daar komt de aap uit de mouw, in datzelfde aantal duels kreeg onze hoofdmacht ook al 30 treffers om de oren. Je hoeft dan geen bijzonder goede, of ingevoerde, voetbalkenner te zijn om daaruit de conclusie te trekken dat de achilleshiel, niet alleen anatomisch gezien aan de achterkant zit, maar ook figuurlijk bij de pupillen van coach Niek Oosterlee.
Zolang dat eerste gemiddelde in iedere wedstrijd maar boven dat van het tweede blijft is er uiteraard niets aan de hand, maar dat is helaas lang niet altijd het geval. Vandaar ook dat captain Wilco den Hartog en consorten zichzelf op de ranglijst terugvinden aan de onderkant van de middenmoot.

 Balans in evenwicht
Om daaraan te ontsnappen en de weg omhoog te vinden is winst op de huidige rode lantaarndrager dan ook noodzaak. Maar dat onze gastheer zich daarbij als een gewillig schaap naar de slachtbank zal laten leiden is een utopie. Nee, G.V.V.V. zal ongetwijfeld flink weerstand kunnen verwachten van de ploeg van John Blok die heel graag een eerste succes op eigen bodem wil veroveren. En ook als we naar de geschiedenis kijken zien we twee ploegen die elkaar in de vorige competitie ontmoetingen op sportpark Houtrust precies in evenwicht hielden.
Tweemaal winst voor de thuisploeg (beide 4-2) en tweemaal winst voor de bezoekers (0-3 en 1-2), terwijl de allerlaatste ontmoeting, op 8 september 2018, onbeslist in 1-1 eindigde. Met een totaal doelsaldo van 10-10 in die vijf duels is daarin ook balans.

We zullen dus moeten gaan afwachten welk team in staat is de balans in haar voordeel te laten doorslaan. Maar het evenwicht bewaren is natuurlijk ook een optie, al zullen de beide kemphanen dat vooraf niet als uitgangspunt gaan hanteren .
              
SVV Scheveningen – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38-C, 2566 EC Den Haag. De wedstrijd zal onder leiding staan van Dhr. R.H. Hensgens uit Landgraaf. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. S.R. de Groot en Dhr. M.C. Janssen. Vierde official is Dhr. J.P.M. Loontjes.  

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s en artikelbronnen: Dick Gijsbertsen, dehaagsevoetbalhistorie.nl, twitter Sportsupport Den Haag.