Vooruitblik oefenduel FC Lienden – G.V.V.V.

21 januari 2020

De pupillen van trainer Niek Oosterlee, en natuurlijk ook z’n overige stafleden, hebben vorige week het nuttige met het aangename verenigd op het trainingskamp in de Spaanse badplaats Marbella. Maar nu is het tijd geworden om zich te gaan focussen op de hervatting van de competitie op 1 februari aanstaande wanneer Scheveningen het sportpark Panhuis met een bezoek komt vereren. In voorbereiding daarop, en het verplaatsen van de voor komende zaterdag regulier geplande uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels, is gekozen voor een oefenwedstrijd bij en tegen streekgenoot FC Lienden, aanstaande donderdagavond.
Het wordt de tweede keer dat de blauw-witte regiogenoten elkaar treffen dit seizoen, want in de ouverture van de voorbereiding aan het begin van deze jaargang kwam de ploeg van coach Hans van de Haar op visite in Veenendaal.    

Mooi palmares

De zeer voorspoedige sportieve opmars van de club uit De Betuwe, van zondag vierde klasser in 2000, tot tweededivisionist in 2016, mag geen enkele zichzelf respecterende amateur voetballiefhebber onbekend voorkomen. Het sprookje van het Chelsea van de Betuwe, zoals FC Lienden ook wel liefkozend werd genoemd, kreeg haar ultieme bekroning door twee zondag topklasse titels op rij in 2015 en 2016. Waarbij de eerste ook nog werd omgezet, door zaterdagkampioen Kozakken Boys tweemaal te verslaan, in een algehele Nederlandse amateurtitel. Kortom het kon niet op, op de sportpark De Abdijhof de thuishaven van FC Lienden.

Dit was de uiteindelijke beloning voor het doorzettingsvermogen van de vereniging, want twee jaar daarvoor leken de torenhoge ambities de nek om te worden gedraaid, door het prestatie voetbal op zondag af te stoten. Maar bij nader inzien zette het bestuur, sponsorgroep en technische staf, toen ook onder leiding van huidig coach Hans van de Haar, en natuurlijk de leden, de ingezette weg voort, met bovenstaand palmares als gevolg.

Respect
Maar in december 2018 ging het dan toch mis. De twee grote sponsoren, Timmer en Wagenvoort, zagen geen heil meer in hun financiële bijdragen aan de vereniging en sloten hun beurzen. Daarmee viel een substantieel deel van de financiering weg en vele spelers trokken daaruit hun conclusie en  vertrokken. Het leek einde oefening voor Lienden met voetbal op het hoogste amateur platform, maar opnieuw liet voormalig prof Hans van de Haar zien, dat tegenslagen verwerken en daarover heen komen ook een onderdeel van de sport is.
Met zijn netwerk, en natuurlijk met echte FC Lienden gezinde mensen, slaagde hij erin toch een team op de been te houden, met o.a. het aantrekken van werkloze voetballers, en de competitie uit te spelen. Het lukte de geboren Amersfoorter en zijn medegezellen uiteindelijk niet om het vege lijf te redden. Maar de poging om dat toch te blijven proberen verdient een meer dan groot respect, menigeen had allang het bijltje er bij neergegooid.


De laatste keer oefenen in Lienden leverde een 3-3 uitslag op. Bart Hulsbos, niet zichtbaar, kopt de 0-2 binnen. 

Kater
De nacompetitie werd nog wel gehaald. Tweemaal winst tegen v.v. Goes in de eerste ronde, en de met 0-1 gewonnen wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht tegen ASWH in de tweede ronde, bood veel perspectief om thuis tegen diezelfde tegenstander opnieuw als tweededivisionist geboekstaafd te blijven.
Helaas maakten de bezoekers net voor rust 0-1 en daarmee was de stand weer gelijk. Met de zesde minuut van de blessuretijd al op de klok maakten de toeschouwers zich al op voor 2x15 minuten verlenging. Maar invaller Sam van de Kreeke van ASWH dacht daar anders over schoot in de dying seconds zijn ploeg naar de Tweede Divisie, FC Lienden met een kater achterlatend.

Zondag
Doordat echec moesten de mannen van Van de Haar een stapje terug doen en kozen ze ervoor om weer op hun ouderwetse zondagmiddag te gaan spelen waardoor ze nu uitkomen in de Derde Divisie zondag. Want FC Lienden was nog lang niet dood en begraven zo leek het tenminste.
Met veel nieuwe moed en een weer flink van nieuw bloed voorziene selectie ging er een poging gewaagd worden om het verloren gegane terrein zo spoedig mogelijk terug te winnen.
Aan de vooravond van het begin van dit seizoen liet de coach Van de Haar in de media weten er ontzettend veel zin in te hebben. Zeker met een selectie waarbij hij met de samenstelling ervan een flinke lepel in de pap heeft gehad. En opbouwen vanaf een begin, i.p.v. ad-hoc, zoals met de twee eerdere doorstarts is gebeurt, past veel beter in zijn straatje.
“We gaan voor promotie”, zo stak Van de Haar zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Voortbestaan aan zijden draadje
Maar dat de praktijk veel weerbarstiger is dan de theorie bleek al snel in het verloop van de competitie. De degradant sprokkelde wel zo hier en daar wat puntjes maar lang niet voldoende om zich te meten met de top. En als klap op de vuurpijl verschenen begin december onderstaande berichten in de media.  

Opnieuw lijkt het voortbestaan van FC Lienden als topamateurclub zeer onzeker. Bestuursleden van de Stichting Ondersteuning Lienden en die van Businessclub FC Lienden hebben aangegeven aan het einde van het seizoen het bijltje erbij neer te gooien.
 

Dat betekent dat FC Lienden zowel zonder bestuurders als inkomsten zit. ,,De reden die hieraan ten grondslag ligt, is dat wij onze primaire doelstelling hebben behaald. Maar nu is het tijd voor anderen om het stokje over te nemen. Wij communiceren dit nu zo vroeg mogelijk om bestaande en nieuwe leden/supporters/sponsoren in staat te stellen om een gezamenlijk en breed draagvlak en passie te creëren voor continuering van dit unieke en belangrijke deel van de vereniging”, schrijft de club op haar website. ,,Een belangrijk aspect om volgend seizoen door te kunnen spelen met Zondag 1 is dat er een hoofd- c.q. shirtsponsor nodig is. Wij hopen dan ook dat zich mensen melden, die deze rol op zich willen nemen.”

Trainer Hans van de Haar, in het verleden juist degene die de Betuwse club wist te reanimeren, ziet het ditmaal somber in: ,,Anderen mogen het nu oppakken, maar ik verwacht volgend seizoen bij een andere club te zitten.”

Hans van de Haar vertrekt na dit seizoen bij FC Lienden en zal kort na de laatste competitiewedstrijd richting de Verenigde Staten vliegen voor een Amerikaans avontuur. Dat schrijft De Gelderlander.

 

,,Met een paar vrienden heb ik een licentie gekocht onder de naam Dutch Lions in Miami. Daar gaan we deze zomer mee beginnen. Ik wil daar zoveel mogelijk Nederlandse spelers hebben die zichzelf in de kijker willen spelen”, stelt Van de Haar tegenover de krant. ,,Eind mei start het daar allemaal en aan het einde van de zomer vinden de finales plaats.”

Als speler was Van de Haar in 2010 al enige tijd actief in Amerika voor de Dayton Dutch Lions.

Sinds deze berichten wereldkundig werden, en het bestuur van FC Lienden er tot nu toe niet in is geslaagd om de club verder perspectief te bieden op het huidige niveau, zijn de sportieve prestaties ook bergafwaarts gegaan. Door zes nederlagen op rij is FC Lienden nu drager van de rode lantaarn in de zondag Derde Divisie.
Enerzijds logisch want als spelers geen verdere toekomst meer lijken te hebben bij hun huidige club zal de motivatie ontbreken om er het beste van te maken. Anderzijds is er wel de mogelijkheid om jezelf in de etalage te zetten voor een nieuwe toekomst bij een andere voetbalvereniging. Maar als de een dat wel wil, en de andere denkt het zal mijn tijd wel duren, dan is het uiteraard zeer moeilijk om als trainer daar een homogeen stel van te maken.
Daarnaast heeft de Van de Haar equipe een gebrek aan scorend vermogen, want in zestien duels werd pas 13x het vijandelijke doel doorboord en in de laatste zes duels gebeurde dat maar driemaal.
Samenvattend ontstaat de reële vraag. Kan FC Lienden 1 voor de zoveelste maal gereanimeerd worden, of komt er nu echt een einde aan het sprookje van het Chelsea van de Betuwe, door een nieuwe degradatie en/of het overlijden van het prestatieteam op de zondag?
 

Rode lantaarn doorgeven?
Waar het voor G.V.V.V. een zeer rustige periode is qua competitie, is het voor onze gastheren juist druk. Afgelopen zondag werd met 3-0 verloren van USV Hercules, de ploeg van onze nieuwe trainer Jochem Twisker. En vanavond moeten ze al weer aan de bak, zij het dat dit een restant is van een afgebroken wedstrijd. Want op 10 november jl. raakte op De Abdijhof een assistent scheidsrechter geblesseerd en was er geen vervanger voorhanden. Met nog een kleine twintig minuten te gaan was de stand toen 1-1 tegen Jong ADO Den Haag.
Als FC Lienden erin zou slagen om die wedstrijd vanavond in winst om te zetten zouden ze daarmee de rode lantaarn over kunnen doen aan Hoogland.


Toenmalig trainer Erik Assink in felle discussie met referee De Waard. Het hielp niet, G.V.V.V. moest ruim een kwartier met 10 man verder. Fathi Ben-Ahmed was het slachtoffer van de leidsman.

Bezigheidstherapie
Daarmee zou je mogen veronderstellen dat onze streekgenoot alweer aardig in haar wedstrijdritme is gekomen. Daar moeten aanvoerder Wilco den Hartog c.s. nog aan gaan werken, want met komende zaterdag erbij is, en was, er dus tweemaal achtereen geen competitiebal.
Tijdens een oefenwedstrijd op het Spaanse trainingskamp tegen regionale trots CD Estapona werd wel sportieve revanche genomen op de magere competitiestart in 2020, die in Katwijk bij Quick Boys uitliep op een 2-0 nederlaag.
De Spanjaarden die koploper waren op het landelijke vijfde niveau, in Nederland heet dat hoofdklasse, werden met 5-3 verslagen. In hoeverre dat maatgevend is, is moeilijk in te schatten. Laten we het er maar op houden dat het een lekkere bezigheidstherapie is geweest waarin meer goals zijn gemaakt, dan dat er geïncasseerd moesten worden en daar draait het in het voetbalspelletje nu eenmaal om.  

Opnieuw doelpuntrijk?
Het huidige probleem van onze gastheren, moeilijk tot scoren komen, was totaal niet aan de orde op 22 juli jl. toen ze op bezoek waren op het sportpark Panhuis. Want na een vroege openingstreffer van Soufiane Laghmouchi namen de mannen van coach Hans van de Haar via doelpunten van Yunus Efe, Salim Mansouri en Guyon Fernandez brutaalweg de leiding en had G.V.V.V. nog maar 12 minuten over om daar wat aan te doen.
Een allereerste treffer van nieuwkomer Philip Ties, een uitermate fraai lobje, zorgde al snel voor de aansluitingstreffer. Jeremy de Graaf bepaalde twee minuten voor tijd het 3-3 gelijke spel. Een uitslag die geheel recht deed aan de toenmalige veldverhouding.
Toeval of niet, ook de laatste keer dat beide partijen tegen elkaar oefenden in Lienden (26 juli 2014) kwam zo’n zelfde score op het bord te staan. Toen namen de bezoekers door Martin van Eck, Bart Hulsbos en Joey Snijders in het eerste bedrijf een 0-3 voorsprong. Maikel Lange (2x) en Mo Aijach zorgde na de thee voor de drie Liendense treffers.
Voor de bezoekers van dit oefenduel vooraf een leuk gegeven al is dit natuurlijk geen garantie voor een herhaling van zetten.
Voor zeker zullen de beide oefenmeesters er op hameren de defensie zo gesloten mogelijk te houden, want iedere tegentreffer moet beantwoord worden met minstens twee goals om aan de winnende hand te blijven, maar dit is natuurlijk een grote open deur intrappen.
 
FC Lienden – G.V.V.V. gaat op donderdagavond 23 januari om 20.00 uur van start op sportpark De Abdijhof, Molenstraat 18, 4033AV te Lienden.

Tekst: Bas van Capelleveen 
Fotografie: Jeroen van Barneveld