Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – FC Lienden

19 juli 2019

Na de eerste trainingen van het nieuwe seizoen ’19-’20 op de reguliere maandag-, dinsdag-, en donderdagavonden afgelopen week, en de extra ingelaste oefeningen die morgenvroeg gaan plaatsvinden, staat komende maandagvond 22 juli het eerste oefenpotje op de programmarol op de spiksplinternieuwe kunstgrasmat van het sportpark Panhuis. Tegenstander daarin regiogenoot FC Lienden, dat na twee decennia met grote successen achter haar naam, afgelopen seizoen tegenslag kreeg  te verwerken en een stapje terug moest doen.

Mooi palmares
De zeer voorspoedige sportieve opmars van de club uit De Betuwe, van zondag vierde klasser in 2000, tot tweededivisionist in de vorige jaargang, mag geen enkele zichzelf respecterende amateur voetballiefhebber onbekend voorkomen. Het sprookje van het Chelsea van de Betuwe, zoals FC Lienden ook wel liefkozend werd genoemd, kreeg haar ultieme bekroning door twee zondag topklasse titels op rij in 2015 en 2016. Waarbij de eerste ook nog werd omgezet, door zaterdagkampioen Kozakken Boys tweemaal te verslaan, in een algehele Nederlandse amateurtitel. Kortom het kon niet op, op de sportpark De Abdijhof de thuishaven van FC Lienden.

Dit was de uiteindelijke beloning voor het doorzettingsvermogen van de vereniging, want twee jaar daarvoor leken de torenhoge ambities de nek om te worden gedraaid, door het prestatie voetbal op zondag af te stoten. Maar bij nader inzien zette het bestuur, sponsorgroep en technische staf, toen ook onder leiding van huidig coach Hans van de Haar, en natuurlijk de leden, de ingezette weg voort, met bovenstaand palmares als gevolg.

Respect
Maar vorig jaar december ging het dan toch mis. De twee grote sponsoren Timmer en Wagenvoort zagen geen heil meer in hun financiële bijdragen aan de vereniging en sloten hun beurzen. Daarmee viel een substantieel deel van de financiering weg en vele spelers trokken daaruit hun conclusie en  vertrokken. Het leek einde oefening voor Lienden met voetbal op het hoogste amateur platform, maar opnieuw liet voormalig prof Hans van de Haar zien, dat tegenslagen verwerken en daarover heen komen ook een onderdeel van de sport is.
Met zijn netwerk, en natuurlijk met echte FC Lienden gezinde, slaagde hij erin toch een team op de been te houden, met o.a. het aantrekken van werkloze voetballers, en de competitie uit te spelen. Het lukte de geboren Amersfoorter en zijn medegezellen uiteindelijk niet om het vege lijf te redden. Maar de poging om dat toch te blijven proberen verdient een meer dan groot respect.


Op 16 oktober vorig jaar scoorde Rodny Hofman vanaf de elfmeterstip de 2-2 gelijkmaker tegen FC Lienden.

Kater
De nacompetitie werd nog wel gehaald en met tweemaal winst tegen v.v. Goes in de eerste ronde, en de met 0-1 gewonnen wedstrijd in Hendrik Ido Ambacht tegen ASWH in de tweede ronde, bood veel perspectief om thuis tegen diezelfde tegenstander het vege lijf te gaan redden.
Helaas maakten de bezoekers net voor rust 0-1 en daarmee was de stand weer gelijk. Met de zesde minuut van de blessuretijd al op de klok maakten de toeschouwers zich al op voor 2x15 minuten verlenging. Maar invaller Sam van de Kreeke van ASWH dacht daar anders over schoot in de dying seconds zijn ploeg naar de Tweede Divisie, FC Lienden met een kater achterlatend.

Zondag
Doordat echec moesten de mannen van Van de Haar een stapje terug doen en kozen ze ervoor om weer op hun ouderwetse zondagmiddag te gaan spelen waardoor ze nu gaan uitkomen in de Derde Divisie zondag. Want FC Lienden is nog lang dood en begraven. Met veel nieuwe moed en een weer flink van nieuw bloed voorziene selectie gaat er een poging gewaagd worden om het verloren gegane terrein terug zo spoedig terug te winnen.
In de media liet de coach weten er ontzettend veel zin in te hebben. Zeker met een selectie waarbij hij met de samenstelling ervan een flinke lepel in de pap heeft gehad. En opbouwen vanaf een begin, i.p.v. ad-hoc zoals met de twee doorstarts is gebeurt, past veel beter in zijn straatje.
“We gaan voor promotie”, zo stak Van de Haar zijn ambities niet onder stoelen of banken.

Veel mutaties
Dat gaat dan gebeuren met zo’n ca. acht spelers die overbleven van de ‘vernieuwde oude selectie’, waarvan aanvoerder Milad Intezar, die aan z’n zevende seizoen begint de bekendste is. Daarnaast werd het keurkorps aangevuld met 17 nieuwe namen waardoor afgelopen maandag, toen ook FC Lienden begon met het trainen als voorbereiding op het nieuwe seizoen, de voorstelronde vast en zeker de nodige tijd vergde.
Maar dat het vlaggenschip van onze gasten er op papier zeker niet onaantrekkelijk uitziet is een understatement. Want met o.a. Tom Menting en Guido van Rijn (Spakenburg) Sten Vreekamp (Katwijk), Shanon Carmelia (IJsselmeervogels), Thomas Loning en Yunus Efe (beide Achilles ’29), en Gyon Fernandez (meer dan 10 jaar prof) lijkt het erop dat Hans van de Haar een prima selectie bij elkaar heeft ‘gescharreld’. Ook werd Esmat Shanwary vastgelegd. Deze Afghaanse Nederlander maakte in ’15-’16 deel uit van de blauw-witte Veense selectie en speelde toen 13 officiële duels in de hoofdmacht.
De eerste lakmoesproef voor FC Lienden vind morgen als plaats als zij op het eigen sportpark De Treffers ontvangen.

Gemis
De mutaties die de hoofdmacht van G.V.V.V. onderging t.o.v. die van onze gasten zijn eigenlijk peanuts als je deze met elkaar vergelijkt, daarom zal de voorstelronde afgelopen maandag een heel stukje korter zijn geweest dan die op de Abdijhof. Neemt niet weg dat ook de Oosterlee equipe acht namen dit seizoen niet meer op het wedstrijdformulier kan zetten. De helft daarvan waren veelal vaste krachten, te weten Roy Terschegget, Bart Hulsbos, Simon Brouwer en Sherwin Grot. De eerste drie speelden allen meer dan 250 officiële wedstrijden in het blauwe tenue en dat is uiteraard een groot gemis. Maar het is niet anders, er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan, daar helpt geen lieve moedertje aan.
Robin Segers, Mo Bendadi, Guido Janssen en Bart van de Beek die de club ook verlieten hadden een veel minder grote inbreng.


Ondanks diverse kansen voor G.V.V.V. was FC Lienden op 4 mei jl. op de eigen Abdijhof de Veenendalers de baas en wonnen ze terecht met 2-0, door goals van Salim Mansouri en Ayrton Statie.

Mooie mix
Maar waar mensen gaan, komen er ook nieuwe en de technische commissie heeft haar uiterste best gedaan om de hiaten met nieuwe namen op te vullen. Het werd uiteindelijk een op voorhand mooie mix van ervaren krachten op het hoogste niveau, aanstormende jongelingen en iets er tussenin. In de eerste categorie passen Philip Ties en Tom Oostinjen (beide kwamen van Spakenburg), Damiano Schet (Katwijk) en Wesley Goeman (VVSB). Tot die tweede categorie behoren Nick van der Linden (VVA), Patrick-Prosper Fini (1. FC Bocholt) en Joeri Potjes (Jong Vitesse). Jesse van Nieuwkerk (Quick Boys) en Corné Davelaar (DFS) zijn van die typische ‘in between’ spelers. Uiteraard heten wij al deze nieuwe gezichten van harte welkom en wensen wij hen veel plezier en succes toe bij onze mooie blauwe club.
Samen met de oude garde zullen zij het komende seizoen ervoor moeten zorgen dat de blauwe vlag zo hoog mogelijk in de vlaggenmast gehesen kan gaan worden.

Nog niet compleet
Maar zover is het uiteraard nog lang niet, want eerst staan er de komende vijf weken nog heel wat trainingen en oefenpartijtjes te wachten. Dit alles natuurlijk om de technische staf de gelegenheid te geven om te kijken welk ‘nieuw vlees’ men nu in de kuip heeft gekregen en hoe dat het beste mixed met het reeds bestaande om daar dan een mooi nieuw ‘product’ van te gaan maken.
Dat dit de nodige tijd en geduld zal vergen is inherent aan een voorbereiding periode en daarom zal er dan ook vaak niet naar resultaten worden gekeken, maar naar wat de spelers voor inbreng hebben in het spel. Dat nog niet iedereen in dit eerste duel een rapportcijfer zal krijgen werd ook meteen al duidelijk afgelopen maandag. Want Wesley Goeman trainde apart, zijn gebroken middenvoetsbeentje hindert hem nog teveel om voluit te gaan. Ook Jesse van Nieuwkerk is nog niet inzetbaar omdat hij nog enkele weken rust moet houden i.v.m. een enkelblessure. En van de oude garde is Martin van Eck nog herstellende van zijn kruisbandscheuring.
Maar ook uit de 18 overgebleven selectiespelers is ruimschoots een basiselftal te vormen dat het gaat opnemen tegen FC Lienden. En natuurlijk zullen beide teams ook de spelerswisselingen niet schuwen, dat is ook vast pandoer in de oefenwedstrijden in de aanloop naar de competitie.  

G.V.V.V. – FC Lienden gaan op maandagavond 22 juli om 19.30 uur van start.  

Deze wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. G. D'Onorio die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. R. Beijen en Dhr. R. van Bussel.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: Dick Gijsbertsen