Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – Jong FC Volendam

14 augustus 2019

Komende zaterdagmiddag staat de laatste krachtmeting voor onze A-selectie in de voorbereiding op het nieuwe seizoen 2019 – 2020 op de programmarol. Een soort van generale repetitie dus, voordat op zaterdag 24 augustus de competitie ouverture gaat plaatsvinden in Amsterdam met een bezoek aan de huidige kampioen van de Tweede Divisie, AFC.

De planning was om thuis te spelen tegen Jong RKC Waalwijk, maar het Brabantse beloftenteam kon haar belofte om naar Veenendaal te komen niet waarmaken. Teammanager Bart Broeder moest dus op zoek naar een alternatief, en vond Jong FC Volendam bereid om de reis het sportpark Panhuis te maken, waarvoor uiteraard hartelijk dank.
Wellicht een oefenwedstrijd met heel klein beetje een pikant tintje, omdat de talenten van FC Volendam dit komende seizoen ook competitie genoten zijn, en trainers er veelal de voorkeur aan geven dan niet vooraf tegen elkaar te spelen.
Maar nood breekt wet, en oefenen is toch altijd beter dan nog een extra training, zo zullen hoogstwaarschijnlijk de beide leidsmannen Niek Oosterlee en Johan Plat gedacht hebben.

Genen
Als de Max-Vakantieman zou vragen om op een blinde kaart de gemeente Edam-Volendam – want dat is de officiële naam – aan te wijzen zullen de wat minder topografisch onderlegden er waarschijnlijk best een eindje naast zitten. Maar als hij zou vragen waar die gemeente bekend van is, is een omissie zeer onwaarschijnlijk. Want bijna iedere Nederlander zal dan op de proppen komen met: visserij, of toeristische trekpleister, of klederdracht, of muziek & palingsound, of ‘De Dijk’. Maar ook is de kans zeer groot dat voetbal onderdeel uitmaakt van zo’n opsomming. Dat deze tak van sport en de muziek daarvan het meest kenmerkend zijn voor Volendam lijkt in de genen van de bevolking opgesloten te liggen en wordt ook telkens weer doorgegeven.

Hofleverancier
The Cats, BZN (oudere generatie) en Jan Smit, De 3JS, Nick & Simon (jongere generatie) zijn o.a. de vertegenwoordigers van de muziekgenen. V.w.b. het voetbal is in 2015 uitgerekend dat Edam-Volendam hofleverancier is voor het Nederlands elftal. Het dorp – wat gezamenlijk ongeveer 28.000 inwoners telt, en met de dorpen en gehuchten eromheen in totaal op ca. 36.000 uitkomt, – leverde 1,7 internationaals af per 10.000 inwoners en daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen. Bekendste namen zijn natuurlijk de gebroeders Arnold en Gerrie Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar en Wim Jonk. Die laatste is dit seizoen als hoofdtrainer begonnen bij het ‘grote’ FC Volendam.  

Opleiden werpt vruchten af
De jongere generatie heeft het nog niet zover geschopt, maar het is wel opvallend dat de selectie van Jonk maar liefst 12 eigen opgeleide spelers telt waarvan een flink aantal vorig seizoen verantwoordelijk waren voor het kampioenschap in de zondag Derde Divisie waardoor Jong FC Volendam de stap omhoog maakte.
Als je in het Elf Voetbal Magazine ’19-’20 de selecties bekijkt van het zowel het ‘grote’ als het jonge FC Volendam zie je zelfs acht spelers die overeenkomstig zijn. Daarom lijkt de stap die de club in 2016 zette, door Jong FC Volendam van de beloftencompetitie over te hevelen naar de Derde Divisie een juiste en begint die nu flink haar vruchten af te werpen.

Kroon op het werk
In de twee voorgaande edities van deze Divisie, toen zij in de zaterdagafdeling daarvan uitkwamen, deed het jonge Andere Oranje prima mee met een zesde, respectievelijk zevende eindpositie op de ranglijst. En afgelopen jaargang toen ze uitkwamen in de zondag afdeling werd de kroon op al het werk gezet door regiogenoot TEC met 1 punt, en OFC zelfs met 9 punten voor te blijven.
Indrukwekkend waren de doelcijfers van de selectie van de afscheidnemende trainer Johan Steur, ook al zo’n Volendams clubicoon. In de laatste vier duels van de zegetocht scoorde de ploeg maar liefst 19x, en in totaal werd 97x raak geschoten, waartegenover 44 tegentreffers stonden.
Grote ‘mijnheren’ daarbij waren Derry John Murkin, Engelsman van geboorte maar al diverse jaren spelend in de jeugd van de wijdbroeken en Dani van der Moot die beiden 21 treffers voor hun rekening namen. Vooral de prestatie van Van der Moot was uitzonderlijk. Want hij kwam pas in de winterstop op amateurbasis over van Jong PSV en had slechts twaalf wedstrijden nodig voor dat aantal goals. Die bijzondere prestatie leverde de spits geen contract op, en hij is voor zover we hebben kunnen nagaan op dit moment zelfs nog clubloos. Murkin maakt wel deel uit van de hoofdselectie en debuteerde daarin al op 18 januari jl.  

Typisch Volendams
Naar welke selectie van Volendam je ook kijkt, of die nu van FC Volendam is, of van buurman RKAV Volendam, de amateurtak waaruit de BVO in 1977 ontstond, en die nog steeds een innige samenwerking hebben, je treft met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid altijd wel een rijtje van deze achternamen aan:
Keizer *(22), Schilder (206), Tol (230), Plat (51), Veerman (241), Molenaar (62), Tuijp & Tuyp (69), Zwarthoed (88), Mühren & Muhren (14), Bont & Bond (79), Smit (68), Jonk (79), Kras (28), Sier (71), Steur (65) of Kwakman (91) aan.
* =  (geeft het aantal hits aan in het telefoonboek van Volendam)
Typische Volendamse namen waar we er vast nog wel een paar van vergeten zijn te noemen, maar het geeft wel aan dat de voetbalgenen van de hechte dorpsgemeenschap telkens nieuwe aanwas krijgen.

Edam-Volendam bijna uniek
Het dan ook niet verwonderlijk dat het keurkorps van onze opponent een Plat (2x zelfs), een Veerman en een Tol in de gelederen heeft. En ook niet dat de trainer Johan Plat heet, en zijn assistent Berry Smit.
Plat is bekend als voormalig prof van zijn huidige club, maar speelde ook voor o.a. FC Dordrecht, Telstar, Hansa Rostock en Roda JC. Vanuit Limburg verkaste hij in 2015 naar v.v. Katwijk, maar door een heupblessure kwam hij nauwelijks in actie voor die Oranjehemden.
Onder trainer Dick Schreuder werd Johan Plat in 2016 assistent-coach en was bij het plotsklapse vertrek van Schreuder naar de USA nog even interim hoofdtrainer.
Vorig seizoen had hij Volendam JO17 onder zijn hoede en nu volgde promotie naar Jong FC Volendam.
Berry Smit mag met een gerust hart Mister Volendam worden genoemd. Want op een hele kleine periode na, speelde en trainde de geboren Volendammer in alle geledingen van z’n club. Van de proftak tot de amateurs, en van de zaterdag- tot de zondagafdeling.
Onder leiding van deze beide voetbaldieren heeft Jong FC Volendam in de aanloop naar hun debuut in de Tweede Divisie, waarin het in het eigen Kras stadion Excelsior Maassluis ontvangt, pas drie oefenduels gespeeld. Maar daarin staat wel driemaal winst genoteerd.
Op 3 augustus versloegen ze in Volendam Kozakken Boys met 4-2, en afgelopen zaterdag moest Hoofdklasser SV Urk er op een toernooi in Hierden met 5-3 aan geloven.
Gisteravond werd het Volendams onderonsje tegen zaterdag Hoofdklasser RKAV Volendam ook in winst omgezet. Gerry Vlak, Kevin van Gasteren, Nick Doodeman en Nick Runderkamp maakten de treffers en de defensie hoefde niets te incasseren, derhalve stond er dus 0-4 op het scorebord bij de amateurtak.
Het heeft trouwens weinig gescheeld of Edam-Volendam was vertegenwoordigd geweest in de Eerste-, Tweede- en Derde Divisie. Want de amateurtak verspeelde het kampioenschap in de Hoofdklasse aan Ter Leede. In de nacompetitie, die wel werd bereikt door een periodetitel, legde men in de tweede ronde, nadat eerst SJC was geëlimineerd, het loodje tegen Sparta Nijkerk.
Het zou een tamelijk unieke situatie zijn geweest voor het voetbalmaffe dorp, waar de talenten als rijpe appelen van de bomen af lijken te vallen.Sterke opponent
Jong FC Volendam is één van de vijf nieuwkomers in de Tweede Divisie en daarom mogen zij als hoogst gekwalificeerde t.o.v. alle vorige opponenten in de oefensessies beschouwd worden als de, op papier althans, sterkste tegenstander die de ploeg van trainer Niek Oosterlee gaat tegenkomen. Want alle eerdere opponenten spelen komend seizoen in de Derde Divisie, op OJC Rosmalen na, wat door degradatie in de zondag Hoofdklasse uitkomt.
Gezien de hierboven genoemde resultaten die het jonge Andere Oranje behaalde in de voorbereiding lijkt de veronderstelling dat er pittige tegenstander staat te wachten wel gerechtvaardigd.

Generale repetitie
Want de ploeg van coach Plat ging op de ingeslagen weg verder die hen het kampioenschap in de Derde Divisie bracht, namelijk met veel scoren. Want in de drie oefenpotjes wisten ze het net al 13x te vinden. Hoewel G.V.V.V. dat gemiddelde niet haalde in de zeven voorgaande wedstrijden, mag er over het scorend vermogen niet echt worden geklaagd. Totaal negentien keer werd het vijandige doel al gevonden, waarvan Jeremy de Graaf met 6, en Philip Ties met 5 treffers het leeuwendeel voor hun rekening namen. Bij al die goals gaf Robin Mulder zesmaal de beslissende pass, en daarmee is hij de onbetwiste assistkoning van de voorbereiding  
Wat minder positief zullen staf, spelers zelf, en fans zijn over het feit dat er toch ook al 15x een tegentreffer genoteerd moest worden.
Maar ja, als je er altijd meer maakt dan dat je tegen krijgt hoeft dat geen probleem te zijn. Dat lukte dus helaas niet, waardoor er toch twee nederlagen geslikt moesten worden. Vooral afgelopen zaterdag in Utrecht tegen Hercules (3-1) gaf G.V.V.V. absoluut niet thuis.
Maar hoe snel dat kan veranderen bleek gisteravond wel. Uw scribent, die alle oefenduels heeft gezien, kan zonder te liegen beweren dat het eerste bedrijf tegen DVS ’33 het beste was wat de Oosterlee pupillen hebben laten zien. Wellicht nog samen met de eerste 35 minuten tegen ODIN ’59 op het trainingskamp in Sneek. Die mening werd achteraf door diverse blauwen onderschreven. Ook in de andere duels werd bij vlagen duidelijk dat de ploeg zeker goed kan ballen, maar was het allemaal net niet stabiel genoeg.
Omdat de beginsamenstelling van het elftal tijdens die twee uitstekende uitvoeringen maar op twee plaatsen verschilden van elkaar zou je mogen concluderen dat de staf de speelwijze en de poppetjes die daarbij horen al aardig in het hoofd heeft zitten.
Of dat zo is zullen we zaterdag moeten afwachten, want het kan ook maar zo zijn dat Niek Oosterlee c.s. nog niet al haar troeven op tafel gaan gooien om de spionnen, die tegen DVS ’33 alweer aanwezig waren, en dat zal tegen Volendam ook ongetwijfeld zo zijn, wat zand in de ogen te strooien.
Kortom we gaan gewoon afwachten wat deze generale repetitie op gaat leveren.

G.V.V.V. – Jong FC Volendam begint om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. M. de Boer, die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. F. de Haan en Dhr. J. van der Does.   

Tekst: Bas van Capelleveen