Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – Sparta Nijkerk

28 juli 2019

In de eerste week van de oefencampagne in de voorbereiding op het aankomende seizoen ’19-’20 ontving G.V.V.V. op haar eigen sportpark Panhuis, twee tegenstrevers die in de vorige jaargang het vege lijf net niet konden redden. Want zowel FC Lienden als OJC Rosmalen gingen in de beslissende ronde van de nacompetitie kopje onder en moesten een stapje terug doen. Het tegenovergestelde is van toepassing op de tegenstander van aanstaande dinsdagavond, Sparta Nijkerk. De Oranjehemden slaagden erin om via zes duels in de nacompetitie de hoofdklasse te ontstijgen en debuteren daarmee komend seizoen in de Derde Divisie zaterdag.

Een niveau wat de Spartanen zeker niet onbekend is. Want in de Topklasse, in augustus 2016 omgedoopt tot Derde Divisie, waren ze in 2010, toen die nieuwe trede op de amateurladder ontstond, direct present. Een tweede plek in de Hoofdklasse B, op twee punten achterstand van kampioen IJsselmeervogels, was ruimschoots voldoende om voetstappen te mogen gaan zetten op die nieuwe sport. Onze eigen blauwhemden haakten toen in de nacompetitie uiteindelijk af voor promotie, Katwijk was over twee duels de sterkste.
Één jaar later maakte G.V.V.V. die omissie goed door een kampioenschap in de Hoofdklasse B en bleef sindsdien een woordje mee spreken op het hoogste amateurniveau.

Af en op
Dat kan onze komende oefenpartner helaas niet nazeggen. Want het debuut in de Topklasse werd geen onverdeeld genoegen voor de Nijkerkers. Waar ze in de voorgaande jaren een meer dan overduidelijke rol speelden in de Hoofdklasse, meestal een plekje in de top vier, ging die vlieger toen niet op. Twee tussensprintjes, die hen boven de gevaarlijk streep brachten, konden niet lang genoeg worden volgehouden. Het resultaat een 15de stek, en daarmee directe terugkeer naar de Hoofdklasse.
Het duurde drie jaar voordat die klap te boven werd gekomen, maar in 2014 toonden de bewoners van sportpark De Ebbenhorst hun veerkracht en ging de vlag in top op de thuisbasis. Sparta Nijkerk was toen o.a. Quick Boys, DVS ’33, Huizen en Bennekom, toch niet de minste namen in het zaterdagvoetbal, te sterk af en mocht het opnieuw gaan proberen op het toenmalige hoogste niveau, de Topklasse.

Topklasse geen succes
Tot eind februari 2015 leek Sparta de hernieuwde kennismaking met de Topklasse heel aardig te verteren en was er geen gevaar voor directe terugkeer. Maar jammer voor alles wat de Nijkerkers lief heeft, ging het in de slotfase van die competitie faliekant mis. De laatste acht wedstrijden leverden slechts 1 schamel punt op en daarmee sneden de pupillen van toenmalig trainer Simon Ouaali zichzelf aardig in de vingers, want opnieuw volgde directe degradatie.
Coach Ouaali werd door tegenvallende resultaten in het seizoen daarop tussentijds vervangen door voormalig prof Marco Roelofsen (o.a. FC Twente, Heerenveen en PEC Zwolle). Maar ook Roelofsen slaagde er niet in om met zijn manschappen de ambities van de club waar te maken. Ook hij werd tussentijds vervangen door interim trainer Imdat Ilguy.
In die drie seizoenen eindigde Sparta Nijkerk respectievelijk 2x op de zevende, en eenmaal op de elfde plek.

Gouden greep
Aan het begin van vorig seizoen slaagde Sparta erin om Eric Speelziek los te weken van USV Hercules. De geboren en getogen Edenaar, afgelopen zaterdag als we het goed hebben gezien al aandachtig toeschouwer bij G.V.V.V. versus OJC, heeft sinds de eeuwwisseling  zijn sporen ruimschoots verdiend als trainer bij TEC, DTS Ede, Bennekom, Rheden en natuurlijk Hercules. Met acht promoties op z’n CV, tegenover vier degradaties, slaat de balans dus behoorlijk positief uit. Daarnaast staat de coach bekend als een rustige en sympathieke persoonlijkheid met veel kennis van voetbalzaken. Op voorhand dus geen slechte keuze van de beleidsbepalers in Nijkerk.
Maar met terugwerkende kracht kun je eigenlijk stellen dat het een gouden greep was. Speelziek poetste zijn levensloop verder op met opnieuw een promotie en de Oranjehemden waren weer terug naar de klasse waar ze zo hevig naar verlangden. Kortom een samenwerking in optima forma tussen selectie en coach.


Johan Jansen en Rodny Hofman kijken op 17 januari 2015 beteuterd toe hoe hun latere ploeggenoot Frank Tervoert (l.) op weg is naar zijn ploeggenoten om zich te laten feliciteren met zijn derde goal van die middag.

Indrukwekkend
De manier waarop de Speelziek brigade de promotie bewerkstelligde is ronduit indrukwekkend te noemen. Het gehele seizoen ’18-’19 bleven ze in de race voor het kampioenschap, maar uiteindelijk moest die met 1 punt verschil in het nadeel aan Excelsior ’31 worden gelaten. Maar sinds 23 februari toen men in en bij concurrent Staphorst met 3-1 verloor, werd een ongekende zegemars ingezet. In de competitie volgde een ongeslagen reeks van 11 duels (9x winst en 2x gelijk), waardoor de derde periodetitel werd binnen gehengeld en deelname aan de nacompetitie veilig werd gesteld.
Maar liefst zesmaal moesten captain Donny van der Wal c.s. daarin in actie komen. Het werden zes zeer succesvolle wedstrijden want zowel Jodan Boys, Eemdijk, en de amateurs van Volendam, werden zowel uit als thuis aan de zegekar gebonden en daarmee was de promotie een feit.

Smetje
Tevens werd tussendoor ook nog even de halve finale van de districtsbeker gehaald. En daarin ontstond het enige smetje op de imposante serie wedstrijden. Want daarin werd op 8 mei jl. met 3-1 verloren van competitiegenoot DUNO, die tijdens de competitie wel tweemaal het hoofd boog voor de Nijkerkers. Schrale troost voor Sparta is dat debutant DUNO door winst op ROHDA Raalte met de ‘kleine beker’ aan de haal ging.
Wel was met het bereiken van die halve finale een plaats verworven voor deelname aan de ‘grote beker’. En dat wordt dit nieuwe seizoen de eerste de beste officiële testcase voor onze oefenpartner, want op 17 augustus ontvangen zij in de 1ste kwalificatieronde van de KNVB beker zondag derde divisionist UNA uit Veldhoven.
Met de start afgelopen maandag met de trainingen wordt dit de eerste sparringpot voor Sparta Nijkerk.

Niet scoren zeldzaam
Oefenen tegen elkaar deden de blauw-witten en de oranje-zwarten wel eens vaker, maar de laatste keer dat dit gebeurde is bijna twintig jaar geleden. In seizoen ’89-’90 ging G.V.V.V. toen op bezoek op sportpark De Ebbenhorst. Het werd toen 0-3 voor de Veenendalers.
Die uitslag is symptomatisch voor het treffen tussen de beide kemphanen, want in competitieverband stonden ze al dertig keer tegenover elkaar. En bijgaande tabel geeft overduidelijk aan dat niet scoren door een van beide teams een zeldzaamheid is en dat overall gezien de balans maar slechts een heel klein beetje overhelt richting de thuisploeg van komende dinsdagavond.

Kruisverbanden
De allerlaatste keer dat Sparta Nijkerk op bezoek kwam op het sportpark Panhuis dateert van 17 januari 2015. Met zeer effectief spel en de doeltreffendheid van Frank Tervoert, die een valse hattrick maakte moest G.V.V.V. met een 2-4 nederlaag het hoofd buigen, waarmee de bezoekers sportieve revanche namen voor de eerder dat seizoen in eigen huis geleden 3-5 nederlaag.
Wellicht mede daardoor kwam Frank Tervoert met in zijn kielzog doelman Kevin Rijnvis, in 2016 over naar G.V.V.V. Beiden droegen slechts een seizoen het blauwe tenue. Eerder al kwamen ook Maurice van der Wilt en Karim Elkaddouri, die een Sparta verleden hadden, over naar Veenendaal, maar ook deze spelers waren slechts een seizoen actief op het Panhuis.
Wie het gelukkig langer volhielden waren de trainers Peter Visee (3 seizoenen) en Erik Assink (4,5 seizoen), die beiden ook eerder leidsmannen waren in Nijkerk.
Zo zijn er dus wel een aantal kruisverbanden te maken.

Zeven tegen een
Waar bij Sparta Nijkerk, voor zover we hebben kunnen constateren, alleen middenvelder en tegenwoordig aanvoerder Donny van der Wal nog over is, van de selectie die de laatste keer op bezoek was in Veenendaal, heeft G.V.V.V. nog zeven spelers in haar keurkorps die er toen ook bij waren. Martin van Eck zal zeker nog niet in actie komen en Taoufik Adnane is nog even een vraagteken. Maar Johan Jansen, Rodny Hofman, Danny de Leeuw, Wilco den Hartog en Tom Oostinjen, waarvan de twee laatste toen geschorst waren, zullen er nu zeker wel weer bij zijn.
Net als bij de twee voorgaande oefenpotjes zullen alle 16 fitte spelers wel weer de nodige minuten gaan maken voordat er wordt toegewerkt naar een basiselftal waarmee in de competitie gestart zal gaan worden.

G.V.V.V. – Sparta Nijkerk begint dinsdagavond 30 juli om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. J. Besselsen, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. F. de Haan en Dhr. R. van Bussel.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto: Dick Gijsbertsen