Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – S.V. O.S.S. ‘20

4 augustus 2019

Terwijl u op uw Italiaans balkonnetje in Toscane, of aan de rand van een zwembad aan de Costa Brava deze vooruitblik zit te lezen, of nu nog moet vertrekken naar een camping in Zuid Frankrijk of elders, of morgen of overmorgen het vliegtuig pakt naar ‘The Big Apple’, voor de mannen van de A-Selectie van G.V.V.V. is dit al weer drie weken verleden tijd. 

De Oosterlee brigade heeft ondertussen in totaal al vier oefenwedstrijden achter de rug en in de benen. Inclusief afgelopen weekend een inspannend trainingskamp met bijbehorend oefenduel tegen zaterdag derdedivisionist ODIN ’59. Die wedstrijd, en het oefenkamp ter lering ende vermaeck, vond plaats in het rustieke Friese stadje Sneek.
Maar dit gezegd hebbende staat ook alweer een vijfde sparringpartner te wachten, want aanstaande dinsdagavond is opnieuw een derdedivisionist  opponent van ons keurkorps.
S.V. O.S.S. ’20 debuteerde vorig seizoen op dat niveau en wel in de zondag afdeling daarvan, dit uiteraard omdat de club uit Oss, als van oorsprong rooms katholieke voetbalvereniging, die speeldag heilig heeft verklaard.

Op naar de 100 jaar
Om gelijk maar even een misverstand uit de weg te ruimen, wie vermoed dat Sport Vereniging O.S.S. ’20 staat voor de plaats van herkomst komt heeft het mis. Nee, de puntjes geven al aan dat het een afkorting is. Namelijk: Oefening Staalt Spieren. En volgens de clubwebsite spreek je ook van 'Ooo-es-es-twintig'.
Hoewel TOP Oss als ‘buurman’ en eerstedivisionist natuurlijk een wat meer bekende naam is bij voetballend Nederland, is S.V. O.S.S. ’20 toch echt in werkelijkheid een ‘oudere broer’. Want waar de betaald voetbal organisatie stamt uit 1928, geeft het achtervoegsel al aan dat onze gasten acht jaar ouder zijn en daarmee op 1 juni volgend jaar haar 100-jarig bestaan gaan vieren.
Onze gasten zijn daarmee ook de oudste voetbalvereniging van Oss. De voorbereidingen voor een aantal festiviteiten om deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij te laten gaan zijn daarom al in volle gang zo is op de website van de club te lezen.
Halverwege de jaren vijftig, toen plaatsgenoot TOP Oss toetrad tot het betaalde voetbal, kwam er een fusie voorstel. Maar dit werd in de speciale daarvoor belegde ledenvergadering unaniem weggestemd, alsmede het voorstel dat O.S.S. ‘20 zelf zou toetreden tot het professionele voetbal.
Dus is O.S.S. ’20 nog steeds een onvervalste amateurclub die haar waarde in het Brabantse land al bijna een eeuw lang dubbel en dwars bewezen heeft.  

De oorsprong
Waar G.V.V.V. in het verleden al zesmaal oefende, en ook driemaal TOP Oss lootte in de KNVB-beker, wordt dit treffen tegen O.S.S. ’20 de vierde ontmoeting. Het begon allemaal in 2009 toen toenmalig secretaris, en later voorzitter van G.V.V.V., Henny Verbruggen, zijn broer Mari die in O.S.S. ’20 al jarenlang zijn favoriete club had gevonden uitdaagde. Wellicht was het ook wel andersom, maar het kwam er in ieder geval wel van dat de geel-blauwe formatie uit Oss en de blauwe-witte Veenendalers elkaar voor het eerste troffen op 1 augustus 2009 op sportpark Rusheuvel in Oss. De toenmalig gastheren waren toen net voor het eerst in haar geschiedenis zondag hoofdklasser geworden door een kampioenschap in de eerste klasse C, en op dat niveau acteerde G.V.V.V. al dik anderhalf decennia.
De toch wat meer gerenommeerde gasten uit Veenendaal lieten er op een spiksplinternieuw kunstgras bijveld geen twijfel over bestaan wie de sterkste was, het werd 0-5. Op 11 augustus 2015 was het tijd voor een tegenbezoek. De Brabanders die na directe degradatie in 2010 ondertussen in 2014 weer de hoofdklasse hadden bereikt via een periodekampioen en de nacompetitie, moesten opnieuw het hoofd buigen. Op het sportpark Panhuis stond er na 90 minuten spelen 4-0 op het scorebord.


In september 2018 overleed oud-voorzitter/erelid/sponsor, maar bovenal supporter van S.V. O.S.S. '20, Mari Verbruggen. Als eerbetoon werd afgelopen juni in het bijzijn van zijn familie de bar in het fraaie clubhuis naar hem vernoemd.

Zeer snelle leerling
Maar de hoofdmacht uit Oss bleek een zeer snelle leerling in het waarmaken van de verhoogde ambities. Want sinds de terugkeer naar de Hoofdklasse speelden ze ieder jaar een meer dan betekenisvolle rol in die zondag afdeling. De vierde, tweede en derde positie op de eindranglijst in respectievelijk ’15, ’16 en ’17 zijn daar papieren getuige van. De uitstekende prestaties leverde ook in al die drie seizoenen een periodetitel op, maar tot groot verdriet van alles wat geel-blauw is, konden die troostprijzen niet worden verzilverd en omgezet in promotie naar de Topklasse.
Coach Maarten van Vugt, die aan de basis stond van de opmars, werd in ’17-’18 vervangen door voormalig profspeler van Helmond Sport en FC Wageningen Bertran Kreekels. En onder diens fanatieke leiding werd de kroon op het werk gezet, want in zijn eerste jaar maakte hij samen met z’n selectie en overige stafleden het gedane voorwerk professioneel af.
Met 6 punten voorsprong op v.v. Goes en slechts twee nederlagen in dertig competitieduels werd zijn ploeg begin mei ‘18 zeer overtuigend kampioen van de hoofdklasse B en promoveerde daarmee naar de Derde Divisie.

Nacompetitie
Het debuut van de Ossenaren op het vierde niveau in Nederland werd er een om met plezier op terug te kijken. Geen enkel moment was er gevaar voor afdalen en de uiteindelijke zesde stek op de ranglijst was een prima prestatie van de promovendus. Sterker nog, opnieuw slaagde de ploeg van aanvoerder Tony de Groot c.s. erin om een deeltitel te pakken. De tweede periodetitel gaf recht op het spelen van nacompetitie.
Helaas voor onze opponent lukte het wederom niet om die tot een goed einde te brengen. In het Quick Boys van onze voormalig hoofdtrainer Erik Assink trof men een tegenstander die al zo lang verlangde naar het stapje omhoog, dat de gedrevenheid van Katwijkers teveel van het goede was voor O.S.S. ’20.
In Oss werd het 1-3, en op sportpark Zuid won de thuisploeg met 1-0. Het tweeluik met VVSB werd ook door Quick Boys tot een goed einde gebracht waardoor ze in het aanstaande seizoen tegenstander zijn van G.V.V.V.  Sterke aanval
Dat de Kreekels-equipe een meer dan prima voetballend ploegje is ondervond G.V.V.V. vorig jaar op 7 augustus al aan de lijve. Want toen gingen Niek Oosterlee en zijn discipelen voor de tweede keer op bezoek in Oss. Opnieuw was het kunstgras bijveld het decor van het treffen.
Maar waar G.V.V.V. de eerste keer heer en meester was, met de hierboven reeds genoemde 0-5 eindstand, kreeg het toen een lesje in effectief voetballen. Qua balbezit en kansen was het oefenduel toen aardig in evenwicht, maar de gastheren waren veel effectiever in het afronden met als resultaat een verdiende 4-1 winst.
Achteraf gezien niet zo verwonderlijk dat captain Tony de Groot en Jos Peltzer toen ieder twee doelpunten voor hun rekening namen. Want De Groot eindigde in de afgelopen competitie op een gedeelde derde plaats op de topscorerslijst van de Derde Divisie met 21treffers. Jos Peltzer nam er in totaal 12 voor zijn rekening en Rob van Sonsbeek 13. Deze drie goalgetters maken nog steeds deel uit van de selectie en scoorden gezamenlijk ruim meer dan de helft van de totale productie (71) in jaargang ’18-19.
Daarmee zal duidelijk zijn dat er een zeer sterke aanvalslinie staat bij onze gasten.
Jos Peltzer, eerder actief voor De Treffers, TEC en RKC Waalwijk, bewees al dat hij zijn tor instinct in de zomer nog niet verloren is. Want in de eerste oefenwedstrijd op 27 juli jl. zette hij met twee goals zijn ploeg op voorsprong tegen onze competitiegenoot Kozakken Boys. Via nieuwkomer Kay Tejan bij de Werkendammers werd de stand nog wel gelijk getrokken (2-2), maar verder kwam de tweededivisionist niet. Afgelopen zaterdag werd er door O.S.S. ‘20 geoefend bij Jong FC Den Bosch, maar ondanks alle tegenwoordige snelle mediakanalen, kon uw scribent hiervan geen uitslag vinden.

Voorkomt G.V.V.V. herhaling van de geschiedenis?
Een jaar min een dag geleden, als G.V.V.V. en O.S.S. ’20 elkaar komende dinsdagavond gaan treffen, had de thuisploeg ook al vier wedstrijden in de benen. En toeval of niet, ook toen was het resultaat, 1x gelijk (FC Den Bosch) en 3x winst (Capelle, USV Hercules en Scheveningen) exact gelijk aan dat van nu. Want in de afgelopen weken werd het 3-3 tegen FC Lienden, en was er winst tegen OJC (3-0), Sparta Nijkerk (2-1) en ODIN ’59 (5-3).
Zoals al eerder vermeld verloor G.V.V.V. dat vijfde duel toen met 4-1.
Het is dus nu zaak voor de gastheren om de geschiedenis zich niet te laten herhalen. Scoren gaat de ploeg van aanvoerder Wilco den Hartog en z’n kompanen best aardig af, met 13 treffers in vier duels. Maar daar staan ook al 7 tegendoelpunten tegenover.
En met de wetenschap dat de gastheren dus over een niet gering scorend vermogen beschikken zal er dubbel en dwars opgelet moeten worden om niet in dezelfde val te trappen als een jaar terug. Daarnaast zal ook de doeltreffendheid zoals afgelopen vrijdagavond ten toon werd gespreid in Sneek tegen ODIN ’59 opnieuw een woordje moeten meespreken om in de oefenserie ongeslagen te blijven.
Die oefen winstpartijen leveren dan weliswaar geen punten op, maar het is wel lekker voor het zelfvertrouwen en om goed beslagen ten ijs te komen als de competitie op 24 augustus aanstaande weer van start gaat.

De oefenwedstrijd G.V.V.V. - S.V. O.S.S begint op dinsdagavond 6 augustus om 20.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. A. Midden, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. J. van Pommeren en Dhr. E. Toonen.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: website S.V. O.S.S. ‘20