Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – V.V. De Meern

1 januari 2020

De kerstdagen en oudejaarsdag zijn weer voorbij en we zijn met z’n allen net weer over de drempel gestapt van een nieuw decennium in deze 21ste eeuw. De alledaagse beslommeringen staan dus weer voor de deur, zo ook is dit van toepassing voor het vlaggenschip van onze club. In de aanloop naar de enige competitiewedstrijd van deze maand, volgende week zaterdag uit bij Quick Boys in Katwijk, wordt er daarom geoefend tegen zondag eersteklasser De Meern.

Dat januari 2020 slechts één competitie wedstrijd in petto heeft is het gevolg van het reeds vooruit gespeelde thuisduel tegen AFC. Dit i.v.m. de 125ste verjaardag van deze Amsterdamse club op 18 januari aanstaande, de dag waarop deze ontmoeting officieel op de kalender stond. En vorige week werd het uitduel tegen IJsselmeervogels, die op de agenda stond voor 25 januari, verplaatst naar 22 februari aanstaande. Dit als gevolg van de TOTO KNVB Beker wedstrijd van de Spakenburgers tegen Go Ahead Eagles, die als speeldatum donderdag 23 januari kreeg toebedeeld. Aangezien er minimaal 48 uur moet zitten tussen twee opeenvolgende duels was verplaatsing de enige optie. Al met al een voor G.V.V.V., kalenderwijs gezien, zeer onevenwichtig programma waarmee gedeald zal moeten worden, omdat niemand hier een opzettelijk ongelukkige hand in heeft gehad.

Bekenden
Dat G.V.V.V. en De Meern tegen elkaar gaan oefenen zal wellicht te maken hebben met het feit dat de teammanager van de blauwen Bart Broeder, en de trainer van De Meern Jan Oosterhuis, een gezamenlijk actief voetbalverleden hebben gehad bij het helaas ter ziele gegane FC Wageningen. Maar ook droegen ze samen gedurende één seizoen het blauwe Veense tenue. Oosterhuis kwam, via FC Wageningen, FC Utrecht, De Graafschap en HFC Haarlem in het seizoen ’00-’01 op het sportpark Panhuis terecht. Het bleef bij dat ene seizoen voor Jan, terwijl Broeder al in 1997 het blauwe shirt had aangetrokken en dat 185 officiële optredens volhield tot 2004. De contacten verwaterden niet want als trainer van USV Hercules en technisch directeur van DUNO wist Jan Oosterhuis Bart Broeder te vinden, of andersom, als er weer eens een oefentegenstander werd gezocht. En zo zal het nu ook wel weer zijn gegaan is het donkerbruine vermoeden. Toeval of niet, ook de zaterdagtak van onze gasten uitkomend in de tweede klasse, kent een oefenmeester met een G.V.V.V. verleden. Daar staat namelijk voormalig goaltjesdief Richard Beekink aan het roer die tussen 2005 en 2007 achttienmaal doel trof in 61 officiële wedstrijden voor de Veenendalers.

Vier stappen omhoog, twee terug
Naast bovengenoemde twee voetbalclubs heeft Oosterhuis ook De Graafschap, FC Utrecht, Longa ’30, Achilles Veen, Nijenrodes en DVC ’26 op zijn oefenmeester cv staan. Bij V.V. De Meern startte hij aan het begin van dit seizoen. Dit instap moment was nu niet direct een onverdeeld genoegen, om het maar eens zacht uit te drukken. Want waar de club van 2005 t/m 2017 juist een zeer fraaie opmars had gemaakt met vier stappen omhoog, van derdeklasser tot derdedivisionist, moest het in de afgelopen twee jaren er ook weer twee terug doen. Laatste plaatsen in de Derde Divisie en Hoofdklasse waren er debet dat de Oranjehemden nu uitkomen in de zondag eerste klasse A. En daarin lijkt het verval nog niet te zijn gestopt, want met slechts één overwinning op zak uit elf gespeelde wedstrijden draagt de Oosterhuis equipe opnieuw de rode lantaarn. Het zal dan ook een hels karwei worden om na de winterstop dit tij te gaan keren en een derde degradatie op rij te voorkomen.

Verband?
Als buitenstaander is het uiteraard moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen waardoor het verval van een de grootste clubs (ca. 2000 leden en 6 velden) uit onze provincie, met ook nog eens een meer dan uitstekende jeugdopleiding, derde op de ranglijst van de provincie Utrecht, zo groot is. Bewijzen kunnen we het niet, maar een oorzakelijk verband lijkt toch wel gelegen in het feit dat Frans van Seumeren, nog steeds grootaandeelhouder van FC Utrecht, zich in 2016 terugtrok bij De Meern. Als jochie van zeven voetbalde de geboren en getogen Merenaar Frans van Seumeren al bij V.V. De Meern. Dik 40 jaar later werd hij er voorzitter en (hoofd)sponsor en na 15 jaar zette de zeer geslaagde zakenman er een punt achter. Van Seumeren vond dat hij te weinig tijd kon besteden aan zijn club gezien al zijn zakelijke belangen en was ook van mening dat de club zo groot was geworden dat de oude clubcultuur een beetje aan het wegebben was. Bovendien was het ook tijd dat anderen, liefst de jongeren, het stokje over zouden gaan nemen zo liet hij in de media optekenen. Of hier één en één twee is weten we dus niet, maar wie de schoen past zet zijn hoed op.

Eenmaal eerder
Naast de reeds beschreven kleine verbanden tussen de oefenpartners en de bijna overeenkomst in de achternamen van de beide oefenmeesters, hebben V.V. De Meern en G.V.V.V. wel een en dezelfde noemer. Namelijk het jaar van oprichting, 1947. Onze gasten hebben daarin het voortouw want hun geboorte vond een kleine vijf maanden eerder plaats dan de 15de november van G.V.V.V. Maar waar De Meern nu wel beschikt over een zaterdagtak, is de club van oorsprong opgericht om op zondag te voetballen en dus was en is de kans om elkaar in de competitie te ontmoeten nihil. Toch staat er één eerdere wedstrijd genoteerd in de geschiedenisboeken van de beide clubs en ook nog wel een officiële. De kenners weten dan al dat dit in het kader van de districtsbeker geweest zal moeten zijn. In jaargang ’04-’05, waarin G.V.V.V. juist uit de hoofdklasse was gekukeld en dus als eerste klasser door het leven ging, ontmoette het na het overleven van de poulefase en de uitschakeling van AFC Quick 1890 in de eerste ronde, De Meern in ronde twee. De Oranjehemden kwamen toen uit in de derde klasse zondag en hadden ook nog eens de pech dat ze op bezoek moesten op het sportpark Panhuis. Op 27 november 2004 vond dan ook de allereerste, en tot nu toe ook laatste ontmoeting plaats. Kevin Tom pal voor rust, en Peter Straver halverwege de tweede helft, zorgden voor de 2-0 winst. In dat verder zeer succesvolle seizoen voor G.V.V.V., eind februari 2005 ging de kampioensvlag al in top en was de terugkeer naar de hoofdklasse een feit, vonden de blauwen in de beker hun Waterloo in Amsterdam. De Ajax amateurs waren met 3-0 te sterk.


Het fraaie clubgebouw van V.V. De Meern.

Opwarmen voor een nieuw begin
Maar dit zijn lang vervlogen tijden, dus terug naar het heden. Gezien het klasse verschil is de thuisploeg natuurlijk op papier en op voorhand de favoriet in dit oefenduel. Dat waarmaken in de praktijk is weer een geheel ander verhaal. Want de mannen van trainer Niek Oosterlee weten wat het is om als underdog te starten om daarna alle schroom af te werpen en vol gas te gaan. Ze deden dat zelf in de allerlaatste wedstrijd van 2019 door in de KNVB Beker wedstrijd tegen PSV het beste uit zichzelf te halen en het de Eindhovenaren meer dan erg lastig te maken. Natuurlijk gaat deze vergelijking wel wat mank, want tussen oefenen en bekeren zit een wereld van verschil, maar we willen daarmee wel aangeven dat een underdog niet zomaar even verslagen zal gaan worden. Daar zal wel de nodige energie in moeten worden gestoken, zeker omdat het volgende week alweer om het echie gaat. Tegenstander De Meern heeft een wat langer opwarmtijd tot haar beschikking, want voor hen begint de competitie op 26 januari met een thuiswedstrijd tegen AGB.

G.V.V.V. – V.V. De Meern begint aanstaande zaterdag om 14.30 uur op het sportpark Panhuis en zal onder leiding staan van Dhr. T. Hardeman uit Wijk bij Duurstede. 

Tekst: Bas van Capelleveen
Fotografie en logo: website V.V. De Meern