Vooruitblik oefenduel G.V.V.V. – v.v. OJC Rosmalen

25 juli 2019

Komende zaterdag is G.V.V.V. gastheer voor hoofdklasser OJC Rosmalen, een opponent die nog geen plaats heeft gevonden in de geschiedenisboeken van onze club. Want nog nooit eerder stonden de Veenendalers en de Brabantse ploeg tegenover elkaar. Kortom voor de beide voetbalclubs is dit sparringpotje dus een primeur.

Vreemd is dat niet, want zoals bij de meeste voetbalclubs die hun domicilie hebben in de provincie Noord-Brabant, zijn onze gasten uit Rosmalen van origine een zogenaamde zondagclub. En met de voormalige strikte scheiding tussen het spelen op zaterdag of zondag was eenzelfde competitie indeling volledig uitgesloten. Regio verschillen voorkwamen ook onderlinge (districts) bekerwedstrijden, en voor de ‘grote beker’ viel het lot ook nooit op G.V.V.V. versus OJC, of omgekeerd.

Stapje terug
Met de komst van de Tweede Divisie in augustus 2016 toen er wel een mix tussen zaterdag- en zondagclubs ontstond kon OJC zich niet plaatsen voor een plekje op de allerhoogste amateurtrede. Niet zo verwonderlijk overigens, want pas in 2014 bereikte de bijna 110 jaar oude voetbalclub door een kampioenschap in de hoofdklasse, de topklasse, die in 2016 dus werd omgedoopt tot Derde Divisie.
Met een negende, veertiende, twaalfde en elfde positie op de ranglijst kon de rood-zwart gestreepte formatie vanaf die promotie geen echte potten breken. En in het afgelopen seizoen ging uiteindelijk helemaal mis. Directe degradatie werd door een eindsprintje nog wel voorkomen, maar in de nacompetitie, die nog wel goed begon door de uitschakeling van Hoogeveen in de eerste ronde, ging het tegen v.v. Hoogland op het eigen sportpark De Groote Wielen mis. De 2-2 in Hoogland leek een mooie start voor lijfsbehoud, maar op 16 juni jl. boog men met 2-3 het hoofd voor de club uit de gemeente Amersfoort die daarmee voor de tweede keer op rij via de nacompetitie promoveerden en voor het eerst in haar geschiedenis naar de Derde Divisie gaan.


De gevraagde steun mocht niet baten. OJC boog het hoofd voor Hoogland.

Rampseizoen
Die degradatie was uiteraard een enorme teleurstelling voor de fusieclub die in 1947 ontstond door het samengaan van O(ntspanning) D(oor) I(nspanning) (1910) en Juliana (1918) uit het nabij gelegen Hintham. OJC staat dan ook voor O(DI) J(uliana) Combinatie. Eerst nog met de gebruikelijke, in katholieke kringen het r.k.v.v., ervoor. Later werd het officieel v.v. OJC Rosmalen.
De vinger op de zere plek leggen waarom de degradatie plaatsvond is als buitenstaander moeilijk te doorgronden. Maar factoren als teruglopend budget, waardoor al redelijk vroeg in het vorige seizoen bekend werd dat een aantal sterkhouders de pijp aan Maarten zouden geven, is natuurlijk niet bevorderlijk voor de motivatie. 
Tot overmaat van ramp werd half december bekend dat kind van de club Bas Gösgens, die in zijn jeugdjaren bij OJC begon voordat hij prof werd bij FC Den Bosch en TOP Oss en voor het eerst in z’n trainersloopbaan zijn club mocht leiden, wegens ziekte moest afhaken. Mark Schenning bij ons bekend als coach van o.a. UNA en VVSB volgde Gösgens in januari op, maar ook hij kon het tij dus niet keren. Tevens gaf hij half april ook aan dat zijn ambities niet strookten met die van de vereniging en daarom niet in de race was voor een contractverlenging.
Al met al werd het dus een rampseizoen, voor het vlaggenschip van een van de grootste amateurclubs van Nederland, met ca. 2400 leden.

Veel mutaties
Met slechts zes overgebleven spelers van de selectie van seizoen ’18-’19 en de zoektocht naar een nieuwe trainer was er dus veel werk aan de winkel voor de technisch verantwoordelijken van de OJC.
Op papier hebben deze mensen de gigantische klus prima geklaard want er werden maar liefst 20 nieuwe namen gepresenteerd vorige week donderdag voordat zaterdag 20 juli de eerste training plaatsvond.
Nadat eerst de nodige jeugd- en tweede elftal spelers werden vastgelegd en oudgedienden werden teruggehaald, kon OJC Rosmalen ook nog enkele bekende(re) namen presenteren. Zo kwam doelman Yorrit Kanters over van JVC Cuijk, topschutter Jaouad Chraou keert terug van Real Lunet en voormalig OJC-jeugdspelers Daan van Tooren en Max Kappen houden het na jaren voor gezien bij (Jong) FC Den Bosch.

In de laatste week van de overschrijvingen werden ook nog Julien Clout (Achilles’29), Serkan Ordu (Cito) en Ilias Zaimi (Achilles Veen) binnengehaald. Zij moeten de jonge groep van de nodige ervaring op niveau voorzien.


                      Een blik over het fraaie sportcomplex van onze gasten.

Zeer ervaren coach
Wie het aan ervaring niet ontbreekt, om het eufemistisch uit te drukken, is de nieuw aangestelde trainer Willem Leushuis. Zijn naam moet bij iedere zaterdagvoetbal liefhebber een belletje doen rinkelen. De nu 67-jarige geboren Eindhovenaar heeft een trits van bekende zaterdagclubs op z’n cv staan. Een kleine greep daaruit: IJsselmeervogels, DVS ’33, Hoek, ASWH en Kozakken Boys. Daarnaast heeft Leushuis zijn sporen verdiend als coach bij Willem II, Helmond Sport en FC Eindhoven en was hij werkzaam in VAE en Koeweit en als wedstrijdanalist voor de Schotse voetbalbond.
Onder zijn deskundige leiding zal het vast en zeker het streven van hem, en de beleidsbepalers van de vereniging zijn, om het verloren gegane terrein z.s.m. terug te veroveren. De eerste proeve van bekwaamheid van Leushuis en zijn pupillen zal dan ook plaatsvinden op het sportpark Panhuis, want na een week van hard trainen is de wedstrijd tegen G.V.V.V. het eerste oefenduel in de aanloop naar jaargang 2019 – 2020.

Selectie nog niet compleet
Voor de mannen van coach Niek Oosterlee is de kop er al af, want afgelopen maandagavond was FC Lienden te gast in Veenendaal om te sparren. Vorig seizoen nog competitiegenoot van G.V.V.V., maar net als OJC waren de Betuwenaren veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie, en ook zij moesten in de tweede ronde daarvan een stapje terug doen en komen dus nu uit in de Derde Divisie zondag.
Eigenlijk zou je dus kun zeggen dat FC Lienden de plaats van OJC Rosmalen heeft ingenomen. Onze streekgenoten lieten zich in die oefenpot wel van haar beste kant zien, want met de nodige moeite slaagde ons vlaggenschip erin om in de slotfase nog een gelijkspel (3-3) uit het vuur te slepen na een 1-3 achterstand.
In dat duel kregen alle fitte selectiespelers, op derde doelman Nick van der Linden na, de nodige speeltijd. Het was al bekend dat nieuwkomers Wesley Goeman en Jesse Nieuwkerk vanwege blessures nog niet actie zouden komen. Net als oudgediende Martin van Eck vanwege dezelfde reden. Jammer genoeg moest nog een oudgediende, en nu met z’n 33 jaar de senior van de ploeg, Taoufik Adnane, afhaken. De linkervleugelverdediger werd getroffen door een bacteriële infectie en zal vermoedelijk ook aanstaande zaterdag nog niet voldoende fit zijn op z’n eerste minuten te gaan maken.
Met deze wetenschap lijkt het dan ook logisch dat de gebroeders Oosterlee 16 fitte spelers tot hun beschikking hebben om de Brabanders weerwoord te gaan bieden.

Vakantie Van Meegdenburg
Gebroeders Oosterlee? Is dat een vergissing of schrijffout? Nee, de trouwe volgers van de trainingen zullen ondertussen wel hebben geconstateerd dat Niek Oosterlee tijdelijk is voorzien van een nieuwe assistent. Dennis van Meegdenburg, normaliter de assistent van Oosterlee, geniet met zijn drie schoolgaande kinderen nog even van een vakantie en is daarom nog niet beschikbaar. En doordat onze bestuurders aan het einde van vorig seizoen het besluit namen om met één assistent-trainer door te gaan i.p.v. twee, kwam er een einde aan het 10-jarig (hulp)bewind van Jan Diepeveen, afgelopen maandag nog aandachtig toeschouwer, omdat zijn nieuwe club DVSA pas op 13 augustus met de trainen begint.

 

Ard Oosterlee als speler van ARC.

Even voorstellen, tijdelijk assistent
Maar alleen een groep van 21 man nuttig bezig houden op de oefenavonden is bijna ondoenlijk en daarom heeft Niek zijn vier jaar jongere broer Ard bereid gevonden om hem tijdelijk bij te staan.
Net als Niek is Ard Oosterlee gezegend met voetbalgenen. Samen speelden de gebroeders bij ARC. En waar Niek het daarna tot het hoogste amateurniveau schopte bij RIjnsburgse Boys, was het talent van Ard nog groter en voldoende om het tot prof te schoppen. Via het ondertussen ter ziele gegane SVV, en HFC Haarlem, kwam de aanvallende middenvelder annex rechterspits ook uit voor SC Cambuur en Excelsior Rotterdam en speelde hij in totaal 123 wedstrijden en scoorde daarin 41 goals.
Maar waar het voetbalgen van Ard het won van dat van Niek, was het trainersgen bij hem volledig afwezig. Niek gaf dat plastisch aan: “Ard houd niet van al het gezeik wat een grote selectiegroep met zich meebrengt”.
Maar z’n broer tijdelijk bijstaan vond hij een leuke opgave en daarmee hielp hij Niek uit de brand en natuurlijk ook G.V.V.V.
Wij zijn Ard Oosterlee dan ook dank verschuldigd voor zijn broeder- en waarschijnlijk ook een beetje blauwe clubliefde.

Naast bijgaand verslagje uit het dagblad van het Noorden van 30 okt. 1989 kunt u hieronder ook nog een uitgebreid interview lezen met Ard Oosterlee uit het Leidsch Dagblad van 21 dec. 1990.  

G.V.V.V. – v.v. OJC Rosmalen begint aanstaande zaterdagmiddag om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. T. Hardeman.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s, plaatjes en bijlagen: Website OJC Rosmalen, ARC en Archieven kranten via Delpher.