Vooruitblik oefenduel HSV O.D.I.N. ’59 – G.V.V.V.

31 juli 2019

Dit keer geen rustiek dorpje in Drenthe, ook geen nostalgisch kustplaatje in Walcheren of mondaine badplaats Scheveningen, maar het befaamde stadje Sneek, of op z’n Fries Snits, is aanstaande vrijdag in de loop van de dag de eindbestemming voor het traditionele driedaagse trainingskamp van onze hoofdmacht en haar begeleidingsstaf. 

Zoiets wordt natuurlijk al maanden van tevoren vastgelegd en geregeld, alsook een sportcomplex waarop getraind en geoefend kan worden tijdens zo’n verblijf. Zaterdag derdedivisionist O.N.S. Sneek, waartegen G.V.V.V. in de topklasse menigmaal uitkwam, was zo bereidwillig hierin te voorzien door het Zuidersportpark beschikbaar te stellen.

Geen O.N.S. maar HSV O.D.I.N. ‘59
Logisch zou dan wellicht ook zijn geweest dat de gastheren met hun selectie als tegenstander zouden gaan fungeren. Maar de TC van O.N.S. had al ruimschoots van te voren besloten dat hun voorbereiding op het nieuwe seizoen in twee delen zou worden geknipt en dat daarom hun keurkorps en staf momenteel van een vakantie genieten. Gelukkig bleek dan ook snel, dat een komende tegenstander van O.N.S. Sneek in de competitie, te weten de Heemkerkse Sport Vereniging O.D.I.N. ’59 ook een trainingskamp had belegd in de fraaie etappeplaats van de Elfstedentocht, en dus was één en één twee. De Heemskerkers waren bereid om het op te nemen tegen G.V.V.V. en dat gaat dan ook komende vrijdagavond 2 augustus geschieden om 20.00 uur.
De keuze voor deze avond i.p.v. zaterdagmiddag is ons niet bekend, maar we zouden kunnen veronderstellen dat de beide kemphanen wel eens een keer van dichtbij het befaamde skûtsjesilen zouden willen gaan aanschouwen, het grote botenevenement wat momenteel plaatsvind in deze waterrijke provincie.

Het begin
ODIN, wat niet is vernoemd naar de Noorse God, maar wat staat voor Ons Doel Is Nuttig, was jarenlang het kleinere broertje van het veel oudere en meer bekende ADO ’20. Een club die op zondag speelde en een echt rooms katholiek signatuur had. Priesters, paters en pastoors hadden halverwege de vorige eeuw een flinke vinger in pap bij die voetbalclub.
Toen in de jaren zestig de vroegere Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel, vanwege de veel grotere vraag naar staal - denk aan de opkomende auto-industrie - ging uitbreiden en daarvoor veel werknemers nodig had, groeide het nabijgelegen Heemskerk mee om die arbeiders te kunnen huisvesten. En daarmee kwam er ook veel ‘import’ in het overwegend katholieke dorp. Mede vanwege de vele continudiensten die werden gedraaid op de Hoogovens wilden de nieuwkomers de zondag graag vrijhouden voor het gezin en was voetballen op die dag geen optie.
Dit alles leidde ertoe dat een paar mannen de koppen bij elkaar staken en ODIN als zaterdagvoetbalclub oprichtten. In eerste instantie als zelfstandige tak van de reeds bestaande gymnastiek-, volley- en handbalclub. Ergens aan het begin van de jaren zeventig, toen het overkoepelende bestuur er de brui aan gaf, kwam de vereniging geheel los staan en ging het op eigen voet verder.
Al veel eerder kwam de toevoeging van het oprichtingsjaar 1959 achter de naam te staan. Want bij de aanmelding op het bondsbureau bleek er in Utrecht al een ODIN te bestaan wat was opgericht in 1940 en dus de oudste rechten had. De betekenis van de afkorting was dan wel compleet anders namelijk: Onder Duikers In Nood, maar toch zou dat mogelijk verwarring kunnen scheppen.  

Van recreatief naar prestatie
Jarenlang was het spelen op recreatief niveau het hoogste doel, en zou Ontspanning Door Inspanning Nu een betere vertaling van de afkorting zijn geweest. Want tot aan 1975 speelde men, op twee jaargangen na, altijd in de zogenaamde Haarlemse onderbond. Het spelen daarna in de KNVB competities werd wel vast gehouden maar op het bescheiden niveau van vierde en derde klasse.
Pas eind jaren negentig werd het beleid gewijzigd, want de geel-blauwe vereniging werd regelmatig onthoofd doordat talentvolle spelers werden weggekaapt.
‘Het roer moet om, het roer gaat om’ zo werd het credo toentertijd. Een stichting werd opgericht om de selectie is onder te brengen en het ‘halen’ van spelers was niet langer taboe. Natuurlijk ging dat allemaal niet zonder slag of stoot, maar de criticasters trokken aan het kortste eind en de plannen kregen hun beslag.
Het bleek uiteindelijk een beslissing die haar vruchten afwierp, want sindsdien stegen de Heemskerkers op in de vaart der voetbalvolken.

Opmars
Onder leiding van Cees Bruinink, de huidige technisch directeur van Katwijk, promoveerde ODIN aan het einde van de vorige eeuw, en het begin van deze, in vier seizoenen tijds van de Derde naar de Eerste klasse. Daarmee was in 2002 de trend gezet, maar een nieuwe stap omhoog bleek moeilijk. Er werd goed meegedaan, altijd ruim in de bovenste helft van de ranglijst, en ook twee periodetitels behaald, maar ook dat bracht geen promotiesoelaas.
In 2009 tijdens het 50-jarig bestaan presenteerde het vlaggenschip van de club het grootst mogelijke geschenk, namelijk een kampioenschap en daarmee promotie naar de hoofdklasse.
Sindsdien ging het op die hogere trede (bijna) in een rechte lijn omhoog.


Ter ere van het 50-jarig bestaan verscheen dit jubileumboek met de zeer toepasselijke titel.

Nog verder omhoog
Drie periodetitels in de verschillende jaargangen waren helaas opnieuw niet voldoende voor promotie. Maar een negende-, tweemaal een zesde-, vierde-, zevende (het enige dipje)-, tweede- en tenslotte een eerste plaats in seizoen ’15-’16, dit alles onder leiding van respectievelijk Rowdy Bakker, Mark Evers en Richard Plug, brachten de in de schaduw van het kasteel Assumburg spelende club, naar de Derde Divisie.
Op het debuut daarin na, de nacompetitie bood toen een dankbare reddingsboei, toont ODIN ’59 zich in de twee afgelopen jaargangen een vaste waarde als middenmoter. Afgelopen seizoen stuntte de ploeg van Richard Plug, nu overgestapt naar DVS ’33 en opgevolgd door de 37-jarige Anthony Correia, nog meer dan behoorlijk in de KNVB beker. Via Alverna en Dongen werden de kwalificatieronden overleefd, waarna FC Lisse het hoofd boog in de eerste ronde. In de tweede ronde werd kersvers eredivisionist FC Emmen in eigen stadion De Oude Meerdijk met 1-3 verslagen. Tegen SC Heerenveen legde men, op het eigen sportpark Assumburg, zeer eervol uiteindelijk met 1-3 het loodje in de achtste finale.
Een fraai hoofdstuk werd daarmee toegevoegd aan de annalen van de club.Ouverture oefenperiode
Uiteraard is de ploeg van de nieuwe trainer Correia ook al aan de voorbereiding begonnen, want net als G.V.V.V. moet ODIN ’59 ook op 24 augustus aan de bak voor de competitie ouverture. Ze moeten dan op bezoek bij promovendus Excelsior ’31 in Rijssen.
Afgelopen zaterdag oefende de geel-blauwe formatie voor de eerste keer. Onze competitiegenoot Rijnsburgse Boys vereerde Heemskerk met een bezoek. Beide teams slaagden er niet in om doeltreffend te zijn en derhalve eindigde het duel zoals het begon. Vanavond staat het duel met buurman DEM uit Beverwijk op het programma. Deze ploeg promoveerde door een kampioenschap naar de zondag Derde Divisie. Het wordt zelfs een drieluik, want in het stadion van Telstar treft ODIN ook de thuisspelende ploeg. Er wordt een helft van 45 minuten gespeeld tegen DEM en daarna volgt een tweede helft tegen de eerstedivisionist. DEM en Telstar openen het bal van dit drieluik.

Vruchtbare voetbalgrond
Dat het bijna 40.000 inwoners tellende Heemskerk een vruchtbare bodem is voor talentvolle voetballers werd bewezen door het tweede elftal van ODIN ’59. Zij veroverden afgelopen seizoen de titel in de Reserve Hoofdklasse A, waaruit ons eigen reserveteam helaas degradeerde. De 6-0 overwinning op G.V.V.V. 2 bracht de mannen van clubicoon en coach Richard Klijn op 18 mei jl. de verdiende titel.
Maar ook van veel zeer bekende, tot bekende voetballers, stond de wieg in dit dorp. Bij het noemen van de van Arthur Numan en Rafael van der Vaart zal iedere voetballiefhebber geen verdere introductie nodig hebben. Maar ook Pelle van Amersfoort, nu spelend in Polen, en Jeffrey Gouweleeuw (FC Augsburg) hebben hun roots in Heemskerk liggen. Raymond Bronkhorst, die beide clubs in Heemskerk diende, prof was voor FC Groningen en SC Cambuur en daarna voor DOVO, Huizen en IJsselmeervogels speelde heeft ook zijn geboortegrond liggen in die plaats. Voor Nick Kuipers, nu ONS Sneek, maar voorheen IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en De Dijk geldt hetzelfde, evenals Marcel Huisman (Turkiyemspor en Katwijk).
En dan zijn er nog twee, die niet geboren zijn in Heemskerk, maar wel speelden voor ODIN ’59 of ADO ’20 en die ook als prof bekend voor werden. Peter Wijker (AZ en FC Volendam) speelde voor beide, en Andwelé Slory (Telstar, Excelsior en Feyenoord) zette zijn eerste voetbalstappen bij ODIN.

Hoe het begon en …
Oefenen tegen elkaar deden ODIN ’59 en G.V.V.V. nog nooit, dus wat dat betreft wordt het vrijdagavond een primeur. Maar in competitieverband stonden de Heemkerkers en de Veenendalers in totaal viermaal tegenover elkaar. Doordat G.V.V.V. in jaargang ’03-’04 een rampseizoen meemaakte en kansloos op de laatste plaats van de Hoofdklasse B eindigde, moest het heil in worden gezocht in de eerste klasse A in het seizoen daarop. Daarin kwam ook ODIN uit en dus stonden er twee onderlinge duels op de programmarol in jaargang ’04-’05.
Met een sterk verjongde en grotendeels nieuwe selectie ging G.V.V.V. onder leiding van trainer Herman Wijnands de strijd aan om het verloren gegane terrein direct terug te winnen.
Het werd een ware triomftocht, want van de 22 wedstrijden werd er slechts één verloren en twee gelijkgespeeld, en derhalve stonden er dus 19 winstpartijen achter de naam. Datzelfde aantal wedstrijden bleven captain Antonio Aguilar Aguilera toen ook ongeslagen. Al die fraaie resultaten leverde niet alleen het onbetwiste kampioenschap op, maar ook tevens een record. Want nog nooit was een standaardelftal in de KNVB competities kampioen geworden eind februari van een lopend seizoen. Op 26 februari 2005 zette de 3-0 thuisoverwinning op regiogenoot van ODIN, HFC Kennemerland, de kroon op het werk. Met 49 punten uit zeventien duels werden directe concurrenten Beursbengels en Geinoord kansloos achtergelaten. De twee winstpartijen op ODIN (6-1 thuis met een valse hattrick van Peter Straver, en 0-1 uit) droegen daar hun steentje aan bij. ODIN zelf eindigde uiteindelijk op een keurige vijfde plaats.

… hoe het verder ging
Daarna was het dus wachten tot de geel-blauwe formatie ook dat niveau bereikte. Zoals al eerder omschreven gebeurde dat op vijftigste verjaardag van de club in 2009 en traden zij ook toe tot de elite verenigingen in het zaterdagvoetbal. De eerder behaalde resultaten kon G.V.V.V. toen niet benaderen, want op het eigen Panhuis werd het 1-1, door goals van Kevin Tom voor de thuisploeg, en Maurice van Straten voor de gasten. In Heemskerk dolf G.V.V.V. het onderspit door toedoen goaltjesdief Rik Stals die toen een valse hattrick voor zijn rekening nam. De doelpunten van Simon Brouwer en Dennis van Meegdenburg zorgde voor de 3-2 einduitslag.
ODIN ’59 eindigde als negende op de ranglijst, G.V.V.V. als zesde en mocht daarom nacompetitie spelen voor een plek in de nieuw te vormen Topklasse. Promotie lukte niet want Katwijk ging met die eer aan de haal. Gelukkig voor alles wat G.V.V.V. was, lukte het in ’10-11, onder leiding van de nieuw aangetreden trainer Erik Assink, wel om de stap omhoog te maken en sindsdien behoren de Veense blauwen weer tot de top van het vaderlandse amateurvoetbal.


Een mooie helicopterview over het sportcomplex van HSV O.D.I.N.

Sieraad
Opvallend feit is dat er een speler is die tot en met afgelopen seizoen, en vanaf de eerste keer dat ODIN en G.V.V.V. tegen elkaar speelden, deel uit maakte van de selectie en ook alle viermaal 90 minuten in actie kwam. We hebben het dan over de nu 34-jarige doelman Barry van Dijk die altijd zijn club trouw bleef en maar liefst 432 duels speelde in het eerste elftal van de Heemskerkers. Als we goed geteld hebben maakte Van Dijk 16 seizoenen deel uit het Heemkerkse keurkorps. Iets wat heden ten dage zelden meer voorkomt zoveel clubtrouw. De markante goalie zette op 18 mei jl. een punt achter zijn voetballoopbaan en dat deed hij ook nog eens met verve door samen met z’n ploeggenoten Quick Boys met 4-1 te verslaan. Natuurlijk werd dit memorabele moment door de fans van ODIN op gepaste wijze herdacht door de doelman op de schouders van het veld te dragen en te overladen met cadeaus. Zelfs de supportersschare van Quick Boys waren de keeper niet vergeten en ook van hen kreeg hij een cadeau in de handen gedrukt.
Dit sieraad voor het zaterdagamateurvoetbal stopt dan wel bij het vlaggenschip van zijn club, maar blijft op een lager niveau zeker nog een geel-blauwe in hart en nieren.

Winst is geen doel
Voor betreft dit oefenduel zal G.V.V.V. gezien het Divisie verschil ongetwijfeld worden aangemerkt als favoriet. En uiteraard zullen de pupillen van coach Niek Oosterlee hun beste beentje gaan voorzetten om de ongeslagen status in de drie voorafgaande sparringpotjes (FC Lienden 3-3, OJC Rosmalen 3-0 en Sparta Nijkerk 2-1) uit te breiden. Maar veel belangrijker zal het zijn voor Oosterlee om gedurende dit trainingskamp zijn negen nieuwe aanwinsten wat beter te leren kennen en te kijken hoe de nieuwkomers zich onderling mengen met de oude garde, zowel op als naast het veld.
Datzelfde geldt nog veel meer voor collega Anthony Correia, die helemaal nieuw is bij de club en dus zowel de oude garde alsmede de tien nieuwe gezichten moet gaan beoordelen op het voetbal en menselijk vlak.
Kortom voor beide leidsmannen is winst in zo’n duel een leuke bijvangst, maar zeker niet het hoofddoel van het trainingsweekend.

HSV O.D.I.N. – G.V.V.V. wordt gespeeld bij O.N.S. Sneek op het Zuidersportpark, Alexanderstraat 2, 8606 VP te Sneek en begint vrijdagavond 2 augustus om 20.00 uur.


Tekst: Bas van Capelleveen
Foto's: HSV O.D.I.N. '59