Vooruitblik oefenduel USV Hercules – G.V.V.V.

8 augustus 2019

Komende zaterdagmiddag spelen de pupillen van coach Niek Oosterlee hun tweede, en tevens laatste, oefenduel buitenshuis. Op sportpark Voordorp in onze provinciehoofdstad is zondag derdedivisionist USV Hercules gastheer. Daarna volgen, voordat de competitie start begint, nog op dinsdagavond 13, en zaterdagmiddag 17 augustus, de oefensessies tegen DVS ’33 en Jong FC Volendam.
Deze laatste opponent, en ook debuterend competitiegenoot, was zo vriendelijk om de plaats in te nemen van Jong RKC Waalwijk, dat heeft afgezegd.


Op bezoek bij springlevende ‘Oude Dame’
Met eerst gaat G.V.V.V. dus op bezoek van bij de ‘Oude Dame’. Want USV Hercules werd in 1882 opgericht, en draagt net als de echte oude dame Juventus zwart-wit gestreepte shirts als clubkleuren. De omnivereniging Hercules kent diverse takken van sport binnen haar gelederen, waaronder tennis, cricket, badminton en zaalvoetbal.
Maar de grootste tak, en het meest prestatiegericht, is het veldvoetbal waarvan het vlaggenschip voor het vierde achtereenvolgende seizoen in de zondag Derde Divisie gaat spelen. Maar daarnaast bestaat er ook een zaterdag eerste elftal. Die werden afgelopen seizoen kampioen in de vierde klasse en gaan het dus nu een stapje hoger proberen.
Ook met het vrouwenvoetbal timmeren onze gastheren flink aan de weg. Het eerste vrouwenteam komt uit in de eerste klasse, en het tweede elftal in de derde. Daarin was ons eerste dameselftal afgelopen seizoen tegenstander van Hercules Dames 2. Zowel uit als thuis bogen ‘onze ladies’ tweemaal het hoofd. Het werd beide keren 4-3.
Dat het met de opleiding - waar Hercules het als niet al te kapitaalkrachtige club voornamelijk van moet hebben - ook wel goed zit bewees het beloftenteam van de Utrechtse zebra’s. In de Acerbis Beloftencompetitie Midden Nederland, waarvan onze Loek Budding de kartrekker is, waren de Jonge Herculanen van de zestien deelnemende regioploegen de allersterkste. Het leverde hen een fraaie bokaal op, een Vip ontvangst bij een thuiswedstrijd van FC Utrecht in dit net gestarte Eredivisie seizoen, en een kledingcheque t.w.v. € 1000,-
Kortom USV Hercules is een springlevende ‘Oude Dame’.


Loek Budding (l.) en Burns Deinum met SD Sportswear/Acerbis de sponsor van de beloftencompetitie, reiken de prijzen uit aan de aanvoerder van Jong USV Hercules

Blinkend visitekaartje
Zonder ook maar enigszins te overdrijven mag je stellen dat de omnivereniging in het laatste anderhalf decennium met haar voetbalvlaggenschip flink naam heeft gemaakt. Waar voorheen prestatievoetbal bijzaak was, is dat sinds ongeveer 2005 hoofdzaak geworden.
Met vier promoties, via één kampioenschap en driemaal de nacompetitie, en tussendoor slechts eenmaal een stapje terug, baanden ‘de zebra’s’ zich een weg naar de Derde Divisie.
Via een geweldige eindsprint werd het debuut seizoen ’16-’17 uiteindelijk met een vierde positie afgesloten en was en passant ook de derde periodetitel een prooi voor de Utrechters. Dat gaf recht op deelname aan de nacompetitie waarin uiteindelijk Spakenburg over twee duels, maar krap aan (2-1 in Utrecht en 4-2 in Spakenburg) de sterkste bleek, maar het al blinkende visitekaartje kreeg daarmee nog een extra glanslaagje.
Het verder polijsten lukte de twee afgelopen seizoenen helaas niet. In het laatste jaar van trainer Eric Speelziek (2018), pas geleden met zijn nieuwe werkgever Sparta Nijkerk nog op bezoek op het sportpark Panhuis, eindigde Hercules als laatste in het linkerrijtje. Niks mis mee, maar na het mooie debuut wellicht voor de fans toch wat tegenvallend.
Met de nieuwe roerganger Jochem Twisker, uiteraard voorheen bekend van zijn leiderschap bij Spakenburg en ASV De Dijk, kon de wisselvalligheid die het seizoen ’17-’18 zo kenmerkte, niet worden uitgebannen in ’18-‘19.
In de competitie werden goede series wedstrijden afgewisseld met ook een aantal magere resultaten waardoor op enig moment zelfs de gevarenzone in zicht kwam. Maar de ploeg richtte zich op en eindigde in de grote middenmoot op de elfde plek. Met twee puntjes meer had de negende positie van het jaar daarvoor zelfs geëvenaard kunnen worden.

Bouwen aan een herkenbaar elftal
Voor debuterend coach Twisker was in december 2018 al duidelijk dat hij na het echec bij De Dijk nu een club had gevonden waar hij zich thuis voelde en die voldoende potentie in zich heeft om verder te bouwen. De contractverlenging was dus van beide partijen een logische keuze, die op de website www.voetbal247.nl als volgt stond omschreven:

,,De klik is er, met zowel de spelersgroep als met de mensen binnen de organisatie. Daarnaast ben ik positief verrast over de talenten die Hercules zelf voortbrengt, met de juiste mix moeten we ook volgend seizoen goed voor de dag kunnen komen”, reageert Twisker op zijn contractverlenging.

Interesse van andere clubs
,,Ik heb een goede staf, er is rust, ik heb er veel zin in en ben hier nog niet klaar”, vervolgt de Bussummer. Technisch manager René van der Kooij vult aan: ,,Jochem stond wel in de belangstelling van enkele clubs, juist daarom zijn wij erg blij met zijn verlenging, dan kunnen we weer verder bouwen. Jochem straalt rust uit, heeft veel kennis van zaken en is daarnaast gewoon een hele prettige persoon om mee samen te werken. En misschien het belangrijkste: hij denkt in het Hercules-belang, weet dat we niet kapitaalkrachtig zijn en beseft maar al te goed dat hij aan de gang moet met jonge spelers die we zelf uit onze eigen opleiding laten doorstromen. Sterker nog, dat kan hij ook gewoon erg goed”, aldus Van der Kooij.

Jeugdopleiding
,,We verwachten de komende drie jaar op nog meer doorstroming. We werken continue aan het verbeteren van onze jeugdopleiding, daar gaan we steeds nadrukkelijker de vruchten van plukken. Er komen nog goede spelers aan welke wij met de juiste ervaren krachten erbij willen kneden tot een succesvolle mix, anders werkt het niet. Pas dan kunnen we verder groeien naar een herkenbaar elftal op een prima niveau”, besluit Van der Kooij.

Springplank
Het is alom bekend dat Hercules door (jonge) talenten wordt gezien als een springplank naar hogerop. Die blijven dan een of twee seizoenen bij Hercules spelen om vervolgens te worden weggeplukt door clubs met meer financiële middelen en/of grotere sportieve ambities. In het verleden hebben o.a. de beide Spakenburgse grootmachten en FC Lienden daar al dankbaar gebruik van gemaakt.
Dit alles houd in dat het uitstekende scoutingsapparaat van de club telkens op zoek moet naar nieuwe beloftevolle spelers en wat meer ervaren krachten die de jonkies kunnen helpen in hun ontwikkeling. Ook nu is dat weer het geval. Onderstaande lijst geeft links de nieuwkomers aan, en rechts de vertrekkers.
Meest opvallende mutaties daarin zijn dat routinier Kees van Buuren, die z’n schoenen in de wilgen hing, wordt vervangen door Ralph Hovestad. Deze verdediger speelde al eerder voor Hercules voordat hij zijn loopbaan voortzette bij Ajax (za.) FC Lienden, IJsselmeervogels en DOVO. Talent Walid Ould-Chikh gaat zijn voetbal geluk beproeven bij De Graafschap, maar daar komen weer twee aanstormende eigen spelers voor in de plaats die luisteren naar de namen Björn van Gorkom en Tijani Noslin.
Al met al heeft coach Jochem Twisker de beschikking over een selectie waarvan de gemiddelde leeftijd net geen 23 jaar is. Even ter vergelijking; bij de Oosterlee brigade bedraagt dat getal 28 jaar.Voorbereiding
Op 21 juli jl. startte de senior en aanvoerder van de ploeg Jeffrey Vlug (33), samen met z’n kompanen, met de trainingen voor het nieuwe aankomende seizoen. De eerste uitdaging van de oefenperiode leverde direct een mooi resultaat op. Want op 27 juli werd op het eigen sportpark Voordorp de kersverse tweededivisionist Quick Boys met 2-1 aan de zegekar gebonden. Het vervolg op 3 augustus toen zaterdag derde divisionist VVOG op bezoek kwam verliep wat minder fortuinlijk. De Harderwijkers versloegen de Utrechters met 1-3.
Dinsdagavond kreeg men bezoek van het naar de zaterdag Hoofdklasse gepromoveerde Sportlust ’46. Die wedstrijd werd wel tot een goed einde gebracht. De pas 20-jarige spits Wouter Kenemans was tweemaal trefzeker en de Utrechtse defensie gaf geen krimp, derhalve eindigde het duel in een 2-0 eindstand.
Na het oefenduel tegen G.V.V.V. wordt komende dinsdagavond nog een bezoek gebracht aan sportpark De Westmaat, en wel aan de blauwe zijde, waar met Spakenburg een voetbalrobbertje gaat worden uitgevochten. En daarna moet de Twisker equipe klaar zijn voor het echte werk. Want op 17 augustus wacht de eerste serieuze krachtmeting in een uitwedstrijd tegen Achilles Veen in het kader van de KNVB beker. Acht dagen later start de competitie met opnieuw een wedstrijd op vreemde bodem, ADO ’20 is dan gastheer.   

 

Prille traditie   
Met deze sparringpot wordt er een vervolg gegeven aan een prille traditie. Sinds het seizoen ’06-’07 tot nu aan toe, troffen de Domstedelingen en G.V.V.V. elkaar al negenmaal eerder tijdens een oefenduel, soms zelf tweemaal tijdens een lopend seizoen.
En ook staat in die periode een districtsbekerontmoeting in de annalen van de beide clubs. Op het eigen Panhuis was G.V.V.V. in het seizoen ’08-’09 toen met 8-0 overduidelijk te sterk voor de toenmalige eersteklasser.
Die winsttrend in eigen huis is door de loop der jaren tijdens de oefensessies bijna altijd voortgezet. Van de zes onderlinge potjes in ’t Veen won de thuisploeg er vijf, alleen in ’13-’14 waren de Utrechters met 0-1 de sterkste.
Op sportpark Voordorp waar de overige drie plaatsvonden, is de balans in evenwicht. Eenmaal winst voor de gasten (0-5), eenmaal winst voor gastheren (2-0), en de laatste keer op 15 augustus 2017 werden met 2-2 gebroederlijk de punten gedeeld.


Op 31 juli vorig jaar won G.V.V.V. thuis met 2-0 van USV Hercules. Mart de Jong (r.) speelde toen 71 minuten mee. In de huidige oefencampagne is de middenvelder met in totaal 374 minuten speeltijd de koploper van de 18 fitte selectiespelers, die gezamenlijk gemiddeld 275 minuten in actie kwamen.

Tikkie
De pupillen van coach Oosterlee kregen dinsdagavond het eerste tikkie te verwerken in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Waar in de voorgaande vier duels er met iets meer dan gemiddeld 3 goals per wedstrijd lustig op los werd gescoord, bleef de productie tegen O.S.S. ’20 steken op slechts één treffer. En aan de achterkant, zoals de verdediging in trainersjargon heet, waren tweemaal inadequaat ingrijpen bij standaardsituaties de oorzaak van twee tegentreffers. Mede daardoor, en een mooi velddoelpunt van onze Brabantse opponent, stond er na negentig minuten spelen 1-3 op het scorebord.

Aandachtspunt
Is dat iets waar alle Blauwen zich zorgen over moeten maken? Ja en nee.
Nee, omdat er na een erg vlakke eerste helft en tweede bedrijf volgde waarin wel de overhand werd gepakt en er daarmee voldoende kansen werden geschapen, die helaas niet werden benut. De trainersstaf zou zich wel achter de oren moeten gaan krabben als er nauwelijks tot geen kansen en/of mogelijkheden zouden worden gecreëerd. Maar dat was dus niet ‘im frage’.
Ja, omdat deze drie tegentreffers, en ook hetzelfde aantal vrijdagavond tegen ODIN ’59, duiden op hetzelfde euvel als afgelopen seizoen. Toen kreeg G.V.V.V. in 34 duels 64 goals om haar oren, een gemiddelde van 1,88 per wedstrijd. Nu staat die teller na vijf wedstrijden op 10, waarmee dat gemiddelde wordt overschreven.
Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden aan te wijzen, omdat tijdens de oefenduels de grote wisseltrucs worden toegepast om alle fitte selectiespelers in actie te zien en er daarom nog niet zoveel vastigheid is ontstaan. Maar wat meer defensieve organisatie waarmee tegengoals voorkomen kunnen worden zal ongetwijfeld een punt van aandacht zijn van de staf.
Daarin keert assistent Dennis van Meegdenburg vanavond, na een welverdiende vakantie, terug en zal interim assistent Ard Oosterlee, die we zeer hartelijk willen bedanken voor verleende diensten aan de club en broer, weer een stapje terug doen.          

Dit oefenduel tussen USV Hercules en G.V.V.V. zal plaatsvinden op sportpark Voordorp, Voorveldselaan 4, 3573 PV Utrecht en zal aanvangen om 15.00 uur.

Tekst: Bas van Capelleveen
Foto’s: Brenda Dekker en USV Hercules
Graphics: transfermarkt.nl